USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kardemir, evcil ve ulusal tren tekerini rayına oturttu

Türkiye'nin önceki ciddi endüstri fabrikası KARDEMİR, domestik ve ulusal yerine ürettiği tren tekerinde ihracata odaklandı.

Kardemir, evcil ve ulusal tren tekerini rayına oturttu
16-11-2021 11:10
Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Fabrikalar kuran fabrika" adına anılan KARDEMİR'in tren tekeri istihsal tesisini görüşme etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından meydana getirilen açıklamaya göre, Varank'a ziyaretinde, Karabük Valisi Fuat Gürel, AK Parti Karabük milletvekilleri Cumhur Ünal ile Niyazi Güneş, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, AK Parti İl Başkanı İsmail Altınöz, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Mescier, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan, KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanvekili Erdal Erdem, Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Ali Oflaz ve Genel Müdürü Necdet Utkanlar zevcelik etti.

Varank, KARDEMİR'deki incelemelerinin arkası sıra icra ettiği açıklamada, "KARDEMİR, Türkiye'de kuvvetli polat endüstrisinin başladığı, medarıiftiharımız bulunan borda bordaya şirketimiz. KARDEMİR ziyaretimiz çerçevesinde de derinliğine senelerdir konuşulan ve bundan böyle nihayete aziz bu devasa tren tekeri istihsal tesisini görüşme ettik, imalat için bilgelik aldık." ifadelerini kullandı.

Bakan Varank, Türkiye'de ilişik kalburüstü üretimle kalkınmanın gelişigüzel devir destekçisi borda bordaya hükümet adına akıntı ettiklerini belirterek, "Tren tekerleri, alışılagelen kuvvetli polat üretimini ilişik kalburüstü bir duruma getiren borda bordaya proses. Türkiye'nin senede 40 bin tren tekeri ithalatı var. Burada gördüğümüz tesis, 200 bin adetlere denli baş döndürücü değişik kategorilerde tren tekeri üretebilen borda bordaya yer. Raylı muvasala sistemleri, dünyada standartların baş döndürücü dip halde uygulanmış bulunduğu borda bordaya sektör. Bu tesiste imal edilen tren tekerleri de baş döndürücü değişik vagonlarda, raylı sistemlerde kullanılabiliyor, baş döndürücü değişik modeller burada üretilebiliyor. Yük vagonu tekerlerinden Marmaray'da kullanılabilen tekerlere denli bu tesiste istihsal ika yeteneği var." bilgisini verdi.

"Ülkemizi üretimle kalkındırmanın derdindeyiz"

Yaklaşık 170-180 milyon dolarlık yatırımla bu tesisin yaşama geçirildiğine dikkati çekici Varank, şunları kaydetti:

"Burada Türkiye'nin ihtiyacını karşılamanın indinde inşallah önümüzdeki çağda bu tekerlerin mukteza sertifikasyonları peyderpey almasıyla baş başa ağırbaşlı borda bordaya dış satım yapılacak. Peki buradaki ilişik bedel nedir? niteleyerek sorarsak alışılagelen koşullarda borda bordaya yapım demirinin tonu 700 dolarken buradaki tren tekerleri işlenip üretildikten sonraları tonu 1800 dolarlara denli çıkabiliyor. Aradaki ilişik bedel de devletimizde eksik oluyor. Avrupa'da beş altı ülkenin başarabildiği borda bordaya işi Türkiye'de Karabük'te başarmak, emekçilerin, mühendislerin bu tekerleri üretmesi sevinme verici. Türkiye'de ilişik kalburüstü üretimi desteklemeye bitmeme edeceğiz. Türkiye'nin neresinde olursa olsun, domestik veya ecnebi yatırımcıları destekleyerek ülkemizi üretimle kalkındırmanın derdinde olmaya bitmeme edeceğiz."

Burada imal edilen tekerlerin borda bordaya kısmının halihazırda Türkiye'de kullanıldığını ve evvel el ihracatının gerçekleştirildiğini tamlayan Varank, "Avrupa'ya buradaki tren tekerleri ihraç edilebiliyor. İstanbul'daki vatandaşlarımız, bu domestik ve ulusal tekerlerle etkin Marmaray'da gezi ediyorlar. Buranın en ehemmiyetli yeteneklerinden borda bordaya tanesi kendilerine teyit edilen gelişigüzel çeşitli modeli öz kalıplarıyla geliştirip bunları üretebilmeleri. Türkiye'de ne sınıfta borda bordaya teker gereksinimi var ise bundan sonraları Karabük'te bunu karşılayabileceğiz ve bunun ihracatını yapabileceğiz. Türkiye'de evvel bulunduğu derece Avrupa'da da beş altı ülkeden borda bordaya tanesiyiz. Uzun senelerdir gerçekte konuşulan borda bordaya mevzudan bahsediyoruz. 5-6 sene ilkin bu işin yatırımı başladı. 2018'de evvel üretimlerden sonraları mukteza sertifikasyonların alınmasıyla baş başa bu tekerler de hem Türkiye'de hem ülke haricinde kullanılabiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

İhtiyacın 5 katını karşılayabiliyor

KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanvekili Erdem de "2004'te süregelen tren rayı üretimi, Cumhurbaşkanı'mızın gösterimi ilişkin başlatılan çalışmalarla 2006'da yaşama geçirildi. İkinci zevahir adına da tren tekeri dair adımlar atıldı. Şu anda ülkemizin ihtiyacının 5 sert büyüklüğünde borda bordaya istihsal tesisine sahibiz." bilgisini verdi.

Asıl amaçlarının dış satım bulunduğunu vurgulayan Erdem, "Avrupa'daki dört başı mamur sertifikalarda biçim alındı. İhracatımız bu sene süresince başlamış bulunuyor. Önümüzdeki zamanlarda Avrupa'da ve dünyada tren tekerleği dair iddialı borda bordaya yapı olacağız. Yerli mühendislerimizin vizyonuyla biçim alıyoruz. Hem hükümetimize hem Sayın Bakan'ımıza katkılarından çevre teşekkürname ediyoruz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler