USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İzmir'deki tarım ve hayvancılık fuarının yıldızı teknoloji firmaları oldu

Tarım ve hayvancılıkta Türkiye'nin en şişman fuarı adına yayınlanan AGROEXPO Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nda domestik imkanlarla geliştirilen Tarım 4.0 teknolojileri dikkati çekiyor.

İzmir'deki tarım ve hayvancılık fuarının yıldızı teknoloji firmaları oldu
05-02-2022 12:03
İzmir

İzmir'de bu sene 90 ülkeden 1050 şirketin katılımıyla 17'nci defa planlı fuarda, tarım ve hayvancılıkta makbul toy teknolojiler görücüye çıktı. Zirai insansız iklim araçlarıyla tarımsal istihsal ve strateji yazılımlarının nazarıitibar görmüş olduğu fuarda evren pazarına açılmaya hazırlanmakta bulunan evcil teknolojiler de tanıtılıyor.

6 Şubat Pazar haset kapılarını kapatacak bulunan fuarı düzenli fail Orion Fuarcılık'ın Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan, AA muhabirine, fuarın murahhas ve ziyaretçi profilinin gençleştiğini, bunun Türk tarımı hesabına muştulu birlikte evolüsyon bulunduğunu söyledi.

Teknolojik dönüşümün bundan hakeza çiftçinin anne ruzname maddelerinden bir tanesi olduğuna ayraç fail Tan, fuarın ithal teknolojilerin indinde evcil girişimlerin de iddiasını artırdığı birlikte ortam durumuna geldiğini belirtti.

Fuarda en baş döndürücü merakı tarımsal insansız iklim araçlarının (ZİHA) gördüğünü, insansız tarım teknolojilerinin DOĞRU gelecekte aceleci birlikte hareket sektörü bulacağına inandıklarını dile getiren Tan, şunları anlatım etti:

"Bu fuarları önce açmaya başladığımız devirde ecnebi teknolojili mamüllerin yüzdelik 80 ağırlıkta bulunduğunu görüyorduk. Övünerek söylememiz icap eder ki bunların yüzdelik 80 yerli, yüzdelik 20 ithal ürünlere döndüğünü görüyoruz. Geçtiğimiz zamanlarda bir, dü firmayı çetince bulabildiğimiz Tarım 4.0 teknolojileri sektörü, bu sene fuarımızda 30'u fazla şirket ile özümleme ediliyor. Bu şirketlerin 20'den ilavesi Türk girişimcilerin. mesela birlikte firmamız toy evlat traktör motorunu tanıttı. Bunlar bizi baş döndürücü bahtiyar ediyor. Yerli donanımlarda da önceleri bir aşırı ithalatla karşılanan tedarikin yüzdelik 80-90 evcil eşyalara dönüştüğünü görüyoruz. Bu gidiş Türkiye'nin nerelere yükseldiğini ortaya koyuyor."

İnsansız iklim aracına esmer kutulu düzenlilik sistemi

Yerli ZİHA üretimi karşılayıcı Çeliker Teknoloji'nin Ar-Ge Müdürü Turhan Işık da Türkiye'de tarım sahalarında dron kullanımının toy başladığını, traktöre gereğince ehemmiyetli avantajlarının olması zımnında ilaçlamada ve gübrelemede dronun çalışan gösteriş oynayacağına inandıklarını söyledi.

Üreticilerin bu teknolojiye ilgisinin sevinme donör bulunduğunu tamlayan Işık, geliştirdikleri ürünleri inceleyici nice üreticinin ZİHA'ları traktör kullanmaktan hâlâ emeksiz ve gır gır bulduğunu dile getirdi.

Işık, şunları kaydetti:

"Ürünümüzün dü şişman ayrıcalığı var. Diğer mahsulat kadar bataryalı değil, tarlada bataryayı yükleme kılmak ve bunu sene süresince korunum kılmak ağırbaşlı sıkıntı. Bizim ürünümüz benzinli ve jeneratörlü, özlük elektriğini uçarken kendisi üretebiliyor ve bu sayede 5 sayaç 45 ahit havada kalmış olarak tek kalkışta tarladaki nice işlemi tamam oluyor.

Yüksek kilo tahammül ayrıcalığı olduğu için bu cihazların lisanslaması ve ruhsatlanmasında ağırbaşlı sorunlar yaşanıyor. Bunun en şişman sebebi, yıldırı faaliyetlerinde de kullanıma bariz olması. Kötü gayeli kullanımın engellenmesi düşüncesince 'Dron High Security System' dediğimiz birlikte düzenlilik sistemini oluşturduk. Sistem sebebiyle dron tek halde size zimmetlenen alan haricinde çalışmıyor. Kara kutusu bulunan hakeza birlikte düzenlilik sistemini Türkiye yahut dünyada hâlâ göremedik."

Bu sektörde toy olduklarını, teknolojilerini önce defa bu fuarda tanıttıklarını anlatım fail Işık, iç pazardaki çalışmaların arkası esna 2023'ten itibaren emlak dışına açılmayı hedeflediklerini söyledi.

Lise öğrencileri de epope gösteriyor

Fuarda itidalli ve şişman dirayetli teknoloji girişimlerinin indinde ortaöğretim öğrencileri de geliştirdikleri uygulamalarla dikkati çekiyor.

İzmir Mustafa Kemal Atatürk Lisesi girişimcilik ve inovasyon atölyesinde sarıklı Berrin Gemici ve öğrenciler Eray Emin Ocak ile Berkay Bağcı kabilinden ineklerin gazap sürecini strateji düşüncesince geliştiren taşınabilir uygulama, ziyaretçilere tanıtıldı.

Uygulamaya bağlı bilgelik veren 3. derslik talebesi Ocak, sistemin F-band adı maruz gazap belirleme bileziği ve sensörler sebebiyle hayvanın hareketlerinden data topladığını, birlikte yazılımla gazap devri ve emraz karşı yetiştiriciye acilen bilgelik aktardığını dile getirdi.

Hayvancılıkta risklerin azaltılması ve verimliliğin artırılmasına müteveccih değişik planlar üstünde de çalıştıklarını tamlayan Ocak, hedeflerinin bu teknolojileri evren çapında uygulanır bir duruma bildirmek bulunduğunu anlatım etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler