USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İnfaz yönetmeliğine yeni düzenleme

‘Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik'te (İnfaz yönetmeliği) meydana getirilen değişiklikle ‘çıplak arama' işlemleri ‘detaylı arama' başlığı altında baştan düzenlenirken, ilçe reformu kapsamında elan geçmi

İnfaz yönetmeliğine yeni düzenleme
12-11-2021 10:45
Yargı Reformu kapsamında çıkarılan kaza paketleri ve İnsan Hakları Eylem Planı doğrultusunda ‘Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik'te (İnfaz yönetmeliği) başkalık içeren yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Mevcut 148 maddelik yönetmeliğin 51 maddesinde başkalık önleyen düzenlemelerin üçte bir tanesi insanoğlu Hakları Eylem Planı kapsamındaki erek ve faaliyetleri yansıtıyor. Yapılan yeni tensikat ortada ilgi çekici değişikliklerden bir tanesi de güzel çözüm ile açığa ayrılmayı doğruluk fail hükümlülerin cezaevinde değil de apayrı müşterek amme kurumunda fiilen ve o kurumun tesislerinde cezalarını tamamlayabilecek olmaları oldu. Bu biçimde içtimai hata üstlenebilecek hükümlülerin topluma kazandırılmasının indinde kamusal faaliyetlerde de bulunabileceği belirtildi.

‘Çıplak arama' ismi altındaki işlemler ‘detaylı arama' başlığı altında baştan düzenlendi

Yönetmeliğin müşterek maada değişikliği ise kontrol işlemleri üstünde oldu. Yeni düzenlemeyle ‘çıplak arama' ibaresi mevzuattan ağız ağıza kaldırıldı. Halen mahkûm ve tutuklulara geçmiş kabulde şek üstünde meydana getirilen detaylı aramalar, talimatname gereği ‘çıplak arama' yerine isimlendiriliyordu. Uygulamayla örtüşmeyen bu isimlendirme meydana getirilen değişiklikle bertaraf oldu. Daha evvela ‘çıplak arama' ismi altında meydana getirilen işlemler ‘detaylı arama' başlığı altında baştan düzenlendi.

Bütün işlemlerin tanık dibine alınacağı belirtilerek, bu mevzuda tadı uygulamalara müsaade verilmeyeceği mesajı bırakılmış oldu. Yönetmelikte kontrol ve sayımlarda insanoğlu onuru ve haysiyetine hürmet ile utanç duygusunun ihlal edilmemesinin asal yer aldığı vurgulandı. İnsan Hakları Eylem Planı'nda da öngörülen ‘infazın insaniliği, çocuğun faik yararı, topluma baştan kazandırma' az daha hedefler kapsamında meydana getirilen maada ehemmiyetli tadilat ise şöyle:

“Hükümlülerin dışarıda mevcut bakmakla görevli bulunmuş yer aldığı insanların maddesel desteğe yahut desteğe eksikli vaziyette olması biçiminde hapishane idaresi bu vaziyeti ilgilendiren amme kurumu yahut belediyeye bildirecek. Cezaevinde annesinin indinde küsurat sıfır-altı gözyaşı grubundaki evlatların psiko-sosyal gelişimleri, psiko-sosyal iane servisi görevlilerince izleme edilecek. Altı yaşını dolduran çocuğun dışarıda bakacak kimsesi yok ise bu boyut hapishane idaresince Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bildirilecek, evlatların görevliler vasıtası ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce belirlenen şirkete teslimi sağlanacak.

Suça sürüklenen evlatların mahkumiyetlerinin infazından sonradan koruyan ve müzahir tedbirler alınacak. Cezaevi hekiminin olmadığı hallerde bu hizmeti karı hekimleri sağlayabilecek. Bunun düşüncesince Sağlık Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı ortada tören düzeni düzenlenecek. Hükümlülere tinsel kösemenlik hizmetleri de uygulama periyodunun müşterek parçası biçimine geldi.

Cezaevi kütüphaneleriyle maada amme kuruluşlarının kütüphaneleri ortada teşrikimesai üstünde düzenleme yapıldı. Cezaevine geçmiş girişte tahsil edilen doktor raporlarına ölçün getirildi. Hükümlülerin şirkete bildirme edilirken gurur hekimi yahut karı hekiminden, bunların bulunmaması yerinde hastaneden alınacak keyif halini belirleyen muhtemelen ifade ile beraberce şirkete bildirme edilecekleri düzenlendi. Eğitim ve düzeltme faaliyetlerinin henüz çalışan yürütülmesini getirmek az daha hapishane yetişek kurullarının yapısı güçlendirildi.”

Ayrıca yeni yönetmelikle kaza reformu kapsamında henüz evvela kanunlaşmış, kaza paketleriyle değişmiş hususlar da talimatname altyapısına kavuşmuş oldu. Yargı paketleri kapsamında kanunla ahenkli bir duruma getirilen talimatname hükümleri ise şunlar:

“Hükümlülerin güzel çözüm değerlendirmesinin afaki esaslara bağlanması, konutta uygulama az daha hususi uygulama usullerinin henüz yayılmış ve çalışan kullanımı, iki canlı bulunan veya mevlit yaptıktan müşterek sene altı ay yahut henüz az müddet güzeşte hanımefendilerin cezalarının ertelenmesi, hükümlünün istemiyle mahpus cezasının ertelenmesinin kapsamının genişlemesi, devamlı ve müddetsiz yayınların şirkete bildirme edilmesine bağlı standartların genişletilmesi, telefonla müzakere hakkının genişletilmesi, hükümlülerin çalışanı bulundukları dini bayramlarda görüntülü müzakere imkânı, elektronik yöntemlerle name alıp sevk imkânı, bağış bildirme etme hakkının kapsamının genişletilmesi, bahane izninin kapsamının genişletilmesi, illet yahut katıksız kıyamet az daha mecburi hallerde hususi iznin birleştirilebilmesi, maddesel vaziyeti ehliyetsiz bulunan hükümlülerden aktarım harcaması alınmaması.”

Engin Yağcı

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler