USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İsrail, Batı Şeria'da Filistinlilere ilişik 193 dönüm araziye el koydu

Ayrım Duvarı (Utanç Duvarı) ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi Başkanı Müeyyed Şaban'a göre, İsrail'in 2014'ten beri çıkardığı 29 kamulaştırma kararıyla el koyduğu yer 2 bin 100 dönüm oldu.

İsrail, Batı Şeria'da Filistinlilere ilişik 193 dönüm araziye el koydu
26-02-2023 05:05
İstanbul

İsrail'in, karışma altındaki Batı Şeria'nın güneyinde mevcut Eriha kentine ilişkin El-Uca branşında Filistinlilere ilgilendiren 193 dönüm araziye el koyduğu belirtildi.

Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) ilişkin Ayrım Duvarı (Utanç Duvarı) ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi kabilinden çağ meydana getirilen mukayyet açıklama, Filistin sav ajansı WAFA'da arazi aldı.

Açıklamada, İsrail makamlarının, Uca köyüne ilişkin 193 dönümlük araziye, "kamulaştırma" (istimlak) sebebi öne sürülerek el koyduğu anlatım edildi.

Konseyin Başkanı Müeyyed Şaban, açıklamada, İsrail makamlarının, kamulaştırma kararlarını, ilkin Batı Şeria'nın yüzdelik 61'lik tarafını gerçekleştiren ve Filistinlilerin bayındırlık planı yapmasına müsaade verilmemiş "C Bölgesi"ndeki topraklara el koymada birlikte anahtar adına kullandığını kaydetti.

Şaban, İsrail'in, 2014'ten buyana "kamu yararı" sebebi öne sürülerek 29 kamulaştırma sonucu çıkardığını ve bu kararlarla 2 bin 100 dönümlük araziye el koyduğunu belirterek, İsrail'in böylecene yerleşme birimlerini defa ve tünellerle birbirine bağlayarak Yahudi yerleşimcilerin hayatlarını kolaylaştırmayı ve "kolonyal" yerleşme projesine fariza etmeyi amaçladığını dile getirdi.

İsrail, Filistin topraklarına el koyma politikasının birlikte parçası olarak, karışma altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te binlerce dönümlük araziyi evvel tabiat dulda sektörü anons ediyor sonra ise buraları yerleşime açıyor.

Batı Şeria'daki bölgeler

Filistin ile İsrail yönetimi ortada 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde karışma altındaki Batı Şeria A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı.

Yüzde 18'i havi "A bölgesi"nin yönetimi yönetsel ve düzenlilik adına Filistin'e, yüzdelik 21'lik "B bölgesi"nin yönetsel yönetimi Filistin'e, güvenliği ise İsrail'e devredilirken, yüzdelik 61'ini havi "C bölgesi"nin dümen ve güvenliği İsrail'e bırakılmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler