USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Katkısız ve doğal lezzet: Giresun simidi

Ekşi ferment ile meydana getirilen hamura düğürcük çeşidi verildikten sonraları kaynak suda haşlanıp, üzüm pekmezli suya batırılarak taş fırında pişirilen Giresun simidi, kentin elzem lezzetleri ortada arazi alıyor.

Katkısız ve doğal lezzet: Giresun simidi
19-01-2022 20:44

Yaklaşık 500 senedir civarda imal edilen Giresun simidi, doğal ve saf namına yapılıyor. Yapımında münasebetsiz ferment ile un, su ve sodyum klorür kullanılıyor. Hamura düğürcük türü verildikten sonradan geçmiş kaynak suda haşlanıyor, arkası sıra pekmeze batırıldıktan sonradan fırında kurutuluyor. Son namına esasen fırına sürülen simitler pişiriliyor. Giresun simidi, aşina başka simitlerin bilakis susamsız namına yapılıyor. Ekşi ferment ile hazırlandığından hem mideyi tasalı etmiyor bununla beraber kilogram aldırmayan ayrıcalığı bulunuyor. 500 senedir imal edilen Giresun simidi, pekmezin verdiği tattan ötürü civar halkı kabilinden koyu özen görüyor.

27 senedir düğürcük ustalığı fail İsa Koç, Giresun simidinin yararlarından bahsetti. Koç, "Giresun simidinin yararları anlatmakla bitmez. Simdin ince, doğal, saf ve öz içerisinden mayalı olması, pekmezli olması başka simitlere farkını koyuyor. misal verecek olursak bebekler aut çıkarırken simidi yemesi lazım. Çünkü bebeğin damaklarına güzel geliyor. Susamlı düğürcük mideye ziyanı veriyor ve elden sindiremiyor. Giresun simidi doğal ve saf olduğu için ötürü midede elan er eriyor ve sağlığa da faydası bulunuyor. Fırın ustası namına Giresun simidinin anahtar ferahlığı ile yemelerini haber mektubu ederim" ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler