USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İsrail'in 'aile birleşimi' yasağı binlerce Filistinli ailenin birliğini zılgıt ediyor

İsrail'in kesinleşmemiş "aile birleşimi" yasası zımnında seksiyon hakkı engellenen binlerce Filistinli karı şişman teessürat çekiyor.

İsrail'in 'aile birleşimi' yasağı binlerce Filistinli ailenin birliğini zılgıt ediyor
14-02-2022 13:31
Kudüs

İşgal ve kuşatma altındaki topraklarda canlı Filistinliler düşüncesince en şişman düşünce kaynaklarından birisi "aile birleşimi" konusu.

Batı Şeria'daki Ramallah merkezli Filistin yönetimi ile Gazze'deki Hamas idaresinin, veladet ve ahiret yolculuğu kayıtları ile ferdî etiket kartlarının değiştirilmesi haricinde Filistinlilerin popülasyon kayıtlarında farklılık etme yetkisi bulunmuyor. Söz konusu mezuniyet elden Tel Aviv yönetiminin elinde.

Batı Şeria ile Gazze'ye "geçici" yahut "turist" izinleriyle giren bazısı karı bireyleri ile ecnebi tabiiyetli biriyle evlilik yapan ve "aile birleşimi" hakkı alamayan Filistinliler bu mevzuda ağır başağrısı yaşıyor.

İsrail bu insanları "yasa dışı sakinler" namına benimseme ediyor. Bunlardan yolculuk geçirmek mecburiyetinde kalanlar, aileleriyle berhayat olmak düşüncesince arka dönemiyor.

Aşırı sağcı İçişleri Bakanı önderlik ediyor

Yıllardır binlerce Filistinli ailenin birliğini yıldırma fail kesinleşmemiş yasanın uzatılmasında güzeşte sene değimsiz bulunan İsrail yönetimi baştan harekete geçti.

Aşırı sağcı İçişleri Bakanı Ayelet Şaked'in önderlik etmiş olduğu ve 7 Şubat'ta İsrail parlamentosuna maruz karı birleşimini zecrî anayasa tasarısı, oylamanın yanında numara etabında benimseme edildi. Şaked, yasanın gene yürürlüğe girmesi düşüncesince muktezi ikinci ve üçüncü oylamaların da tamamlanması düşüncesince süreci hızlandırmaya çalışıyor.

Şaked, geçmiş oylamanın arkası sıra Twitter hesabından icra ettiği paylaşımda, "Siyonizm kazandı" yorumunda bulundu.

Hepsi Filistinli fakat statüleri farklı

İsrail yasaları, engelleme altındaki Doğu Kudüs'te canlı kısaca 360 bin Filistinliye sürekli seans hakkı tanıyarak yurttaşlık kapsamına girmeyen yanında İsrail kimliği veriyor. İsrail'deki kısaca 1 milyon 800 bin Filistinli Arap ise İsrail vatandaşlığına sahip. İşgal altındaki Batı Şeria ve kuşatma altındaki Gazze sakinleri ise Filistin yurttaşı namına Filistin İçişleri Bakanlığının verdiği kimliği taşıyorlar.

İsrail, 1990'ların aslında bu yana Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki Filistinlilerin, engelleme altındaki Doğu Kudüs ve İsrail'e girişini hususi izne editör sara ağır engellemeler getirdi.

İsrail'de yahut engelleme altındaki Doğu Kudüs'te canlı yanında Filistinli, Batı Şeria ve Gazze'deki yanında Filistinliyle evlenmeye değişmeyen verdiğinde eşiyle baş başa şahıs eğleşme etmiş olduğu yerde berhayat olmak düşüncesince yasalı engellerle karşılaşıyor.

Kudüs'te Mescid-i Aksa'nın da toprak almış olduğu Eski Şehir'deki St. Yves Vakfı, Filistinli ailelerin oturumu ve insanoğlu haklarına bağlı türel mevzularda parasız müşavirlik hizmeti sağlayan kurumlardan biri.

Filistinli Katolik yanında yapı bulunan vakfın umumi merkezine, herhangi yanında çağ onlarca Filistinli, seans başvurularında iane benimseme geçirmek düşüncesince geliyor.

Vakfın Müdürü, Avukat Raffoul Rofa, İsrail'de ve engelleme altındaki topraklarda canlı Filistinli ailelerin yaşadıkları seans sıkıntısına bağlı AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Rofa, "aile birleşimi" konusunu şöyleki açıkladı:

"Örneğin, Kudüslü yanında Filistinli erkek, Ramallah'taki (Batı Şeria) Filistinli yanında hanımla tezevvüç yapmak isterse ve bu koşa Kudüs'te berhayat olmak isterse, Kudüslü eş dünyaevi düşüncesince karı birleşimi başvurusunda bulunan olmak zorundadır. Aynı durum, Kudüslü yanında eş Batı Şerialı yanında Filistinli erkekle tezevvüç yapmak istediğinde de geçerli."

İsrail'in 1990'ların ortalarından itibaren karı birleşimini kademeli bir duruma getirdiğini kaydeden Rofa, buna göre, ilkin 15 maaş seans izni, sonradan 12 maaş seans izni, arkası sıra eğreti oturum, ondan sonra da sürekli seans hakkı verildiğini kaydetti.

Rofa, "O devirde karı tertip başvuruları havadan gerçekleşmiyordu. Ancak 2002'de karı birleşimi süreci donduruldu ve işler henüz karmakarışık bir duruma geldi." sanarak konuştu.

Aileler dağılıyor, eşler ayrı yaşıyor

Avukat Rofa, şöyleki bitmeme etti:

"2003'te Knesset (İsrail meclisi), Kudüslüler ve İsrail vatandaşlığına eş olanlar ile Batı Şeria, Gazze, Lübnan, Suriye, Irak ve İranlı eşler ortada karı birleşimini zecrî kanunu çıkardı. Bu anayasa da Temmuz 2021'e denli meri kaldı."

Rofa, karı birleşiminin yasaklandığı 2003-2021 yılları ortada nice ailenin dağıldığına ve eşlerden birinin yanında alanda diğerininse ayrıksı yanında alanda berhayat olmak mecburiyetinde kaldığına dikkati çekti.

Bu eşlerin evlatların da vaziyetten menfi etkilendiğini kaydeden avukat, "Aile birleşimini zecrî kanun, evlatların Kudüs'te popülasyon kaydını engelliyor. Kudüs'te doğup büyüyen füru var fakat mukayyet değiller ve İsrail onların şehirdeki varlığını gayrikanuni sayıyor." dedi.

İsrail yönetimi, 2003'ten itibaren herhangi yanında sene bitmeme fail karı birleşimi yasağını, Temmuz 2021'de parlamentodan geçirmekte değimsiz oldu.

Ancak İsrailli ve Filistinli insanoğlu hakları örgütlerine göre, baş döndürücü sağcı İçişleri Bakanı Şaked, yasanın gene yürürlüğe girmesi düşüncesince makul fırsatı bekleyerek, maruz karı birleşimi başvurularını onaylamayı reddetti.

İsrail parlamentosunun karı birleşimini zecrî kanunu uzatmayı reddetmesinin "bir vesile yarattığını" kaydeden Rofa, bulunan yasalı durumun 2003 öncesine döndüğünü, bu nedenden dolayı Filistinlilere İsrail İçişleri Bakanlığına başvurarak karı taleplerini iletmeleri düşüncesince davet cihazı yaptıklarını söyledi.

Rofa, İçişleri Bakanı'nın güzeşte hafta, arı 51 yaşını aşmış ve 5 sene ve ya henüz derinliğine süredir müracaatta bulunmuş şahıslar düşüncesince karı birleşimine müsaade sağlayan yönerge yayımladığını kaydetti.

Filistinli avukat, "Geçen günlerde yüzlerce insanoğlu bizlere ulaştı. İsrail İçişleri Bakanlığının bu talepleri reddedeceğini düşünüyoruz. Ancak ret yerinde yasalı yöntemleri kullanarak çıkışlı mahkemeye gidebiliriz. Zira bu başvuruların sunulmuş olduğu devirde yasağa bağlı yanında anayasa bulunmuyordu." dedi.

Filistinli Şuveyki ailesi tedirgin

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 2007'den bu yana benzeri düşüncesince sürekli seans almaya etkin Filistinli Abdulvehhab Şuveyki'nin ailesi de bu ailelerden biri.

Şuveyki, engelleme altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nabluslu benzeri İylin'e Doğu Kudüs'te sürekli seans vesikası benimseme geçirmek düşüncesince 15 senedir uğraşsa da çabaları akıbet vermiyor.

Evlendikleri 2007'den bu yana 78 yaşındaki Abdulvehhab Şuveyki ile 49 yaşındaki İylin çiftinin üç evladı beli ve evlatların bütünü Kudüs'te sürekli yurt izni aldı.

Ancak Şuveyki, İsrail'in karı birleşimini yapan kanunu dolayısıyla hala Doğu Kudüs'te sürekli seans sahibi olamayan benzeri İylin düşüncesince herhangi yanında sene bürokratik işlemlerle uğraşarak eşinin oturumunu revize etmek zorunda.

Başvuruları reddedilen ve ayrıca değerlendirmeye caba alınmayan binlerce Filistinliden henüz ak yazılı vaziyetteki Şuveyki, benzeri düşüncesince mihman seans edinmeyi umuyor.

Şuveyki, şunları söyledi:

“Evlendikten ve 2008'de geçmiş çocuğum olduktan sonradan eşim düşüncesince yurt izni aldık ve herhangi yanında sene yeniledik. Her sene İçişleri Bakanlığına canlılık ve su faturası, keyif tutanağı ve gayrimenkul vergisi derece nice evrakla gidiyorum. Hasta olduğum düşüncesince yüz kere eşim düşüncesince dü salname seans izni almaya çalıştım. Çünkü buğulu ve bölümsel mefluç birisi namına herhangi yanında sene Bakanlığa görmek benim düşüncesince ağır yanında durum."

İlerleyen yaşı ve eşinin sürekli oturumu olmaması dolayısıyla endişelendiğini dile getiren Şuveyki, "78 yaşındayım, ölürsem eşimle ve üç çocuğumla ki ilgilenecek? Bu nedenden dolayı bu (oturum) konusu beni korkutuyor." sanarak konuştu.

"Onları da kimliklerini de istemiyoruz"

Şuveyki'nin benzeri İylin de, "Gelecekte nasıl biteceğini düşünüyorum. Kocama yanında bilinçlilik olursa çocuklarıma beslemek düşüncesince çalışabilmeliyim. Burada kimsemiz yok. Sadece kendime güvenebilirim." ifadelerini kullandı.

Sorunun temelinde İsrail işgalinin yattığına ayraç fail İylin, tepkisini şöyleki dile getirdi:

"İsrail işgali başımızdan gitsin ve özgürcesine akıntı edebilelim, ayrıksı yanında bilinçlilik istemiyorum. Onları da kimliklerini de istemiyoruz. İstediğim budur."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler