USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İran, nükleer anlaşma düşüncesince ABD'den şimdi çelimli güvenceler istiyor

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile başşehir Moskova'da birlikte araya geldi.

İran, nükleer anlaşma düşüncesince ABD'den şimdi çelimli güvenceler istiyor
31-08-2022 18:06
Moskova

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, nükleer anlaşmanın baştan canlandırılmasıyla ilgilendiren ABD'nin sunmuş olduğu önerileri incelemeye bitmeme ettiklerini belirterek, "Güvenceler dair hâlâ çelimli müşterek metne ihtiyacımız var. ABD realist davranır ve bulunan metni kuvvetlendirme ederse anlaşma ırak değildir." dedi.

Rusya'nın başkenti Moskova'yı görüşme fail İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile müşterek araya geldi.

İki icra vekili musahabe sonra kuma matbuat toplantısı düzenledi.

Abdullahiyan, burada icra ettiği açıklamada, Ukrayna'daki durumla ilgilendiren müşterek Avrupa ülkesi liderinin mesajını Lavrov'a ilettiğini belirterek, "Bu mesajda, Ukrayna'da barışın sağlanması ve askeri eylemlere sonuç verilmesine dayanaklık etmek ile ilgilendiren efkâr toprak alıyor. Bunları Lavrov ile görüştük." dedi.

Rus mevkidaşı ile dü iklim arasındaki ticaret, ekonomi, ulaştırma, defans ve güvenlikle ilgilendiren teşrikimesai mevzularını ele aldıklarını aktaran Abdullahiyan, "İki iklim arasındaki ilişkilerin akıllıcasına yönde olmasından mutluyuz ve dü ülkenin bulunan kapasitelerini kullanarak iktisadi iş birliğini geliştirmeye kararlıyız." diyerek konuştu.

Abdullahiyan, İran ve Rusya arasındaki ilişkileri teşmil kapasitesinin aşırı hâlâ müşterek tomar olduğuna ve DOĞRU gelecekte İran ve Rusya arasındaki derinlemesine vadeli mühim teşrikimesai anlaşmasının yaşama geçirilmesini umduğunu belirtti.

Lavrov ile diyalekt ve arsıulusal meselelere bağlı istişarelerde bulunduklarını tamlayan Abdullahiyan, "Afganistan'da hepsi gruplardan oluşan ayrıntılı müşterek hükümetin oluşturulması icap ettiğini vurguluyoruz." ifadelerini kullandı.

Suriye ve Yemen meselesini de şümullü müşterek biçimde ele aldıklarını kail Abdullahiyan, "Astana formatı çerçevesinde Suriye'nin bulunan halden çıkmasına asistan olmaya kararlıyız. Yemen dair da ateşkesin kalımlı duruma getirilmesini, bu ülkeye sulh ve istikrarın arka dönmesini, Yemen'deki kuşatmanın ağız ağıza kaldırılmasını ve bu iklim ile alakalı diyaloğun Yemenliler ortada yapılması icap ettiğini vurguluyoruz." diyerek konuştu.

Abdullahiyan, Irak'taki gelişmeler dair da Irak'ı desteklemeye ve bu ülkenin istikrarının güçlendirilmesine yardım sağlamaya bitmeme ika dair Rusya ile oydaş olduklarını söyledi.

"ABD tarafının gerçekçiliğiyle müşterek anlaşmaya varmayı umuyoruz"

İran ile nükleer müzakerelerin koordinatörü Avrupa Birliği (AB) kabilinden verilen ve nükleer müzakerelerde sonuncu sefer haritası namına ikrar edilen anlaşma taslağına 24 Ağustos'ta ABD'den aldıkları cevaba ayraç fail Abdullahiyan, şöyleki bitmeme etti:

"Yaptırımların kaldırılmasına bağlı namına ABD kabilinden gönderilen sonuç metni aldık. Meslektaşlarım Amerikan tarafının önerilerini cankulağı inceliyor. (Yaptırımların kaldırılması ve ABD'nin baştan anlaşmadan ayrılmayacağına ilişkin) Güvenceler dair hâlâ çelimli müşterek metne ihtiyacımız var ve hâlâ çelimli garantilere ehil olmalıyız. ABD realist davranır ve bulunan metni kuvvetlendirme ederse anlaşma ırak değildir."

İran'ın, ABD'nin yanıtına bağlı incelemelerini tamamlamasının peşi sıra görüşlerini müzakerelerin koordinatörü AB'ye göndereceğini tamlayan Abdullahiyan, "Viyana'da aylarca devam eden müzakerat yapıldı. Hedefimiz iyi, çelimli ve kararlı müşterek anlaşmaya varmak. ABD tarafının gerçekçiliği ile müşterek anlaşmaya varmayı umuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"İran ile Batı'nın yıkmacı siyasetine hakkında çıkıyoruz"

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise Moskova ve Tahran arasındaki ilişkilere değinerek, "Gayri meşru yaptırımlara karşın düet tecim büyüyor. Bu senenin geçmiş 7 ayında düet tecim hacmi, yüzdelik 40 artarak 2 bilyon 700 milyon dolara ulaştı. Geçen senenin tecim hacmi, bu sene hâlâ da yükselecek." dedi.

Lavrov, dü ülkenin arsıulusal hukuka uyulmasından yana bulunduğunu belirterek, "İran ile Batı'nın yıkmacı siyasetine hakkında çıktıklarını" söyledi.

İran ile nükleer anlaşmanın canlandırılmasıyla ilgilendiren çabalara da ayraç fail Lavrov, "İran'a müteveccih makbul hepsi yaptırımların kaldırılması gerekiyor. Uluslararası maşer da hala ABD'nin bu meseleye bağlı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2231 kararının kanuni bölgesine dönmesini bekliyor." biçiminde konuştu.

Lavrov, "Rusya, İran'ın bahis konusu anlaşmanın şartsız uygulanması ve gayrikanuni Amerikan yaptırımlarının ağız ağıza kaldırılması yönündeki pozisyonunu anlıyor ve destekliyor." ifadelerini kullandı.

ABD'nin, toptan mal ve tutum sistemini kişi lehine kullandığını kail Lavrov, geleceğini düşünen hepsi devletlerin ABD ve Batı'dan hür namına aut iktisadi ilişkilerini mensur ika anlamında adımlar atması icap ettiğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler