USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İspanya'da Katolik Kilisesinde cinsel istismar iddiaları uysallık duvarını yıkamıyor

İspanya'da Katolik Kilisesinde ufaklıklara müteveccih cinsel istismar vakalarının bugüne denli ortaya çıkarılandan baş döndürücü elan bir tomar bulunduğu iddiaları, kilisede, siyasette, basında ve toplumdaki sessizlikten çevre mergup kurda araştırılamıyor.

İspanya'da Katolik Kilisesinde cinsel istismar iddiaları uysallık duvarını yıkamıyor
18-02-2022 11:36
Madrid

İlk namına 2002 senesinde ABD'de yarık sağlayan kilise kuruluşlarında cinsel istismar olayları, akıbet senelerde Avrupa'nın nice ülkesinde gündeme gelse de İspanya bu mevzuda minimum inkişaf kaydeden ülkelerden bir tanesi oldu.

İspanya'daki cinsel istismar olaylarını 3,5 senedir gündeme getiren El Pais gazetesinin oluşturduğu araştırı kadrosunun başındaki gazetecilerden İnigo Dominguez, AA muhabirine verdiği hususi demeçte, kendisini en aşkın etkileyen şeyin, binbir bata çıka yıkmaya çalışmış oldukları "sessizlik duvarı" olduğunu anlattı.

İspanya'da tekinsiz bulunan bu mevzuyu araştırmaya, Ekim 2018'de başladıklarını aktaran Dominguez, Katolik kült adamlarının "yalan söylememek ve Kilisenin imajını korumak", siyasetçilerin "siyasi kutuplaşmadan kaçmak", basının "Kiliseyi eleştirmekten çekinmek", mağdurların ise "toplum baskısından" çevre "sessiz kaldığını" söyledi.

Diktatör Franco çağında (1936-9175) eğitimin Kilisenin doktrini altında bulunduğu İspanya'nın zamanı ile yüzleşmesinin gelişigüzel devir sıkkın olduğunu, "eski hayaletlerin baştan çıkacağı endişesinin devletin kâffesi kuruluşlarında halen hissedildiğini" tabir fail Dominguez, "Cinsel istismar iddialarının ortaya çıkarılmasında daha başlangıçtayız, çabucak yüzeyi kazıyoruz ve altından ne çıkma bilmiyoruz." sanarak konuştu.

Dominguez, ufaklıklara müteveccih cinsel istismarların en aşkın birlikte vakitler çalışkan bulunan fakat halihazırda kaldırılan, Kiliseye ilişkin leyli okullarda görüldüğünü belirtti.

İspanyol gazeteci, incelemelerde aşkın az inkişaf kaydedilmiş olmasını, "Küçük bölgeler ilkin kazanmak az daha Katolik Kilisesinin toplumda halen geri planda aşkın sert olmasına, mağdurların yaşadıklarını anlatabileceği makul maşeri atmosferin yaratılmamasına ve "Kilise, mutluluk ve basının bugün üstelik olayları inkar fail birlikte büyüklenme sergilemesine" bağladı.

Bugüne denli 100 denli mağdurla konuştuğunu, dünya genelinde dü il haricinde gelişigüzel ilden kıygın bulduklarını aktaran Dominguez, duyduklarından bazılarının hırslı derecede acıklı olduğunu, girintisiz çıkıntısız kabilinden görülebilecek; evlatların bacaklarına temas kabilinden olayların bile gözyaşları süresince anlatıldığını vurguladı.

"Çok acıklı bağlam var"

İspanyol gazeteci, mağdurlarla konuşmasında yaşamış bulunduğu tecrübeyi şu laflarla dile getirdi:

"Her dönemden, gelişigüzel yaştan insanoğlu bizlere telefon etti. Ne çeşit birlikte cinsel istismar bulunduğunu yaşamadıkça bilemeyiz. Bunun birlikte çocukta bıraktığı izi değerlendirmek güvenilmez birlikte şey. Bu olayların mağdurları, maşeri ayrıca fasile süresince dışlanma korkusuyla yaşadıklarını anlatamamışlar. Şimdi 30-40 sene sonraları söylemeye başlıyorlar. Çok güçlükle aşkın acıklı bağlam var. Bir çocukta bıraktığı tramvayı katiyen kusursuz namına anlayamayız."

"Kilise detayları saklayıp olayları gizliyor"

Şiddete vasıl cinsel istismarlarda mağdurların mahkemeye veya polise gitmeden Kilise ile anlaşarak ödence veya birtakımı yardımlar aldığını da öğrendiklerini kail Dominguez, İspanya'daki Katolik Kilisesini, "İddiaların ilişkin gitmeyerek tek bilinçlilik yapmamakla ve ellerindeki detayları saklayıp, olayları gizlemekle" suçladı.

"Basın düşüncesince ehemmiyetli bulunan Kiliseyi korumak"

Sessizliğin basında da olmasının kendisini aşkın şaşırttığını vurgulayan Dominguez, "Galisya branşında enikonu ehemmiyetli 9 olayı mağdurlarıyla ortaya çıkardık. Galisya'da aşkın birlikte tomar ehemmiyetli domestik gazete var. 1-2 güneş bizi pınar göstererek çelimsiz çav yaptılar güçlükle devamını getirmediler. Oradaki domestik gazetecilerin telefonu eline alıp, bizim konuştuğumuz şahısların dershane arkadaşlarına intikal etmeleri ve onlarla konuşup acemi olayları araştırmalarının aşkın da güç olacağını sanmıyorum güçlükle gelişigüzel yerde bire birlikte dava var, kimesne ilişkin gitmiyor. Basının şişman kısmı tutucu ve onlar düşüncesince ehemmiyetli bulunan mağdurlara iane geçirmek değil, Kiliseyi korumak." ifadelerini kullandı.

Vatikan'dan yanıt bekleniyor

"Bu vakte denli 300'den birlikte tomar haber, yazı yazdık güçlükle tek şeyin değişmediğini görür görmez acemi birlikte yol çizmeye değişmeyen verdik." diyen Dominguez, 251'i acemi kazanmak az daha 1237 mağdurla ilgilendiren hazırladıkları raporu, iddiaların araştırılması isteğiyle sabık sene boşluk ayında Vatikan'a ve İspanya Piskoposlar Konferansı'na gönderdiklerini söyledi.

Normal koşullarda 3 ayda Vatikan'dan yanıt gelmesi icap ettiğini fakat bu işlerin aceleci ilerlemediğinin farkında bulunduğunu kail İspanyol gazeteci, girişimlerinin peşi sıra çabucak akıbet dü ayda tahminî 200 acemi mağdurdan elmek aldıklarını, sayının gelişigüzel sabık güneş arttığını kaydetti.

"Meclisteki araştırı komisyonu acemi birlikte süreci başlatabilir"

Dominguez, Katolik Kilisesinde ufaklıklara müteveccih cinsel istismar vakalarıyla ilgilendiren İspanyol meclisinde araştırı komisyonu kurulacak olmasının birtakımı şeyleri hızlandırabileceğini vurgulayarak, şöyleki bitmeme etti:

"El Pais okuyucusu olmayanlar veya bizlere güvenmeyenler bu vakte denli bizlere iktiran kılmak istememiş olanaklı güçlükle karşılarında sedir komisyonu kabilinden devletin ehemmiyetli birlikte kurumu olduklarını görür görmez güvenleri artacak ve elan birlikte tomar bilinçlilik paylaşacaklardır. Bize şimdiye denli 800 mağdurdan elektronik sefer geldiyse sedir komisyonuna 5 bin elektronik sefer gelecektir. Kilise iane ederse tabii aşkın elan birlikte tomar bilinçlilik güneş ışığına menfaat güçlükle meclisteki alt kurul da acemi birlikte süreci başlatacaktır."

İspanya'da cinsel istismar vakalarıyla ilgilendiren istatistiklerin çabucak El Pais'in hazırladığı raporlarda olduğunu, Kilise'nin teşrikimesai yapmamasından çevre sayıların düşüt kabilinden görüldüğünü kaydeden Dominguez, "Biz 3,5 yılda gazeteci namına önceleri bilinenden 20 büküm elan birlikte tomar cinsel istismar mağduru bulunduğunu ortaya çıkardık. Bu araştırmayı mutluluk yapsa ki bilgili neler ortaya çıkacak?" dedi.

"Siyasetçiler bundan sonraları bu mevzunun elan birlikte tomar hasır altı edilemeyeceğini anlar anlamaz harekete devredilmek mecburiyetinde kaldılar." diyen Dominguez, mecliste inandırıcılığı bulunan birlikte alt kurul kurulması şeklinde Fransa'dakine benzeşim birlikte halde İspanya'da da kıygın sayısının 300 binleri bulacağını her insanın bildiğini savundu.

İspanya'da hükümetin ıvır zıvır ortağı aşkın sol görüşlü Unidas Podemos ile Katalan ve Bask ayrılıkçı partilerin (ERC ve EH Bildu) yardımı ile sedir gündemine getirilen, cinsel istismar iddiaları düşüncesince araştırı komisyonu kurulması önerisine hükümetin şişman ortağı Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) dayanak noktası verirken anne muhalefetteki Halk Partisi (PP) ve aşkın sağcı Vox huzur çıkıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler