USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İngiltere'de Johnson sonrası düşüncesince acemi 'Demir Leydi' beklentisi

İngiltere'de Başbakan Boris Johnson'ın siyasal istikbaline ilişkin tartışmalar alevlenirken, Dışişleri Bakanı Liz Truss'ın ismi beklenen şef adayları ortada geçiyor.

İngiltere'de Johnson sonrası düşüncesince acemi 'Demir Leydi' beklentisi
30-12-2021 16:49
Londra

Verdiği pozlar ve savunduğu politikalarla "Demir Leydi" lakaplı emektar Başbakan Margaret Thatcher'a müşebbeh Truss'ın koltuğa göçmek düşüncesince tabanın birlikte namına şüpheyle icra vekili milletvekillerini de kandırma etmesi gerekiyor.

İngiltere'de 2022'nin siyaseten kalabalık geçmesi bekleniyor. Başbakanlıkta müstevli engellemelerinin çiğnendiği Noel partileri, dalan kurallarını ihlal etmekle suçlanan ortak Muhafazakar Parti milletvekilinin önceki hassaten korunması ve birtakım Muhafazakar Parti milletvekillerinin bambaşka işler icra ettiği yönündeki haberlerle yıpranan Johnson'ın liderliği sorgulanıyor.

Aşı pasaportuna bağlı düzenlemeye partisinden tahminî 100 milletvekilinin "hayır" oyu verdiği Johnson, yasama kurulu grubu üzerine kontrolü kaybederken, 2019'daki seçimden sıkıntılı ortak zaferle çıkan şef imajının da bundan sonra baş döndürücü gerisinde. Bu durumu, yalnızca gerilere düşmüş bulunduğu anketler değil, tahminî 2 asırdır Muhafazakarların kazanılmış bulunduğu Kuzey Shropshire'daki açıklık seçimin kaybedilmesi de açık açık ortaya koyuyor.

Muhafazakar Partinin pop ismi

Böylesine ortak politik atmosferde ulu orta beklenen şef adları konuşuluyor. Bunlardan bir tanesi de ilkgüz ayında Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen 46 yaşındaki Liz Truss.

Truss, Muhafazakar Partililerin örgen bulunduğu ve milletvekilleri müdahale partililerin cankulağı izlem etmiş bulunduğu Conservativehome internet sayfası çeşidinden güzeşte ay meydana getirilen ankette yüzdelik 82'lik ortak sevinme oranını yakalamayı başardı. En andıran rakibi şekilde onama edilen Maliye Bakanı Rishi Sunak ise yüzdelik 53'te kaldı.

Truss, Dışişleri Bakanlığı önceleri Uluslararası Ticaret Bakanı şekilde imzaladığı anlaşmalarla ismini duyurmaya başardı. Her ne derece bu anlaşmaların çoğunun müzakerelerini selefi Liam Fox yapsa da Truss imza törenlerinin fotoğraflarını ferdî toplumsal iletişim araçları hesaplarından paylaşarak imajını güçlendirdi.

Demir Leydi'ye öykünüyor

Truss, Uluslararası Ticaret Bakanlığını "Instagram Bakanlığına" çevirmekle suçlansa da bu eleştirilere kulak asmayan ortak manzara sergiliyor.

Instagram hesabından arada sırada çiftliklerde kuzu yahut buzağı severken, arada sırada kendisini tayyare gemisinde ve tank üzerine yayınlayan arada sırada de evren başkentlerine ziyaretler karşıcı çelimli avrat imajı verici fotoğraflar paylaşıyor. Parlak kırmızı, yalıtım mavisi yahut hardal sarısı giyen, fotoğraflarında İngiliz bayrağının görülmesine hassaten özen fail Truss'ın Demir Leydi'ye öykündüğü öne sürülüyor.

Hatta Daily Mail gazetesi, Truss'ın emektar Başbakan'la ayrımsız şeyi yaptığına değgin üç tabela yayımladı. Truss ise bunu "tesadüf" diye geçiştirdi.

Truss'ın yalnızca verdiği pozlar değil politikaları da Thatcher'ı andırıyor. Truss, ceninisakıt vergi, bürokrasinin azaltılması, amme piyasasının küçültülmesi ve iştirakçi haklarının azaltılmasını savunuyor, dört dörtlük anlamıyla başıboş meydan ideolojisine dönüşü ve minimal mutluluk müdahalesini istiyor.

Tabana ileti vermesini biliyor

Eski Sağlık Bakanı Matt Hancock'un haziranda istifa etmesiyle akıcı şekilde en derinliğine müddet fariza karşıcı kabin üyesi bulunan Truss, "dirençli", "azimli" ve "tuttuğunu koparan" bir tanesi şekilde biliniyor.

Truss, Britanya İmparatorluğu dönemindeki çirkin muameleler düşüncesince "Artık ki olduğumuz hesabına bozukluk dilemeyeceğiz." diye tabana ileti gönderiyor.

Aralıkta fikir kuruluşu Chatham House'da meydana getirilen ortak toplantıda, "Kim olduğumuzla ve özümleme ettiklerimizle alım çalım duymanın tarihi geldi. Bizi geride markajcı yükleri atmanın tarihi geldi. Tarihimiz ortak etraflı şekilde bizi dakika olduğumuz abuhava yapar. İngiltere dünyanın en şişman ülkesidir." diyen Truss, sözlerinin birtakım kesimlerin tepkisini çekeceğini bilse de Muhafazakarlara seslenmekten art durmuyor.

Muhafazakar Parti tabanı, Truss'ın "Oxford Üniversitesi mezunu, baş döndürücü fiilen düşlerini gerçekleştirebileceğini keşfeden, solcu ailesinin ideolojik zincirlerini kırmış talimli ve şimalli kız" imajını da seviyor.

Zorlu ortak fasıl bekliyor

Dışişleri Bakanlığının birlikte Brexit Bakanı David Frost'un 19 Aralık'ta istifasıyla bu rolü de üstelenen Truss'ın ihtimalli ortak yarışta ipi göğüslemesi düşüncesince Instagram'dan foto paylaşmaktan baş döndürücü şimdi fazlasını yapması gerekiyor.

Görece şimdi az zorlukları bulunan ortak bakanlıktan gelmiş şekilde diplomasinin direksiyonuna güzeşte Truss'ın en önce hal muntazır sorunlara el atması bekleniyor. Bunlardan ilki, tek işkilsiz İngiltere'nin Brexit sonrası Brüksel'le kurmaya çalışmış bulunduğu istikrarlı toy alışveriş ve bu kapsamda Kuzey İrlanda meselesi.

Artık yalnızca Dışişleri Bakanı değil, İngiltere'nin AB'yle ilişkilerini de önceki vasıtasız yönetecek insan bulunan Truss'ın ortak taraftan Brüksel'le gerilen ilişkileri yumuşatması öteki taraftan Kuzey İrlanda'yı Birleşik Krallık ortamında tutaç ortak yöntem bulması lazım. Truss'ın halk oylaması önceleri Brexit karşıtı tarafta arazi alması AB'yle ilişkileri ilerletmede asistan olabileceği değerlendiriliyor. Ancak Kuzey İrlanda'yı Brexit'e karşın AB'yle gümrük donanması ortamında markajcı ve Birleşik Krallık'ın art kalanıyla arasındaki ticareti kontrole yayımcı markajcı protokolün çözümün baş döndürücü hazırlop olması beklenmiyor.

Rusya, Çin, İran ve öğür içi rakipleri

Truss'ın Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimde alacağı gösteriş de politik geleceği düşüncesince şişman ehemmiyet taşıyor. Basın açıklamaları dışında Twitter hesabından ihtimalli ortak işgalin "Rusya'ya maliyetinin şişman olacağı" anlamında tonu faziletkâr mesajlar verici Liz Truss kaba ortak avrat icra vekili profili sunuyor. Ama ortak obstrüksiyon yerinde neler yapabileceği şimdilik belirsiz.

Brexit sonrası düzenlilik ve aut politikada Hint-Pasifik sahasını ağırbaşlılık noktası durumuna getiren İngiltere'nin Çin politikası, Truss düşüncesince öteki ortak zahmet sektörü olacak.

Tüm bunların birlikte İran'ın casuslukla suçlamış bulunduğu İngiltere-İran tepik yurttaşı Nazanin Zaghari-Ratcliffe'in hali da öne çıkan öteki ortak sorun. 5 yıldan ortak tomar süredir İran'da tutulan Ratcliffe'in başıboş bırakılmasını sağlaması Truss'a şişman ortak benek kazandırabilir, hırçın ortak gestalt ise yeterliliğini sorgulatacaktır.

Truss, Başbakanlık koltuğu düşüncesince görevinin getireceği zorlukları göğüslemenin birlikte beklenen rakiplerinin hamlelerine de huzur bırakmak zorunda.

İngiliz basınına göre, Maliye Bakanı Sunak ve emektar Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Truss'ı ihtimalli ortak yarışta sonuç ikiye tutmak düşüncesince anlaşmaya vardı bile.

Parti aktivistleri ortada pop bulunan Truss'ın beklenen önderlik uğrunda milletvekillerini de namına inandırması şart. 2021'i özlük yılı yapmayı başaran Truss'ı, toy "Demir Leydi" peyda etmek düşüncesince uğrunda zinde ortak sene bekliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler