USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İran'da hayvanseverler evde kedi ve köpek bakımını zecrî kanun tasarısına tepkili

İran Meclisi "halkı erinçsiz etmiş olduğu ve çevreyi kirlettiği" iddiasıyla evde domestik efsanevi beslemeyi yasaklamaya hazırlanırken tasarıya reaksiyon yayınlayan hayvanseverler, dirilik dostlarından vazgeçemeyeceklerini belirtiyor.

İran'da hayvanseverler evde kedi ve köpek bakımını zecrî kanun tasarısına tepkili
13-12-2021 18:20
Tahran

İran Meclisi, "tehlikeli ve dokuncalı hayvanlara üzerine amme hukukunu dulda planı" adıyla timsah, yılan, kertenkele, fare, maymun, kaplumbağa, tavşan, kedi ve köpek kabil hayvanların ithalatı, nakli, alınması, satılması ve evde bakılmasını zecrî yanında layiha hazırladı..w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}

İran'da hayvanseverler evde kedi ve köpek bakımını zecrî kanun tasarısına tepkili

Tasarının yasalaşması halinde, karşıt davrananlara 26 milyon tümenden (12 bin TL) 100 milyon tümene denli (46 bin TL) mülk cezası verilebilecek. Tasarıda nice efsanevi adı geçse de gerçek yerine kedi ve köpek besleyenleri gaye ediniyor.

Kızılay, silahlı kuvvetler, kolluk teşkilatı, araştırı merkezleri ve devletin ilgilendiren kurumları tasarıdan ayrıklık tutulurken, köy, plato ve rustik kesimlerde de haram uygulanmayacak. Ayrıca kentlerde efsanevi bulundurmak talip firmalar yada vatandaşlar, ilgilendiren kurumlardan müsaade istem edebilecek.

İranlı içtimai iletişim araçları kullanıcıları tasarıya "ülkenin hâlâ ehemmiyetli sorunları olduğu" nedeni öne sürülerek eleştiride bulunurken hayvanseverler de tepkilerini gizlemiyor.

"Yasak olsa da kılıç öz bildiğimizi yaparız"

Evinde köpek besleyici Tahranlı Mahmud Sabiti, eskiden Çarşamba Suri ve öbür anadan görme bayramların yasaklanması kabil yanında kol adım bulunduğunu fakat bunların steril kaldığını hatırlatarak, "Bununla ilgilendiren umumi yanında bildirme olacağını sanmıyorum. Yasalaşsa ve uygulansa da köpeğe bakmaya bitmeme ederiz. Yasak olsa da kılıç öz bildiğimizi yaparız. Gerekirse bambaşka yanında ülkeye yada köye gidip bakarım." dedi.

Köpeklerin baş döndürücü emektar vakitten beri insanoğlu dostu bulunduğunu ve Kur'an-ı Kerim'de de Ashab-ı Kehf'in bekçisi yerine geçtiğini kail Sabiti, şöyleki bitmeme etti:

"Bunu yapanlar bazısı köklü milletvekilleridir. Bunların meselesi köpek değil. Bu aşırıcı milletvekilleri gelişigüzel şeyle problemliler. Bunlar öz menfaatlerinin peşindedir. Eğer bunlar efsanevi yemi dalında çalışmış olsaydı köpek yeryüzünün en kalburüstü varlığı olurdu. Bu gelişigüzel meselede ortaya çıkmıştır."

Buna benzeri yasakların hâlâ önceki de uygulanmak istendiğini aktaran Sabiti, ukubet verilmesi şeklinde de köpeğinden vazgeçmeyeceğini dile getirdi.

"Tasarının uygulanabilir yanında yönü yok"

Köpek besleyici Azita Nazimi ise bazısı hayvanların çevreyi kirlettiğini ve sahiplerinin bu mevzuda dalgın davranmasının halkı durgun ettiğini söyledi.

Tasarının üstünde ayrıntılı düşünülmesini talip Nazimi, "Bu tasarıyı yasalaştırıp uygulasalar, ailenin yanında ferdini elimden almış kabil olurlar. Ben beraberce uyuyor ve aşındırmak yiyorum. Şimdiye denli tek çor kapmadım. Benden bildirme etmek isteseler bırakmam. Ayrılamam kesinlikle. Mevcut tasarının uygulanabilir yanında yönü yok." diyerek konuştu.

"Köpeğim olmadığında baş döndürücü durgun oluyorum"

Köpek besleyici Sara Gerami de, "Tüm tarihi Lara (köpeğin adı) ile beraberce geçiriyoruz. Köpeğim olmadığında baş döndürücü durgun oluyorum. Ona baş döndürücü bağlıyım. Kimseye iğbirar vermiyor." dedi.

Hayvan sahiplerinin Meclisin hazırladığı tasarıdan durgun bulunduğunu aktaran Gerami, şunları dile getirdi:

"Köpeğimle beraberce yaşıyoruz. O ailemizin yanında üyesi gibi. Çocuklarını kaybeden bazısı aileler köpek beslemeye başladı, onlar olmadığında talihsiz oluyorlar. Bazı yaşlılar başta hayvanlarla hâlâ hususiyet kuruyor."

Köpeğini dışarıda gezdirdiğinde tasmasını taktığını, evlatları korkutmasına müsaade vermediğini ve çevreyi kirletmediğini kaydeden Gerami, "Meclis ne gerekçeyle hakeza yanında layiha hazırladı bilmem gücün malikleri hayvanların bakımlarını derneşik yerine yapıyor." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler