USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İspanyol gazeteci, Yunanistan'daki sığınmacı kampında yaşanmış olan dramı kitaba döktü

Yunanistan'da indinde sığınmacı kampında 2016'da mültecilerle baş başa geçirdiği 40 haset yazdığı indinde kitapta özetleyen İspanyol gazeteci Tena, Avrupa'da göçmen problemininin altında yatan en şişman sebebin "bilgi kirliliği ve önyargılar" bulunduğunu kaydetti.

İspanyol gazeteci, Yunanistan'daki sığınmacı kampında yaşanmış olan dramı kitaba döktü
19-11-2022 15:07
Madrid

Yunanistan'ın Yanya şehri civarlarındaki Katsikas'taki müşterek sığınmacı kampında 2016 senesinde mültecilerle beraberce geçirdiği 40 haset yazdığı müşterek kitapta özetleyen İspanyol gazeteci Jose Nunez Tena, Avrupa'da göçmen problemininin altında yatan en şişman sebebin "bilgi kirliliği ve önyargılar" bulunduğunu söyledi.

İspanyol gazeteci Jose Nunez Tena, "Shukran My Friends (Teşekkürler Kardeşim)" adıyla eser kaleme aldı.

Tena, AA muhabirine verdiği demeçte, Katsikas sığınmacı kampında yaşamış olduğu "zorlu günleri" ve eser yemeni dönemini anlattı.

Mültecilere iane kılmak düşüncesince fahri kendisine 2016'da Yunanistan'a revan Tena, "düzensiz göçmenlere ve sığınmacılara müteveccih düşüncelerinde iç dünyasını ve basar açısını değiştiren, burada yaşamış olduğu vakaları kaleme alarak, birikimlerini büzüşmek istediğini" aktardı.

Tena, sığınmacılara kemirmek ve giysi dağıtmak, sorunları çözmede aralık bulucu kazanmak düşüncesiyle başladığı yolculuğun, arzu dışı biçimde aşırı değişik bölgelere gittiğini "zor lakin ayrımsız sürede güzelliği de bulunan bu 40 günün böylece yol rehberi olabilecek müşterek kitabın çıktığını" tabir etti.

İspanyol gazeteci, "Mülteciler bezden yapılma, su nâkil çadırlarda bekletiliyordu. Yağmur yağdığında boyut mükemmel müşterek felaketti. Ayrıca ne denli beklemeleri gerektiği, geleceklerinin ne olacağına bağlı tek bilgelik verilmiyordu. Bu şişman müşterek zavallılık ve görüntü kırıklığı yaratıyordu. Oradaki insanoğlu savaştan kaçtıkları düşüncesince gelmişlerdi ve senden değişik değildiler. Bu muameleye müstahak kazanmak düşüncesince tek bilinçlilik yapmadılar. Bunları görür görmez Avrupalı yahut dünyanın rastgele müşterek yerinde, nereli olursanız olun, insanlığınızdan utanıyorsunuz." ifadelerini kullandı.

"En şişman yazık bilgelik kirliliği ve önyargıların ayrımsız sepetin içerisine konulması"

"Katsikas kampı benim düşüncesince mükemmel müşterek terbiye kursu oldu. Gözlerini açıp ağzını kapattığın müşterek dünya. Çünkü önyargıları yıkan şeyleri öğrenmeye başlıyorsun." diyen Tena, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Gün ve çağ beraberce olduğun insanlarla müşterek müddet sonradan problemlerini da paylaşarak dost oluyorsun. Aradıkları ne? Neden vatanlarını ayrılma ettiler? Bunları sorgulamaya başlıyorsun. Senin dünyan denli kalburüstü bambaşka müşterek evren bulunduğunun farkına varıyorsun. Avrupa'daki nice insan kabil benim de önyargılarım vardı. Bu önyargılar siyasal, dinî ve ırkla ilişik sebeplerden. En şişman yazık da bilgelik kirliliğinin ve önyargıların ayrımsız sepetin içerisine konulması. Ama bu kamplara gittiğin saat öğrenmeye başlıyorsun. Avrupa ve dünyanın arka kalanında aşırı müşterek tomar bilgelik kirliliği ve üstünde iyice çalışılması ve kırılması müstelzim önyargılar var."

Suriyeli 7 yaşındaki çocuk: "Arkadaşım, ego çirkin değilim. Ben kötülerden kaçıyorum"

Tena, kampta en aşırı çocuklarla icra ettiği sohbetlerden etkilendiğini vurgulayarak, "Ya savaştan yahut DEAŞ'tan kaçanlar vardı. Her insanoğlunun hikayesi aşırı delici lakin en vurucuları çocuklarınki. Kampta aşırı müşterek tomar bebek vardı. Çocukların dünyaları farklı, aşırı şimdi temiz ve temiz. bozukluk evlerinden uzaklaşmak ve Avrupa'da dünkü müşterek sahn araştırmak durumunda olduklarını bilmiyorlardı. Suriyeli 7 yaşındaki müşterek çocuk, bana (Arkadaşım, ego çirkin değilim. Ben kötülerden kaçıyorum) demişti. Aslında bu kamplardaki kâffesi sığınmacıların hissettiği umumi duyguydu. Bunu her insanoğlunun anlaması lazım." halinde konuştu.

Yunanistan'daki sığınmacı kampının durumunu, sefaleti gördüğünde müşterek boşluk "Avrupalı olmaktan utanma" duygusu yaşadığını aktaran Tena, bunun "siyasi değil, insanlığından teeddüp yönünde olduğunun" altını çizdi.

"Yunanistan onlar düşüncesince yalnızca müşterek duraktı lakin ne denli kalacakları muhtemelen sıfır müşterek durak"

Ülkelerindeki savaştan kaçan Suriyeliler düşüncesince geçmiş bakışta Yunanistan'a gelmenin anlamının "Hedefimizi gerçekleştirdik. Bundan sonrası yalnızca sabırla beklemek." bulunduğunu kail Tena, bu düşüncenin giderek elbette değiştiğini şu laflarla aktardı:

"Mülteciler Yunanistan'a geçmiş geldiklerinde (Artık Avrupa'da kalacağım) düşüncesiyle müşterek nikbinlik hissediyorlardı. Ancak günler, haftalar, aylarca devam eden bekleyiş, ipham ve kamptaki çirkin şartlardan sonradan birileri Türkiye'ye arka dönmek, birileri da Katsikas'da kalmış şekilde akıbet hedefleri Almanya'ya değerlendirmek düşüncesince dayanmaya bitmeme etmeyi düşünüyordu. Almanya diyorum zira onlar düşüncesince Avrupa düşünmek Almanya demekti. (İspanya'ya yahut gayri devletlere gelin) dediğimizde rastgele müşterek devir (Hayır) yanıtını alıyorduk. Yunanistan onlar düşüncesince yalnızca müşterek duraktı lakin ne denli kalacakları muhtemelen sıfır müşterek durak."

"Önyargıları fakat konuşarak, diyalog kurarak yıkabiliriz"

Tena, "Rusya'ya erinç savaştan kaçan Ukraynalılara elden konutlarını açan Avrupalılar, ayrımsız tavrı, ülkelerindeki savaştan kaçan Suriyeliler düşüncesince göstermedi. Sence bunun sebebi ne?" şeklindeki müşterek soruya "Siyasetle, ideolojik ve dinî önyargılarla aşırı irtibatlı bulunduğunu düşünüyorum lakin bari mükemmel yanıtını ego de bilsem. Cihatçılık Avrupa'da aşırı ağır müşterek şey. Burada yayıncı ağır müşterek dezenformasyon var. Aslında bazılarının çirkin kendisine görmüş olduğu insanoğlu yalnızca kötülerden kaçanlar. Ama bunu anlamak gerekiyor. Bu önyargıları fakat konuşarak, diyalog kurarak yıkabiliriz." yanıtını verdi.

Katsikas kampındaki sığınmacıların durumunda erte öteki çağ rastgele müşterek ulustan birilerinin de olabileceğini, şu anda Ukraynalılar kabil gelecekte değişik milletlerin de bambaşka devletlerin yardımına gereksinimi olabileceğini dile getiren Tena, "İspanya'dan da sağlam verebiliriz. Zira benzeyen müşterek sürede İç Savaş'tan ve diktatörlük döneminden (1936-1975) kaçan İspanyollar göç yazar gayri ülkelerden iane istedi. Her ülkenin buna benzeşim müşterek geçmişi evet yahut gelecekte olabilir. Yunanistan'da yaşadığım 40 günce tecrübem bana ne denli bağan hafızaya ehil olduğumuzu da hatırlattı. Bu yüzden, hafızamızın olmaması nedeniyle çevre da teeddüp duydum." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler