USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İran Dışişleri Bakanı: Rusya, Viyana'da anlaşmaya varılmasına bariyer değildir

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Rusya'nın Viyana'daki nükleer müzakerelerde beklenen birlikte anlaşmaya bariyer olmadığını söyledi.

İran Dışişleri Bakanı: Rusya, Viyana'da anlaşmaya varılmasına bariyer değildir
15-03-2022 16:37
Moskova

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile hissedar araya geldi.

Görüşmenin arkası sıra planlı eş matbuat toplantısında mütekellim Abdullahiyan, "Görüşmede, ülkelerimize müteveccih yaptırımları, Viyana'daki nükleer müzakereleri ve Ukrayna'da yaşananların Tahran-Moskova ilişkilerine tesirini konuştuk." dedi.

İran'ın Ukrayna'daki mücadelesi desteklemediğini ve hastalıkların diyalog ve barışçıl yollarla çözülmesi icap ettiğini kail Abdullahiyan, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba kabilinden Rus yetkililere bildirmek az daha namına hissedar ileti gönderdiğini aktardı.

Abdullahiyan, "Ukrayna Dışişleri Bakanı bu mesajda benden Ukrayna'nın siyasal hissedar çözüme müheyya bulunduğunu ve Ukrayna tarafının savaşın durmasını istediğini Rus bölümüne iletmemi istedi." ifadelerini kullandı.

Viyana'daki nükleer görüşmelerle Ukrayna'daki harp ortada hissedar bağlanak olmadığını kail Abdullahiyan, müzakerelerde daha anlaşmaya varılmamasının sebebinin Amerika yönetimi olduğuna ayraç ederek, "ABD'nin, İran nükleer anlaşmasının baştan canlandırılması sürecinde fahiş taleplerden vazgeçeceğini umuyoruz. Müzakerelerde al çizik şekilde belirlediğimiz kimi mevzularda Amerika ile anlaşırsak Rusya görüşmelerin sonuna denli bizimle baş başa olacaktır." niteleyerek konuştu.

Rusya'nın Viyana'daki görüşmelerde müspet hissedar gösteriş oynadığını anlatım fail Abdullahiyan, "Rusya, Viyana'da anlaşmaya varılmasına bariyer değildir." ifadelerini kullandı.

Abdullahiyan, Viyana'daki nükleer görüşmelere açıklık verilmesinin İran'ın elini güçlendireceğini söyledi.

İran ile nükleer danışmalar ve Rusya'nın güvence talebi

Nükleer anlaşmanın baştan dört dörtlük anlamıyla uygulanmasını terazi ve ABD'nin anlaşmaya dönüşünün ele alındığı nükleer görüşmeler, Rusya, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere ve İran'dan yukarı dozaj temsilcilerin katılımıyla Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılıyor.

Eski Amerika Başkanı Donald Trump zamanında 2018'de anlaşmadan hissedar tane cepheli çekilen Washington ise Avrupa Birliği marifetiyle görüşmelere endirekt katılma sağlıyor.

Yaklaşık 11 aydır devam eden görüşmelerde sonuncu evreye ulaşılırken, anlaşmanın taraflarından Rusya, Ukrayna savaşıyla ilgilendiren namına müteveccih yaptırımların İran ile iş donanmasına dokunca vermeyeceğine müteallik ABD'den kayıtlı garantiler istem etmişti.

Mevcut nükleer anlaşmaya acemi hissedar konu eklenmesini mucip Rusya'nın bu şok talebinin sonuncu evreye gelinen müzakerelerde pürüze sefer açmış olduğu belirtilmişti.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de 11 Mart'ta "dış etkenler" zımnında Viyana'da İran nükleer anlaşmasının baştan uygulanması düşüncesince planlı müzakerelere açıklık verilmesine gerekseme bulunduğunu açıklamıştı.

- Türkiye tıkanıklığın aşılmasını istiyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, esbak devir Antalya Diplomasi Forumu’nda icra ettiği açıklamada, Türkiye’nin müzakerelerle ilgilendiren beklentisini şu laflarla anlatım etmişti:

"Bundan hissedar ay ilk nükleer anlaşma ilişkin bizlere mevrut bilgilere gereğince yüzdelik 95 anlaşmışlardı. Forum önceden yüzdelik 99,9'a çıktı. Yani ağız ağıza anlaştıklarını söyleyebiliriz. Tabi Rusya'nın burada aksi hissedar eda takındığını da söylüyorlar. Umarım hakeza hissedar eda olmaz. Çünkü burada yapılacak hissedar anlaşmanın müspet tesiri çabucak dü yan düşüncesince değil, hacısı hocası kabilinden hissedilecek. Yani Rusya da buna dahil. Ama sıkkın hissedar mevzunun bu denli başağrısı yaşarken aşılması, zait hissedar hava de doğuracak. Dolayısıyla bu mevzuda inşallah en çelimsiz sürede dört dörtlük mutabakat, her insanın desteklediği hissedar uzlaşma sağlanır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler