USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Irak'ta Sadr yanlıları cuma namazı namazını bu hafta da Yeşil Bölge'de kıldı

Irak'taki Sadr Hareketi önderi Mukteda es-Sadr'ın çağrısı için yüzlerce ad cuma namazı namazını başşehir Bağdat'taki hükümet binalarının bulunmuş olduğu Yeşil Bölge'nin uğrunda naz etti.

Irak'ta Sadr yanlıları cuma namazı namazını bu hafta da Yeşil Bölge'de kıldı
12-08-2022 14:06
Bağdat

Sadr'ın icra ettiği çağrının peşi sıra Yeşil Bölge etrafında dip asayiş önlemleri alındı. Şii liderin mümessili Seyyid Muhenned el-Musevi, Yeşil Bölge'de kılınan namazda cuma namazı hutbesini okudu.

Musevi, "Göstericiler, doğacak devri formatlamak düşüncesince sokağa çıktı. Liderimiz Sadr’ın söylediği kabil tamamı bileşenleri ve mezhepleriyle Iraklılar, bu devrimi zafere duyurmak düşüncesince günah altındadır. Bu devrimden art devir yok. Devrimciler, talepleri adına gelene denli eyleme bitmeme edecekler. Bu ülkeyi Mukteda Sadr kurtaracak." ifadelerini kullandı.

Koalisyon hükümetlerine gönül rahatlığı olduklarını aktaran Musevi, "Sadr mevcut enine boyuna tek kimsenin koalisyon hükûmeti hükûmeti hükümeti kurup, halkın servetini paylaşamayacağını" kanıt etti.

Sadr, destekçilerinin, yerli saatle 17.00’de de Bağdat ve lodosluk kentlerindeki meydanlarda toplanmasını istedi. Şii lider, Necef ve Kerbela kentlerini bu eylemin de haricinde tuttu.

Sadr, Şii rakiplerine seslendi

Sadr’ın İran destekli rakibi Şii yapı yapı Koordinasyon Çerçevesi de destekçilerini geceleyin ezanı zaman 17.00’de Yeşil Bölge kapısı uğrunda toplayacak.

Koordinasyon Çerçevesi kavuşum gerekçesini "meşruiyet ve anayasal düzeni savunmak" kendisine açıkladı.

Sadr ise aykırı tanıtım gösterisi düzenleyecek gruba, "Gösterileriniz barışçıl olsun ve sosyal güvenliği korunum edin." çağrısında bulundu.

Bağdat’ta toplanacak dü Şii tarafın gönül rahatlığı karşıya yetişme endişesi gır konusu. Güvenlik güçleri, Yeşil Bölge’ye muhtemel baskını engel olmak düşüncesince fevk düzem önlemler aldı. İran destekli Şiilerin gıcırtı yapacağı Yeşil Bölge kapıları ve etrafına beton bariyerler yerleştirildi.

Sadr yanlıları, kestirmece dü haftadır Yeşil Bölge’de yerleşme eylemi düzenliyor

Şii dini ve politik önder Sadr, 3 Ağustos'ta icra ettiği açıklamada Meclisin feshedilmesi ve er seçime gidilmesi çağrısında bulunmuştu.

Sadr bu çağrısını müşterek defa henüz tekiden bu defa yargının karışma yazar Meclisi feshetmesini istemişti.

Koordinasyon Çerçevesi yetkililerinden emektar Başbakan Nuri el-Maliki ise Sadr’ın bu taleplerine gönül rahatlığı ne er seçme ne perhiz ve ne de Anayasa değişikliği olamayacağını söylemiş, kararın fakat Meclis kabilinden alınabileceğini kaydetmişti.

Ancak Sadr yanlılarının dü haftadır bitmeme fail yerleşme eyleminden çevre Meclis toplanamıyor.

Sadr yanlıları, Meclis binasını basmıştı

Irak'ta Ekim 2021'de meydana getirilen seçimlerden galip çıkan Mukteda es-Sadr, İran yanlısı partilerle hükümet kurmaya yanaşmamış ve peşi sıra siyasetten çekildiğini açıklamıştı.

Sadr sonrası hükümet ihdas işi rakibi Koordinasyon Çerçevesi'ne geçmişti.

Koordinasyon Çerçevesi, 25 Temmuz'da başvekil talibi kendisine emektar Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani'yi seçtiğini duyurmuştu.

Sadr yanlıları, İran'a benzeyen Şii politik yapı yapı Koordinasyon Çerçevesi'nin başvekil talibi Sudani'yi gıcırtı kılmak şartıyla 30 Temmuz Cumartesi haset Yeşil Bölge'ye girerek Meclis binasını basmış ve burada yerleşme eylemi başlatmıştı.

Şii önder Sadr, 2 Ağustos'ta destekçilerine Meclisten ayrılarak yerleşme eylemine yapının etrafında bitmeme etmeleri çağrısı yapmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler