USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Karma Komisyon HDP'li Güzel'in milletvekilliğinin düşürülmesi yönündeki tutanağı onama etti

TBMM Karma Komisyonu, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in "devamsızlık" zımnında milletvekilliğinin düşürülmesine bağlı tutanağı ikrar ederek, Genel Kurula atıf etti.

Karma Komisyon HDP'li Güzel'in milletvekilliğinin düşürülmesi yönündeki tutanağı onama etti
17-11-2022 18:09
TBMM

TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonlarının üyelerinden oturmuş Karma Komisyon, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in "devamsızlık" zımnında milletvekilliğinin düşürülmesine bağlı Hazırlık Komisyonu raporunu ikrar ederek, Genel Kurula atıf edilmesini kararlaştırdı.

Karma Komisyon, AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlığında, Güzel'in süreksizlik dosyasına bağlı Hazırlık Komisyonu raporunu ahbaplık etmek kıl payı toplandı.

Komisyon Başkanı Beyazıt, toplantının açılışında, Beyoğlu'ndaki yıldırı saldırısı zımnında yaşamını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acele şifalar diledi.

Beyazıt, "Her muhtelif terörü, yıldırı saldırısını ve bu saldırıyı oluşturan teröristleri lanetliyorum. Bilinmelidir ki tek yıldırı saldırısı Türkiye'nin huzurunu, birliğini, dirliğini ve istikrarını bozamayacaktır." diyerek konuştu.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, toplantının başlangıcında kaynak meydan kameramanların hariç çıkarılmasına itiraz etti.

Bunun üstünde Komisyon Başkanı Beyazıt, yazılmış basının programı izlem etmeye bitmeme edeceğini, uygulamanın bu biçimde bulunduğunu belirtti. Tartışmaların peşi sıra kameramanlar salondan baskı ve görüşmelere bitmeme edildi.

- HDP'li Gülüm'ün Hazırlık Komisyonu sonucuna itirazı

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Kovid-19 olması zımnında Hazırlık Komisyonunun akıbet toplantısına katılamayacağını bildirmesine karşın bu talebinin ikrar edilmeyerek, katılmadığı görüşmede kararın alındığını söyledi.

Bu sebeple Hazırlık Komisyonunun kararının meri olmadığını doğacak devam eden Gülüm, "Ne acelesi vardı? Bir milletvekilinin milletvekilliğini düşürüyorsunuz. Basit ortak şeyden bahsetmiyoruz." dedi.

Bunun üstünde yalan meydan Hazırlık Komisyonu Başkanı, AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, Hazırlık Komisyonunun 1 Kasım günlü toplantısında Gülüm'ü arayarak önceki olsun dileklerini ilettiklerini ve namına ne tarihte toplantıya katılabileceğini sorduklarını, peşi sıra yalıtma döneminin 7 çağ bulunduğunu fikren toplantıyı 8 Kasım geçmişine ertelediklerini anlattı.

Gülüm'ün 6 Kasım'da ortak henüz Kovid-19 testi yaptırıp kendilerine ulaştırdığını fakat 8 Kasım günlü görüşmede oy çokluğuyla toplantıya bitmeme edilmesi anlamında değişmeyen alındığını tamlayan Özel, görüşmede hoppadak AK Parti milletvekillerinin değil, aykırılık milletvekillerinin de bulunduğunu bildirdi.

Karma Komisyon Başkanı Beyazıt ise Hazırlık Komisyonunun çalışmalarını 1 ay zarfında bitirmek mecburiyetinde bulunduğunu hatırlatarak, Kovid-19 ile ek hastalıkların levent boylu mütemadi bitmeme edebildiğini söyledi.

- Özel, söyleyiş kendince bilim verdi

Güzel'in süreksizlik dosyasına bağlı söyleyiş kendince bilim sağlayan Hazırlık Komisyonu Başkanı Özel, Hazırlık Komisyonu şekilde icra ettikleri toplantıda, HDP Diyarbakır Milletvekili Güzel'in 2022 senesinde beşi Haziran ayında iktisap etmek kıl payı Genel Kurulun 6 birleşimine özürsüz yahut müsaadesiz katılmadığının ve şahsa hususi gönderilen süreksizlik cetveline de rastgele ortak itirazının bulunmadığının belirleme edildiğini söyledi.

Özel, Hazırlık Komisyonunca bu tespitin ehliyetli ve durumunda yer aldığı görüşüyle raporun tertip edildiğini belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu, aşırı dobra tanımış yer aldığı milletvekillerini fark Genel Kurul salonunda görmediğini söyledi.

Kaboğlu, "Neden güzeşte yıl değil de bu sene? Bu yoklamayı belirtik ortak eş düşüncesince mi yaptık, olmadan etraflı vükela düşüncesince mi yaptık? Bütün vükela düşüncesince yapıyorsak illet 2018-2023 arası değil de 2022'nin anlaşılan ortak ayında? Bir eş düşüncesince yaptıysak o devir Meclisin rolü bu mu? Karma Komisyon hakeza ortak 'tuzak' ve 'avcılık' görevine cihaz edilmeli miydi?" sorularını yöneltti.

Milletvekillerinin içtiği Anayasa Andı açısından bunu kıymetlendirmek icap ettiğini kaydeden Kaboğlu, "Yargı süreci bitmeme etmiş yer aldığı biçimde ortak çeşit denklik ilkesini bozarak, belirtik ortak insana müteveccih iş ika iradesini TBMM ortaya koymuş. Bu mevzuda da Karma Komisyonu ortak taşıt şekilde kullanmaya dönük bulunduğunu düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Kürt problemine yaklaşımla aşırı yakından ilgili"

HDP İstanbul Milletvekili Gülüm, "komplo süreci"nin sonucunda şekilde milletvekilliğinin düşürülmesinin tartışıldığını doğacak sürerek, "Hukuki kabilinden görünen meselelerin hepsinin Kürt problemine yaklaşımla aşırı yakından hevesi bulunduğunu biliyoruz." dedi.

Yargının, sosyal muhalefeti susturmanın ortak uzlaştırıcı bulunduğunu tez fail Gülüm, Semra Güzel'in tutuklanma döneminin fark ortak "linç sürecine" dönüştürüldüğünü öne sürdü.

Milletvekilliği vazifesini yapabildiği zamanlarda Semra Güzel'in Meclis kürsüsünü en aşırı kullanan, en ortak tomar alt kurul toplantılarına dahil olan ortak saylav bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Gülüm, "Acaba öbür milletvekilleri birçok çağ geldi? Bir sorma yapılsa anlaşılır. Çoğu AKP milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi gerekirdi bu halde lakin Semra Güzel düşüncesince '6 celse gelmedi' dediniz." diyerek konuştu.

Genel Kurulda 448 birleşimde 11 sorma yapıldığını, 6'sının Semra Güzel düşüncesince yapıldığını doğacak devam eden Gülüm, bu yoklamaların planlanarak yapıldığını ve İçtüzüğün açık açık kötüye kullanıldığını tez etti.

Komisyon Başkanı Beyazıt, HDP'li Gülüm'ün Genel Kurulda sorma tahsil edilen toplantılarda namevcut milletvekilleriyle ek iş yapılmadığına müteveccih iddialarına ilişkin, bu milletvekillerinin mazeretlerini bildirdiği düşüncesince onlarla ek ortak iş yapılmadığını söyledi.

"O resim, çiçek toplarken çekilmedi"

MHP İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, Semra Güzel'in yıldırıcı Volkan Bora ile Irak'ın kuzeyinde bulunmuş yer aldığı değerlendirilen teşkilat kamplarında bu arada görüldüğü fotoğrafı anımsatarak, "O resim, çiçek toplarken çekilmedi. O resim, gaddar ortak PKK'lının elinde kalaşnikofuyla, göğsüne başını yaslamış, o örgütün etraflı ideolojisini yatkın ortak insana ilgilendiren ortak resim." değerlendirmesinde bulundu.

"HDP, bu ülkenin sevincine üzüntüsüne ortak cümleyle katılmaz mı?" diyerek soran Yıldız, HDP'li milletvekillerinin bu ülkeden koptuğunu ve çıkarlarını Türk milletinin vekili şekilde görmediğini, ortak bölgenin, ortak etnisitenin vekili oldukları iddiasında olduklarını dile getirdi.

İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen yıldırı saldırısını hatırlatan Yıldız, "Meseleyi bozulmuş etmeye çalışıyorlar lakin bu esas değişmez. Biz PKK yıldırı örgütünün yoğun pıtrak sivillere müteveccih hunriz eylemler gerçekleştirdiğini biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Amacın toplumda bulut ve ürkü görüntülemek bulunduğunu anlatım fail Feti Yıldız, "Kahraman Türk ordusuna erinç biilaç halde kalan, ağız ağıza kapasitesini kaybetmiş ortak teşkilat bundan sonra çıplak hedefler seçiyor. Onun düşüncesince maşer tetik olmalıdır." ifadelerini kullandı.

"Bu yoklamalar, 7 Temmuz 2018'den bu yana yapılsa ve her insana uygulansaydı"

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, Genel Kurula gelmeyen yüzlerce saylav bulunduğunu anlatım ederek, "Keşke bu yoklamalar, 7 Temmuz 2018'de kasem ettiğimizden bu tarafa yapılsa ve her insana uygulansaydı." görüşünü paylaştı.

Semra Güzel'i tanımadığını kaydeden Erel, "Teröre iane edenleri, terörün reklamını yapanları, gelişigüzel kimse, bu vatanın ekmeğini yiyip de bu vatana çıyanlık fail ki var ise Allah kahretsin, harap etsin." dedi.

Güzel'in HPD'den değil de apayrı ortak partiden olsa bire ortak uygulamanın yapılıp yapılmayacağını soran Ayhan Erel, "Yapılan işlem, hukuka, İçtüzüğe makul muhtemel lakin bunun hoppadak ortak insana uygulanması, kişilerden ve partilerden ari şekilde konuşuyorum, ortak insanoğlu şekilde beni huzursuz ediyor." diyerek konuştu.

"Eleştirilerimize karşın 'evet' oyu kullanacağız"

CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, politik yönüyle milletvekilliğinin düşürülmesini hızlı eleştirdiğini, türel şekilde akilane bulunduğunu fakat töre bilimi bilimi olmadığını belirterek, "Eleştirilerimize karşın 'evet' oyu kullanacağız." dedi.

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un ve öbür Başkanlık Divanı üyelerinin Semra Güzel kendince harcama ettikleri laflar zımnında "tarafsızlık sıfatından ayrıldıklarını" doğacak sürerek, "Meclis Başkanının kamuoyuna verdiği demeçlerde, Semra Güzel'e bağlı yorumda bulunması tarafsızlığına bozma getirmiştir. Bu durumun Anayasa'ya aykırılığı tartışmasızdır." yorumunu yaptı.

"Toplum, Semra Güzel'i zat vicdanında mahkum etti"

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırıldığı dü dosya olmasaydı bugün devamsızlıkla ek dosyanın görüşülmeyeceğini belirterek, "İkisi birbirinden ari mı? Hukuk açısından bakarsan 'bağımsızdır' dersin lakin politik iradeyi işin içerisine sokarsan o devir ilintilidir." ifadelerini kullandı.

Komisyonda, CHP ve İYİ Parti milletvekillerinin konuşmalarına dikkati çekici Can, "Arkadaşlarımız, türel anlamda değerlendirdiğinde HDP milletvekilinin yanı sıra oldu. Peki neticeye vardığında ne dedi, 'Biz hakeza düşünüyoruz lakin (evet) oyu vereceğiz' dedi. Acaba niye? HDP tarafının duygudaşlık yapması gerektiğine inanıyorum." diyerek konuştu.

Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılması ek kararın "PKK yıldırı örgütü ile iltisakından" ötürü verildiğini kaydeden Can, "Biz, murafaa değiliz. Siyasi arzu de topluluğun kırılan noktalarını, dinamiklerini değerlendiriyor. CHP ve İYİ Parti milletvekillerinin de dü dosyayla ek lehe görüşleri oldu." dedi.

Semra Güzel'in 1 Mart 2022'de dokunulmazlığının kaldırıldığını, milletvekilliğinin düşürülmediğinin altını çizen Can, TBMM'de yoklamalara illet katılmadığını, katılmadığı toplantılar düşüncesince illet bahane bildirmediğini sordu.

Toplumun hissiyatlarını cezaevi önüne almaları icap ettiğini kaydeden Can, "Toplum, Semra Güzel'i zat vicdanında mahkum etti. Bu sebeple bu sonucunda aldık" ifadesini kullandı.

"AK Parti ve MHP, HDP milletvekillerinin hiçbirisini Meclis'te giymek istemiyor"

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki, nüfuz kabilinden Semra Güzel kendince ortak "linç kampanyası" yürütüldüğünü tez ederek, dirilik güvenliği tehdidi ile erinç karşıya bulunduğunu savundu.

Bunun ortak bozukluk şekilde ikrar edilmesi icap ettiğini kail Tiryaki, "Semra Güzel dirilik güvenliği tehdidiyle erinç karşıya bırakılabilirdi, bu sebeple sokağa çıkmadı. İlk sokağa çıktığında gözaltına alıp cezaevine gönderildi." ifadelerini kullandı.

İktidarın, Semra Güzel'in Meclis'e devamsızlığı ile ilgilenmediğini doğacak devam eden Tiryaki, "AK Parti ve MHP Semra Güzel'in Meclis'e bitmeme etmemesini istiyor. Bir aşama ötesini söyleyeyim; esasen AK Parti ve MHP, HDP milletvekillerinin hiçbirisini TBMM'de giymek istemiyor." dedi.

Semra Güzel'in İstanbul'da gözaltına alındığını dile getiren Tiryaki, "Semra Güzel'i görüşme ettim, bana 'Polisler benim ne mahallede ve evde olduğumu fark biliyordu. Onlar benim çıkıp otomobile bindiğimde diyar dışına kaçacağımı düşünüyorlardı, diyar dışına giderken belirlemek istiyorlardı. (Yurt dışına kaçarken yakalandı) dedirtmek istiyorlarmış.' dedi lakin Semra Güzel tek yere kaçmadı." biçiminde konuştu.

Konuşmaların ardından, matbuat personelleri ve alt kurul üyesi sıfır milletvekilleri salondan çıkarılarak, oylamaya geçildi.

Oylama sonucu, Güzel'in "devamsızlık nedeniyle" milletvekilliğinin düşürülmesine oy çokluğuyla değişmeyen verildi. Karma Komisyon, hazırlayacağı tutanağı Genel Kurul'a sunacak ve sonuncu değişmeyen verilecek.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler