USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İklim Şurası'nda motokuryeler düşüncesince "elektrikli araç" önerisi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, "Motorlu kuryelerin 2030'a derece yüzdelik 30, 2040'a derece yüzdelik 40'ının elektrikli araçlarla çalışmasına bağlı birlikte sonucu oylayacağız." dedi.

İklim Şurası'nda motokuryeler düşüncesince
25-02-2022 12:26
Ankara

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, herkes tarafları içerisine alarak murahhas ve saydam birlikte biçimde meydana getirilen İklim Şurası'nda motorlu kuryelerin kullandığı vasıtaların muhtemelen birlikte miktarda elektrikli olması anlamında değişmeyen alınacağını bildirdi.

Bakanlıkça Konya Selçuklu Kongre Merkezinde planlı İklim Şurası'na bağlı AA muhabirine açıklamada mevcut Birpınar, Birleşmiş Milletler çatısı altında herhangi birlikte yıl İklim Değişikliği Taraflar Toplantısı (COP) yapıldığını, bu seneki toplantının Mısır'da gerçekleştirileceğini belirtti. Birpınar, bu çeşit toplantılarda tahsil edilen kararların yan ülkelerce uygulanması gerektiğine ayraç etti.

Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'na yöntemince yan bulunduğunu hatırlatan Birpınar, "Bu şuranın amacı, nesillerin refahını, mutluluğunu sağlamak, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmayı başardığını göstermek, döngüsel iktisat ekseninde gelişmesi, zenginleşmesi, büyümesi ve ulusal hasılatını çoğaltması düşüncesince hava değişikliği ile ilişik riskleri minimuma indirmek, yaşanmış bulunan değişime uzlaşma sağlamaktır." sanarak konuştu.

Birpınar, İklim Şurası ile mini birlikte COP toplantısı yaptıklarını, hususi sektörden kamuya, çıplak maşer örgütlerinden üniversitelere denli herkes paydaşların Şura'ya katıldığını, Türkiye'nin hava değişikliği ile mücadelede 2053 hedeflerini belirlediklerini söyledi.

200 maddeden oluşan değişmeyen çıkacak

Şura'nın yapıldığı 5 devir süresince 7 tematik bölgede alt kurul çalışmalarının koyu birlikte biçimde sürdüğünü, arkası sıra 7 fevk dozaj katılımlı yemeni masa toplantısı gerçekleştiğini tamlayan Birpınar, şunları aktardı:

"Komisyonlardaki kararlar bu masalarda birlikte defa henüz süzgeçten geçti, birileri çıkarıldı, bazısı maddelere ilaveler oldu. Genel bazda Şura'dan 200 maddelik birlikte değişmeyen çıkacak, bunların bütünü siyasal kararlar olacak. Kararlarla hava değişikliği ile ilişik adına derinliğine dönemli izleme planları yapacağız. Hangi kurumun ne zaman, nerede, ne tarihte ve ne kadar, ne iş yapacağı ile ilişik matrisler belirleyeceğiz."

İklim Kanunu'nun altlığını da İklim Şurası'nda oluşturduklarını tamlayan Birpınar, şunları kaydetti:

"İklim Şurası her insana danışılarak, on paralık kimseyi dışarıda bırakmadan, herkes tarafları içerisine alarak, kusursuz murahhas ve saydam birlikte biçimde işlenmiş ve tarihe geçecek birlikte güruh olmuştur. Dinlemediğimiz kimesne kalmadı. Her görüşten insanoğlunun sağ açıklık İklim Şurası kararlarına yansımış olacak. Bütün paydaşları azami kurda bahtiyar edecek birlikte son bildirgesi olacak. Bu değişmeyen politiktir fakat uygulanması önemli. Burada birlikte inanmışlık var, hava değişikliğine uzlaşma sağlayalım, hava değişikliği ekonomimizi bozmasın, hayatımızı, sanayimizi, ticaretimizi, arsıulusal ilişkilerimizi bozmasın, diplomasimizi bozmasın; bu mevzularda nite yardım verebilir, onlara baktık aslında. Çok ehemmiyetli kararlar, neticeler bulunduğunu düşünüyoruz."

Birpınar, arsıulusal firmaların temsilcileri, yöneticileri ve büyükelçilerin Şura'ya katıldığını, Türkiye'nin gayretlerini izlediklerini söyledi.

Türkiye'nin COP27'ye elinin henüz da çelimli gideceğini tamlayan Birpınar, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Türkiye hava değişikliği ile hakkıyla içtenlikli birlikte biçimde savaşım ediyor. Biz bu mevzuda önderlik gerçekleştirmek istiyoruz. Sadece devletimizde değil, bölgede de hava değişikliği ile savaşım dair önder iktisap etmek istiyoruz. Hatta Orta Doğu'da önder olma derece birlikte niyetimiz var. İklim Kanunu çıkaracağız. İklim Kanunu'nu Avrupa Birliği, Kanada, Japonya çıkardı. Bizde de çelimli metni bulunan birlikte anayasa çıkacak. Hangi paydaşların ne yapacağını, Bakanlığın neyi yapacağını yazacağız ve yegâne hiçbir buradaki kararların uygulanması noktasında herhangi birlikte hissedar ile uzlaşma ve beraberlik içinde çalışacağız."

Özellikle müstevli sürecinde devre içi satışlara yayınlanan candan motorlu kuryelerin sayısının arttığına ayraç fail Birpınar, Şura'nın son bildirgesinde buna bağlı de maddenin de olacağını tabir etti. Birpınar, şu detayları verdi:

"Şura'da motorlu kuryelerin 2030'a denli yüzdelik 30, 2040'a denli yüzdelik 40'ının elektrikli araçlarla çalışmasına bağlı birlikte değişmeyen alacağız. Bunu benimseme ettirirsek İklim Kanunu'na yazacağız ve bunun uygulanmasını isteyeceğiz. Mikro mobilitenin yoğunlaştırılmasını isteyeceğiz, kentlerde scooter, çiftteker kullanımının yaygınlaştırılması sonucu da mevcut bildirgede. Politik adına bunların benimseme edilmesi baş döndürücü önemli. Belediyelerin şişko taşımada kullandıkları vasıtaların elektrikliye kısaca bakir emisyona dönmesi meselesi var. Prensip adına bunların sonucu fiş ve dört başı mamur maddeler yegâne hiçbir oylanacak. Ondan sonradan da baş döndürücü dayanıklı ve çelimli birlikte yolumuz var. Bakanlık adına Şura kararlarının herhangi birlikte adımını izlem edeceğiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler