USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İtalya seçimlerinde ne yavuklu ne vaatle yarışıyor?

İtalya'da 25 Eylül'de yapılacak umumi seçim öncesinde çok sağcı İtalya'nın Kardeşleri Partisi önderi Giorgia Meloni ile biçim solun bina partisi Demokratik Partinin önderi Enrico Letta, başvekillik düşüncesince yarışan liderler ortada önde arazi alıyor.

İtalya seçimlerinde ne yavuklu ne vaatle yarışıyor?
22-09-2022 13:04
Roma

İtalya'da 25 Eylül'de yapılacak umumi seçim öncesinde aşkın sağcı İtalya'nın Kardeşleri (FdI) Partisi önderi Giorgia Meloni ile tarz solun yapı partisi Demokratik Partinin (PD) önderi Enrico Letta, başvekillik düşüncesince yarışan liderler ortada önde toprak alıyor.

Ülkede alışveriş haset yapılacak umumi seçim öncesinde siyasal tümen liderleri, tereddütlü seçmenleri yanlarına tefriş etmek düşüncesince bundan hakeza sonuç kozlarını oynuyor.

Seçim kanunu gereği, seçimlere 15 gündüz kalmasından itibaren rastgele müşterek halkoyu yoklamasının yayımlanmadığı ülkede en sonuç 10 Eylül'de açıklayan anketler, aşkın sağcı FdI'nin önderi Meloni'yi ön tam gösteriyor. Meloni'yi ikinci tam PD'nin önderi Letta, üçüncü tam müşterek öteki aşkın sağcı tümen bulunan Lig'in önderi Matteo Salvini, dördüncü tam 5 Yıldız Hareketinin (M5S) önderi Giuseppe Conte, beşinci tam ise Forza Italia'nın önderi Silvio Berlusconi ile kendine "Üçüncü Kutup" ismini verici Eylem Partisinin önderi Carlo Calenda izlem ediyor.

AA muhabiri, bahis konusu liderlerin geçmişini, kampanya çağında öne çıkan vaat ve söylemlerini başkaca Türkiye ile ilişkilerini derledi.

Aşırı sağcı Meloni bu seçimde "ilk"lerin peşinde

2018 seçimlerinde yüzdelik 4,4 oy düzlük Meloni, bu zamanda kurulan üç hükümete de girmeyerek muhalefette kalmayı yeğleme etti. Meloni, bu hamlesiyle sonuç 4 salname çağda hem katışıksız uyuşma içerisindeki ortaklarından bununla birlikte haricen mevrut eğilimlerle oy oranını artırdı. Bazı anketlere gereğince alışveriş günkü seçim öncesinde Meloni, oy oranını yüzdelik 25'in de üzerinde çıkardı ve seçimin favorisi biçimine geldi.

Meloni, seçimleri kazanması yerinde ülkedeki ön avrat başvekil olmanın birlikte 2008'den beri seçimle başa mevrut ön başvekil olacak. Yine Meloni seçimden zaferle çıkarsa 2008'den beri katışıksız ön el uyuşma biçiminde iktidara gelecek.

Seçim mitinglerinde "Tanrı, vatan, aile" sloganı atan ve İtalya'nın en şişman problemininin fasile ve bebek yapmamak bulunduğunu dile getiren 45 yaşındaki aşkın sağcı lider, hakeza bitmeme ederse ekonomilerinin çökeceğini belirtti. Meloni, kampanya çağında münakaşaya açsa da 194 numaralı hanımlara kazıma hakkı tanıdığı bulunan yasaya dokunmayacağını da söyledi.

Gençliğinde faşist reis Benito Mussolini düşüncesince "İyi şeyler de yaptı. Ne yaptıysa İtalya düşüncesince yaptı" ifadesini kullanan Meloni'nin iktidara gelmesi biçiminde İtalya'nın ağır aksak göçe müteveccih politikasında ve AB ile ilişkilerde de duruşunu sertleştirmesi bekleniyor. "Avrupa'nın İslamlaşması" tezine huzur bulunduğunu sağlam aşkın el kail Meloni, Türkiye'nin AB üyeliğine de kesme adına "hayır" diyor. Meloni, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgilendiren tartışmalarda da "Atlantikçi" görüşe ilişkin bulunduğunu gizlemiyor.

Meloni, başkaca Suriye'deki yıldırı örgütlerine müteveccih 2019'da meydana getirilen Barış Pınarı Harekatı'nı gıcırtı düşüncesince Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği civarlarında operasyonun durması düşüncesince aksiyon fail İtalyan siyasilerden olmasıyla biliniyor.

Letta derinlemesine çevrim başbakanlığa isteyen ama…

İtalya'da Şubat 2013'teki umumi seçimlerin peşi esna haftalarca hükümet kurulamayan ülkede zamanın Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano çeşidinden uzlaşma hükümeti kurması düşüncesince görevlendirilen Enrico Letta, Nisan 2013-Şubat 2014 çağında başvekillik yapmasıyla biliniyor.

Bir çevrim tarz solun yapı partisi PD'nin "2 numarası" bulunan Letta, 2021'de PD'ye bu kere reis adına döndü.

Draghi hükümetine dayanak noktası verici Letta, Temmuz ayında ortak yönetim hükûmeti ortaklarının çekilmesiyle hükümetin çökmesine reaksiyon göstererek, Draghi'nin yahut onun belirlediği gündemin bitmeme etmesine müteveccih fikirlere dayanak noktası çıktı.

Seçim kampanyası çağında İtalya düşüncesince önceliğinin "iş ve düzentileme hayatı" bulunduğunu tamlayan Letta, bu alandaki vergilerin düşürülmesini vadetti. Letta, sonuç haftalarda ise aşkın sahih iktidara gelmemesi görüşünü işledi.

Bu arada, Letta'nın bu hafta başlangıcında Berlin'i görüşme etmesi, İtalyan kamuoyunda "Almanya'nın onayını mı arıyor" şeklinde yorumlara biçim açtı.

Partisinin başvekil talibi bulunan Letta'nın şansı, anketlere gereğince Meloni karşısında hâlâ az görünüyor.

Letta, başvekillik icra ettiği çelimsiz çağda Türkiye ile resmi kurda konuşma ika tecrübesine erbap müşterek kişi adına öne çıkıyor.

Ankara'da 5 Temmuz'da meydana getirilen 3. Türkiye-İtalya Hükümetlerarası Zirve toplantısının peşi esna müşterek monitör kanalında değerlendirmelerde mevcut PD lideri, Türkiye ile ilişkilerin ehemmiyetli bulunduğunu vurgulamıştı.

Letta, Türkiye'nin güzeşte sene İstanbul Sözleşmesi'nden çıkacak kararını Twitter üstünden müşterek yorumla eleştirmişti.

Geçen seçimin yükselen adı bulunan Salvini, bu seçimde Meloni'nin arkasında

2018'deki seçimlerinde almış bulunduğu yüzdelik 17,4'lük oy oranıyla katışıksız uyuşma içre birinci, iklim genelinde ikinci tümen bulunan aşkın sağcı Lig Partisi ve önderi Matteo Salvini, bu seçimler öncesinde meydana getirilen anketlere gereğince yüzdelik 12-14 bandındaki oy oranıyla ittifaktaki ortağı Meloni'yi ön görünüyor.

Son icra ettiği mitinglerde katışıksız ittifaktaki ortakları Meloni ve Silvio Berlusconi ile ülkeyi 5 sene süresince yönetmeye apiko olduklarını vurgulayan Salvini, seçim kampanyası çağında en aşkın Rusya'dan kaynak alıp almadığı ve bu ülkeyle bulunan ilişkilerine ilişkin sorulara muhatap kaldı.

Göç ve İslam karşıtı tezleriyle bilinen, Türkiye'nin AB üyeliğine huzur çıkan Salvini'nin sonuç çağda Türkiye ile ilgilendiren söylemlerinde eskisi kabil kaba müşterek lisan kullanmaması da dikkati çekiyor.

Eski Başbakan Conte deminden 5 Yıldız önderi adına seçimlere giriyor

Mario Draghi liderliğindeki açık katılımlı ortak yönetim hükûmeti hükümetinden desteğini çekerek çökmesine biçim açan Eski Başbakan ve 5 Yıldız Hareketinin (M5S) 58 yaşındaki önderi Giuseppe Conte, sansasyonel müşterek seçim kampanyası örümcek liderlerden oldu.

Draghi hükümetinin çökmesi hasebiyle ön başlangıçta anketlerde müntehip kaybetmiş bulunduğu tanıdık Conte, başta ülkenin donsuz cenup kesimini yürüttüğü seçim kampanyasıyla kişi yanına çekmiş kabil görünüyor. Conte'nin bunu katışıksız ittifakın bozmak istediği, M5S’nin iktidarı bulunduğu çağda yoksullar düşüncesince çıkarılan "Vatandaşlık Geliri" isminde iane programına dokunmayacağını belirterek icra ettiği tabir ediliyor.

Conte, M5S liderliğine gelmeden evvela uygulayımcı başvekil bulunduğu dönemde, Türkiye’nin bölgedeki izlemsel rolüne önemine dikkati çekerken, Ocak 2020'de ağırlıklı Libya konusunu ahbaplık etmek kıl payı Ankara'yı görüşme etmişti.

Seçimle göreve mevrut sonuç Başbakan: Berlusconi

Silvio Berlusconi, ilerleyici yaşına karşın İtalyan siyasetinde sağlam aşkın İtalyan çeşidinden halen cankulağı izlem edilen liderlerden bir tanesi konumunda.

2008 yılındaki seçimleri kazanarak o çevrim başbakanlığa oturan ve o tarihten beri seçimle bu göreve mevrut sonuç kişi bulunan Berlusconi, alışveriş günkü umumi seçimlerde senatör kazanmak düşüncesince adaylığını koydu.

Sağ uyuşma içre aşkın sağcı ortakları Meloni ve Salvini'ye kıyasla hâlâ AB ve NATO yanlısı müşterek davranış hazımlı Berlusconi, seçim kampanyası esnasında ortaklarına bu çizgiden çıkmaları biçiminde ittifakın bozulacağı uyarısı yaptı. Berlusconi ve partisi Forza Italia eğer olmazsa katışıksız ittifakın nüfuz çoğunluğuna ulaşması beklenen görünmüyor.

Bu arada, Berlusconi, kampanya çağında başta dinç ve ön el oy kullanacakların dikkatini tefriş etmek kıl payı toplumsal iletişim araçları platformu Tiktok'a girmesiyle de adından gır ettirdi.

85 yaşındaki lider, İtalyan siyasetinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la ferdî dostluğunun da etkisiyle Türkiye'yi en dobra bilici siyasetçilerden bir tanesi adına öne çıkıyor.

Diğer yandan, emektar başbakanlardan Matteo Renzi ile müşterek araya gelmiş şekilde "Üçüncü Kutup"u gerçekleştiren Eylem Partisi önderi Carlo Calenda da geçirdiği dobra kampanya dönemiyle parlamentoda nazik ciddiyete erbap sayıda iskemle elde edecek kabil görünüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler