USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Jandarma köpeğinin 'gözünden' tutak istirdat operasyonu

Jandarma timlerinin tutak kurtarma, terör, patlayıcı tespiti operasyonlarına müteveccih eğitimlerde köpeklerin vücuduna yerleştirilen hisse senedi kameralar, en yunak anları eşya dibine aldı.

Jandarma köpeğinin 'gözünden' tutak istirdat operasyonu
18-09-2022 12:04
Ankara

Jandarma timlerinin operasyonlarında ehemmiyetli gösteriş üstüne sektör köpekler, kavi görevlere tatbikatlarla hazırlanıyor, şüphelilerin saniyeler ortamında atıl duruma getirilmiş olduğu eğitimlerin en hamam anları, jandarma köpeklerinin vücuduna yerleştirilen gelişim kameralarla yük dibine alındı.

Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) bünyesindeki operasyon köpekleri, iç asayiş operasyonlarına müteveccih eğitimlerle sahadaki ekiplerin en iri yardımcısı oluyor.

Çoğunlukla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde asayişin sağlanması ve yıldırı unsurlarının atıl duruma getirilmesi düşüncesince geçer operasyon köpekleri, sahada asayiş güçlerine dayanaklık etmek veriyor.

Operasyon köpekleri, meskun mahallerdeki yersiz evlerde gizlenen teröristlerin belirleme edilmesi, in operasyonları, kişmiri ve derya araçlarına müteveccih icraat ile tutak istirdat faaliyetlerinde suçluların ağır rüyası oluyor.

Eğitimler hakikatı aratmıyor

Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi'nde (JAKEM) asliye eğitimlerini düzlük köpekler, JÖAK yerleşkesinde de hevesli eğitmenler çeşidinden sunulan doğacak itaat eğitimini tamamlayarak tahminî 6 ayda göreve apiko duruma geliyor.

Olabilecek rastgele çeşit operasyon çeşidine yerleşkede kurulan hususi parkurlarda hazırlanmakta olan köpekler, hatayı en organ indirgeyecek halde eğitiliyor.

Eğitmenlerinden aldıkları komutları çabuk halde uygulayıcı köpekler, değişik operasyon senaryolarına uyarınca tahsilden geçiriliyor.

En neşeli anlamış olur köpeklerin vücuduna yerleştirilen kameralara yansıdı

Hazırlanan senaryolar gereği meydana gelen eğitimler, Anadolu Ajansı çeşidinden görüntülendi.

Operasyon köpekleri, tutak mevcut otobüse timle bu arada yaklaşarak lazım önlemlerin alınmasının peşi sıra içeriye girip saldırganı atıl duruma getirdi.

Otomobille ilerleyici saldırganların aracının durdurulmasının peşi sıra devreye giren operasyon köpeklerinden "Maşa" ve "İksir", kaçmaya etkin şüphelilere enerjik hareketlerle müdahalede bulunurken arabanın dışındaki kuşkulu ise "Zakkum" çeşidinden atıl duruma getirildi.

Bina ve ev derece yapılarda gizlenen teröristlerin atıl duruma getirilmesine müteveccih eğitimde de operasyon köpeği "İksir", asayiş güçlerinden kaçan şüpheliyi saklandığı yerde üstüne atılarak saniyeler ortamında atıl duruma getirdi. Tatbikatların en hamam ve neşeli anları, köpeklerin vücuduna yerleştirilen gelişim kameralarıyla kaydedildi.

"Bu madde operasyonların zayiatsız sonuçlandırılmasında iri ehemmiyet taşımaktadır"

JÖAK Köpek Unsurları Bölük Komutanı Kıdemli Başçavuş Mehmet Gördü, merkezde kontrol istirdat ve operasyon köpekleri kazanmak kıl payı dü timden oluşan köpek unsurunun bulunduğunu söyledi.

Gördü, operasyon köpeklerinin hususi operasyon, mayın, bomba ve erzak belirleme unsurlarından oluştuğunu ve genellikle teröristle uğraş harekatlarında kullanıldıklarını belirterek, "Ayrıca yapı ve in operasyonlarında, kişmiri araçları ve derya araçlarında yürütme edilen operasyonlarda çoğunlukla Türkiye'nin rastgele durumunda fariza yapıyorlar." dedi.

Köpeklerin in ve binalarda sezme gayeli da kullanıldığını özetleyen Gördü, vücutlarına yerleştirilen ve enstantane fotoğraf kaynak aktarabilen kameralarla bu mekanların ortamında ne işe yaradığını görebildiklerini dile getirdi.

Gördü, "Köpeklerimiz, ilkin yapı ve kişmiri araçlarında saldırganın elinde mevcut silahın namlusunu operasyon timleri cezaevi girene denli 2 saniyeliğine bambaşka yöne çevirmesinde sansasyonel olmaktadır. Bu müddet cezaevi girecek operasyon timlerimize 2 saniye devir kazandırmaktadır. Bu madde operasyonların zayiatsız sonuçlandırılmasında iri ehemmiyet taşımaktadır." ifadelerini kullandı.

"Özel operasyon köpekleri, en levent boylu sürekli öğrenime editör tutulan köpekler"

Halihazırda çeşit branşlarda ülkenin nice durumunda baş döndürücü sayıda köpeğin bulunduğunu tamlayan Gördü, operasyon köpeklerinin teröristle uğraş harekatlarında, mağara, barınak ve yapı derece bölgelerde teröristlerin atıl duruma getirilmesinde kullanıldığını tabir etti.

Köpeklerin levent boylu ve dobra müşterek tahsilden geçtiğini özetleyen Gördü şunları söyledi:

"Özel operasyon köpekleri, en levent boylu sürekli öğrenime editör tutulan köpeklerdir. Bu, tahminî 6 ay sürmektedir. Bu terbiye JAKEM Komutanlığında başlayıp köpeğin ömrünün sonuna denli bitmeme etmektedir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler