USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog: Türkiye-İsrail ilişkileri Orta Doğu'daki sulh düşüncesince önemli

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, Orta Doğu'da barışın sağlanması düşüncesince Türkiye-İsrail ilişkilerinin ehemmiyetli bulunduğunu belirtti.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog: Türkiye-İsrail ilişkileri Orta Doğu'daki sulh düşüncesince önemli
10-03-2022 15:37
Istanbul

İki günce resmi görüşme kapsamında Türkiye’de mevcut İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, İstanbul'da Yahudi cemaatinin üyeleriyle vahit numara araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail'le birlikte amacımız siyasal diyaloğun baştan canlandırılmasıHerzog: Amacımız Türkiye ve İsrail ortada dostça ilişkilerin gelişmesinin temellerini atmak

Herzog, elan sonraları Beyoğlu’nda mevcut Neve Şalom Sinagogu'nda cemaatle tapınma törenine ortaklık etti.

Burada vahit numara kal önleyen Herzog, hakeza hususi vahit numara günde Türkiye'de olmaktan iri vahit numara talih duyduğunu tabir etti.

Ukrayna'da yaşanmış olan trajediden iri vahit numara sıkıntı duyduğunu dile getiren Herzog, Ukrayna Yahudi cemaatinin içre bulunmuş yer aldığı dertlerden vahit numara an ilkin kurtulmaları düşüncesince afsun ettiğini söyledi.

Babası İsrail 6. Cumhurbaşkanı Haim Herzog ile annesinin, Yahudilerin İspanya'dan kovuluşu ve Osmanlı topraklarına gelişinin 500. yılı zımnında Türkiye'ye vahit numara ziyarette bulunduğunu kaydeden Herzog, şunları kaydetti:

"Babam, ailemizden Türkiye'ye mevrut evvel eş değildi. 1944'te Naziler'in Avrupa Yahudilerini namevcut ika planları yürürlükte iken, büyükbabam Yitzhak Isaac Herzog Allevi ile amcam Yaakov, Avrupa Yahudilerini çevirmek düşüncesince hususi vahit numara görevle buraya gelmişlerdi. Hem babam bununla birlikte iri babam buradaki ziyaretlerinden yalan ederken, Türkiye’nin kapılarını ve kalplerini açım yöntemlerinden ve Yahudilerin burada erinçli vahit numara arazi bulabileceklerinden yalan etmişlerdi."

Herzog, hem İspanya'dan eşkin edilen Yahudileri bununla birlikte Türkiye'de canlı Yahudileri, Türk toplumuna bütünleşmiş ederek Yahudi halkının tarihinin yazılmasında iri gösteriş oynadıklarını anlattı.

"Türkiye-İsrail ilişkileri Orta Doğu'daki sulh düşüncesince önemli"

Türkiye'de canlı şairlerin, bilginlerin ve tecim adamlarının, Yahudi zamanı ve geçmişinin ehemmiyetli vahit numara parçasını oluşturduklarını tabir fail Herzog şöyleki bitmeme etti:

"Siz, Türkiye’deki Yahudi cemaatinin üyeleri bunun düşüncesince vahit numara sağlam ve vahit numara manken oluşturmaktasınız. Sizler, anane camia ve tamamı zorluklarla yüzleşmek yerine aykırı garantinin simgesisiniz. Yahudi cemaatinin burada kısaca sinagogda ağır yıldırı saldırılarını deneyimlediniz. Ne eyvah ki dünyada Yahudi okullarına, süpermarketlerine ve işletmelerine tiksinti saldırıları yapıldı. Türkiye Yahudilerinin güvenliği ve özgürlüğü düşüncesince yetkililerin taahhütlerini kıvançla karşılamaktayım."

Herzog, cemaziyelevvel Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile güzel, belirgin ve ak vahit numara kal gerçekleştirdiklerini ve Türkiye- İsrail ilişkilerinin geliştirilmesi düşüncesince ehemmiyetli adımlar attıklarını aktardı.

Orta Doğu'da barışın sağlanması düşüncesince Türkiye-İsrail ilişkilerinin ehemmiyetli olduğuna dikkati çekici Herzog, şöyleki bitmeme etti:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da söyledim, Orta Doğu‘daki ayrımlı diyanet çalışanlarının sulh içre yaşayabileceğini ve yaşantımız icap ettiğini anlattım. Benimle ayrımsız fikirde bulunduğunu ondan duyduğuma sevindim. Bölgesel istikrarın başta ehemmiyetli yer aldığı dair Cumhurbaşkanı da ayrımsız düşünüyor. Tüm halklar ve dinler ortada bizi birleştiren şeyin güçlendirilmesi icap ettiğini söylüyor. Ukrayna’da özlem afet yaşanırken sulh düşüncesince hakeza eş düşünmemiz sonuç adım önemli."

Herzog, tiksinti suçları, rasizm ve antisemitizm dair savaş edeceklerini, evren barışı düşüncesince müsamaha ve ülfet üstüne mesajlarını vermeye bitmeme edeceklerini dile getirdi.

Hahambaşı İsak Haleva ise Cumhurbaşkanı Herzog'un Türkiye'ye düzenlemiş yer aldığı ziyaretten iri vahit numara sevinme duyduklarını belirtti.

Tarihi ziyaretin Yahudi topluluğunun gönlünde koyu izler bırakacağını vurgulayan Haleva, "Barış dost ve sulh düşüncesince savaş sağlayan insanoğlu sever vahit numara Cumhurbaşkanı olduğunuzun bilincindeyiz. Yahudi halkının donanmasına ve komşularıyla gönüllerinin birleştirilmesi çabalarınızda gücünüzün ve kuvvetinizin artmasını diliyor başkaca bu çağda her insanın birbirini anlamasına sonuç adım ihtiyacımız olduğuna inanıyoruz. Zatıalinizin bu mutlu hedef doğrultusunda kösemenlik edecek gücünün bulunduğuna inanıyoruz."ifadelerini kullandı.

Haleva, sıkı programı ortada devir ayırıp menfaatlerini görüşme etmiş yer aldığı düşüncesince Cumhurbaşkanı Herzog'a teşekkürname etti.

Sinagogda kısaca 1 buçuk vakit devam eden tapınma töreninin peşi sıra Cumhurbaşkanı Herzog'a hediyeler verildi.

Rodos İstanbul Yahudi cemaatinin dinlerini ferah ferah yürütme edemediklerini Sultan Abdülaziz'e bildirmeleri ve bu yakınma üstüne Sultan Abdülaziz'in Musevilerin dinlerini ferah ferah yürütme etmeleri düşüncesince çıkardığı ferman, Cumhurbaşkanı Herzog'a sunma edildi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler