USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'İnternet kullanıcıları daha da bilinçli olmalı'

Günümüzde enikonu kalan genel ağ kullanması ile beraberce zatî data güvenliğinin de ehemmiyetli nezdinde özellik biçimine geldiğini tabir fail Öğr. Gör. Ecem İren mevzuyla ilgilendiren nazarıitibar edilmesi müstelzim noktaları aktardı.

'İnternet kullanıcıları daha da bilinçli olmalı'
06-12-2021 10:18

İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı Programı Öğr. Gör. Ecem İren, şahsi bilgilerin ad, soyad, yurttaşlık numarası, mevlit zamanı kabilinden etiket bilgilerinden oluşmakla bu arada ayrımsız sürede şahısların ekonomik, içtimai yahut kültürel bilgilerini de içermekte bulunduğunu tabir ederek, “Kişinin okumuş bulunduğu okul, genel ağ bankacılığı şifresi, elmek adresi yahut ev adresi kabilinden bilgiler de gine şahsi veriye dayanıklı verilebilmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle bu cins bilgiler içtimai iletişim araçları yahut mangır uygulamaları vasıtasıyla web ortamından paylaşılmaya başlanmıştır. Her ne denli genel ağ uygulamalarına seçim kabilinden şahsi data güvenliği dair yaptırımlar getirilmiş olsa da genel ağ kullanıcıları bu mevzuda daha da bilinçlenmeli ve ferdî önlemler almalıdırlar.” uyarısında bulundu.

Ecem İren, ilaç alınmadığı taktirde verilerin çirkin oruçlu eşhas kabilinden ele geçirilip değişik amaçlar ile kullanılabilmekte olabileceğini hatırlatarak bu durumların yaşanmaması düşüncesince kullananların kimi noktalara ilgi edilmesi icap ettiğinin iri ehemmiyet taşıdığını tabir etti.

“Veri güvenliği dair oluşacak ferdî farkındalık mevcud tehditlere erinç korur”
Bilgi güvenliği, bütünlüğü ve gizliliğinin korunması hesabına meydana gelen eylemlerin çirkin sonuçların da yaşanmasını engellenebileceğini kail İren, 9 husus de ilgi edilmesi müstelzim noktaları açıkladı:

1.Kullanıcılar emin siteleri kullanmalı ve bu sitelerden dosya indirme, alım satım kabilinden işlemleri gerçekleştirmelidir. Bu manada web sitelerinin meri kuma sertifikası olup bulunmadığı arama edilmelidir. Eğer ilgilendiren web sitesinin linki “https” ile başlıyorsa emin bulunduğu anlamına gelmektedir. Buna ek şekilde deposu adsız sansız çalışmalar indirilmemelidir.

2.Sosyal iletişim araçları uygulamalarında gine yukarıda aziz ev adresi, vatandaşlık, telefon numarası, durum yahut elmek detayları kabilinden şahsi bilgiler paylaşılmamalıdır.

3.Uygulamalara izinler verilirken tetik olunmalı başta konum, galeriye muvasala kabilinden izinler emin sıfır uygulamalara verilmemelidir.

4.Kritik mali bilim akışlarının gerçekleştiği bankacılık işlemleri başta kafe, lokanta kabilinden kuma kullanma alanlarının sağlamış bulunduğu genel ağ vasıtasıyla banko yapılmamalıdır. Çünkü kuma geçer genel ağ içinde kırılan verilerin çirkin oruçlu kişilerce ele geçirilmesi baş döndürücü daha emeksiz olup eşhas özlük hususi internetleri ile bu işlemleri gerçekleştirmelidirler.

5.Uygulama şifrelerinin emeksiz ulaşılabilir olmaması gayrı kuma deyişle bölüt bariz yerlerde görülebilir olmamasına ilgi edilmelidir.

6.E-posta ile mevrut ve emin sıfır bağlantılara basılmamalı, rastgele kuma muamele yapılacaksa kurumların resmi web sayfalarına bağlanılmalıdır. Özellikle eğilimli eliyle mevrut mal yardımları, armağan kabilinden taleplere öz saygı edilmemeli ve bu maillerde mevcut bağlantıların dokuncalı olabileceği, cihaza virüs bulaştırabileceği unutulmamalıdır.

7.İnternet uygulamalarında dümdüz ve kestirim edilmesi emeksiz şifreler kıymetlendirmek hesabına mahremiyet itibarıyla çelimli şifreler belirlenmeli ve bu şifreler belli başlı aralıklar ile değiştirilmelidir.

8.Bilgisayarlarda behemehâl antivirüs yazılımları bulundurulmalı ve belli başlı periyotlar ile taramalar yapılarak mümkün virüs tehlikelerine erinç ilaç alınmalıdır. Ayrıca değme devir lisanslı yazılımlar yeğleme edilmelidir.

9.Uygulamalarda mevcut mahremiyet ve düzenlilik ayarları arama edilmeli meydana getirilen paylaşımlar her insana bariz duruma getirilmemelidir.

İren, son şekilde şahsi data güvenliği dair oluşacak ferdî farkındalık ve önlemlerin bizleri genel ağ içinde mevcud tehditlere erinç koruyacağının altını çizdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler