USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İranlı komutanı çalmak talip sanıklara 30 yıla denli hapis istemi

Türkiye'ye sığınan İranlı pilot binbaşıyı Van'da kaçırmaya çalışırken MİT ve Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin operasyonuyla meşhut suç yakalanan aralarında İranlı ajanların da bulunmuş olduğu 11 sanıkla ilgilendiren anket tamamlandı.

İranlı komutanı çalmak talip sanıklara 30 yıla denli hapis istemi
02-03-2022 13:10
Van

Van'da, Türkiye'ye sığınan İranlı komutanı kaçırmaya çalışmış oldukları iddiasıyla yakalanan aralarında İranlı ajanların da bulunmuş yer aldığı 11 sanığın 30 yıla denli hapsi istendi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye'ye sığınan pilot binbaşı M.A'yı kaçırmaya çalışmış oldukları esnada MİT ve Emniyet Müdürlüğü ekiplerince meşhut hata yakalanan sanıklarla alakadar soruşturmayı tamamladı.

İran istihbaratının Türkiye'deki taşeron şirketine MİT operasyonu

Van 4. Ağır Ceza Mahkemesince bildirme edilen iddianamede, sanıkların "açıklanması yasaklanan duyurulmayan detayları casusluk özgü gerçekleştirme etme", "suç ika etmek neredeyse kurulan örgüte örgen olma", "nitelikli şekilde kişiyi hürriyetinden mahrum kılmaya teşebbüs" suçlarından 30 sene hapisle cezalandırılmaları istem edildi.

İddianamede, 2018'de yasadışı yollarla ülkesinden kaçarak Türkiye'ye sığınan M.A'nın şikayeti ile alakalı meydana getirilen incelemelerde, sanıkların İranlı komutanı 3 defa kaçırma girişiminde bulunmuş yer aldığı fakat değimsiz oldukları belirtildi.

"Bizi öldürecekler" diyerek taksiden atlamaya çalışmış

Kaçırılmak maksut M.A. ifadesinde, sanıklardan birileri kabilinden Özalp ilçesine değgin müşterek köye götürüldüğünü, burada kendisini Kanada'ya götürmesi düşüncesince mal verdiği maznun C.S'den 20 bin dolar karşılığında İran duyum görevlilerine konfirmasyon edileceğini öğrendiğini anlattı.

Yaşanan müşterek sorundan ötürü bu teslimatın gerçekleşmediğini tamlayan M.A, 10 Ağustos 2021'de de dini nikahla baş başa yaşamış yer aldığı M.E. ile parasını bildirme etmek düşüncesince C.S'nin ofisine gittiğini, buradan müşterek vasıtaya bindirilerek Bostaniçi Gölü yakınlarına götürülürken M.E'nin "bizi kaçırıyorlar" diyerek feryat figan attığını, bunun ile alakalı araçtan indirildiklerini aktardı.

Yaşanan hadiseler karşısında manşet merkezine değişik şikayette bulunduklarını tabir fail M.A, "İran istihbaratı kabilinden hâlâ evvel de Türkiye'ye sığınan askerlerin kaçırılma girişimleri bulunduğunu biliyorum. Beni aşırmak isteyenlerin İran duyum birimleriyle akım ettiğini düşünüyorum. Beni 2 defa kaçırma girişimleri beli ve bunu bitmeme ettirebileceklerinden ötürü dirilik güvenliğimden fikir etmekteyim. Kaçırma girişimleri değimsiz olunca M.E. ile irtibata geçmişler. M.E. müşterek süre görüştüğü İran duyum elemanlarının güvenlerini kazandı. Beni uyutarak onlara konfirmasyon etmesi dair anlaştılar. İran'dan mevrut müşterek ferdin kendileri düşüncesince etkin müşterek taksiciyle lüp uğrunda bekleyeceklerini, göçüm şoförünü arayarak ona '530' kodunu söyleyip hastaneye kıymetlendirmek düşüncesince göçüm istemesini ilettiler. Beni almaya geldikleri tam lüp uğrunda muntazır polisler onları yakaladı." halinde beyanda bulundu.

"İçeceğine hab ilacı atmam düşüncesince 10 bin dolar öneri ettiler"

M.E. ise sanıklardan bazılarının vakadan müşterek hafta evvel kendisini arayarak M.A'yı kaçırma planlarının bulunduğunu ve bu mevzuda iane istediklerini, bunun karşılığında da 10 bin dolar öneri ettiklerini belirtti.

Bu bireyleri polise yakalatarak M.A'yı örtbas etmek düşüncesince devir istem ettiğini ve mevzuyu namına ilettiğini özetleyen M.E, ifadesinde şunları anlattı:

"Şahıslara paranın alımlı geldiğini söyleyerek teklifi bildirme ettim. Bana M.A'yı hab ilacıyla uyutup uyutamayacağımı sordular. Ben de yapabileceğimi söyledim. 24 Eylül'de beni arayarak ilacı içirmemi ve ondan sonra kendilerine salık vermemi, bundan böyle da kendileriyle yazışma kurmamamı istediler. Onların dediği plana uyarak akım ettim. Daha sonraları bana sunulan numaradan polisi arayarak M.A'nın kaçırılacağı suç duyurusunda bulundum. Bunun akabinde bu şahıslar evimizin uğrunda yakalandı. M.A'yı kaçırsalardı İran'da ölüm cezası edeceklerdi."

İddianamede, bazısı sanıkların 22 Eylül 2021'den itibaren 3 çağ süresince müştekilerin evinin uğrunda sezme yaptığı, müşterek iş yerinden koli bandı aldıkları, lüp uğrunda beklerken de takımlar kabilinden yakalandıkları belirtildi.

"Casusluk alavere dalavere ile bilgiye anlayış faaliyetidir"

Casusluğun, "bir bilgelik ve ya maksata iktiran etmek düşüncesince hesaplı duyurulmayan salık bildirme etme faaliyeti, kodifikasyon ve metotlara sunulan isim" şekilde tanımlandığına toprak sunulan iddianamede, müşterek yetişek dönemini kapsayan, organize, geri hizmet desteklere sahip, belli başlı müşterek aşama sırası ve kurallara uyarınca akım fail hepsi faaliyetleri kapsadığı aktarıldı.

Casusluk faaliyetini gayrı duyum faaliyetlerinden ayıran özelliğin, bilginin bulunmuş yer aldığı yere yahut bilgiyi bilici kişilerin arasına girerek alavere dalavere ile bilgiye iktiran etmek yer aldığı ifadesine toprak sunulan iddianamede, şunlar kaydedildi:

"Casus ve duyum memuru kavramlarının ayrımsız açıdan olmadığını vurgulamakta üstünlük vardır. İstihbarat memuru, kişi devletinin yahut organizasyonun siyaset üretmesinde kolay bildirmek özgü bilginin toplanması, birleştirilmesi ve çözümleme edilmesi hikayelerinde uzmanlaşmış, silahlı kuvvetler, manşet teşkilatı yahut gayrı çıplak duyum birimlerinde işyar mensubu tarif etmek düşüncesince geçer müşterek kavramdır. Hem adamla bununla ortak teknolojik vasıtalarla meydana getirilen casusluk faaliyeti, üstünde çalışılmış olan grubun gizemini bellemek maksadıyla, etraflıca müşterek bekleyiş, tuzak, alavere dalavere ve bunlara benzeri nice yöntemle gözlem, tetkik ve şike yapabilen müşterek insanoğlu grubunu gerektirmektedir."

Kaçırılmayı İran'dan düzenli etmiş

Ülkesindeki baskılardan kaçarak 30 Ekim 2018'de Van Göç İdaresi Müdürlüğüne arsıulusal siper ve dehalet talebinde bulanan M.A. ile alakalı Van Valiliği kabilinden arsıulusal siper müracaat sahibi yük vesikası düzenlenmiş yer aldığı ve yaşanmış olan vakalardan ötürü asayiş nedeni öne sürülerek bambaşka müşterek yere sevkinin yapıldığı dökme iddianamede, sanıkların evlerinde ve üzerlerinde meydana getirilen aramalarda müştekiye ilişik fotoğraflar ile mahiyeti duyurulmayan kalması müstelzim belgeleri ele geçirdiklerinin belirlendiğine toprak verildi.

İranlı komutanın kaçırılmasına değgin 3 olayın da birbirinden hür olmadığı, zeval ika etmek düşüncesince kurulan örgütün dahilinde gerçekleştirildiği tamlanan iddianamede, şöyleki denildi:

"Sanıkların üstlerine karacılık edilen eylemleri gerçekleştirmeye çalışmış oldukları hepsi olayların ayrımsız gaye doğrultusunda müşterek eksiksiz şekilde ele katılması gerekmektedir. teşkilat önderi H.E'nin talimatlarının gerçekleştirilmesi neredeyse A.S. ve S.H. kabilinden olayların düzenli edildiği, 1 ve 2. kaçırma girişimlerinde A.S'nin şahsen toprak aldığı, S.H'nin ikinci kaçırma girişimini İran'dan düzenli etmiş yer aldığı anlaşılmaktadır. Bu girişimin başarısızlıkla neticelenmesi zımnında 3. kaçırma girişiminde İran'dan S.S. ile gelmiş şekilde müştekinin evinin uğrunda sezme ve planlamalar meydana getirdiği belirlenmiştir. Olayın gerçekleştiği çağ tedbiren ülkesine dönen S.H'nin, kaçırma vakası düşüncesince S.S'yi görevlendirdiği ve takibini de İran'dan meydana getirdiği değerlendirilmektedir. Şüphelilerin suçtan kurtulmaya müteveccih beyanlarına Cumhuriyet Başsavcılığımızca haysiyet edilmemiş ve alakadar gönderme maddelerince cezalandırılmaları istem edilmiştir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler