USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Kalın: ABD'nin tabanca ambargosu kararının semt barışına ulama sağlaması kabil değil

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'nin Güney Kıbrıs Rum yönetimine müteveccih tabanca ambargosunu tahammül sonucuna ilişkin, "Bunun semt barışına, Doğu Akdeniz'de sulh ve istikrara yardım sağlaması gibi değil." dedi.

Kalın: ABD'nin tabanca ambargosu kararının semt barışına ulama sağlaması kabil değil
24-09-2022 01:00
İstanbul

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya'nın Türk bankaları üstünden yaptırımları deldiği iddialarının asıl dışı bulunduğunu belirterek, "Bu iddiaların müşterek özü yok. Mir kartı dediğimiz şey, Rus turistlerin Türkiye'ye geldikleri devir günce masrafları düşüncesince hudutlu bulunan müşterek karttır" dedi.

Kalın, NTV'deki enerjik yayında soruları cevapladı ve gündeme bağlı değerlendirmelerde bulundu.

Kalın, Semerkand ve New York temaslarının, Türk aut politikasında bundan muahharen normal koyu ve devim bilimi diplomatik girişimlerin müşterek halkası bulunduğunu söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'nın birtakım bölgelerinde gerçekleştirmek istediği referanduma yer veren Kalın, biricik cepheli bu çeşit girişimleri akla yatkın bulmadıklarını belirterek, "Biz 2014 senesinde meydana getirilen Kırım referandumunu ve sonucunu şu demek oluyor ki Rusya ilhakını tanımadığımız üzere bu çeşit referandumlarda da durumumuz belli. Daha serbest çerçevede iri fotoğrafa baktığınızda, Rusya ile Batı ortada bitmeme fail mücadelenin müşterek dünkü safhasını oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

Kalın, Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesi düşüncesince arsıulusal hususiyet temelinde müşterek diplomatik mütalaa periyodunun başlaması gerektiğini, bunu içtenlikle ve ağır müşterek halde karşılayıcı biricik ülkenin Türkiye bulunduğunu dile getirdi.

Esir takası süreci

Türkiye'nin arabuluculuğundaki süreçle ilişik MİT'in sayışma sürecinde aşırı ehemmiyetli müşterek gösteriş oynadığını aktaran Kalın, şu detayları paylaştı:

"Aslında bu proses kısaca 3,5 aydır bitmeme fail mütalaa süreciydi. İsimler, listeler, kimlerin bırakılacağı, nereye gideceği üzerine aşırı müşterek tomar ayrıntı var. Biz iş neticelenene denli kamuoyuna aşırı izah yapmadık lakin Cumhurbaşkanımız bu konuyu, reis diplomatlık düzeyinde aşırı yunak tuttu. Sayın Putin ve Sayın Zelensky ile bolca görüşmeleri oldu. 200 insan vardı lakin 15 adda anlaşılamıyordu. İhtilaf oldu. Sonra o dizelge daraldı, Lviv'e yetişmedi. O devir tığ dedik ki az buçuk şimdi müzakereye bitmeme edelim. O devir da 5 isme denli düştü. O 5 insan de Türkiye'ye geldi ve harp bitene denli bizim güvencemizde olacaklar."

Tahıl koridorunda Rusya'nın kişi gemilerine el koyulur endişesi bulunduğunu tamlayan Kalın, Rusların sevkiyatında bölümsel müşterek eksilme bulunduğunu söyledi.

Rusya yaptırımları deldi iddiası

Rusya'nın Türk bankaları üstünden yaptırımları deldiği iddiası sorulan Kalın, "Bu iddiaların müşterek özü yok. Mir kartı dediğimiz şey, Rus turistlerin Türkiye'ye geldikleri devir günce masrafları düşüncesince hudutlu bulunan müşterek karttır. Rus turistlerin ülkemize gelmesini yasaklayacak halimiz yok. Buraya mevrut gezgin nite başka kartları kullanıyorsa başka kartları da kullanabilir." dedi.

Semerkand'da Rus bütünüyle selamlaşırken, Putin'in şaşırması videosu sorulan Kalın, görüntüleri muahharen izlediğini söyledi.

Kalın, "Biz salona girdiğimiz zaman, Rus heyeti karşıdaydı. Orada benim dü adet mevkidaşım onlar selam der üzere el ettiler. Vaktimiz de vardı. Bir bap da vardı açıkçası, güruh başlamadan konuşmamız gereken. Öyle gayrisıhhi omuzla esenleşme hali oldu, benim mevkidaşım yapınca ego de cevap verdim, ötekisi de yaptı. O tam Sayın Putin arkadan 'Ne yapıyor bunlar?' der gibi, bizim Hakan Fidan Bey'e söylüyor." sanarak konuştu.

"Şam ile politik değinme ne devir ve ne seviyede olur?" sorusunu yanıt veren Kalın, şu anda anca müşterek tasar olmadığını belirterek, "Cumhurbaşkanımızın da tabir etmiş bulunduğu üzere duyu birimlerimiz gerektiği zaman, gerektiği denli ilişik yerlerle görüşmelerini yaparlar." ifadelerini kullandı.

ABD'nin GKRY'ye müteveccih tabanca ambargosunu kaldırması kararı

ABD'nin Güney Kıbrıs Rum yönetimine (GKRY) müteveccih tabanca ambargosunu tahammül kararını değerlendiren Kalın, "Amerikan yönetiminin, Kıbrıs Rum Yönetimine çevrilmiş tabanca ambargosunu kaldırmasını aşırı kusur müşterek değişmeyen adına görüyoruz. Bunun semt barışına, Doğu Akdeniz'de sulh ve istikrara ulama sağlaması muhtemel değil. Kıbrıs sulh sürecine ulama sağlaması da bahis konusu değil." sanarak konuştu.

İsrail ile normalleşme

Kalın, İsrail'e iadeiziyaret yapılıp yapılmayacağı sorusuna, gündemleri aşırı koyu bulunduğu düşüncesince andıran vadede hakeza müşterek ziyaretin olmayacağını, İsrail'de de seçimlerin olacağını hatırlattı.

Kalın, laflarına şöyleki bitmeme etti:

"İsrail ile normalleşmeyi hem düet ilişkilerimiz hem Filistin meselesi bununla beraber semt açısından ehemmiyetli görüyoruz. Daha ilk de tabir ettik, düet ilişkilerimiz eksiksiz sıkıntılara rağmen, ticari ve insancasına boyutta dobra müşterek halde bitmeme etti lakin bunun denli ehemmiyetli bulunan müşterek başka bap da Filistin meselesinde adaletli ve kalımlı müşterek çözümün bulunabilmesi ve dü devletli çözümün yaşama geçirilebilmesi, Türkiye'nin bu sürecin içre olması iri ciddiyete haiz."

"Avrupa'nın erke güvenliği Türkiye'ye bağlı"

Enerji teşrikimesai üzerine hoppadak İsrail-Türkiye ortada değil, Avrupa tarafında da ağır müşterek isteklilik bulunduğunu kaydeden Kalın, "Ukrayna-Rusya savaşından muahharen Avrupa yeniden müşterek erke kriziyle erinç karşıya. İki seçenek var. Birisi TANAP'ın güçlendirilmesi. Azerbaycan gazının Türkiye üstünden Avrupa'ya gitmesi. İkinci seçenek de Doğu Akdeniz'den elde edilecek gazın İsrail, Lübnan, Mısır olur, Türkiye üstünden Avrupa'ya gitmesi. İki vaziyette da Avrupa'nın erke güvenliği Türkiye'ye bağlı" sanarak konuştu.

Kalın, İran'da kıray müşterek kadının gözaltında vefat etmesiyle ilişik iri sıkıntı duyduğunu, içtimai sulh ve huzuru önceleyen yaklaşımın bilge olmasının esas hevesleri bulunduğunu dile getirdi.

Azerbaycan-Ermenistan ortada sulh anlaşmasının mütalaa edildiğini tamlayan Kalın, şu değerlendirmede bulundu:

"Aslında az buçuk objektif şartlara baktığımız devir da bundan sonrasının bundan muahharen yeniden müzakerat kanalıyla ilerleyeceğine müteallik demir müşterek dilek var. Burada elbette esas dava bildiğiniz üzere şu demek oluyor ki güzeşte yıl yaşanmış bulunan o 44 günce Karabağ Savaşı'ndan muahharen müşterek mütareke anlaşması yapılmış oldu lakin daha müşterek sulh anlaşması yapılmadı. Şu anda sulh anlaşması mütalaa ediliyor. Ermenistan ve Azerbaycan arasında. Bu elbette aşırı şümullü müşterek anlaşma. Yani bundan muahharen dü devletin normalleşmeye gidecek süreçte atacağı adımları, sınırları, son güvenliğini, koridoru, Azerbaycan toprakları içerisinde küsurat Ermeni vatandaşların durumunu, hepsini belirleyecek aşırı ehemmiyetli müşterek anlaşma. Bu anlaşmanın akla yatkın yapılması, Kafkaslar'da sulh ve istikrarın belirlenmesinde aşırı nazik müşterek gösteriş oynayacak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler