USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İtalyan şirketler Türkiye'de envestisman arayışında

Türkiye'de çalışkanlık yayınlayan İtalyan tecim ve endüstri dünyasının temsilcileri, başta müstevli çağında İtalyan kuruluşların Türkiye'de envestisman arayışının arttığını anlatım etti.

İtalyan şirketler Türkiye'de envestisman arayışında
08-11-2021 15:36
İstanbul

Türkiye, erbap bulunduğu coğrafi konum, mazi görev imkanları, nitelikli iş gücü, sanayide istihsal esnekliği amacıyla avantajlarla başta müstevli döneminde Çin'e seçenek arayan şirketlerin dikkatini çekmeye bitmeme ediyor.

İtalyan iş ve endüstri dünyasının temsilcileri, İtalya'dan Türkiye'ye yatırımcı ilgisinin değişik arttığını belirtiyor.

İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, İtalya ve Türkiye arasındaki ithalat-ihracat düzeyinin bu sene gine 20 bilyon doları bulacağını bildirdi.

Manzini, "Tabii bu nicelik çıtırbom kendisine görülebilir. Biz de çıtırbom görüyoruz. 5 sene içerisinde 30 milyara denli gelebileceğini düşünüyoruz. Ama İtalya ile Türkiye arasındaki ithalat-ihracat kütlesinin ortak niteliği var; o da muvazeneli olması. Yani demin siz ortak ülkeden 20 bilyon dolarlık servet ithal ederseniz, karşılığında da 2 bilyon dolarlık servet ihraç ederseniz ki demin Çin sayıları ihtimal bu şekildedir. Bu az buçuk muvazenesiz ortak aut tecim hacmidir. İtalya-Türkiye arasındaki tecim kütlesi ise 20 bilyon dolar; 10 bilyon Türk tarafı, 10 bilyon İtalya tarafı. Bu da ticari ve endüstri ilişkilerinin ne denli koyu bulunduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, sermayeyi ihraç fail ortak iklim biçimine geldi"

Türkiye'deki İtalyan yatırımlarının arttığını ve ehemmiyetli yatırımlar yapıldığını dile getiren Manzini, şunları kaydetti:

"Bu hakeza doğrusal ortak çizik izlem etmez. Bazı zamanlarda iri envestisman olur, ortak dü milyarlık yatırım. Sonra devrisi sene ayrımsız büyüklükte ortak envestisman olmayabilir. Ama çizik pozitiftir ve elleme bulunan tarafı, demin bundan sonra Türk firmaları da İtalya'da envestisman yapıyorlar. Artık Türkiye, sermayeyi ihraç fail ortak iklim biçimine geldi. Bu da enteresandır ve elbette İtalya, Türk sermayesini döşemek talip ortak ülke. Türk firmaları çeşidinden İtalya'da baş döndürücü elleme yatırımlar yapıldı. Mesela, Şişecam, bunlardan ihtimal en önemlilerden ortak tanesi. Dolayısıyla burada da şu anda ehliyetli muvazeneli demeyebiliriz ancak dü tarafın da birbirine envestisman yaptığını görüyoruz. Tabii ehemmiyetli olan, envestisman dediğiniz devir ülkeye getirdiğiniz know-how'dır. Çünkü ortak Türk firmasını satın kabul etmek da yatırımdır ancak Türkiye'ye gidip burada şahıslara ortak şeyler üretmek, arttırma ortak mükemmellik bildirmek bu ülkenin yararınadır. Bunun da şu evrede oluştuğunu, bu tip yatırımların bulunduğunu da görüyoruz. Bu da bence Türkiye düşüncesince ehemmiyet bildirme ediyor."

"İtalyan şirketlerin envestisman merakını ihtimal en ortak tomar ölçebilecek bizleriz ve bu uyanıklık var"

Livio Manzini, müstevli senesinin baş döndürücü hususi ortak sene olduğunu, kâffesi dünyanın kapanmaya gittiğini ve nice faktörlerden çevre Türkiye ile İtalya arasındaki ilişkilerin az buçuk durağanlaştığını anımsattı.

O çağda İtalya'dan Türkiye'ye gelmenin ve buradan da İtalya'ya gitmenin muhtemel olmadığını vurgulayan Manzini, şöyleki bitmeme etti:

"Her şeyi Zoom üstünden de yapamıyorsunuz. Çok hususi ortak durumdu. Ticaret kütlesi haliyle geriledi. Güzel bulunan taraf, demin tecim kütlesi çabucak 20 bilyon dolara çıktıysa ki 16 bilyon dolarlara düşmüştü, asıl anlamda bu ilişkilerin derinliğini gösteriyor. Çünkü ciro hazırdı orada ve normale dönünce doğrudan arka döndü. Bu bence iyice önemli. Şimdi envestisman fırsatını muhafız şirket var mı? Çok var. Bizim doğrusu İtalyan Sanayi ve Ticaret Odası kendisine görevimiz onlara destekte bulunmak. İtalya'nın System Italia dedikleri ortak ekosistem yakında var. Bunların ortamında İtalyan Ticaret Ataşeliği var, İtalyan Ticaret Odası var, bambaşka erkek oyuncular var. Büyükelçilik örneğin baş döndürücü dayanak noktası veriyor. O bakımdan Türkiye'de iş gerçekleştirmek talip ortak İtalyan firmasına dayanak noktası verebilecek bu kurumlar var. Belki de en önemlisi İtalyan Sanayi ve Ticaret Odası'dır, 135 yıldır bu işi yapıyoruz. İtalyan şirketlerin envestisman merakını ihtimal en ortak tomar ölçebilecek bizleriz ve bu uyanıklık var. Hiç fikir kırpmadan bu uyanıklık var."

"Toplama baktığımız devir Türkiye baş döndürücü rekabetçi"

İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Manzini, Çin'e envestisman yapmaktan vazgeçip Türkiye'de çıkmak yahut bulunan üretimini Türkiye'ye kaydırmak talip şirketler ortada İtalyan firmaları da olduğuna ayraç ederek, "Buna benzeşim şirketler var. Tabii demin mazi görev manada Çin'den açıklık meful bildirmek belli ortak boyuta ulaştı. Çin'in ihracatını burada konuşmaya icap yok. Birçok mevzuda kadran ekonomisinden dolayı, maliyet avantajlarından çevre Çin ehemmiyetli ortak piyasa oranı kaptı ancak pandemi esnasında görüldü ki bu mesafeler esasta ortak eneze noktadır. Ayrıca elbette Çin'le bulunan siyasal çekişmeler ikinci ortak riziko faktörü meydana getirmeye başladı. Firmalar, arsıulusal firmalar, 'bu hazırlık zincirlerine gine ortak delik atalım' dediler. Bazıları malsız kaldı. Şu anda o da bitmeme ediyor ancak pandemi esnasında malsız kalanlar, açıklık malsız kalanlar gine bunu görmek istediler. Baktığınızda rekabetçi, ihtimal Çin denli ehven olmayabilir ancak rakiplik büsbütün malın ucuzluğu değil. İçinde görev var, havale boyutu var, elastikiyet var, nice bap var. Fiyat bunun yalnızca ortak tanesi. Toplama baktığımız devir Türkiye baş döndürücü rekabetçi." halinde konuştu.

Türkiye'nin, nice avantajıyla Doğu Avrupa devletleri ortada rakiplik açısından öne çıktığını vurgulayan Manzini, laflarını şöyleki tamamladı:

"Çin'le aramızda 'başka iklim bulunmayan mu?' derseniz elbette Doğu Avrupa da rekabetçi, ona diyecek ortak obje yok. Ama yakında bambaşka yok. Doğu Avrupa ülkelerinde, Balkanlar devletlerinde ortak de kişi problemi yaşanıyor, ehemmiyetli ortak hicret dalgası oldu. Bugün Balkanlarda üretimlik ihdas etmek arzu ettiğiniz devir eş bulamıyorsunuz. Halbuki Türkiye'de belli ortak balans var. Nüfus olarak, kişi bilimsel kendisine ve yetenekler olarak... Mühendisleri de buluyorsunuz, işçileri de buluyorsunuz, nitelikli öge da buluyorsunuz. Dil konuşabilen insanoğlu da buluyorsunuz. Çin'le Avrupa ortada bambaşka ortak iklim yok. O bakımdan iyice natürel ortak seçme olmakta buraya gelmek. Ayrıca, elbette Türkiye dört başı mamur müstevli süresince bariz kaldı, ihtimal ortak dü güneş dışarı ancak havaalanı bariz kaldı. Türk Hava Yolları, dehşetli ortak stratejiyle geçici taşıyamayacağı uçakları kargo uçağına döndürdü. Onun düşüncesince malların ulaşmasında baş döndürücü araştırma görevlisi oldu. Türkiye'nin dört başı mamur bu avantajları da var."

"İtalyan şirketler Türkiye'de yatırımlarına bitmeme ediyor"

İtalya Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Ofisi Müdürü Gianluca Guerrier de, "İtalya, Akdeniz sahasında Türkiye'nin en iri ticari partneri, evren genelinde de üçüncü en iri partneri. 2021 yılının önce 8 ayına baktığımızda İtalya ve Türkiye arasındaki dış satım ve dış alım rakamlarının baş döndürücü muvazeneli gittiğini, az yakında ayrımsız rakamlarda seyrettiğini, ortak esbak 2020 ve 2019 yıllarına uyarınca de gitgide bulunduğunu ve baş döndürücü yakında iri sayılara ulaştığını görüyoruz. Bu anlamda İtalya ve Türkiye arasındaki iş birliklerinin doğacak çağda de süreceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de nice sektörde çalışkanlık yayınlayan kestirmece 1.600 İtalyan şirketi bulunduğunu aktaran Guerrier, "Bunların ortada İtalya'daki baş döndürücü iri gruplar da arazi alıyor. İtalyan firmalar, Türkiye'de yatırımlarına bitmeme ediyor, bu iş birlikleri ve yatırımlar da bitmeme edecek." dedi.

Guerrier, baş döndürücü etraflıca bilgiye erbap olmamakla beraberce Bianchi firmasının başta İzmir sahasında üretiminin ortak yönünü gerçekleştirmek amacıyla 10 milyon avroluk ortak envestisman yapacağını açıkladığını bildirdi.

"Birçok faktörden çevre Türkiye'nin Doğu Asyalı tedarikçilere uyarınca yakında elleme bulunduğunu anlıyorlar"

İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı (ITA) İstanbul Ofisi Müdürü Riccardo Landi ise İtalya Dışişleri Bakanlığı'nın koordinasyonunda çalışkanlık gösterdiklerini, kâffesi dünyada 70'e yaklaşan ofisleri bulunduğunu ve İstanbul ofisinin dünyanın en ehemmiyetli ofislerinden bir tanesi bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de envestisman önleyen ağırlıklı kendisine önemsiz ve ılımlı ölçekli İtalyan şirketlere dayanak noktası olduklarını, İtalya'ya ecnebi envestisman döşemek amacıyla görevleri de bulunduğunu aktaran Landi, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz ay süresince Türkiye'de envestisman yapmakla ilgilenen önemsiz ve ılımlı ölçekli İtalyan şirketlerinden küsurat sayıda istem alıyoruz. Küçük ve ılımlı ölçekli diyorum. Çünkü iri şirketler rastgele şeyi kendileri yapıyor. Bu sebeple çoğu kez baş döndürücü hususi ahval haricinde desteğimize gerekseme duymazlar. İtalyan şirketler, yalnızca Türkiye pazarının önemi dolayısıyla değil, ayrımsız sürede Türkiye'nin ortak biçim olarak, Doğu Avrupa, Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika ​gibi nice ayrımlı pazardan oluşan baş döndürücü iri ortak alanda arazi alması dolayısıyla Türkiye'ye envestisman gerçekleştirmek istiyorlar. Ayrıca, eskiden bulunduğu için baş döndürücü yakında ortak tomar iletişime geçerek bizlere Türk şirketlerinden servet satın kabul etmek istediklerini, Türk tedarikçi bulmalarında onlara araştırma görevlisi olup olamayacağımızı soruyorlar. Çünkü şu anki hale uyarınca Türkiye'den tedarikçi bulmanın nice faktörden çevre Doğu Asyalı tedarikçilere uyarınca yakında elleme bulunduğunu anlıyorlar."

"Türk iş adamlarıyla teşrikimesai gerçekleştirmek İtalyanlar düşüncesince iyice kolay"

Lojistik maliyetlerinin bu evrede ehemmiyetli ortak aktif fiil bulunduğunu vurgulayan Landi, "Türkiye, İtalya'ya, Avrupa'ya yakın, denizden, karadan ve elbette ki açıktan baş döndürücü elleme linklere erbap ve Türk iş adamlarıyla teşrikimesai gerçekleştirmek İtalyanlar düşüncesince iyice kolay. Yani İtalyan ve Türk ekonomisi, geçmişe uyarınca yakında da bütünleşmiş bir hale geliyor ve tecim kütlesi de ehliyetli ortak biçimde dengeleniyor. Türk hükümetinin arsıulusal ticarette balans dair telaşlı bulunduğunu anlayabiliyorum ancak negatif faktörün İtalya'dan gelmediğini söylemeliyiz." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler