USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İklimlendirme sektörü 2021'i ihracat rekorlarıyla kapatmaya hazırlanıyor

İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Şanal, sektör adına sene sonu düşüncesince belirledikleri 5 bilyon dolarlık ihracat hedefini ilk teşrin kocaoğlan bakımından aştıklarını belirterek, "6 bilyon dolarlık ihracat engelini ise 22 Aralık'ta eski bulunmaktayız." dedi.

İklimlendirme sektörü 2021'i ihracat rekorlarıyla kapatmaya hazırlanıyor
27-12-2021 11:39
Ankara

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, AA muhabirine, iklimlendirme dalının çalışmalarına ve 2022 yılı hedeflerine bağlı değerlendirmede bulundu.

İhracattaki artışa ayraç fail Şanal, "Sektörün ihracatı Kasım 2020'ye uyarınca yüzdelik 34,8 artarken 2021 yılbaşından beri Türkiye ihracatından almış olduğu hisse yüzdelik 2,8 yerine gerçekleşti. Ülkemizin ocak-kasım zamanında ihracatının ithalatı istikbal payı yüzdelik 83,4 iken ayrımsız aylar ortada iklimlendirme sektörü ihracatının ithalatı istikbal payı yüzdelik 96,1'e yükseldi. Sektörümüz sene sonu düşüncesince koyduğu 5 bilyon dolarlık ihracat hedefini civar teşrin kocaoğlan bakımından aştı. 6 bilyon dolarlık ihracat engelini ise 22 Aralık'ta eski bulunmaktayız. Firmalarımız hepsi coğrafyalarda ihracat atağında." niteleyerek konuştu.

Sektörün hepsi madun verim gruplarında ihracatını artırdığına dikkati çekici Şanal, ocak-kasım zamanında satışın en indinde tomar yapıldığı devletlerin Almanya, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa ve Romanya bulunduğunu söyledi.

Şanal, bu sektörün kilo başına ihracat ünite fiyatının 4,6 dolar yerine gerçekleştiğini aktararak, "2021'i değme çeyrekte rekorlar kırarak tamamlıyoruz. Türk iklimlendirme sektörü hepsi paydaşlarıyla himmet kesmeden çalışmaya bitmeme ediyor. Dünyanın değme coğrafyasında yaptığımız koyu mesainin karşılığını alıyoruz." ifadelerini kullandı.

İhracatı elan da artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Şanal, bu kapsamda emek harcamaları ticaretin taraf değiştirdiği ülkelerdeki fırsatları akıllıcasına çözümleme ederek yoğunlaştırdıklarını ve sektörü meydana getiren paydaşlarla ahenkli akıntı ettiklerini bildirdi.

"209 yurt ve alana ihracat gerçekleştirdik"

Özellikle klima ve havalandırma alanında dünyanın istem etmiş olduğu ürünlere aceleci cevap verdiklerini dile getiren Şanal, şu değerlendirmede bulundu:

"Bekleyen ve proses ortamında askıya tahsil edilen hepsi yatırımları halletmeye başladık. Yeni virüs tehditleri, iklimlendirme sistemlerinde acemi dizaynların, acemi mamüllerin ve yüzdelik 100 körpe façalı iklimlendirme sistemlerin kullanımının artacağını gösterdi. Biz de Ar-Ge ve inovasyon vizyonumuzla acemi verim ihya dair çalışmalarımıza himmet verdik. 209 yurt ve alana ihracat gerçekleştirdik. Daha önceleri sıfıra DOĞRU ihracatımız bulunan Barbados, Honduras, Gabon, Liberya üzere pazarlara 2021 yılı bakımından antre yaptık."

Şanal, Türk iklimlendirme dalının "split klima"daki istihsal kapasitesiyle Avrupa'da piyasa önderi olduğunu, kalorifer ve havlupan ihracatında ise evren önderi konumunda bulunduğunu aktardı.

Kombi, havalandırma ekipmanları ve streç yurt kanalları üretiminde dünyanın istihsal üssü olma uğrunda tehlikesiz adımlarla ilerlediklerini kaydeden Şanal, şöyleki bitmeme etti:

"Soğutma, tesisat, canlılık üzere öteki verim gruplarında da benzeri başarıları yakalamayı ve evren listesinde civar 10'a girmeyi hedefliyoruz. Sektörümüz düşüncesince ihracatta indinde numara tam toprak düzlük Avrupa Birliği (AB) devletleri ve öteki Avrupa devletlerinde piyasa payımızı elan da çoğaltmak ve esaslandırmak istiyoruz. Bununla beraberce Latin Amerika, Kuzey Afrika, Rusya, Özbekistan ve Azerbaycan üstüne koyu emek vermek yapıyoruz."

Sektörün dijitalleşme çalışmaları, sürdürülebilirlik, mekân duyarlılığı, erke verimliliği ve üniversite-sanayi teşrikimesai mevzularındaki duyarlılığı ve yurt değişikliğiyle mücadelede de ön plana çıktığını tamlayan Şanal, çevreci ve yenilenebilir erke kaynaklarının kullanımını artı tasarruflu mahsulat ürettiklerini anlattı.

"Gelecek sene Türkiye'nin aut tecim büyüklüğü artarak bitmeme edecek"

AB ülkelerinin karbon salınımını dökmek düşüncesince gürlük değerleri efdal mamüllerin kullanımını mecburi bir duruma getirdiğini hatırlatan Şanal, "Özellikle sıtma dalında acemi soy sop çevreci ısı pompası üzere mamüllerin kullanılması motivasyon ediliyor. Mümkün olduğunca saf kavara kaynaklı ısı üreticilerinden uzaklaşmanın hazırlıkları başladı. Bu gelişmeler doğrultusunda Avrupa'daki bulunan pazarımızı destek olmak düşüncesince ürünlerimizi acemi kriterlere akıllıca olacak biçimde ika çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Sektör yerine acemi tasarımları ve ürünleri sunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Şanal, İSİB yerine bu sene gerçekleştirdikleri etkinliklere de dikkati çekerek, kasımda Antalya'da "Sektör Strateji Çalıştayı" gerçekleştirdiklerini, kürevi pazarlarda velut ve sansasyonel indinde satı ve marketing stratejisi üstüne konuştuklarını söyledi.

Gelecek sene Türkiye'nin aut tecim büyüklüğünün artarak bitmeme emesini öngördüklerini vurgulayan Şanal, şunları kaydetti:

"Küresel pazarlardaki payımızı çoğaltmak düşüncesince ihracatçılarımızla fuar katılımları, ticari kurul faaliyetleri ve alıntı heyeti organizasyonları üzere sert baş döndürücü faaliyeti gerçekleştirirken bünyemizde kurduğumuz Dış Ticaret İstihbarat Merkezi ve Ürün Arama Motoru ile aydın ek değerimizi de artıracağız. Sektörümüz düşüncesince ulaşılabilirlik sınırlarını kürevi kapsayıcılık modeline yöneltmek düşüncesince indinde 'Global İletişim Stratejisi' üstünde çalışıyoruz. Bu stratejiyle bu sektörün kürevi piyasalarda idrak ve onur yolculuğunu değme açıdan indinde yukarı düzeye çıkarabilmeyi, ürünlerimizin maddesel ve bellik değerlerini artırabilmeyi hedefliyoruz. AB'nin karbon aranjman mekanizmasının sektörümüze tesirleri dair icraat yapıyoruz. Sektörümüzün sürece apiko olması düşüncesince çalışıyoruz. Salgın dolayısıyla boşluk verdiğimiz fuar katılımlarımıza 2022'de gene başlayacağız. Sene süresince 20'ye DOĞRU fuara katılma sağlayacağız. Sektörün en ehemmiyetli fuarlarından bir tanesi bulunan ve mart ayında Milano'da düzenlenecek Mostra Convegno Expocomfort'ta da birliğimizin girişimleriyle Türkiye 'partner ülke' olacak. Sektörümüzün acemi çağda hepsi evren düşüncesince üstlendiği fariza dair biz baş döndürücü bilinçliyiz. Dünyanın havasını hâllenmek düşüncesince var gücümüzle çalışacağız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler