USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

İklim Şurası yarın başlıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı çeşidinden Selçuklu Kongre Merkezi'nde düzenlenecek açık katılımlı İklim Şurası, yarın sayaç 10.00'da başlıyor.

İklim Şurası yarın başlıyor
20-02-2022 21:07

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı çeşidinden Selçuklu Kongre Merkezi'nde düzenlenecek enli katılımlı İklim Şurası yarın zaman 10.00'da başlıyor. Bakan Murat Kurum'un açış hitabı yapacağı Şura'ya binin üstünde paydaşlık sağlanacak. Ayrıca 209 üniversiteden hava elçilerinin Bakan Kurum ile birlikte araya geleceği Şura'da adlı sanlı sanatçılar, şehremaneti başkanları ve uzmanlarla paneller gerçekleştirilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı çeşidinden planlı İklim Şurası 21-25 Şubat 2022 tarihleri ortada hava değişikliğinin negatif etkilerinin görüldüğü şehirlerden birisi bulunan Konya'da gerçekleştirilecek.
Şura; Türkiye'nin hava değişikliği vizyonunu, gelişen ve mütebeddil şerait çerçevesinde baştan ele alarak “yeşil dönüşüm” anlayışını delege birlikte biçimde ortaya atmak amacıyla gerçekleştiriliyor.

Şura çıktılarıyla, Türkiye'nin 2053 belirgin kullanılmamış sürüm ve yeşil kalkınma hedefleri doğrultusunda ciddi hedefler belirlenecek, İklim Kanunu ilkin peyda etmek neredeyse hava üzerine geliştirilecek mevzuata ulama sağlanacak, limonluk gazı emisyonlarının azaltılması ve hava değişikliğine uzlaşma bağlamında esas politikalarla rüçhan eylemleri içeren birlikte sefer haritası oluşturulacak.

Şura neticeleri dikkate alınarak; emekleri bitmeme fail İklim Kanunu, Ulusal Katkı Beyanı (NDC) ve Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi ve Eylem Planı tamamlanacak.

“209 üniversiteden hava elçileri Bakan Kurum ile birlikte araya gelecek”

Şura'nın açılışı Gençlik Oturumu ile başlayacak. 209 üniversiteden İklim Elçileri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile birlikte araya gelecek.
Ardından İklim Şûrası'nın açma töreni İklim Elçileri çeşidinden hazırlanmakta bulunan Gençlik Bildirgesi'nin okunmasıyla başlayacak.
İklim Şurası'nda; “enerji, uran ve eriştirme sahalarında limonluk gazı azaltımı”, “tarım, atık, yapılar ve AKAKDO (Arazi Kullanımı Arazi Kullanım Değişimi Ve Ormancılık) sahalarında limonluk gazı azaltımı”, “yeşil finansman ve karbon fiyatlama”, “iklim değişikliğine uyum”, “yerel yönetimler”, “göç, adaletli intikal ve içtimai politikaları”, “bilim ve teknoloji” başlıklarında 7 bölgede toplantılar gerçekleştirilecek.

Komisyon toplantıları ve yazma masa toplantıları yapılacak
Şûranın önceki üç gününde yapılacak komite toplantılarında tamamı katılımcılardan akıbet görüşleri alınarak çevrimiçi toplantılarda çıkan kararlar sonuncu hâle getirilecek. Dördüncü günde icra vekili yardımcılarının birlikte araya geleceği fevk dozaj yazma masa toplantılarında ise sonuncu komite kararları en önce dirilecek.

“Sanatçı ve uzmanlarla söyleşiler ve paneller düzenlenecek”

İklim Şurası'nda başkaca artist ve uzmanların katılımıyla 7 ayrı celsede söyleşiler ve paneller düzenlenecek; fotoğraflarla hava değişikliği sergisi ile üç buutlu hava tüneli kabil baş döndürücü sayıda aktiflik gerçekleştirilecek.
Şura'nın önceki gününde “Paris İklim Anlaşması ve İklim Rejiminde Uluslararası Süreç” ile “Yeşil Politika” panelleri gerçekleştirilecek.

“Paris İklim Anlaşması ve İklim Rejiminde Uluslararası Süreç” Panelinde, 26. Taraflar Konferansı (COP26) sonrası hava değişikliği ile mücadelede atık toptan adımların değerlendirilmesi, hava müzakerelerinin geleceği ve Paris Anlaşması'nın yürütüm fazından beklentiler katılımcılar çeşidinden ele alınacak. Oturumun moderatörlüğünü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve İklim Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar yapacak. Birleşik Krallık Büyükelçisi Dominick Chilcott, BMİDÇS İcra Direktör Yardımcısı Ovais Sarmad, Emekli Üst Düzey BM Yöneticisi Gaetano Leone panelde hatip kendisine toprak alacak.

“Yeşil Politika” panelinde ise hava değişikliği politikalarının yaşama atlatılmasında milletvekili sürecin rolü, yardımı ve önemi ile arsıulusal şirketlerin yeşil siyaset mevzularındaki emekleri ele alınacak. Oturumun moderatörlüğünü BM Türkiye Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez yapacak. UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Konya Milletvekili Selman Özboyacı, UNIDO Türkiye Temsilcisi Süleyman Yılmaz panelde hatip kendisine toprak alacak.

“Şura'da ikinci gün”

Şura'nın ikinci gününde “Uluslararası Finansman”, “2053 Hedeflerine Bilim ve Teknoloji ile Ulaşacağız”, “İlk Kim Değişiyor” panelleri gerçekleştirilecek.

“Uluslararası Finansman” panelinde Türkiye'de yeşil finansman kaynakları ve çalışan kullanımı, finansman kaynaklarının ve araçlarının çeşitlendirilmesi, akçasal dal ve sürdürlebilirlik mevzuları konuşulacak. Oturumun moderatörlüğünü Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı yapacak. Dünya Bankası Direktörü Auguste Kouame, Japonya Büyükelçiliği Ekonomi Bölümü Müsteşarı Nobuhiko Watanabe, Fransız Kalkınma Ajansından Tanguy Deniuel, AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut hatip kendisine panelde toprak alacak.

“2053 Hedeflerine Bilim ve Teknoloji ile Ulaşacağız” panelinde Türkiye'nin 2053 belirgin kullanılmamış emisyonu amacı ve yeşil kalkınma politikası doğrultusunda hava değişikliği ile uğraş ve uyuma müteveccih patika açıcı AR-GE ve teceddüt sabah akşam çözümlere bağlı örnekler sunulacak. Panelin moderatörlüğünü Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Genel Sekreteri Konca Çalkıvık yapacak. Güneş Enerjisi Uygulama ve Araştırma Merkezinden Prof. Dr. Raşit Turan, Sabancı Üniversitesinden Prof. Dr. İsmail Çakmak, İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Nüket Sivri, TOGG Yönetiminden Başak Avcı Kaya hatip kendisine panelde toprak alacak.

Ünlülerle “İlk Kim Değişiyor” paneli

“İlk Kim Değişiyor” panelinde Türkiye'nin hava değişikliğiyle savaşı kapsamında planlı çalışmaların, medyada ve beyaz perdede farkındalık yapmaya ilişikli neler yapıldığı örnekleriyle ele alınacak. Panelin moderatörlüğünü Mesut Yar yapacak. meşhur aktör Engin Altan Düzyatan ve adlı sanlı çekimci ve anonsör Güven İslamoğlu da hatip kendisine panelde toprak alacak.

İkinci çağ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesinden akademisyenlerle “Müzik ve İklim” mevzulu birlikte lokma tatlısı ve konser gerçekleştirilecek.

“Belediye başkanları, yerelde hava eyleminin güçlendirilmesini konuşacak”

Şura'nın dördüncü gününde, “Yerelde İklim Eyleminin Güçlendirilmesi”, “Yeşil Mutabakat ve Sanayide Dönüşüm” panelleri gerçekleştirilecek.

“Yerelde İklim Eyleminin Güçlendirilmesi” panelinde; yerelde hava değişikliği ile uğraş çalışmalarının ne biçimde güçlendirilebileceği, idari, akçasal ve uran darboğazların neler olduğu, Türkiye'de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında uçman şehirlere katışıksız belirleme edilen dava alanları, gereksinimler ve beklenen uzlaşma önerilerinin neler bulunduğu konuşulacak.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Şükrü Karatepe panelin moderatörlüğünü yapacak. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ve Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Birol Ekici hatip kendisine panelde toprak alacak.

“Yeşil Mutabakat ve Sanayide Dönüşüm” panelinde, Avrupa Yeşil Mutabakatının getirdikleri ve yapılması gerekenler, bu sahanın düşüt karbonlu ve ilişik kıymeti erdemli üretime geçişi, hava değişikliği çerçevesinde üretime ayn mevzuları ele alınacak.

Panelin moderatörlüğünü TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız yapacak. TOBB Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk, TİM Başkan Vekili Başaran Bayrak, TÜSİAD Enerji ve Çevre Yuvarlak Masası Başkanlığından Cevdet Alemdar, MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Altuğ Karataş hatip kendisine panelde toprak alacak.

“7 komisyon, 40'ı fazla toplantı, 7 bin 360 kişiyle anket”

İklim Şurası kapsamında açılan 7 komite 27 Aralık 2021 tarihinde çalışmalarına başlamış, bugüne denli 40'ın üstünde çevrimiçi güruh düzenlenmişti. Kamu kurumları, üniversiteler, yerli yönetimler, cümle odaları, çıplak maşer kuruluşları, hususi dal ve arsıulusal kuruluşlardan bini fazla ad çevrimiçi toplantılara paydaşlık sağlayarak Şûra'ya ulama sunmuştu.

Şura kapsamında umumi katılıma bariz ve “İklim Değişikliğiyle Mücadele 2053 Vizyonu ve Toplumsal Beklenti” başlıklı birlikte soruşturma işlenmiş ve ankete 7 bin 360 ad paydaşlık sağlamıştı.

Huzeyfe Tarık Yaman

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler