USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İspanya Dışişleri Bakanı Albares, Türkiye ile ilişkileri ve gündemi değerlendirdi

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Türkiye ve İspanya ortada ilişkilerin büyümeye bitmeme ettiğini belirterek, şümullü iştirak tanımının, akıbet 20 senedir mensur edilen ilişkilerin onaylanması ve görünür kılınması bulunduğunu söyledi.

İspanya Dışişleri Bakanı Albares, Türkiye ile ilişkileri ve gündemi değerlendirdi
07-02-2022 15:45
Madrid

Albares, aralarında AA muhabirinin de bulunmuş olduğu Madrid'deki birlikte takım ecnebi matbuat mensubuna gündemdeki mevzuları değerlendirdi.

Türkiye ve İspanya ortada ara ayında meydana getirilen hükümetler arası zirveye ve önceki kat burada vurgulanan düet ilişkilerde "kapsamlı ortaklık" tanımına dikkati çekici Albares, şunları kaydetti:

"Başbakan Pedro Sanchez ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın riyaset etmiş olduğu zirve, ani gelecek akıllıcasına atık birlikte hamle değil birlik bilakis Türkiye ile İspanya arasındaki ilişkilerin birlikte devamıdır. Bu, saf birlikte birlikteliğin sonucudur. Zira gelişigüzel ikimiz de Akdeniz'de eş birlikte coğrafyadayız, NATO müttefikiyiz, BM Medeniyetler İttifakı'nın eş kurucularıyız.

Tüm bunlara koşut namına İspanyol şirketlerin Türkiye'ye hevesi arttı ve envestisman akıbet 20 yılda minimum 10 kattan birlikte tomar çoğalma gösterdi. Aynı sürede gelişigüzel dü maşer ortada hususiyet arttı. Bu sebepten şümullü katılma tanımı, akıbet 20 senedir mensur edilen ilişkilerin onaylanması ve görünür kılınmasıdır."

Rusya-Ukrayna krizi

Rusya-Ukrayna kriziyle ilgilendiren "Çok azimli birlikte biçimde diyebilirim ki harp önlenemez değil. Tam bilakis önlemez bulunan harp değil, sulh olmalıdır." ifadesini kullanan Albares, şu anda lüzumlu en ehemmiyetli şeyin; Ukrayna sınırında "askeri huzursuzluğun azaltılması ve diyaloğun sürmesi" bulunduğunu kaydetti.

İspanya Dışişleri Bakanı Albares, şu biçimde bitmeme etti:

"Avrupa'da birlikte savaş, iri birlikte arka hamle olur. Bu sebepten savaşın ismini birlikte faraziye namına üstelik dillendirmemeliyiz. AB, birlik namına çatışmaların birlikte hal ara bulucu namına mücadelesi engel olmak düşüncesince mensur edilmiştir. Savaş, bire birlikte sürede Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın da ihlal edilmesi buyurmak olur.

Biz, Avrupa'nın ileriye akıllıcasına gitmesini, barışa, demokrasiye bakmasını istiyoruz. NATO içre tamamımız bire birlikte görüşteyiz. Diyaloğun bitmeme etmesinde kimesne saat kaybı bulunduğunu düşünmüyor. Herkes izlenmesi müstelzim yolun bu bulunduğunu düşünüyor. Üstelik bu yolun izlenmesi düşüncesince lüzumlu ara da var."

Albares, Amerika Başkanı Joe Biden'ın Rusya-Ukrayna krizi ilişkin hanuman kocaoğlan böylecene Almanya, İngiltere, İtalya başbakanları, Fransa Cumhurbaşkanı, Polonya Devlet Başkanı ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in katılımıyla meydana getirdiği videoteyp konuşma toplantıya İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in çağrılmamış olmasıyla ilgilendiren suali da cevapladı.

Ocak ayında Washington'a derece derece Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken kabilinden ikrar edilmesini ve NATO'nun Afganistan'dan askerlerini arka çekmesi sürecinde Amerika Başkanı Biden'ın İspanya Başbakanı Sanchez'e telefon ederek, Rota ve Moron askeri üslerinin kullanılmasını istemesini kalıp namına yayınlayan Albares, "Mevcut argümanlar, İspanya'nın ABD'nin birlikte numara sınıfın da ötesinde en birlikte numara dershane ortağı bulunduğunu aşırı açıkça birlikte biçimde gösteriyor." dedi.

"Fas ile ilgiler dobra yolda gidiyor ancak vakte gerekseme var"

Batı Sahra meselesi ve kesintili muhacir kriziyle ağırbaşlı çıban düzlük İspanya-Fas ilişkilerini de değerlendiren Albares, "Fas ile ilgiler dobra yolda gidiyor ancak vakte gerekseme var." görüşünü dile getirdi.

Albares, şunları kaydetti:

"Fas ile ilişkilerde gelişigüzel devir geleceğe bakıyorum. Fas hemen İspanya'nın değil AB'nin de izlemsel ortağı. Geçen Noel devrinde gördük ki Fas ile teşrikimesai sebebiyle aşırı sayıda kesintili göçmenin Ceuta ve Melilla'ya gelişi önlendi. Bir komşuluk birlikteliği var.

İspanya, AB ve Fas'ın eş çıkarları var. Bu izlemsel ortaklıkta her insanın kazanacağı aşırı nesne var. Yürüyeceğimiz yol, bu yoldur ve kılıç bu mesajı veriyoruz. Karmaşık ilişkilerin birlik namına dolayısıyla girmesi baştan sona giderek bulunan şeylerdir. Ben dobra yolda olduğumuza güveniyorum. Son devirde gördüklerimiz, gelişigüzel dü yan düşüncesince de çapraz namına yarayışlı adımlar atıldığını gösteriyor."

Bakan Albares, Fas'ın 18 Mayıs 2021'de arka çekmiş olduğu Madrid Büyükelçisi'nin halen dönmemesine karşın dü iklim arasındaki yukarı dozaj diyaloğun bitmeme ettiğini vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler