USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Karadağ Başbakan Yardımcısı Abazoviç: AB ve NATO ile emin şürekâ olmayı seçtik

Karadağ Başbakan Yardımcısı Abazoviç, 'Karadağ hükümetinin beklentisi ve temennisi, müşterek an geçmiş sivillerin ve şehirlerin bombalanmasını durduracak, mücadelesi sona erdirecek ve barışı rüçhan tutak diplomatik çare bulunması yönünde.' dedi.

Karadağ Başbakan Yardımcısı Abazoviç: AB ve NATO ile emin şürekâ olmayı seçtik
18-03-2022 12:52
Antalya

Karadağ Başbakan Yardımcısı Dritan Abazoviç, Ukrayna-Rusya cenginde ortak an ilk sivillerin ve şehirlerin bombalanmasını durduracak ortak diplomatik çare bulunmasını dilek ettiğini belirterek "Batı Balkan ülkelerinin ciharıyek indinde mücadelesi sınama fail insanoğlu yerine bunun ne derk geldiğini dört dörtlük yerine biliyoruz ve buna hızlı karşıyız." dedi.

Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" bulunduğu Antalya Diplomasi Forumu (ADF) 2022'ye eklenmiş bulunan Abazoviç, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Ukrayna-Rusya mücadelesi bağlamında, ADF'de en aşırı Avrupa Birliği'nin (AB) tevessü politikasına ve Batı Balkan ülkelerinin AB'ye katılımına bağlı oturumlarla ilgilendiğini tamlayan Abazoviç, "Genişleme politikasının enerjik tutulmasına mahsus ihtiyacın altının çizilmesinin ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum. Şu an Avrupa ve ihtimal de tamamı evren düşüncesince aşırı ciddi ortak dönemdeyiz. Umarım Rusya'nın saldırıları ortak an ilk akıbet bulur." diyerek konuştu.

Abazoviç, AB'ye, Avrupa'nın öbür yerlerinde de ayrımsız problemin ortaya çıkmaması düşüncesince AB'ye eklenmek talip devletlerin üyelik süreçlerinin hızlandırılması çağrısında da bulundu.

ADF'nin dünyada en ehemmiyetli diplomatlık platformlarından bir tanesi bulunduğunu kail Abazoviç, "Dostum Bakan (Mevlüt) Çavuşoğlu, Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanlarının burada ortak araya gelmesini sağladı. Bu toplantının barışı motivasyon ika önünde aşırı müzahir olacağını ve uygarlık değerlerini motivasyon edeceğini umuyorum." ifadelerini kullandı.

Abazoviç, Türkiye'yi hakeza ortak güruh düzenlemiş bulunduğu düşüncesince kutlama kartı ederek "Bu, ileriye atık aşırı şişman ortak adım." dedi.

Savaşan dü tarafı ayrımsız masada ortak araya getirmenin önemine dikkati çekici Abazoviç, Türkiye, dü tarafa da ev sahipliği yaparak ve diyalog kanalını bariz tutmaya fiilen hakeza ehemmiyetli çabucak ehemmiyetli ortak gösteriş oynadı." diyerek konuştu.

Abazoviç, diyaloğun biricik çare bulunduğunun altını çizerek şöyleki bitmeme etti:

"Karadağ hükümetinin beklentisi ve temennisi, ortak an ilk sivillerin ve şehirlerin bombalanmasını durduracak, mücadelesi sona erdirecek ve barışı rüçhan tutaç diplomatik çare bulunması yönünde."

"AB ve NATO ile inanılır şürekâ olmayı seçtik"

Gelişmelerin karşısında hâlâ ilk bulunmadığı genişliğinde el birliği gösterildiğini kail Abazoviç, "Avrupa ve NATO devletleri ince el birliği içinde. Son dü hafta düşüncesince konuşuyorum, herkesin ayrımsız politika çerçevesinde ortak araya gelmesini beklemiyordum." ifadelerini kullandı.

Abazoviç, Karadağ'ın da AB'nin izlediği siyasa doğrultusunda Rusya'ya gönül rahatlığı yaptırımları desteklediğini belirterek "Artık Rus oligarklarının mallarını ülkemizin içre izleme edeceğiz. Yaptırımları kasacı sistemine taşıyoruz. Büyük ortak istişare içindeyiz fakat şu anda hala güzel olduk diyemeyiz. Çünkü hala Ukrayna'da harp bitmeme ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

AB ve NATO'nun hâlâ yaratıcı politikalar üretmesini ve sürdürülebilir ortak hal bulmasını dileyen Abazoviç, Karadağ'ın bunların destekçisi olmaya bitmeme edeceğini söyledi.

Abazoviç, Karadağ'ın, Rusya'nın "dost sıfır devletler listesinde" arazi almasına bağlı ise şunları kaydetti:

"Rusya'ya müeyyide uygulamaktan tığ de bahtiyar değiliz lakin ne ortak maşer istediğimizi bilmemiz gerekir. Eğer ayrımcılık, çatışma, savaş, diyalekt ayrılıklardan yana ortak maşer istiyorsak bu, ortak alternatif lakin Karadağ bunu seçmedi. Biz ayrıksı ortak şeyi seçtik, AB ve NATO ile inanılır şürekâ olmayı seçtik.

Rusya'nın şu anki eylemlerinin kentlileşmiş değerlerle bağdaşmadığını düşünüyoruz. 21. yüzyılda birilerinin siyasi, ekonomik, ahbaplık yahut ayrıksı ortak bilinçlilik düşüncesince harbe başvurması icap ettiğini düşünmüyoruz. Buna karşıyız. Batı Balkan ülkelerinin ciharıyek indinde mücadelesi sınama fail insanoğlu yerine bunun ne derk geldiğini dört dörtlük yerine biliyoruz ve buna hızlı karşıyız."

Abazoviç, barışın desteklenmesinin değme şeyden ehemmiyetli bulunduğunun altını çizerek "Demokrasiyi, barışı, kentlileşmiş değerleri sübvanse etmek istiyoruz. Bunların dışındaki şeyleri sübvanse etmek arzu edenler siyasal ortağımız olamaz." ifadesini kullandı.

Rusya'nın, Ukrayna'ya saldırılarına gönül rahatlığı bulunan Rus vatandaşlarını da desteklediğini ve hakeza hallerde genellemeler yapmaktan çekinmek icap ettiğini dile getiren Abazoviç, şunları kaydetti:

"Bunun sorumlusu yurttaşlar değil, siyasal elitlerdir. Sadece Rusya'da değil, dünyanın değme durumunda insanoğlu siyasal elitlerin kurbanı oluyor. Buradan her insana mesajım şudur: Bu harp faaliyetlerine gönül rahatlığı bulunan hepsi arkadaşımız, dostumuzdur. Bazı neticeleri olacağını biliyoruz fakat değer ödemeden baş başa hâlâ güzel ortak Avrupa ve hâlâ güzel ortak evren elde edemeyiz. Gelecekte hâlâ güzel gelişmeler elde edebilme ihtimali düşüncesince az buçuk değer ödememiz gerek."

Türkiye ve Karadağ'ın diyalekt ve arsıulusal dayanışması

Abazoviç, "Türkiye'nin, Batı Balkanlar'daki görevi akıbet aşama önemli. Birçok Batı Balkan ülkesi düşüncesince arkadaş ortak ülke. İkili ilişkilerimiz de ince iyi." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sabık sene Karadağ'ı ziyaretinin ilişkilere müspet yansımalarına dikkati çekici Abazoviç, "Doğru istikamette ilerliyoruz. İyi ortak yoldayız. Bence dü diyar hesaplı faaliyetlerini hâlâ artırmalı." diyerek konuştu.

Savaş ve arbede gündeminin sona ermesiyle iktisat ve yatırımlar kabil hâlâ müspet mevzulara yoğunlaşarak dü ülkenin bu bölgede güzel olacağını tamlayan Abazoviç, "Özellikle dü dal ön plana çıkıyor. Turizm ve erke önemli. Gelecekte bu bölgelerde nice güzel etap atabileceğimizi düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler