USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İtalya'da baştan cumhur reisi seçilen Mattarella yemin ederek görevine başladı

İtalya'da sabık hafta meydana getirilen cumhurbaşkanlığı seçiminde baştan bu göreve getirilen Sergio Mattarella, yemin ederek görevine başladı.

İtalya'da baştan cumhur reisi seçilen Mattarella yemin ederek görevine başladı
03-02-2022 21:20
Roma

Ülkede cumhurbaşkanlarını belirleyen "Büyük Seçici Meclis"te sabık hafta meydana getirilen oylamaların 8'inci turunda, partiler kendisi haricinde başka müşterek adda uzlaşamayınca müşterek el hâlâ seçilen Mattarella düşüncesince dakika Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda yemin töreni düzenlendi.

Mattarella, yemin ettikten sonraları meydana getirdiği konuşmada, içerisinden geçtikleri zamanın kendisi engelleme hacısı hocası düşüncesince sıkkın vakitler bulunduğunu belirterek, "Parlamento ve semt temsilcileri seçimlerini yaptılar. Bu acemi yazık çağrısından kaçamam, savuşma niyetim de yoktu. Beni ikinci kez, cumhuriyetin birliğini anabolizma etmeye çağırarak, gösterdiğiniz güvene teşekkürname ederim." dedi.

Ülkenin sağlık, kazançlı ve içtimai bakımdan aciliyetleri bulunduğunu hatırlatan Mattarella, "Kovid-19'la mücadelede gecikmelere ve belirsizliklere müsaade veremeyiz. Virüsle savaşım bitmedi. Aşı kampanyası, riskleri iri seviyede azalttı gücün dikkatsizliğe arazi yok. Gelecek yıllarda, çabuk gidiş sonrası İtalya'yı tasarlamaya, mensur etmeye başlamalıyız. İtalya'yı şu anki zorlukların da ötesinde çelimli bir duruma iletmek düşüncesince kuma meşguliyet tayin zamanıdır." sanarak konuştu.

Cumhurbaşkanı Mattarella, İtalya'nın Avrupa'daki toparlanma çabalarının merkezinde arazi aldığına dikkati çekerek, "AB'nin 'Next Generation (Yeni nesil)' programının en ehemmiyetli yararlanıcılarındanız. Bununla, sayısal ve ekolojik intikal bağlamında, sürdürülebilirlik ile teceddüt öğretisiyle ekonomiyi baştan başlatmalıyız." ifadelerini kullandı.

Ukrayna krizine de yer veren Mattarella, "Birinci ve İkinci Dünya Savaşı'nın trajedilerini muammer müşterek kıtada, ayrımlı siyasal ve kazançlı sistemler ortada rakiplik mazereti bile yapılmaksızın müşterek arbede rüzgarının baştan esmesini onama edemeyiz." değerlendirmesinde bulundu. Mattarella, kuvvet gösterilerinin yerini aykırı anlayışa bırakması düşüncesince hem özlük aynı zamanda bağlaşık ve arkadaş devletlerin kaynaklarına başvurmaları icap ettiğini söyledi.

Adalet dalında güzel ıslahat yapılması icap ettiğini vurgulayan Mattarella, yarını düşüncesince endişelenen gençlere de kulak hasretmek icap ettiğini tabir etti.

Yemin töreninin arkası sıra Cumhurbaşkanı Mattarella parlamentodan ayrıldı ve Vittorio Emanuele II Anıtı'na giderek, bilinmeyen askerler düşüncesince çelenk bıraktı. Buradaki tören esnasında İtalya Hava Kuvvetleri akrobatlık timi "Freccie-tricolori", abide üstünden aşağılık selamlama uçuşu gerçekleştirdi.

Mattarella, hâlâ sonraları Başbakan Mario Draghi ile bu arada Cumhurbaşkanlığı Atlı Muhafız Birliği eşliğinde cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale'ye antre yaptı.

İtalyanlar cumhurbaşkanlarını aracısız seçmekten yana

La Repubblica gazetesinde dakika piyasaya çıkan Demos&Pi halkoyu araştırı şirketinin anketine göre, İtalyanların yüzdelik 58'i Mattarella’nın baştan seçilmesine müspet bakıyor.

Aynı ankette, cumhur reisi seçme yönteminin değişip değişmemesine bağlı soruya ise İtalyanların yüzdelik 59'u cumhurbaşkanının el kabilinden aracısız seçilmesi gerektiği anlamında düşünüm belirtti.

Ülkede 24 Ocak'ta süregelen ve 29 Ocak'taki 8'inci turda Mattarella'nın baştan seçilmesiyle sonuç bulan cumhur reisi seçme süreci, İtalya'da siyasal muvazene açısından ehemmiyet taşıyordu.

Başbakan Draghi'nin aracısız namzet olmasa da isminin sık sık cumhurbaşkanlığı düşüncesince geçmesi ve kendisinin seçilmesi biçiminde ayrımlı yelpazedeki 6 partinin oluşturduğu kuma yönetim hükümetinin çökecek olması, ülkede siyasal dengesizlik endişelerini gündeme getiriyordu.

Draghi'nin başbakan, Mattarella'nın da cumhur reisi kalmasının, İtalya'nın siyasal istikrarını doğacak yılki seçimlere denli kurtardığı fakat kuma yönetim partilerinin özlük içerisindeki krizleri ayyuka çıkardığı yorumları yapılıyor.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler