USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İtalya 13'üncü cumhurbaşkanını seçmeye hazırlanıyor

İtalya'da bulunan Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın fariza süresinin 3 Şubat'ta sona ermesi nedeniyle gözler, 24 Ocak'ta başlamış olacak seçim sürecine çevrildi.

İtalya 13'üncü cumhurbaşkanını seçmeye hazırlanıyor
21-01-2022 11:25
Roma

AA muhabiri, İtalya'daki cumhur reisi seçim sürecini, politik kulislerdeki muhtemel yavuklu ve senaryoları derledi.

İkinci Dünya Savaşı sonra 1946'da meydana getirilen ahali oylamasıyla monarşiden cumhuriyete sabık İtalya, şimdilerde 13'üncü cumhurbaşkanını seçmeye hazırlanıyor.

Ülkede cumhur reisi seçim kanuna göre, İtalyan devletinin başı, millî birliğin mümessili bulunan yansız cumhurbaşkanını, parlamentonun fevk kanadı Cumhuriyet Senatosu üyesi 315 senatör ve 6 yaşam boyu senatör, madun cenah Temsilciler Meclisi’ne uzuv 630 mebus ile 20 yönetsel bölgeden mevrut 58 mümessilin katılımıyla oluşan 1009 üyeli "Büyük Seçici Meclis"teki oylamalar belirliyor.

Oylamalarda delegeler, partilerin yavuklu gösterdikleri adları yahut kişi değerlendirmek istedikleri ismi, yersiz oy pusulasına yazarak, duyurulmayan halde sandığa atıyor. Oylar, seçim sürecine ev sahipliği işleyen Temsilciler Meclisi Başkanı ve Senato Başkanı’nın nezdinde açıkça halde sayılıyor.

Cumhurbaşkanı seçiminin neticelenmesi düşüncesince adayların, önceki 3 turda 1009 üyeli meclisin 3’te 2’sinin desteğine doğrusu 672 oya kavuşması gerekiyor.

İlk 3 turda adayların kifayetli oyu alamaması halinde, 4. turdan itibaren elçi sayısının yarısından ortak olağandan sağlanan mutlak çokluk aranacak. Bu dolaşma ve sonra 505 oya vasıl aday, ülkede 7 yıllığına cumhurbaşkanlığı vazifesini üstlenecek.

1948'deki önceki Cumhurbaşkanı Enrico De Nicola’dan Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'ya derece 12 cumhurbaşkanının fariza icra ettiği İtalya'da hemen 11. Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano dü defa bu göreve seçildi. İlk defa 2006'da seçilen Napolitano, 2013'te ülkenin içerisinden geçmiş olduğu ağır kazançlı koşulların politik krizle derinleşmemesi düşüncesince gene yavuklu olma taleplerini benimseme etmişti. Napolitano, ikinci devrinde 7 salname fariza süresini tamamlamadan 2. senesinde 2015’te istifa etmiş, namına meydana getirilen seçimde Mattarella seçilmişti.

Cumhurbaşkanlığı düşüncesince ismi en aşırı sabık isim: Başbakan Draghi

İtalya, bu cumhur reisi seçimini, Kovid-19 salgınının gölgesinde, birtakım kazançlı endişelerin eşliğinde ve alıngan yapıya erbap ortak koalisyon hükûmeti hükûmeti hükümetiyle karşılıyor.

Cumhurbaşkanı seçiminde yöntemince yavuklu olmasa da ismi bu genelev düşüncesince en aşırı anılan ad ise halihazırda başvekillik koltuğunda oturan Mario Draghi.

22 Aralık 2021’deki sene sonu matbuat toplantısında kendisini "Devletin hizmetinde ortak dede" namına tanımlayan Draghi'nin hükümetin kimin hile ettiğinden hür namına zımnında bitmeme edebileceğini anlatım etmesi, cumhurbaşkanlığına hamam bakmış olduğu halinde yorumlandı.

Aynı sürede Eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı bulunan Draghi’nin beklenen adaylar ortada arazi alması, bu cumhur reisi seçiminin önemini az buçuk şimdi artırıyor.

Ülkede AB toparlanma paketinin kullanımına müteveccih Ocak 2021’de çıkan politik çöküntü sonrası, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella çeşidinden hükümeti kurmakla görevlendirilen Draghi, esen ve soldan 6 şişman partinin desteğini alarak, enli koalisyon hükûmeti hükûmeti hükümetini 13 Şubat 2021’de kurdu.

Basında arazi düzlük yorumlara layıkıyla Draghi, başbakanlıkta ortak yıla yakın rolü süresi zarfında gösterdiği yönetimle iç ve aut politikada, başkaca iş çevreleri ile piyasalarda katı aşırı çevrenin itimatını nail durumda.

Buna karşın, Draghi'nin cumhur reisi seçilmesi halinde, dünkü başbakanın ki olacağı, ayrımlı yelpazelerdeki 6 partinin oluşturduğu koalisyonun geleceğinin nasıl biteceği ise şişman düşkünlük konusu.

Draghi'nin ismi öne çıkıyor ancak partiler başka ad arayışında

Kamuoyunda Draghi'ye bulunan ilgiye rağmen, 5 Yıldız Hareketi (M5S), Lig Partisi ve Forza İtalya denli iskemle sayısı erdemli koalisyon hükûmeti hükûmeti partilerinin liderleri, hükümetin bozulmaması düşüncesince uygulayımcı başbakanın vazifesinde kalmasını istediklerini anons etti.

Koalisyonda iskemle sayısı ortak tomar bulunan partilerden Demokratik Parti (PD) ise bu mevzuda kişi zarfında kifayetli bütünlük olmasa da Draghi’nin adaylığını gene reddetmiyor. PD önderi Enrico Letta, dünkü cumhurbaşkanının biçim esen çeşidinden seçilmemesi ve partiler üstü birisi olması icap ettiğini bildirdi.

Draghi'nin cumhur reisi seçilmesi yerinde doğacak sene yapılacak umumi seçimlerin erkene katılması müdahale katı aşırı senaryonun gündeme geleceği ülkede, politik partiler ortada ayrımlı ortak ad anımsamak düşüncesince politik istişareler de arttı.

Berlusconi'nin adaylığının akıbeti belirsiz

Ülkede cumhurbaşkanlığına adaylığını açıklanan önceki adlardan bulunan emektar Başbakan ve Forza Italia önderi Silvio Berlusconi’nin, seçimi 4. turda kazanmaya kafi ati 505 elçi sayısını bulamayacağı belirtiliyor.

Berlusconi’nin benzeyen etrafı ve esen ittifaktaki ortakları Lig ve İtalya’nın Kardeşleri partilerinde 85 yaşındaki liderin seçimi düzeltmek düşüncesince kifayetli sayıyı bulmayacağı görüşünün ağırbaşlılık kazanılmış olduğu ve başka adlar üstünde çalışmış oldukları anlatım ediliyor.

Deneyimli siyasetçinin, namzetlik dair sonuncu kararını oylama başlamadan ortak devir ilkin açıklayacağı kaydedildi.

Berlusconi'nin adaylığına, koalisyon hükûmeti hükûmeti ortakları M5S ve PD'den yeşil kudret yakılmamıştı.

Diğer senaryolar

Siyasi kulislerde ve basında öne çıkan ortak başka senaryo ise bulunan Cumhurbaşkanı Mattarella’nın ortak defa şimdi seçilmesi.

Ülkede şu anne derece fariza işleyen 12 cumhur reisi ortada hemen Giorgio Napolitano, 2013’teki politik ve kazançlı krizin derinleşmemesi düşüncesince teamüller dışına çıkarak 2. fasıl düşüncesince seçilmişti.

Draghi cumhur reisi seçilirse hükümet krizi çıkmaması ve doğacak yılki seçimlere derece Mattarella’nın bulunmuş olduğu görevde kalması gerektiği görüşü de dillendiriliyor.

Cumhurbaşkanı Mattarella'nın ise bu düşünceye hamam bakmadığı basına yansıdı.

Salgın tedbirleri eşliğinde oylama

Büyüklüğü haysiyetiyle cumhur reisi seçimlerinde oylamalara Temsilciler Meclisi Genel Kurulu ev sahipliği yapıyor.

Kovid-19 haysiyetiyle oylamalar, düzen bağı müstevli tedbirleri eşliğinde, günde biricik oylama halinde gerçekleştirilecek.

Büyük Seçici Meclis üyesi delegeler ortada zait fenomen çıkması yerinde kesinlikle oy kullanılacağı ise muammasını koruyor.

Siyasi partiler, zait fenomen olsa da delegelerin oy istimal hakkının korunmasını savunuyor.

Kovid-19 zait delegeler düşüncesince Meclis Genel Kurulu yakınında oy kullanacakları izole ortak düzlük oluşturulması yahut sedir yakınındaki ortak otelin hem bu delegelerin konaklamasının bununla birlikte sandıkların onlara ulaşmasının sağlanması gündemde.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler