USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Katılım mal 2025'te yüzdelik 15'lik piyasa payına ulaşabilir

Katılım mal kesim temsilcileri, konvansiyonel bankaların üstünde faiz yakaladıklarını, 2025'te yüzdelik 15'lik piyasa payına ulaşmalarının cins bulunduğunu belirtiti.

Katılım mal 2025'te yüzdelik 15'lik piyasa payına ulaşabilir
25-10-2021 11:50
Istanbul

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, hem bütünlük hem de uzuv 6 paydaşlık mal kuruluşu namına piyasası büyütmeye ve hedefleri gerçekleştirmeye odaklandıklarını söyledi.

Son devirde oluşturulan amme paydaşlık bankalarıyla bu gayesi realizasyon yönünden adımların hızlandığını tamlayan Göktaş, haziran sonu bakımından paydaşlık mal kurumlarının aktiflerinin 504 bilyon liranın üstünde gerçekleştiğini anlatım etti.

Göktaş, amme paydaşlık bankalarının tüketicilere girmeden ilkin paydaşlık mal alışveriş payının levent müddet yüzdelik 5 düzeyinin üstüne çıkamadığını, kamunun tüketicilere müdahale olmasıyla baş başa alışveriş payının endamsız müddette yüzdelik 7,5'e yükseldiğini aktardı.

Katılım mal kurumlarının hep kullandırdığı fonların 280 bilyon liralık seviyesinde bulunduğunu aktaran Göktaş, şu şekilde bitmeme etti:

"Bu tutarın iri tarafını yapımız gereği gerçek tüketicilere kullandırıyoruz. Kullandırılan fonların yüzdelik 13,6'sı ferdî müşterilere, yüzdelik 55,4'ü ticari müşterilere, yüzdelik 31'i KOBİ'lere veriliyor. Konvansiyonel bankalarda KOBİ'lere kullandırılan görüntü oranı yüzdelik 23,1 düzeyinde. Katılım mal kurumlarının toplamış bulunduğu fonlar haziran kocaoğlan bakımından 373,4 bilyon liralık düzeyine kazanmış durumda. Toplanan fonlarının bankacılık piyasası içindeki oranı yüzdelik 9,7. Toplam öz kaynaklarımız 32 bilyon liralık düzeyinde. Bunun şimdi da artırılması baş döndürücü önemli. Bu noktada kamunun baş döndürücü ağır desteğini görüyoruz. Sektörün hep 67 milyarlık sukuk ihracıyla birleşen fonları desteklediğini görüyoruz. Sektör şu an 1.296 şubeyle misyon veriyor ve 17 binin üstünde insana istihdam sağlıyor."

Hedef 2025'te yüzdelik 15 alışveriş payı

İkram Göktaş, doğacak çevrim hedefleri düşüncesince Türkiye Katılım Bankaları Birliği koordinasyonunda icraat sürdürdüklerini, takip belgesinin de bayılmak kıl oranı bulunduğunu söyledi.

Katılım bankaları ve bölüm paydaşlarıyla sektördeki algıyı düzeltmek kıl oranı çalıştıklarını özetleyen Göktaş, "Örnek oluşturacak bulunan ve acemi uygulamaları incelemek, ekonomik, toplumsal ve türel şartları da delik uğrunda bulundurarak, piyasanın gelişimi ve büyümesi doğrultusunda atılacak adımların belirlenmesi amacıyla ortak düzentileme hazırladık." ifadelerini kullandı.

Göktaş, doğacak 5 salname proses düşüncesince odaklanacakları mevzular üstüne şunlara dikkati çekti:

"Katılım bankacılığının erek müşterileriyle bulunan iletişiminin güçlendirilmesi baş döndürücü önemli. Müşteri sayımızı kesinlikle artırmamız lazım. Müşteri sayımızdaki alışveriş payımızın enerjik büyüklüğümüzdeki alışveriş payımızdan şimdi az bulunduğunu görüyoruz. Bu şimdi az müşteriden şimdi ortak tomar randıman aldığımız anlamına gelse de şimdi ortak tomar alıcıya ulaşmamız gerçeğini namevcut etmiyor. Katılım mal sistemi işleyişinin müşterilere dikçe aktarılması da ehemmiyetli ortak konu.

Çıkaracağımız rastgele ürünü müşterilere dikçe beyan kılmak ve benimsetmek durumundayız. İnsanların alternatifi olduğunda faizsiz mekanizmalı ürünleri yeğleme ediyor. Teknolojiyi ve sayısal kanalları kıymetlendirmek baş döndürücü önemli. Bankacılık ve mal sektöründe dijitalin şimdi ön plana çıktığını görüyoruz. Katılım mal kuruluşları namına sayısal alanlara baş döndürücü ağır yatırımlar yapıyoruz. Büyümenin dijitalden geleceğini düşünüyoruz. Şubeler önemini yitirmeyecek lakin sayısal yan arttırma ofis ihtiyacını azaltacak kıl oranı duruyor.

Uzaktan alıcı ediniminden sonradan paydaşlık bankaları da bu mekanizmayı yaşama geçirdi. Burada da konvansiyonel bankaların açıktan alıcı ediniminde oransal namına paydaşlık bankaları dü büküm şimdi başarılı. Müşterilerin gereksinimlerini karşılayacak randıman çeşitliliğinin sağlanması ve bölüm mensuplarının paydaşlık mal okuryazarlığının artırılması baş döndürücü önemli. Bu kapsamda faziletli lisans ve doktora programları var. Lisans seviyesinde de programların açılması ortak ihtiyaçtı. İki hususi üniversitede paydaşlık mal bölümleri vardı. Kamuda da Sakarya Üniversitesi lisans seviyesinde ortak büro açtı. Okuryazarlık yönünden paydaşlık mal mensupları bizlere şimdi apiko gelecek."

Proje dümen metodolojilerinin uygulanmasıyla rastgele ortak takip düşüncesince "İletişim", "Ekosistem", "Ürün Çeşitliliği", "Standartlar & Yönetişim", "Dijital" ve "Yetkinlik İnşası" iktisap kılmak kıl oranı 6 asliye iç kulak belirlendiklerini kail Göktaş, stratejiler ışığında atacakları adımlarla paydaşlık bankacılığı piyasası alışveriş payını 2025 yılı bakımından yüzdelik 15’e ulaştırmanın ve evren standartlarında mali randıman ve misyon sunar bir duruma gelmenin baş döndürücü şimdi hazırlop olacağını dile getirdi.

"Katılım mal sistemi krizlere dayanıklıdır"

TKBB Yönetim Kurulu Başkanı Göktaş, İstanbul Finans Merkezi'nin, diyar ekonomisine baş döndürücü ehemmiyetli değerler katacağını söyledi.

İstanbul'un coğrafi pozisyonu ve jeopolitik önemi bakımından tabii ortak mal merkezi olması icap ettiğini tamlayan Göktaş, "İstanbul'un baş döndürücü ehemmiyetli avantajları var. Uluslararası mal merkezlerine ve müşterilere muvasala baş döndürücü kolay. Nitelikli ve nitelikli iş gücüne eş ortak ülkeyiz. Düzenleyici müstevi ve mevzuat altyapısı iyi. İş altyapısı imkanları ön plana çıkmak durumda. Verilere mucibince ilkgüz sonu bakımından vatanımızda 10 binin üstünde ecnebi ortaklı işbirliği kurulmuş. Bu ülkemize bulunan güvenin ortak göstergesidir." ifadelerini kullandı.

Göktaş, Türkiye'nin lacerem mal merkezi olacağını ve bunun evvel adımının İslami Finans Merkezi olmaktan, semt coğrafyasına seslenme etmekten geçtiğini dile getirdi. Yabancı yatırımda en ehemmiyetli unsurun inanma bulunduğunun altını çizen Göktaş, inanma ortamı oluştukça yatırımların hızlıca Türkiye'ye geleceğini söyledi.

Katılım finansın özlük iç mekanizmasıyla büyüdüğünü, ecnebi sermayeyle adam iktisap kılmak düşüncesince sistemin az buçuk şimdi büyümesi icap ettiğini dile getiren Göktaş, "Katılım mal sistemi krizlere dayanıklıdır. 2008 global mal krizinde dünyada ağır teessürat yaşanırken, vatanımızda bu başağrısı bol atlatıldı. Katılım bankalarının konvansiyonel bankalara mucibince şimdi değerli bulunduğu görüldü." ifadelerini kullandı.

İslami finansta ağır alışveriş payının bulunduğunu tamlayan Göktaş, paydaşlık bankacılığının gerçek piyasası desteklediğini, pırtı dışılığı önlediğini vurgulayarak laflarını tamamladı.

"Yeni oyuncularla baş başa hisse kabul etme mücadelemiz az buçuk şimdi hızlanır"

Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir de Türkiye'de paydaşlık bankacılığının 35 yılı ortak hayli süredir yapıldığını fakat bankacılık sektöründen almış bulunduğu hisse namına doğruluk etmiş bulunduğu ölçüde olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da paydaşlık finansın gelişme göstermesine ve gelişmesine hususi ehemmiyet atfettiğini tamlayan Özdemir, amme paydaşlık kurumlarının faaliyete başlamasıyla sektörde acemi ortak rakiplik ortamının oluştuğunu ve bankacılık sektöründen almış bulunduğu payın artırılmasında ehemmiyetli ortak enerjik fiil bulunduğunu anlatım etti.

Özdemir, paydaşlık finansın sektördeki payını yüzdelik 5'in üstüne çıkarmasının levent devir aldığını, şu anda ise alışveriş payının yüzdelik 7,5'in üstüne çıktığını dile getirdi. Son 4-5 yılda paydaşlık finansın, bankacılık alanının baş döndürücü üstünde çoğalma kaydettiğini vurgulayan Özdemir, şu şekilde bitmeme etti:

"Katılım finansın, bankacılık piyasası içindeki oranı artmaya bitmeme ediyor. 2025 senesinde paydaşlık finansın payının yüzdelik 15 seviyesine sürüm amacımız var. Bu ritmde bitmeme ettiğimiz müddetçe inanırım ki yüzdelik 15'lik oranı yakalayacağız. 6 paydaşlık bankasıyla payımızı artırmaya mücahede ediyoruz. Yeni oyuncularla baş başa hisse kabul etme mücadelemiz az buçuk şimdi hızlanır diyerek beklenti ediyoruz. Katılım bankacılığına alakanın bitmeme edeceğine inanıyorum. Bu sene personel alımı düşüncesince duyuru açtık. Bizimle ayrımsız devirde imtihan açan konvansiyonel bankaya 5 bin yöresinde müracaat olurken, bizlere 8 bin 500 yöreleri müracaat yapıldı. Gençlerin, acemi mezunların paydaşlık bankacılığına güvenlerini ve bu bölgede düzentileme arzularını artırmış durumda. Gelecek zamanlarda paydaşlık bankacılığı sektörden ehemmiyetli hisse alacağı kıl oranı branşında de bu tesirini gösterecektir."

"Türkiye'nin lisan coğrafyasından istem geliyor"

Metin Özdemir, paydaşlık mal düşüncesince İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM) çok ehemmiyetli bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin elektrikli taşıt teknolojisindeki atılımı kıl oranı İslami mal noktasında da İstanbul Finans Merkezi vizyonunun ayrımsız etkiyi yapacağını kail Özdemir, "İstanbul Finans Merkezi, İslami finansın merkezi olmaya layıktır. Bu noktada paydaşlık banklarımızın rolü az buçuk şimdi artıyor. Buralarda çalışacak yetik insanoğlu kaynağına ağır ihtiyacımız olacak. Dolayısıyla paydaşlık bankalarının faaliyetlerini artırarak bitmeme ettirmeleri, nitelikli insanoğlu kaynağını yetiştirmeleri arttırma ortak hata namına üzerimizde duruyor. Kamu paydaşlık bankaları namına buna hususi ehemmiyet atfediyoruz. " biçiminde konuştu.

Türkiye paydaşlık mal sektörüne ecnebi yatırımcıların beğenisini değerlendiren Özdemir, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'nin lisan coğrafyasından istem geliyor. Sudan'da ortak ofis açtık. Böylelikle Ziraat Katılım namına Afrika'da ofis açan evvel Türk bankası olduk. Bu çeşit çalışmalara başladıktan sonradan mekân ülkelerden, bu çeşit talepler gelmeye başladı. Somali ile ilişik çalışmamız var. Diğer Afrika devletleri de bizimle düzentileme arzusunda. Türk cumhuriyetlerinin paydaşlık finansa ilgileri yüksek. Bizim bilgelik ve tecrübelerimizden yararlanma kılmak istiyorlar. Bu alanlarda de ofis açmamız düşüncesince ağır talepler var.

Elimizden geldiğince dayanak vermeye mücahede sarfiyat ediyoruz. Türkiye'nin paydaşlık bankacılığına ilgisinin çoğalması Türkiye'nin lisan coğrafyasını aracısız etkiliyor. Türkiye ile baş başa bu bölgede çalışkanlık belirtmek talip yada bizimle ortaklaşma yaparak paydaşlık bankacılığının özlük vatanlarında gelişmesini dilek fail nice diyar var. İstanbul Finans Merkezi ile İslami finansın merkezi olmamızla baş başa bunun şimdi da artacağını düşünüyorum. Balkan ülkelerinden de istem geliyor. Türkiye paydaşlık finansa ağır ulama sağlayacak."

"İFM, faizsiz finansın da merkezi olacak"

Emlak Katılım Genel Müdürü Nevzat Bayraktar ise yüzyıllardır dünyanın en ehemmiyetli tecim noktası bulunan İstanbul'un, bugün de gene dünyanın en ehemmiyetli global mal merkezi konumunda bulunduğunu söyledi.

Son 20 senedir meydana getirilen organizasyon ve yatırımlar ile ciddi konumunun şimdi da güçlendiğini tamlayan Bayraktar, "İstanbul Finans Merkezi (İFM), bu yatırımların en iri örneklerinden birisi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde İslami mal merkezi olma gösterimi İstanbul’un çelimli pozisyonuna acemi ortak dem şimdi getirecek iri ortak adımdır. Özellikle Körfez ülkelerinin yatırımlarını çekme şansı bulunan kurda yapılacak tensikat ile ciddi pozisyonu şimdi da ehemmiyetli bir duruma gelecektir. İFM konvansiyonel bankacılık faaliyetlerinin indinde paydaşlık mal sektörüne önderlik fail çalışmaların yoğunlaşması ile bölgede ehemmiyetli ortak üs olacaktır." diyerek konuştu.

Yabancı yatırımcıların Türkiye'de paydaşlık finansa bağlı bakışına da yer veren Bayraktar, Türkiye'nin, iş ihdas ve iş etme açısından arsıulusal yatırımcılar düşüncesince iyice alımlı ortak mevzuata eş bulunduğunu dile getirdi.

Bayraktar, özellikle, KDV istisnası, bağış indirimi, gümrük vergisi muafiyeti, envestisman noktayı tahsisi kıl oranı ciddi yatırımlar düşüncesince makul olanaklar sunulduğunu aktardı.

Enerjiden ulaştırmaya, defans piyasasından teknolojiye, finanstan gıdaya denli teşrikimesai yapılabilecek baş döndürücü sayıda düzlük bulunduğunu özetleyen Bayraktar, "250 bin dolar envestisman karşılığı yurttaşlık alınabilme imkanı, yatırımcıların Türkiye’ye bulunan beğenisini şimdi da arttırdı. Orta Asya ve Körfez’den mevrut insanların ülkemize envestisman yapmaları baş başa paydaşlık finansa bulunan alakanın ve kütlesinin artmasına fırsat olmuştur." dedi.

Nevzat Bayraktar, piyasanın mutedil ve levent vadede istikbaline bağlı şu görüşlerini paylaştı:

"Katılım mal piyasası faizsizlik prensibine bağlı, pazar gereksinimlerine hal olabilecek acemi randıman ve hizmetlerin geliştirilmesiyle çoğalma ivmesini hızlandırarak bitmeme ettirecektir. Bu doğrultuda imalinde sona yaklaşılan İstanbul Finans Merkezi’nde atılacak akla yatkın adımlar ve oluşturulacak sert kurumsal çatı ile İstanbul çabucak ortak mal merkezi değil ayrımsız vakitte faizsiz finansın da merkezi olacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler