USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İstanbul Avrupa'da en baş döndürücü yatırım meydana getirilen dördüncü site oldu

İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkam Tüzgen, "İstanbul, bu senenin evvel çeyreğinde, Londra, Paris ve Berlin'in peşi sıra Avrupa’da en baş döndürücü yatırım meydana getirilen dördüncü site oldu." dedi.

İstanbul Avrupa'da en baş döndürücü yatırım meydana getirilen dördüncü site oldu
05-05-2022 12:04
İstanbul

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda etkin İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Genel Sekreteri Erkam Tüzgen, "İstanbul, bu senenin geçmiş çeyreğinde, Londra, Paris ve Berlin’in peşi sıra Avrupa’da en baş döndürücü yatırım meydana getirilen dördüncü site oldu. Oyun yatırımlarında ise Avrupa ve MENA bölgesinde ortak numara tam toprak alıyor." dedi.

Tüzgen, AA muhabirinin girişimcilik ekosistemi ve finansal dayanak programlarına bağlı sorularını yanıtladı.

İSTKA şekilde 2021 senesinde 4 Mali Destek Programı, 1 Fizibilite Desteği ve 1 Bölgesel Girişim Fonu çağrısı edinmek neredeyse bütün 6 değişik çağrıya çıktıklarını hatırlatan Tüzgen, "Destek almaya adalet ele geçiren projeleri yapmaya başladık. İSTKA şekilde 2022 senesinde 158 projeye 276 milyon TL dayanak veriyoruz. Teknoloji ve teceddüt odaklı startuplarımızın finansmana emeksiz erişimleri düşüncesince Bölgesel Girişim Sermayesi programına da 400 milyon TL tahsis ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Tüzgen, kuruldukları günden buyana İstanbul’da girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi düşüncesince ayrışık plan ve faaliyetleri yaşama geçirdiklerini aktararak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yeni iş fikirlerinin ticarileşmeye müheyya bir vaziyete gelmesi, evcil uygulayım bilimi firmalarımızın toptan pazarlara açılmaları, girişimcilik ekosistemi oyuncuları ortada iş birliğinin artırılması, millî ve arsıulusal gurur ve kuruluşlarla temelli iş birlikleri geliştirilmesi düşüncesince baş döndürücü şümullü icraat yürütüyoruz. Ajansımızın verileri ve bilirkişi görüşleriyle katkıda bulunmuş olduğu Startup Genome'un GSER 2022 tutanağı düşüncesince de çalışmalarımız bitmeme ediyor.

Dünyanın önde mevrut girişimcilik ekosistemlerinin lens dibine alındığı bu raporun detaylarının da benzeyen sürede kamuoyuna açıklanması planlanıyor. Yeni çağda Girişimcilik Mali Destek Programımız kapsamında 13,4 milyon TL ekonomik duruma ehil 12 projeye ulama sunuyoruz. Oyun sektöründen içtimai girişimlere; afiyet teknolojilerinden, avrat girişimcilere denli İstanbul'u girişimciler düşüncesince arsıulusal ortak tasrif merkezi durumuna getirmeye müteveccih projeleri destekliyoruz."

Türkiye'nin geçmiş taşınabilir hile ve e-spor gurk merkezi GamesUP'ın İSTKA desteğiyle kurulduğunu vurgulayan Tüzgen, "İş düşüncesi sahibi girişimcilerin geçmiş oyunlarını geliştirmeleri, marketing ve uluslararasılaşma desteğine gerekseme duyan kuruluşların çabuklaştırma programından faydalanmaları sağlanacak. Siber asayiş girişimlerinin toptan pazarda muvaffakiyet yakalamaları düşüncesince desteklediğimiz Siber Güvenlik Hızlandırma ve Kuluçka Programı Cybercube Projesi ile altyapı, eğitim, uran mentor ve danışmanlara muvasala olanağı sunuluyor.

Yatırımcı Hızlandırma Platformu projesi ile startuplara uluslararasılaşma, finansmana muvasala ve iş birliklerinin oluşturulması hikayelerinde dayanak olmayı amaçlıyoruz. İstanbul Sağlık KOBİ’leri ve startupları düşüncesince Ticareti Hızlandırma Platformu projesi ile İstanbul’daki afiyet KOBİ'leri ve startuplarının satı ve marketing süreçlerinin kolaylaştırılmasını hedefliyoruz. “Uluslararası Girişimcilik Merkezi İstanbul” projesi ile de arsıulusal girişimcilerin Türkiye’de sektöre emeksiz girişleri düşüncesince ast yapı, metodoloji, müşavirlik ve mentorluk hizmetleri sağlanmasını hedefliyoruz." biçiminde konuştu.

"CES 2022'de Türk uygulayım bilimi girişimcileri düşüncesince Türkiye'nin geçmiş pavyonunu kurduk"

Tüzgen, İSTKA kabilinden 400 milyon TL tahsis edilen Bölgesel Girişim Sermayesi Destek Programı kapsamında 2 fonla anlaşma imzalandığını söyledi.

Hızlı çoğalma potansiyeli haiz şirketlere kapital yardımı yapılarak alanların büyümesine ve rakiplik güçlerinin yükseltilmesine ulama sağlayacak bu dayanak programı ile uygulayım bilimi ve teceddüt tabanlı girişimlerin finansmana baş döndürücü hâlâ emeksiz erişeceğini vurgulayan Tüzgen, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Aynı sürede İstanbul’un lehçe girişimcilik merkezi olma vizyonuna ehemmiyetli ortak ulama sağlayacağız. Ülkemizden başka girişimcileri de cesaretlendiren, sabah yeli sağlayan dünkü unicorn ve decacornların bu fonların destekleriyle ortaya çıkmasını hedefliyoruz. Diğer taraftan uygulayım bilimi girişimcilerimizi arsıulusal pazarlarla buluşturmak düşüncesince bu sene türkiye namına ortak mebde imza attık.

ABD'nin Las Vegas şehrinde 5-7 Ocak 2022'de planlı dünyanın en iri mahveden elektroniği fuarı CES 2022'de Türk uygulayım bilimi girişimcileri düşüncesince Türkiye'nin geçmiş pavyonunu kurduk. İstanbul Pavyonu'nda Türkiye’den 28 startup dünkü verim ve teknolojilerini geçmiş kat kâffesi dünyaya tanıttı. ABD'de alıcı ve yatırımcı görüşmeleri özne startuplarımız arasında, iş birliği, bayilik anlaşması ve geçmiş satışını-ihracatını yapan, dağıtıcılık teklifi düzlük firmalarımız oldu."

İşletmelerin sayısal inkılap ahenk süreçlerine destek

Tüzgen, Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı ile İstanbul'da sektörünün rakiplik gücünün artırılması düşüncesince 86,1 milyon TL ekonomik duruma ehil 36 projeyi yaşama geçirdiklerini kaydetti.

İstanbul'daki işletmelerin sayısal inkılap üzerine farkındalıklarını artıracakları ve ahenk süreçlerini hızlandıracak mekanizmaları devreye aldıklarını özetleyen Tüzgen, şunları kaydetti:

"Alüminyumdan afiyet sektörüne; çokbilmiş site faaliyetlerinden ticarileştirme odaklı üniversite-sanayi iş birliğinin sağlanmasına denli şehrimizin AR-GE ve inovasyon kapasitesini artıracak projeleri destekliyoruz. Biyoteknoloji, ilaç, tıbbi maşa dalında etkin girişimciler düşüncesince desteklediğimiz Biyoküp Kuluçka Merkezi baş döndürücü geçenlerde hizmete açılıyor.

Kimya, ten ve oluşum dalının AR-GE ve terbiye ihtiyacını karşılayacak, istihsal kapasitesini artıracak İstanbul Deri OSB Test ve İnovasyon Merkezi'ni İstanbul'a kazandırıyoruz. KOBİ'lerin AR-GE, inovasyon üzerine yetkinliklerini artıracakları, ticarileştirme odaklı üniversite-sanayi iş birliğini sağlayacak İstanbul İnovasyon ve Teknoloji Lisanslama Merkezi projesini de yaşama geçiriyoruz. Sağlık dalında çalışan, yenilikçi verim ve prototipi bulunan araştırmacıları biricik ortak merkezde buluşturacağımız Tasarımdan ürüne Kişiselleştirilmiş Tıp projesinin de çalışmalarına başlandı.

Ajans şekilde yeşil inkılap üzerine da sürdürülebilir emekleri destekliyoruz. İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi içerisinde yenilenebilir enerjinin dişi istihsal ve depolanması dalında AR-GE çalışmalarına önderlik edecek İstanbul Yenilenebilir Enerji Üretim ve Depolama Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi'ni kuruyoruz. İstanbul'da atıkların arka dönüşümü üzerine millî ve arsıulusal bölgede sınav ve araştırı faaliyetleri gerçekleştirebilecek dünkü ortak tarz de kuruyoruz. Geri Kazanım Test ve Araştırma Merkezi Yıldız Teknik Üniversitesi içerisinde faaliyete geçecek."

Türkiye'nin startup ekosisteminin güzeşte sene salgına karşın küsurat ortak ivme ile büyüdüğünü aktaran Tüzgen, "2022 yılı da girişimcilik ekosistemimiz düşüncesince dişi başladı. İstanbul, bu senenin geçmiş çeyreğinde, Londra, Paris ve Berlin'in peşi sıra Avrupa’da en baş döndürücü yatırım meydana getirilen dördüncü site oldu. StartupsWatch'un tutanağına layıkıyla İstanbul, hile yatırımlarında Avrupa ve MENA bölgesinde ortak numara tam toprak alıyor. Bu veriler girişimcilik ekosistemimizin istikbaline değgin bizlere rüya aşılıyor." diyerek konuştu.

Tüzgen, 2024-2028 İstanbul Bölge Planı’nın hazırlıklarına başladıklarını dile getirerek, "İstanbul Bölgesi’nin sosyoekonomik evolüsyon eğilimlerini, evolüsyon potansiyelini, rüçhan dahil alanlarını ve sektörel hedeflerini ortaya koyacak bulunan 2024-2028 İstanbul Bölge Planı düşüncesince de hazırlıklara başladık. Başta domestik yönetimler edinmek neredeyse amme müesseselerinin hazırlayacakları mühim planları da yönlendiren yukarı ölçekli ortak tasar durumunda olmasını amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler