USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İsmi TV yarışmasında sorulan filozof Bence Nanay, Türkiye'de görmüş olduğu ilgiden şaşkın

Türkiye'de sosyal medya kullanıcıları ortada adından çevre maruf Macar hikmet profesörü Bence Nanay, görmüş olduğu merakı şaşkınlıkla karşıladı.

İsmi TV yarışmasında sorulan filozof Bence Nanay, Türkiye'de görmüş olduğu ilgiden şaşkın
22-01-2022 12:59
Gent

Macar hikmet profesörü Bence Nanay, adının Türkçedeki manası dolayısıyla ortak iki sene evvela Türk sosyal medya kullanıcıları ortada adlandırılır bir duruma geldi. Nanay'ın ismi, güzeşte hafta Türkiye'de ortak monitör kanalındaki bilgelik yarışmasında sorulunca hâlâ baş döndürücü bağ çekti. Son ortak iki günde Nanay'ın takipçi sayısı arttı.

Belçika'nın Antwerp Üniversitesinde kognitif hile dalında tetkikat karşılayıcı Bence Nanay, yaşamış olduğu Gent şehrinde Türk sosyal medya kullanıcılarından görmüş olduğu ilgi, Türkiye ile ilişik tecrübeleri ve idrak terimi hesabına de emek harcamaları bulunan ortak hikmet profesörü namına sosyal medya kullanması kendisince AA muhabirine değerlendirmeler yaptı.

İsminin "Bençe Naney" halinde söylem edildiğini kail Nanay, Türkiye'de ne derece tanındığının bilincinde bulunduğunu belirterek "Türkiye’de adlı sanlı bulunan adım, ego değilim." dedi.

Nanay, televizyonda gösterilen ortak bilgelik yarışmasında istifham konusu olacak derece tanınmanın, kendisi düşüncesince ne derk geldiğini şu ifadelerle dile getirdi:

"Yarışmayı duydum. Aslında benim düşüncesince o derece da ehemmiyetli ortak bilinçlilik değil. Çünkü hamle dolayısıyla verilmek az buçuk absürt geliyor. Eğer adlı sanlı kazanmak düşüncesince çabalamış olsaydım hâlâ manalı bambaşka ortak yüzden ötürü adlı sanlı olmayı yeğleme ederdim lakin dava değil, bunu katıksız karşılıyorum."

Nanay, Türkiye'de görmüş olduğu ilgiye ilişkin, "Aslında az buçuk şaşkınım. 22 sene evvela 3 ay süresince Türkiye’yi gezmiştim. O devir da insanlarla tanıştım, ismimi söyledim, sınırdan girerken yetkililer pasaportta ismimi gördü. O devir kimesne hamle kendisince istimara yapmamıştı. Kimse adımın ne derece matrak bulunduğunu söylememişti. Galiba "nanay" kelimesi Türkçedeki argoda o devir yoktu, bilemiyorum lakin seneler sonraları insanoğlu adımın gır gır bulunduğunu anlatmaya başlayınca şaşırdım. Çünkü 2000 senesinde Türkiye’de bulunduğumda hakeza ortak bilinçlilik duymamıştım." niteleyerek konuştu.

"Hakkımdaki matrak yorumlar hoşuma gidiyor"

Nanay, sosyal medya kullanıcılarından mevrut yorumlar karşısındaki tepkilerini ve düşüncelerini şu biçimde tabir etti:

"Bu iş dalavere dalavere geldi aslında. evvel hamle Twitter’da adlandırılır oldu. Bir kütle ileti gönderildi. Hakkımda meydana getirilen baş döndürücü matrak şakalar gördüm. Şakaları sevdim. İnsanlar enine boyuna matrak yorumlar yaptı. Bu da hoşuma gidiyor açıkçası. Şakaları okumayı seviyorum."

Türkiye'yi bundan 22 sene evvela mukaddema defa görüşme ettiğinde az buçuk aşinalık şansı bulduğunu kail Nanay, Türkiye ve Türkçe ile alakalı tecrübelerini de anlattı:

"İki defa Türkiye’ye gittim ve bayıldım. İlk gittiğimde esasta 1 ay kalacaktım lakin o derece baş döndürücü sevdim ki 3 ay kaldım. Tüm Türkiye’yi gezdim. Bu, 2000 yılındaydı. O devir Türkiye şimdikinden az buçuk farklıydı. Benim düşüncesince kusursuz ortak tecrübeydi. Tüm ülkeyi dolaştım. İstanbul’dan başlayıp güneye, doğuya, Karadeniz’e ve Orta Anadolu’ya gittim.

Ülkenin doğusunda baş döndürücü devir geçirdim. Türkçemi imar kılmak düşüncesince önemliydi zira doğuda bir çok aşırı kimesne İngilizce yahut Almanca denli ecnebi dilleri bilmiyordu. Bu sebeple Türkçemi çekmek mecburiyetinde kaldım. Tabii Türkçem o derece dobra değildi lakin tez öğrendim. Sonlara akilane bundan hakeza geveze edebiliyordum lakin bu söylediğim 20 sene önceydi.

Şimdi yaşadığım kentte Türk mahallesine DOĞRU ortak yerde oturuyorum. Gittiğim restoranlarda yahut kafelerde örneğin garsonları etkileyebiliyorum. 'Çok güzel, teşekkürname ederim' gibi. Çay siparişi verebiliyorum. yönetim ediyorum lakin elbette 20 sene esbak denli değil."

"Bence Nanay adlı yazarın hikmet kitabını kabul eylemek istemezler"

Nanay, algı, zihnin emek vermek türü ve güzel duyusal kavramları hesabına icraat karşılayıcı ortak hikmet profesörü olarak, elden ismi dolayısıyla verilmek namına yazdığı kitaplarla tanınmayı yeğleme ettiğini söyledi. Nanay, bu çeşit ortak tanınırlığı "zamanın ruhu" namına görüp görmediği sorusunu nükteli ortak biçimde şu biçimde yanıtladı:

"Andy Warhol’un söylediği denli hacısı hocası ortak devir 15 dakikalığına adlı sanlı olacak. Sanırım benim başıma mevrut de bu. Bundan az buçuk endişeliyim. Türkiye benim kitaplarımın çevirisinin yapılmadığı ülkelerden biri. Şimdi söyleyeceğimin nice bambaşka sebebi de muhtemel lakin insanoğlu Bence Nanay niteleyerek ortak edip kabilinden merkum ortak hikmet kitabı kabul eylemek istemeyebilirler. Bu adımın menfi tesiri olabilir. Ben Türkiye’de adımdansa kitaplarım yardımıyla tanınmayı yeğleme ederim. Çalışmalarımın bazıları, az buçuk hâlâ pop olanlar Türkçeye çevrildi lakin ortak Türk yayımcı kitabımı tabetmek isterse ortak müstear ad bulabiliriz. Bunun düşüncesince adımı değiştirebilirim."

"Aslında sosyal medyanın baş döndürücü iri hayranı değilim"

Sosyal medyanın yararlanma sebeplerini değerlendiren Nanay, bunu, açık kitlelere ulaşmanın ortak yolu namına gördüğünü söyledi. Sosyal medyayı esasta "çok da sevdiğini söyleyemeyeceğini" aktaran Nanay, bu mecranın "iyi amaçlar" düşüncesince kullanması dair şu değerlendirmeyi yaptı:

"Aslında akademide, hile dünyasında Twitter bu gaye düşüncesince kullanılıyor. mesela ortak can kuşu bilimci ortak yazı yayınladığında çoğunlukla bunun özetini Twitter’da yazıyor. Bu gayrı disiplinlerde de yaygınlaşıyor. Bazı meslektaşlarım bunu yapıyor. Sosyal medya açık kitlelere ulaşmanın dobra ortak yolu. Ben takipçilerimi felsefi tezlerimle bunaltmak istemem. Aslında sosyal medyanın baş döndürücü iri hayranı değilim. Özellikle de toplumumuza bulunan etkilerini düşündüğümde. Bununla ilişik kompleks hislerim var."

"Sosyal medyanın menfi can kuşu bilimsel tesirleri var"

Nanay, "Sosyal medyanın insanoğlu üstünde menfi ortak tesiri bulunduğunu mu düşünüyorsunuz?" sorusunu şu biçimde cevapladı:

"Kesinlikle düşünüyorum ve bu baş döndürücü açık açık görünüyor. Sosyal medyanın ahali üstünde dinamit ortak tesiri var. Hem denyo sağlığı üstünde hem yeni yetmelik önceleri çevrim ile gençler üstünde bununla beraber maşer üzerinde. Aynı sürede yetişkinlerde de. Bunun esasi sebeplerinden birisi sosyal medyanın dikkatimizi yiyip bitirmesi, dikkatimizi tüketiyor olması. Dikkat süremiz olması gerektiğinden hâlâ çelimsiz bir duruma geliyor. Yani sosyal medyanın maşer üstünde hakkıyla biçimsiz ortak tesiri var. Sosyal medya nazarıitibar verdiğimiz şeyleri dönüştürüyor, nazarıitibar süremizi kısaltıyor. mesela Twitter’da yahut Tiktok’ta az buçuk gezinince hâlâ enteresan şeylerin önünüze çıkacağını düşünüyorsunuz ve 'Neden buna nazarıitibar göstereyim ki' niteleyerek geçiyorsunuz."

Sosyal medyanın, bu mecrayı kendini tabir eylemek düşüncesince kullanıp paylaşım yapanlar üstünde de enteresan can kuşu bilimsel tesirleri olduğuna da ayraç fail Bence Nanay, "Çünkü paylaşımınızı kasıt kitlenin ayn açısından düşünmemek imkansız. Takipçilerinizin ne düşündüğünü kestirim etmekle sizin ne vereceğinizi oranlamak ortada sonsuz ortak döngüye tahavvül eylemek baş döndürücü kolay. Bu da esasta kendini tabir eylemek değil. Bu seyrek sizin ne düşündüğünüz yahut ki olduğunuzla ilişik kendinizi dürüstçe tabir edebilmenizi sağlıyor." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'ye esasen doğmak istiyor

Son namına Türkiye'deki takipçilerine seslenen Nanay, baştan Türkiye'yi görüşme eylemek istediğini söyledi. Nanay, "Türkiye’yi baş döndürücü seviyorum. Türkiye’ye esasen doğmak istiyorum. 2 sene evvela oradaydım. Bilkent Üniversitesinde ortak müzakere yaptım. Ankara’yı baş döndürücü seviyorum. Daha ortak tomar sevdiğim metropoller de var. Tekrar gitmeyi baş döndürücü isterim. İstanbul’a baştan görmek düşüncesince değme bahaneye varım. En sevdiğim şehirlerden biri." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler