USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İngiltere'de kudret partisi yerel seçimlerde 467 iskemle kaybetti

Muhafazakarların sonuç 10 yıldaki en biçimsiz ikinci iri muvaffakiyetsizliği kendisine kayda güzeşte seçimlerin, filhakika koltuğu tehlikede bulunan Başbakan Boris Johnson'ı hâlâ da çetin hale soktuğu değerlendiriliyor.

İngiltere'de kudret partisi yerel seçimlerde 467 iskemle kaybetti
07-05-2022 09:33
Londra

İngiltere, Galler ve İskoçya'da meydana getirilen yerel yönetimler seçimlerinde iktidardaki Muhafazakar Parti, 460'tan nezdinde tomar şehremaneti sedir üyeliği ve 12 belediyede kontrolü kaybederken, Kuzey İrlanda'daki yasama kurulu seçimlerini ise İngiltere'den ayrılığı korumak için çaba sarfeden Sinn Fein önde götürüyor.

İngiltere, Galler ve İskoçya'daki hep 200 belediyeden 196'sının kararı muhtemelen oldu.

Buna göre, Başbakan Boris Johnson'ın önderi bulunduğu Muhafazakar Parti, şehremaneti meclislerinde İngiltere'de 338, Galler'de 67 ve İskoçya'da 62 iskemle kaybetti. Partinin kontrolü kaybetmiş bulunduğu şehremaneti sayısı ise 12 oldu.

Muhafazakarlar, İskoçya'da ise istiklal yanlısı İskoç Ulusal Partisi (SNP) ve İşçi Partisi'nin arkası sıra geldi. Muhafazakar Parti'nin alanda üçüncülüğe düşmesi, istiklal referandumu talip SNP'nin elini güçlendirdi.

İşçi Partisi'nin başarısı hudutlu oldu

Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin iskemle sayısı İngiltere'de 51, İskoçya'da 20 ve Galler'de 58 arttı. Parti, Muhafazakarların Londra'daki kalelerinden Wandsworth ve Westminster müdahale 6 acemi belediyede kontrolü elde etti.

Artan sahn pahalılığı ve Başbakan Boris Johnson'ın mal cezası almış bulunduğu Başbakanlıkta pandemi engellemelerinin ihlal edilmiş bulunduğu partilere karşın İşçi Partisi'nin başarısının hudutlu olması dikkati çekti.

BBC, sayımın tamamlanmasıyla İşçi Partisi'nin oyların yüzdelik 35'ini, Muhafazakarların ise yüzdelik 30'unu alacağının kestirim edildiğini duyurdu.

Sky News, bulunan neticeler dikkate alındığında nezdinde ahir umumi seçimde Muhafazakar Parti'nin iktidarı kaybedeceği öngörüsünde bulundu.

Seçimde hayret çıkışı, Liberal Demokratlar yaptı. 5 acemi şehremaneti ele geçiren Liberal Demokratların elde etmiş bulunduğu acemi sandalyelerin sayısı da 222 oldu.

Böylelikle nüfuz partisi yerel seçimlerde 467 iskemle kaybetti.

"Zor nezdinde gece"

Başbakan Boris Johnson, partisinin birtakım yerlerde "zor nezdinde gece" geçirdiğini, fakat sonuçların umumi adına alengir bulunduğunu encam sürdü.

İşçi Partisi önderi Keir Starmer , partisinin nezdinde ahir umumi seçimleri edinim önünde bulunduğunu öne sürdü.

Ancak sonuçların açıklanmış bulunduğu sıralarda polis, Starmer'ın güzeşte sene nezdinde aktiflik esnasında Kovid-19 kurallarını ihlal yazar etmediğine bağlı sormaca başlattığını açıkladı. Bu durum, Starmer'ın nüfuz partisi karşısındaki hudutlu da olsa başarısını gölgede bıraktı.

Liberal Demokrat Lideri Ed Davey ise sonuçların partisinin kaderi düşüncesince nezdinde "dönüm noktası" olacağını söyledi.

İktidar partisinde önderlik savaşı başlayabilir

Muhafazakarların akıbet 10 yıldaki en çirkin ikinci iri muvaffakiyetsizliği adına kayda güzeşte seçimlerin, filhakika koltuğu tehlikede bulunan Johnson'ı elan da köşeye sıkıştırması bekleniyor.

İşçi Partisi'nin yüzdelik 5 gerisine sakıt ve nezdinde ahir seçimde iktidarı yenilgi riski bulunan partinin milletvekillerinin nezdinde önderlik savaşı başlatabileceği değerlendiriliyor.

Koltuğunu kaptıran Carlisle Belediye Meclisi Başkanı, BBC'ye icra ettiği açıklamada, sonuçların hoppadak Başbakanlıktaki partilerden kaynaklanmadığını belirterek, "Esasen, kişilerin bundan sonra Başbakan'ın doğruyu söyleyeceğine değgin nezdinde itimatı bulunduğunu sanmıyorum." dedi.

Muhafazakar Parti'nin 4 iskemle kaybetmiş bulunduğu Portsmouth Belediyesindeki Muhafazakarların önderi Simon Bosher, Johnson'ın "aynaya güzel ve çelimli nezdinde halde bakması" icap ettiğini anlatım ederek, hükümette olanların bedellerini koltuklarını kaybedenlerin ödediğini söyledi.

Muhafazakar Parti mebus Roger Gale, Ukrayna'daki bir vaziyete karşın Johnson'ın gitme çağının geldiğini kaydetti.

Diğer nezdinde bakan David Simmonds da, Başbakanlıktaki partilerin "bir numaralı sorun" bulunduğunu söyledi. Bu meselenin yaşantı maliyeti kabil konuların aşırı ötesinde bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Simmonds, "Burada nezdinde ileti bulunduğu aşırı açık, insanoğlu oylarını nice ayrımlı partiye yönlendirdi. Partime ve hükümete, nezdinde farklılık olması icap ettiğini kail nezdinde ileti gönderiyorlar." dedi.

Kuzey İrlanda'da ayrılıkçılar önde

Kuzey İrlanda'da meydana getirilen yasama kurulu seçimlerini ise, İngiltere'den ayrılığı korumak için çaba sarfeden Sinn Fein önde götürüyor.

Sky News kabilinden piyasaya sürülen verilere göre, Sinn Fein oyların yüzdelik 29'unu alırken, İngiltere ile bütünlük yanlısı Demokratik Birlik Partisi (DUP) yüzdelik 21'de kaldı.

Bu netice ile bölgenin 100 salname tarihinde önce defa İrlanda milliyetçisi nezdinde parti, seçimde önce sırayı alarak Başbakan emisyon şansını elde etti. Ancak Kuzey İrlanda'ya hususi mezuniyet paylaşımı anlaşmasına göre, dü tarafın alanı beraberce yönetmesi gerekiyor.

DUP, Sinn Fein'in Kuzey İrlanda'daki önderi Michelle O'Neill'in başvekil olması yerinde başvekil yardımcılığı düşüncesince rastgele nezdinde kişi önermeyeceğini duyurdu.

İki tarafın, Brexit'in parçası bulunan ve alanı Birleşik Krallık'ın art kalanından ayrımlı adına AB ile Gümrük Birliği süresince markajcı Kuzey İrlanda Protokolü mevzusundaki fikir ayrılıkları da dikkate alındığında muhtemel nezdinde hile krizinin, elan yoğun anlaşmazlıklara minval açmasından fikir ediliyor.

İrlanda Cumhuriyet Ordusu'nun (İRA) siyasal kanadı adına değerlendirilen Sinn Fein, İngiltere'den ayrılarak AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile birleşilmesini savunuyor. Partinin Başbakanlığı ele geçirmesinin, İrlanda donanması hesabına nezdinde halk oylaması olasılığını artıracağı değerlendiriliyor.

O'Neill de Sky News'e icra ettiği açıklamada, muhtemel referanduma bağlı tartışmaların neticelerden özgür adına bitmeme edeceğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler