USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İSİPAB 16. Konferansı İstanbul Deklarasyonu duyuru edildi

TBMM Başkanı Şentop'un ev sahipliğinde planlı İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeleri Parlamento Birliği (İSİPAB) 16. Konferansının kapanışında, organ devletlerin imzaladığı "İstanbul Deklarasyonu" duyuru edildi.

İSİPAB 16. Konferansı İstanbul Deklarasyonu duyuru edildi
10-12-2021 23:50
İstanbul

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop'un ev sahipliğinde İstanbul'da planlı İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeleri Parlamento Birliği (İSİPAB) 16. Konferansının kapanışında, örgen devletlerin imzaladığı "İstanbul Deklarasyonu" duyuru edildi.

İSİPAB Türk Grubu Başkanı Orhan Atalay'ın okumuş olduğu 22 maddelik deklarasyonda, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) müessis ilkelerine, bilhassa başka devletlerin içişlerine karışmama, devletlerin arsa bütünlüğüne ve egemenliğine hürmet teşhir ve ihtilafların diyalogla barışçıl yollarla çözülmesi ilkelerine bağlılaşım yinelendi.

BM ve bilirkişi kuruluşlarının, bilhassa evren barışının, lehçe güvenliğin, insanoğlu haklarına ve mutluluk egemenliğine saygının organizasyon edilmesine müteveccih çalışmalarının geliştirilmesine müspet ve velut katkıları temdit kararlılığının baştan doğrulama edilmiş olduğu deklarasyonda, insanoğlu haklarına hürmet ve demokrasinin güçlendirilmesi, toplumların kalkınması, uyumu ve refahındaki birincil gösteriş baştan doğrulama edildi, parlamentoların insanoğlu haklarına saygıyı, hoşgörüyü ve ayrımcılık yapmamayı millî ve arsıulusal kurda motivasyon etmedeki ehemmiyetli görevi ve mesuliyeti hatırlatıldı.

Bölgesel ve toptan mesele, krizleri vicdan ve paylaşımı ön planda markajcı İslami eş iyilikle nakız çabalarının besalet ve gerekliliğine inanmış olduğu vurgulanan deklarasyonda, arsıulusal toplumun, Arap-İsrail çatışmasının çözümünde bilhassa Filistin halkının kâffesi yasal haklarından yararlanması ve başkenti Kudüs-ü Şerif bulunan serbest eş mutluluk kurması, böylelikle Filistinli sığınmacıların Birleşmiş Milletlerin ait kararlarına akla yatkın şekilde anavatanlarına arka devir koşullarını sağlamadaki mesuliyeti hatırlatıldı.

Deklarasyonda, Afganistan'daki ciddi insanca durumun birlikte bitmeme fail yıldırı tehdidi ve faziletkâr muvazenesizlik riskinden koyu ide duyulduğu, başlayan lehçe ve toptan sığınık krizinin ciddi sonuçlarının farkında olunduğu ve sığınmacılara insanca iane sağlamanın elden ev sahibi ülkelerle bölgedeki devletlere yüklenemeyecek denli şişman eş zorluk bulunduğunun akılda tutulduğu kaydedildi.

Terörizmle mücadele

Irkçılık, ecnebi düşmanlığı, İslamofobi ve tiksinme söyleminin evren genelindeki erinçsiz edici yükselişinden, toplumların sulh ve uyumuna huzur oluşturduğu şişman tehditten koyu ide duyulduğu vurgulanan deklarasyonda, Kovid-19 salgınının, bu sakıncalı tehditlerdeki artışı ateşlendirmek şekli ile halihazırda savunmasız vaziyetteki bireylere müteveccih damgalama ve şiddetin artmasına kere açan negatif tesirinin farkında olunduğu dile getirildi.

Yanlış bilgilendirme, dezenformasyon ve köksüz haberlerin ide donör miktarda yayıldığı, bilhassa içtimai iletişim araçları platformları üstünden yayılan dezenformasyon ve köksüz haberlerin halkı kusur yönlendirmek, kutuplaşma yaratmak, tiksinme suçları ile ayrımcılığı motivasyon kılmak düşüncesince kullanıldığı tamlanan deklarasyonda İslamofobi, popülizm, rasizm ile ecnebi karşıtlığının yükselişini artırdığını, İSİPAB'a örgen sıfır ülkelerdeki Müslüman azınlıklara müteveccih sertliği kışkırtılmasından ide duyulduğu tabir edildi.

İslamofobinin, ırkçılığın en yayılmış biçimleri ortada arsa almasından koyu ide duyulduğu dökme deklarasyonda, İSİPAB'a örgen sıfır ülkelerdeki Müslüman ekalliyet toplulukların verilen kalmış olduğu insanoğlu hakları ihlallerinin, İSİPAB gündemine elan aşkın engelleme edilmesine ve kurumsal izlemeye gerekseme duyulduğu vurgulandı.

Terörün ortaklaşa güvenliğe, istikrara ve refaha müteveccih risklerinin ve İslam dünyasının imajı üstündeki nahak yere tesirinin hatırlatıldığı deklarasyonda, terörizmle mücadelenin, yıldırı örgütleri ortada fark olmaksızın şümullü eş stratejiyle yapılması gerektiği kaydedildi.

Kovid-19 salgınının insanlığa müteveccih en dirimsel ve çabuk tehditlerden birisi bulunduğunun ve hacısı hocası güvende olana denli kimsenin koronavirüse huzur güvende olmayacağının farkında olunduğu tamlanan deklarasyonda, salgına huzur kâffesi devletlerin aşılara eşit, akla yatkın maliyet ile eş zamanlar ve cihanşümul erişiminin sağlanmasının önemi yinelendi.

Filistin halkına meri nahak yere ablukanın kaldırılması düşüncesince BM'ye çağrı

Deklarasyonda, "Filistin Davasının; birliğimizin, ülkelerimizin ve halklarımızın kaygıları ve savunuculuk faaliyetlerindeki merkezi konumunu ve Birleşmiş Milletlerin ait kararları uyarınca, başkenti Kudüs-ü Şerif bulunan serbest eş mutluluk ihdas yapmak amacıyla yasal haklarını arayan Filistin halkıyla dayanışmamızı baştan doğrulama eder; kentin karakterini ve kimliğini dönmek amacıyla engelleme kuvvetleri kabilinden İslami ve Hristiyan yerleşme yerlerinde ve Kudüs-ü Şerif sakinlerine müteveccih yerleşme faaliyetlerini ve ihlallerini kınamaktadır." denildi.

Birleşmiş Milletleri ve bilirkişi kuruluşları, Filistin halkının birlikte engelleme altındaki topraklarda bulunan anıtlar, mimarlık ve kültürel alanlar düşüncesince mukteza korumayı sağlamaya ve işgalci İsrail kuvvetlerini Filistin halkına meri nahak yere kuşatmayı kapatmak düşüncesince zorlamaya çağıran deklarasyonda, Afganistan halkını meydana getiren kâffesi budunsal grupların esas insanoğlu haklarını koruyucu etraflı ve herkesi temessül fail eş siyasal düzene müteveccih yardıma aksan yapıldı.

Uluslararası topluma; etkin, transparan ve aritmetik verebilir mekanizmalar marifetiyle Afganistan'a çabuk insanca iane mizan çabalarını çoğaltmak ve Afgan halkının barışma kaynaklarını destek kazanmak düşüncesince önlemler bildirme kılmak düşüncesince çağrıda bulunulurken, kronikleşen sığınık durumlarını hafifleştirmek kıl payı adaletli ağırlık ve vebal paylaşımı yapılması gerektiği bildirildi.

Üye ülkeler üstündeki barhana baskısını düşürmek ve yerinden edilmiş şahısların güvenli, fahri ve haysiyetli eş biçimde arka dönüşleri düşüncesince gösterdikleri çabaları desteklemeye müteveccih eş politikalar ihya ihtiyacının vurgulandığı deklarasyonda, sığınık krizinin esas nedenlerini halletmek düşüncesince eş eylemlerde bulunan kazanmak ve ciddi aksak barhana akışlarının sürdürülebilir eş halde önlenmesi yerine kök devletlerde minimum ekonomik, siyasal ve içtimai hayat koşullarını sağlamaya müteveccih politikaları imar yapmak noktasında motivasyon edilmesi kararlaştırıldı.

Deklarasyonda, insanoğlu ticareti ve muhacir kaçakçılığı ile mücadelede ve arsıulusal himaye gereksinimi sıfır şahısların arka dönüşüne müteveccih çabalarda operasyonel iş birliğinin geliştirilmesi gerekliliğinin, kusur bilgilendirme, dezenformasyon ve köksüz haberlerle arsıulusal kurda uğraş edilmesinin önemini vurgulanırken, arsıulusal camianın kâffesi aktörlerine bu sınamaların üstesinden neşet kılmak düşüncesince arsıulusal standartlar ve mekanizmalar üstünde düzentileme çağrısı yapıldı.

Uluslararası toplum, bilhassa Müslümanların derece derece elan aşkın hız içeren ayrımcılık, ırkçılık, İslamofobi ve tiksinme söylemine verilen kalmış olduğu gayrimüslim ülkelerdeki sakıncalı eğilimlere huzur eş konkre adımlar atmaya çağrıldı.

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 15 Mart tarihini "Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü" şekilde belirleyen kararının kıvançla karşılandığı ve arsıulusal camianın bahse husus haset tanımaya ve anmaya çağıran deklarasyonla, Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komitesine, İSİPAB üyesi sıfır ülkelerdeki Müslüman ekalliyet toplulukların yaşadıkları insanoğlu hakları ihlallerini ve karşılaştıkları zorlukları arkasında gelişmek kıl payı hususi eş alt kurul oluşturması düşüncesince izin verildi.

İnsan haklarına, dinlere ve inançlara saygıya mebni eş müsamaha ve sulh kültürünün rastgele kurda desteklenmesi amacıyla toptan dirayetli eş diyaloğu motivasyon kılmak kıl payı güçlendirilmiş arsıulusal çabaların gösterilmesi çağrısının arsa almış olduğu deklarasyonda, ulusların ve başka arsıulusal ortakların bulunan ve gelecekteki güvenliği, istikrarı ve refahına müteveccih şişman eş yıldırma olmaya bitmeme fail terörizmle mücadelede lehçe ve toptan kurda eş çabaların önemine değinildi.

Terör propagandası, yıldırı örgütlerinin finansmanı ve örgen kazandırma faaliyetlerinin akla yatkın biçimde üstesinden gelinebilmesi düşüncesince terörizme huzur şümullü eş izleme benimsenmesi ihtiyacının bildirme görmüş olduğu deklarasyonda, yıldırı örgütlerinin biçimsiz emellerine algı amacıyla adalet ve özgürlükleri kötüye kullanmasının önüne geçilmesinin önemi kaydedildi.

İklim değişikliğinin yıkmacı etkileriyle uğraş çabalarını yükseltmek ve toptan hava eylemine deli dolu eş biçimde katkıda bulunan kazanmak düşüncesince ülkeler ortada benzeyen teşrikimesai çağrısında bulunulurken, güçlendirilmiş toptan hava eyleminin desteklendiği ve bu konudaki eş eylemlerin geliştirilmesi vurgulandı.

Deklarasyonda, arsıulusal topluma, ilkin kâffesi insanlığın Kovid-19 aşılarına ve tıbbi eşyalara eş zamanlar erişimini mizan bağlamında kazanmak üzere, el donanması süresince elan eşgüdümlü gayretler göstermesi düşüncesince çağırma cihazı yapıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler