USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Katılım sigortacılığında toy kurulacak kuruluşların eli kulağında

SEDDK Başkanı Gürsoy, katılım sigortası sunan firmaların yanında domestik ve ecnebi gruplardan toy katılım firması yapı başvuruları almaya başladıklarını söyledi.

Katılım sigortacılığında toy kurulacak kuruluşların eli kulağında
24-10-2021 14:54
İstanbul

Sigortacılık ve hususi Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Türker Gürsoy, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, SEDDK'nin 2020'nin haziran ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çeşidinden meydana getirilen atamaların peşi esna Ekim 2020'de Kurum teşkilatının oluşturulmasıyla baş başa çalışmalarına başladığını anımsatarak, özellikle sigortalılar ve katılımcılar iktisap kılmak neredeyse sektördeki kâffesi paydaşların adalet ve çıkarlarını koruma, meydan disiplinini rakiplik dinamikleri süresince ölçü ve mali istikrarı korumanın SEDDK’nin rüçhan görevlerinden bulunduğunu bildirdi.

İlk günden itibaren halkoyu yararı gözeterek bu sektörün gelişimine müteveccih 2 Cumhurbaşkanı kararı, 4 tanıtmalık ve emir tebliği, 3 talimatname ve 11 tamim çıkardıklarını aktaran Gürsoy, şunları kaydetti:

"Bunların başında, mecburi gidiş geliş sigortasında primlerin birebir ölçüde tutulması ve ödence ödemelerinde öngörülebilirliğin ve istikrarın sağlanmasının gerçekleştirme edilmesine müteveccih mevzuat düzenlemeleri gelmektedir. Ekim 2020'de Anayasa Mahkemesinin 2918 mahdut Karayolları Trafik Kanunu'nda bölümsel bozma kararları sonra mecburi gidiş geliş sigortasında ödence hesaplama esaslarına bağlı yaşanmış bulunan ipham ortamının giderilmesine müteveccih Haziran 2021'de 2918 mahdut kanunda türlü değişikliklere gidildi. Halihazırda kanunun acemi maddeleriyle ahenkli olacak halde Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları'nın rötuşlu edilmesine müteveccih çalışmalarımızı ikmal onarmak üzereyiz."

Gürsoy, katılım sigortacılığının rüçhan konularının başlangıcında geldiğine ayraç ederek, "Faize duygulu vatandaşlarımızı sigorta güvencesi ile öncelemek bizim düşüncesince ehemmiyetli borda bordaya hisse senedi alanı. Bu yönde de talebin değme sabık gündüz arttığını değerlendirmek bizleri bahtiyar ediyor. Bu mevzuda da endamsız müddette kılavuz gemisi ve ehemmiyetli adımlar atmayı başardık. Türkiye'ye özgü, yenilikçi, düzgün ve havadan uygulanabilir borda bordaya mevzuat altyapısı oluşturarak katılım sigortacılığı ve tekaütlük uygulamalarının çabucak büyüyebileceği borda bordaya mefruşat oluşturduk. Katılım faaliyetleri kapsamında piyasaya sürülen tamim ile katılım yönetmeliği maddelerinin uygulanması ile özen tereddütlerin giderilmesi özellikle iktisap kılmak neredeyse katılım esasları itibarıyla sektörde nice acemi açılımlar yapıldı." diyerek konuştu.

SEDDK'nin BES dalında bazısı düzenlemelerin revizesinin indinde düzeltme durumunda planlara de imza attığını tamlayan Gürsoy, elan evvela tekaütlük fonlarının alıntı satımında katılımcının alabileceği fonların öz şirketinin sunmuş olduğu fonlarla kısıtlanmış bulunduğunu anımsattı.

Gürsoy, laflarını şu halde sürdürdü:

"2021 yılının orak ayı ayında uygulamaya koyduğumuz Bireysel Emeklilik Fon Alım-Satım Platformu (BEFAS) ile katılımcılar BEFAS'ta maruz kâffesi tekaütlük fonlarına envestisman yapabilme imkanını bulmuş oldular. Yılbaşında ise BEFAS'ın kapsamı elan da genişleyecek ve OKS de müdahale olacak. Ayrıca, 2020 senesinde uygulamaya sabık görüntü başarım yorum sistemi ile fonlar arası rakiplik artırılarak performansa gereğince ödül/ceza sistemini getirdik. Böylelikle lüzum BEFAS gerekse de başarım yorum sistemi ile tekaütlük envestisman fonlarının getirilerinin elan da artmasını heveslendirme ettik. Bunun yanı esna baş döndürücü endamsız borda bordaya müddet evvela düzenlemelerini tamamladığımız 18 gözyaşı altı BES uygulaması ile evlatlarımızın Bireysel Emeklilik Sistemi'ne katılabilmesinin önündeki engelleri kaldırdık. Bu yürütüm ile gerçek hedeflediğimiz nokta; artırım alışkanlığını ve mali okuryazarlık farkındalığını önemsiz yaşlardan itibaren kazandırmakla baş başa nene ve babalara evlatları düşüncesince emin borda bordaya doğacak sağlamalarına müteveccih avantajlı borda bordaya seçenek sunmaktır. Bir öbür evolüsyon ise vakıf, dernek, kasa ve benzeşim hususi tekaütlük taahhüdünde bulunan kuruluşlardan alımlı şartlarla BES'e nakil olanağı tanınmasına müteveccih oldu."

"Türkiye'nin özellikle vatandaşları iktisap kılmak neredeyse kâffesi varlıklarının sigorta güvencesi altında olması en ehemmiyetli hedefimiz"

Türker Gürsoy, Türkiye ekonomisinde güvence arz ve artırım ölçü işlevlerini namına getiren sigortacılık ve hususi tekaütlük sektörünün, değme sabık sene kararlı borda bordaya halde büyümeye bitmeme ettiğini ve bunun sürmesinin kendileri düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin özellikle vatandaşları iktisap kılmak neredeyse kâffesi varlıklarının sigorta güvencesi altında olmasının en ehemmiyetli hedefleri bulunduğunu söyledi.

Teknik karşılıklar dair TFRS 17 ile şümullü borda bordaya fark yapılacak olmakla birlikte, aciliyet mucip hususları çabuk borda bordaya halde çözeceklerini aktaran Gürsoy, "Zorunlu gidiş geliş sigortalarında misyon kalitesinin yükseltilerek sigortalı memnuniyetinin artırılmasına olanak sağlayacak aracısız tazmin sistemine bağlı namına en güzel evren uygulamalarını inceleyerek türkiye düşüncesince en birebir modelin geliştirilmesini amaçlamaktayız. ek olarak, gidiş geliş kuralı ihlalleri kararı geçerli güdücü ukubet puanları, güdücü belgelerine el vaz süresi kabilinden riziko değerlendirmesinde asal alınabilecek bilgiler cezaevi uğrunda bulundurularak sigorta skoru hesaplanması projesini, güzel sürücü-kötü güdücü ayrımı yapılabilmesine yardım sağlaması ve sigorta şirketleri çeşidinden primlerin elan adil borda bordaya halde belirlenmesine olanak sağlaması itibarıyla enine boyuna önemsiyoruz." diyerek konuştu.

Sigorta alanının kurumsal yetkinliklerinin artırılması amacıyla hazırladıkları sigorta şirketlerinin yanı esna spesifik kuruluşlar ile brokerleri de havi İç Sistemler Yönetmeliği'ni benzeyen vakitte yayımlamayı planladıklarını bildiren Gürsoy, amme yararı gözetilerek özellikle baskın iktisap kılmak neredeyse öbür natürel kıyamet türlerinin de ek güvence iktisap kılmak neredeyse mecburi sarsıntı sigortasına bütünleşmiş edilmesi ile totaliter borda bordaya mecburi natürel kıyamet sigortasının tasarımına bağlı başlatılan çalışmalara halen bitmeme ettiklerini söyledi.

Ticari yaşamın canlılığını gerçekleştirme kılmak düşüncesince geliştirilen mutluluk destekli borç sigortasının geliştirilmesi, kefillik sigortası, yapı bitirme sigortası kabilinden mali sigortaların geliştirilmesinin nene hedefleri ortada arazi aldığını tamlayan Gürsoy, "Finansal sigortalarda bu sektörün önünü anahtar tensikat gerçekleştirmek düşüncesince öbür kurumlarla düzentileme halindeyiz. Özellikle, KOBİ'lerin bu bölgelerde verim gereksinimi bulunmuş olduğu ve bulunan ürünleri de aldığı kadar tanımadığı gözlenmektedir. Finansal sigortalarda yaptığımız çalışmalarla KOBİ'lerin riski korunurken, finansman ihtiyacına da dayanaklık kılmak olunması amaçlanmaktadır. Bu mevzuda lüzumlu organizasyon çalışmalarını çabucak tamamlayacağız." dedi.

Gürsoy, netin yaşamın değme dalında yaygınlaşmasının sektörde dijitalleşmeyi destekleyen acemi tensikat yapılmasını lüzumlu kıldığını, mesafeli adanmış yöntemini, müstevli zımnında mütebeddil mahveden taleplerini karşılayacak halde baştan ele aldıklarını ve organizasyon çıkardıklarını, sayısal poliçe uygulamasını yaşama geçirmenin öbür borda bordaya ehemmiyetli emek harcamaları bulunduğunu anlattı.

Sektörün gündeminde arazi almaya süregelen borda bordaya öbür mevzunun ise siber riskler olduğuna ayraç fail Gürsoy, "Siber saldırıların artmasıyla baş başa ferdî ve kurumsal bazda tahsil edilen tedbirler ehliyetli olamamakta, piyasada bu çeşit risklere müteveccih güvence talebi değme sabık gündüz elan vazgeçilmez borda bordaya gerekseme durumuna gelmektedir. Bu çerçevede, Kurumumuzca siber riskleri güvence dibine kabul kılmak amacıyla umumi eşya çalışmalarına başlanmıştır. Bu emek harcamayı da hızlıca tamamlayıp sektörümüze acemi alanlar yaratmayı amaçlıyoruz." dedi.

BES'te katılımcıya gerekseme biçiminde birikiminin borda bordaya bölümüne yetişebilme olanağı tanınmasına müteveccih icraat sürüyor

SEDDK Başkanı Gürsoy, doğacak çağda katılım DOĞRU sigortacılık BES'in geliştirilmesi ve ortalık payının artırılmasının öncelikleri ortada arazi aldığını belirterek, "Bu açıdan katılım sektörüne envestisman gerçekleştirmek talip yerel ve ecnebi sermayedarlara katılım mevzuatı ile lüzumlu heveslendirme sağlanacaktır. Bunun indinde katılım hassasiyeti bulunan yurttaşlarımızın talepleri ve şirketlerimizin bu alandaki araştırı ve ihya emek harcamaları Kurumumuzca yapılacak düzenlemelere istikamet verecektir." diyerek konuştu.

BES dalında önümüzdeki çağda türlü sigorta ürünlerinin BES'e bütünleşmiş halde sunulabilmesinin önünü anahtar tümleşik sistemler üretmeyi hedeflediklerini aktaran Gürsoy, BES ve sigorta ürünlerinin paket biçiminde sunumu, artması ve vatandaşların alımlı koşullar altında borda bordaya eksiksiz namına gereksinimlerine karşılık verebilmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Gürsoy, iştirakçilerin birikiminin tamamını alarak sistemden ayrılması ve kâffesi haklarını kaybetmesi namına gerekseme biçiminde birikiminin borda bordaya bölümüne yetişebilme olanağı tanınmasına müteveccih çalışmaların sürdüğünü anlatım ederek, bu sayede ikametgâh edinme, evlilik, eğitim, iş ihdas ve bedelci askeriye kabilinden ehemmiyetli dönüm noktalarında katılımcılara dayanaklık kılmak hasretmek istediklerini söyledi.

"3 yıla benzeyen devir diliminde 8 acemi iştirak başvurusu oldu"

Sigorta ve hususi tekaütlük sektöründe 41 sahn dışı, 15 sahn ve emeklilik, 6 sahn ve 3 ikili sigorta firması iktisap kılmak neredeyse mecmu 65 firmanın çalışkanlık gösterdiğini bildiren Gürsoy, "Sektöre özen bitmeme ediyor. 2021'in huzur 9 kocaoğlan iktisap kılmak neredeyse geride artan 3 yıla benzeyen devir diliminde 8 acemi iştirak başvurusu oldu." dedi.

Yeni mevrut borda bordaya düzenlemeyle katılım penceresi usulü etkin firmaların 31 Aralık 2021'e derece pencereyi kuruluşa çevirmesi yahut pencereyi likidasyon etmesi icap ettiğinin anımsatılması üzerinde Gürsoy, şunları kaydetti:

"Bu mevzuda endamsız müddette kılavuz gemisi ve ehemmiyetli adımlar attık. Türkiye'ye özgü, yenilikçi, düzgün ve havadan uygulanabilir borda bordaya mevzuat altyapısı oluşturarak katılım sigortacılığı ve tekaütlük uygulamalarının önümüzdeki fasıl çabucak büyüyebileceği borda bordaya mefruşat oluşturduk. Nitekim halen katılım sigortası sunan firmaların yanı esna yerel ve ecnebi gruplardan acemi katılım firması yapılış başvuruları almaya başladık. 2022 senesinde acemi katılım şirketlerimizi peyderpey duymaya başlayacaksınız. Mevcut vaziyette mesame usulüyle çalışkanlık yayınlayan 4 firmanın katılım DOĞRU sigorta firması ihdas yönündeki ruhsatname emek harcamaları ile ait proses başlamış olup halihazırda bitmeme etmektedir. Ayrıca, mesame usulüyle çalışkanlık göstermeyip katılım DOĞRU iştirak namına faaliyetlerine bitmeme ika niyetinde bulunan ve bu bölgede enfrastrüktür çalışmalarını sürdüren firmalar de bulunmaktadır. Kurum namına bu şirketlerimizle katılım DOĞRU iş süreçlerinin geliştirilmesiyle ait namına müstelzim mevzuat desteğini sağlamaktayız."

"Son çağda tamamlayan sağlıkta müspet borda bordaya trend gözlemliyoruz"

Türker Gürsoy, Türkiye sigorta pazarında keyif sigortacılığının yüzdelik 12 kabilinden borda bordaya hisse aldığını belirterek, Türkiye'de 4 milyon keyif sigortası poliçesi bulunduğunu ve akıbet çağda tamamlayan sağlıkta müspet borda bordaya trend gözlemlediklerini, acemi poliçe girişlerinin de ağırlıklı namına bu bölgede bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de ve dünyada keyif sigortasına talebin ve gerekseme farkındalığının artmasının mübrem bulunduğunu vurgulayan Gürsoy, şunları kaydetti:

"Yeni dönemle baş başa müstevli müdahale ve dışarı iktisap kılmak neredeyse alternatifli mahsulat gelebilir. Belirli hallerde PCR imtihan zorunluluğunun da olabildiği düşünüldüğünde, poliçelere eklenecek belli sayıda PCR testi hakkı ve Kovid nâkil yurttaşlarımız düşüncesince antikor testini içeren mahsulat sigortalılar düşüncesince yeğleme sebebi olabilecektir. Ek olarak, müstevli olgularını güvence dibine düzlük maraz sigortası çeşidi mahsulat de gelişebilir. Aynı halde online hekim hizmeti kabilinden adanmış sonrası hizmetlerde de online ve sayısal desteklerin bundan sonra değme poliçeye bütünleşmiş edildiğine tanık olacağız. Diğer yandan, salgından serbest olarak, insanların önceki hastalıklarını da güvence kapsamına borç mamüllerin yaygınlaşmasının sigortanın kapsamının derinleşmesi açısından ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum."

Sigortacılık ve hususi emeklilikteki görüntü birikiminin artmasının, yatırımların elan levent boylu vadeli fonlar ile finansmanı ve ülkenin artırım ve envestisman dengesine ehemmiyetli katkılar sağladığını aktaran Gürsoy, bu mevzuda hükümetten de dayanaklık kılmak gördüklerini belirtti.

Gürsoy, gelecekte vatandaşların, gerçek bu sektörün ve mali bu sektörün gereksinimlerine karşılık verebilecek, yaratılan levent boylu dönemli fonlarla kalkınmayı ve büyümeyi destekleyen verim çeşitliliği ve güvence kapasitesine cemaat sayısal dünyaya ahenk elde etmiş sigortacılık ve hususi tekaütlük endüstrisi rüya ettiklerini ve bu düşsel gerçekleştirmeye müteveccih konkre adımlar attıklarını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler