USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Jeopolitik risklerin başrole geçmesi ile dünya malı fiyatlamaları aksine döndü

Merkez bankalarının düzen bağı dünyalık politikaları sinyalleri ile altında aşağılık ve tahvil faizlerinde üst taraflı oluşan fiyatlama baskıları jeopolitik riziko algısı ile bilakis dönerken, ons altında 17 ayın en faziletkâr seviyesi sınav edildi.

Jeopolitik risklerin başrole geçmesi ile dünya malı fiyatlamaları aksine döndü
24-02-2022 14:23
İstanbul

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin hamam çatışmaya dönüşmesinin arkası sıra küsurat jeopolitik risklerle dünya malı fiyatlamaları bilakis dönerken, altının ons fiyatı 1.973 dolarla 17 ayın en erdemli seviyesini imtihan etti, tahvil faizleri ise tarafını alçak çevirdi.

Yeni yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınının arkası sıra bildirme ve arzu taraflı baskılar zımnında yükselen para şişkinliği karşısında, biçim bankalarının akçasal sıkılaşma dönemini hızlandırmasıyla edisyon altında küsurat altının ons fiyatı, hanuman sonlarına akla yatkın Rusya ve Ukrayna geriliminin tırmanması ile yükselişe geçti.

Bu süreçte fevk fazladan fevk taraflı hareketini 4. haftaya haiz altının ons fiyatı, bu sabahleyin Rusya'nın Ukrayna işgalini başlatması ile 1.973 dolarla Eylül 2020'den buyana en erdemli seviyeyi gördü.

Altının ons fiyatı, zaman 13.50 bakımından esbak kapanış seviyesine gereğince yüzdelik 3,2 artışla 1.970 dolar seviyelerinden muamelat görüyor. Altının ons fiyatının fevk taraflı hareketine başladığı 28 Ocak'tan bu yanaki yükselişi ise yüzdelik 10'u buldu.

Yurt ortamında ise küsurat jeopolitik riziko algısı ile yükselen döviz döşenmemiş ve altının ons fiyatından dayanak noktası bulan gr. altının fiyatı, 912,6 liralık ile 2 ayın en erdemli seviyesini gördü. Altının gr. fiyatının akıbet müşterek aydaki kazanımı ise yüzdelik 18'e yaklaştı.

Öte taraftan tahvil piyasasında da işgalin başlaması ile çabukluk artarken, ABD'nin 10 salname tahvil faizi yüzdelik 2 dolaylarından düşüşe geçerek yüzdelik 1,87'nin dibine indi.

"Fed tahtını, jeopolitik gelişmelere kaptırdı"

Integral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer, AA muhabirine meydana getirdiği değerlendirmede, ons altında müşterek süredir yaşanmış bulunan ufki eğilimin, Rusya-Ukrayna haberleriyle yerini yükselişe bıraktığını söyledi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahtını jeopolitik risklere kaptırdığına ayraç fail Özer, "Rusya-Ukrayna meselesi tahminî 1 aydır bu piyasanın mihrak noktasında. Ons altının fiyatı, bu süreçte 1.807 dolar düzeyinden 1.975 dolar seviyelerine akla yatkın yükseldi. Rusya'dan ansızın müşterek arka hamle gelmeyecek denli görünüyor ve şimdi ne denli ileriye gidebileceğini bilmiyoruz. Dolayısıyla gelişmelerin nereye evrileceği ons altında belirleyici olacak." dedi.

Özer, çağ ABD'nin Rusya'ya şimdi kaba yaptırımları açıklanmasının beklendiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Rusya'nın swift sisteminden çıkartılması denli ihtimaller konuşuluyor. Böyle müşterek durumun olması biçiminde Rusya bunu savaşın ilanı sayacağını belirtti. Ayrıca, çağ gerçekleşecek NATO devre içi zirvesinden elbette mesajlar çıkacağı önemli. Şimdilik gelişmeler sükunetle sonuçlanacak denli görünmüyor. Ons altın ise yükseldiği seviyelerde müşterek bekleyiş içinde. Kısa vadede giranbaha maden düşüncesince 1.960 dolar seviyesi kritik. Teknik adına buranın üstünde oluşabilecek müşterek beledi seyirde 3 Ağustos 2020 zirvesi bulunan 2.075 dolar seviyesine akla yatkın yükseliş potansiyeli artabilir. Rusya arka çekilecek denli durmuyor fakat diyalogda müşterek detant yada arka hamle atılması biçiminde ons altında oynaklık artacaktır."

Altının gr. fiyatına müteveccih değerlendirmelerde de mevcut Özer, gelinen seviyelerin depar belgesi stratejisi peydahlamak talip yatırımcılar düşüncesince ehemmiyetli olduğu için bahsetti.

Özer, hem dolar/TL'nin 14 eleştiri eşiğini aşması aynı zamanda ons altındaki yükselişle gr. altının fiyatının da 912 liranın üstünü gördüğüne dikkati çekerek, "Gerginliğin çoğalması biçiminde gr. altında da yükseliş isteği 950 liralık seviyelerine akla yatkın sürebilir." diyerek konuştu.

"Jeopolitik riskler Fed unsurunu ikinci plana attı"

Tahvil piyasasındaki hareketliliğe bağlı değerlendirmelerde mevcut Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan ise Rusya'nın Ukrayna'ya askeri atak kararının global piyasalara röfle düşürdüğünü, tahvil faizlerinin evveli tepkime adına gerilediğini tabir etti.

Güvenlik talebinin ön planda olması zımnında tahvil piyasasında jeopolitik riziko ekseninde devreye giren toy dengelerin Fed unsurunu ikinci plana attığını aktaran Erkan, "Normalde Fed'in bu sene 7 repo artışı gerçekleştireceği beklentisiyle tahvil faizlerinde yükseliş öne çıkmıştı. Piyasalar ortada yer değiştirme etkisiyle riskli yatırımdan kaçınılıyor, giranbaha metallere arzu artıyor. İlk ürkü hareketlerinde de ABD'nin 10 salname faizlerinde yüzdelik 1,90'ın dibine azalma izliyoruz." ifadelerini kullandı.

Erkan, piyasaların böylesine müşterek senaryo tasarlamadığını, bu yüzden herhangi müşterek muhtelif değer hareketinin karmakarışık gerçekleştiğini belirterek, şunları söyledi:

"Yaptırımların şimdi kaba noktalara gideceği kesin. Rusya'nın aracısız ihracatına, mali sistemine müteveccih adımlar atılacak. Kuzey Akım 2 denli erke akışı maliyetini düşürecek müşterek plan şayet rafa kalkacaksa, ünite değer ve bildirme etkisiyle fiyatlarda ağırbaşlı yükseliş olur. Bu da para şişkinliği beklentilerinde ağırbaşlı artış, bozulma, oynama anlamına gelecektir. Artan para şişkinliği riskleri tahvil sahasının vereceği tepkiyi belirsizleştiriyor, zira Fed enflasyona erinç sıkılaşma yada ekonomide yavaşlamaya erinç davranışlarında ölçülü olma noktasında arada küsurat müşterek bir hale gelebilir. Sermayenin bu beş altı günde tehlikesiz tarafa kayması aşırı olası. Acil gestalt tesiri geçtiğinde, dünya malı alokasyonu bu defa optimal maliyet noktasını ele alır ve şimdi şen fiyatlamalar görürüz. Ancak hamam müşterek siyasal bunalım fiyatlaması şu anda kapalılık demek, bu yüzden asayiş ve dehalet gereksinimi ön planda olacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler