USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İngiltere'de 10 günlük ulusal yas başladı

İngiltere'nin en derinliğine müddet tahtta artan hükümdarı ünvanına ehil Kraliçe II. Elizabeth'in ölümü ile İngiltere yas tutmaya başladı. Bayraklar yarıya indirildi, etkinlikler bozma edildi, Kraliyet Ailesi resmi genel ağ sitesini eğreti kendisine kullanıma kapattı.

İngiltere'de 10 günlük ulusal yas başladı
09-09-2022 08:03

İngiltere Kraliçesi II.Elizabeth'in ölümü dolayısıyla ülkede 10 günlük ulusal yas tutulmaya başlandı. Kraliyet konutları ve hükümet binalarındaki bayraklar yarıya indirilirken, ekin ve spor etkinlikleri bozma edilmeye başlandı. Kraliyet Ailesi, resmi genel ağ sitesini iare şekilde kullanıma kapattı. Kraliçe'nin ölümü üstüne başlamış bulunan ulusal yasın, cenaze merasimi gerçekleşene derece sürmesi bekleniyor.

96 yaşlarında yaşamını kaybeden Kraliçe'nin cenaze töreniyle ilgilendiren elan resmi kaynaklardan yanında izah yapılmamasına rağmen, Kraliçe'nin cenazesinin ilkin İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nden Londra'daki Buckingham Sarayı'na taşınması ve burada 5 gün kalması bekleniyor. Kraliçe'nin vefatıyla beraberce tahtın varisi bulunan Galler Prensi Charles'ın ilerleyici günlerde resmi planları imzalaması bekleniyor. Ayrıca İngiltere hükümetinin, gündemin odağının Kraliçe'de kalmasını bildirmek amacıyla, âşıklı kalmadıkça rastgele yanında ehemmiyetli değişmeyen yahut sesli İlan yapması beklenmiyor.

Charles dünkü halife oldu

İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in ölümü üzerine, tahtın varisi Galler Prensi Charles ülkenin dünkü hükümdarı olurken, Charles'ın dünkü halife İlan edilmesi düşüncesince Londra'daki St James Sarayı'nda toplanılması planlanıyor. Kraliçe'nin en iri oğlu bulunan Charles, yazboz tahtası geçmesiyle Kral III. Charles şekilde anılacak.

Yasın önceki gününde Londra'daki Hyde Park ve Tower Hill'de tören, tabanca selamı ve ulusal yanında dakikalık hürmet duruşunda bulunulması bekleniyor. İlerleyen günlerde Kral Charles'ın başbakanla önceki görüşmesini yapması ve İngiliz Milletler Topluluğu'na seslenen yanında musahabe yapması planlanıyor. Charles'ın başkaca Birleşik Krallık'ın bölümleri bulunan İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'da Kraliçe Elizabeth'in anısına planlı resmi törenlere alınması planlanıyor. 10 günlük yasın bitmesinden sonraları Kral Charles'ın yan giyme törenlerinin yapılması planlanıyor.

Kraliçe II. Elizabeth'in en iri oğlu bulunan Kral Charles'ın yanında ahir varisi ise Cambridge Dükü Prens William olacak. William'dan sonraları ise oğlu prens George tahtın varisi olacak.

Kraliyet Ailesi: "Kraliçe dirlik zarfında öldü"

Kraliyet Ailesinin web sitesi, Kraliçe'nin ölümünü açıklanan çelimsiz yanında açıklamanın yayınladığı yağız yanında bekleme sayfasına dönüşürken, websitesinde arazi meydan açıklamada, "Kraliçe bu öğleden sonraları Balmoral'da dirlik zarfında öldü" ifadeleri arazi aldı. Yapılan açıklamada Kral Prens Charles ve benzeri Cornwall Düşesi Camilla'nın bu geceleyin ezanı Balmoral'da kalacağı ve cuma namazı haset Londra'ya döneceği anlatım edildi. Ayrıca hükümetin resmi internet sayfaları de anne sayfalarında yağız yanında afiş gösterecek halde değiştirildi.

En etraflıca müddet tahtta artan hükümdar

1952'de yazboz tahtası çıkan Elizabeth, bu sene Haziran ayında İngiltere'nin en etraflıca müddet tahtta artan hükümdarı ünvanını almıştı. İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in tahttaki 70'inci yıldönümü vesilesiyle iklim genelinde Platin Jubile şekilde isimlendirilen ve günlerce devam eden kutlamalar yapılmıştı. İngiltere'nin en etraflıca müddet tahtta artan hükümdarı ünvanına eş bulunan Kraliçe Elizabeth, şimdiye derece tahtta 70'inci yılına vasıl ve Platin Jubile'yi kutlayan önceki İngiltere hükümdarı olmuştu.

Liderlerden taziyet mesajları

İngiltere Başbakanı Liz Truss Kraliçenin vefatıyla ilgilendiren icra ettiği açıklamada, "Balmoral'dan aldığımız haberle bizler yıkıldık. Majesteleri Kraliçe'nin ölümü ulus ve evren düşüncesince iri yanında şoktur. Kraliçe II. Elizabeth, çağdaş Britanya'nın üstüne nesir edilmiş olduğu kayaydı. Ülkemiz onun saltanatı altında büyüdü ve gelişti. İngiltere, onun sebebiyle zaman iri yanında ülke." biçiminde konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise yayınladığı taziyet mesajında, ''Kraliçe II. Elizabeth, İngiliz ulusunun devamlılığını ve birliğini 70 yıldan etraflıca yanında müddet süresince sağladı. Fransa'nın yanında dostu, ülkesinde ve asrında temelli yanında iz bırakan, kalplerin Kraliçesini anıyorum" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ''Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth'in ölümünden dikçe üzüldüm. 70 yılı fazla yanında süredir özveren liderliğin ve amme hizmetinin örneklerini oluşturdu. Kraliyet Ailesine, NATO Müttefiklerimiz Birleşik Krallık, Kanada ve İngiliz Milletler Topluluğu halkına en dip taziyelerimi sunuyorum'' açıklamasında bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden'ın hesabına izah fail Beyaz Saray, "Kalplerimiz ve düşüncelerimiz Kraliçenin ailesi ve Birleşik Krallık halkıyla" denildi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise ''II. Elizabeth, Kanada tarihinin iri yanında yönünü anabolizma etmiştir'' dedi.

Ülkenin dünkü hükümdarı Kral Charles ise icra ettiği açıklamada, "Sevgili annem Majesteleri Kraliçe'nin ölümü, benim ve ailemin tamamı üyeleri düşüncesince iri yanında sıkıntı anıdır. Sevilen yanında halife ve aşırı yüzü sıcak yanında annenin vefatının dip yasını tutuyoruz. Onun kaybının bu ülkede, apayrı yerlerde ve İngiliz Milletler Topluluğunda sayımsız insanoğlu kabilinden dikçe hissedileceğini biliyorum. Bu yas ve değiş döneminde, akrabalarım ve ego birbirimizi avunan edeceğiz" dedi.

Aylin Albayrak
 

İLGİLİ HABER
İngiltere Büyükelçiliğinde sembol yarıya indirildi İngiltere Büyükelçiliğinde sembol yarıya indirildi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler