USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İkinci el otomobil piyasasını yükseltenleri galericiler tespit etti

Dünya genelinde yaşanmış olan çıpır krizi nedeniyle otomobil arzında yaşanmış olan sıkıntılar, hem bakir bununla birlikte ikinci el vasıtaların fiyatlarını yükseltiyor. İkinci el adanmış özne galericiler ise çıpır krizinden baş döndürücü belgesiz adanmış özne "Ayak

İkinci el otomobil piyasasını yükseltenleri galericiler tespit etti
23-10-2021 23:28

Çip krizi, geri hizmet ve tedbir sorunu, hem bakir taşıt pazarını, aynı vakitte ikinci el piyasasını menfi yönde etkiledi. Sıfır araçta yaşanmış bulunan çıpır krizi haysiyetiyle ikinci elde beğenme oluşurken, fiyatlar ise yükselmeye bitmeme ediyor. Sadece çıpır krizi değil, ahali dilinde "ayaklı galericiler" adına anılan şahıslar de hem galericilerin aynı vakitte taşıt ilişki insanların kuma problemi oldu. Vergi kaydı olmaksızın çıkarlarını "galericiyim" adına tanıtıcı kişilerin, tutarları öz kar paylarına uyarınca belirlediği, ikinci el taşıt fiyatlarının da yükselmesine faktör oldukları öğrenildi.

"Dışarıdan al sat yapanlar tutarları yükseltti"

İkinci el sahasının çıpır krizinden menfi yönde etkilendiğini kaydeden İzmit Oto Galericiler Sitesi Kooperatifi yöneticilerinden Tamer Ertuğ, fiyatların dü ayda yüzdelik yüzdelik 20 artma yaşadığını kaydetti. Çip krizinin yanı sıra, bağış kaydı olmaksızın al sat karşılayıcı insanların fiyatların yükselmesine faktör bulunduğunu tamlayan Ertuğ, "Eskiden 1 isim paha veriyordu, demincek 10 isim paha veriyor. Vergilendirme yapmadan, bizim işlerimizi tecim durumuna getiren insanoğlu var. Ticaret müdürlükleri lütfen bu mevzuda bizlere asistan olsun. mesela ego hafta sonu da karışma daim Notere gidiyorum. Noterde al sat karşılayıcı şahıslar görüyorum. Önceden Kocaeli'de mevcut bütün esnaf arkadaşlarımızı tanırdık, demincek bu taşıt satım işini karşılayıcı arkadaşların hiçbirini tanımıyorum. Bizim işlerimizi vergilendirmeden yapıyorlar, dizgesel adına piyasadaki fiyatlar da yükseliyor" dedi.

"Onlar yüzünden işimiz sekteye uğruyor"

Kısa müddette müşterek tomar taşıt satan kişilerin, oto pazarındaki esnafı kıygın ettiğine özen çekici Ertuğ, "Emeklisi, kasabı, bakkalı, berberi caba bu işi yapıyor. Bu mevzuda yetkililer bizlere iane etmeli. 33 senedir bu işi yapıyorum, hepimiz kendimizi bu mesleğe adadık. Alana da, satana da asistan olmaya çalışıyoruz. Ama vergilendirme bizim işlerimizi yapıp, nahak çıkar elde ediyorlar. İşimiz bu şahıslar yüzünden sekteye uğruyor" diyerek konuştu.

"İkinci el fiyatları, bakir taşıt fiyatlarından hâlâ yüksek"

Türkiye'de bakir vasıtaların satılmadığını anlatım fail Ertuğ, "Örneğin alışılagelen müşterek arabanın kıymeti 250 bin TL ancak ikinci elde fiyatı yüzdelik 25 hâlâ müşterek tomar satılmaya çalışılıyor. Sadece çıpır krizi tutarları yükseltmiyor. Bizim sektörümüz düşüncesince meri bulunan müşterek anayasa vardı. Ticari vesikası kötü şahıslar bu işi yapamayacaktı. Ama maatteessüf bu anayasa ertelendi. Bir an evvel bu kanunun çıkmasını istiyoruz. Herkes bu işi yapıyor, dünya paha veriyor. Ben cumartesi ve piyasa haset noterlik kapılarını hiç hiçbir geziyorum. Tanıdığım hiç esnaf göremiyorum, olanların bütünü bireysel. Kendi aralarında satı yapsalar amenna ancak "ben galericiyim" deyip bu işi yapıyorlar" biçiminde konuştu.

"Noterler, haricen alıntı satan kişilerle dolu"

Çip krizi çözüldüğü devir fiyatların da dengeleneceğini dile getiren esnaf Behram Alçekiç ise ikinci el taşıt fiyatlarının herkesi kıygın ettiğine özen çekti. Geçtiğimiz sene 70 bin TL'ye satılan aracın, bu sene 150 bin TL'den satışa sunulduğunu tamlayan Alçekiç, "Esnafın buna direniş gücü yok. Fiyatların baş döndürücü halde artmasının yüzdelik 90 sebebi, sonra devreye giren, haricen bu işi hazırlamaya etkin kişilerdir. Kasabı, bakkalı, berberi, talih dairesinde çalışanlar da bu işi hazırlamaya çalışıyor. Stok degaje kitlelere yayıldı, müşterek tomar isim devreye girdi. 7 aydır iri müşterek getirim uydurma konusu. 110 bin TL'ye satılan vasıtaların fiyatı 120 bin TL'lere çıkıyor. Esnaf bazında satışlar cılız ayrıca esnafın e'si yok. Noterler, haricen alıntı satan kişilerle dolu" ifadelerini kullandı.

"İnternet ortamı başımızın belası oldu"

30 senedir galericilik işine himmet verdiğini anlatım fail Behram Alçekiç ise şu ifadeleri kullandı: "Bizler taşıt satışı yaptığımız devir 6 evreden geçiyoruz. Ama kimi vatandaşlar, "hem biniyorum hem satıyorum" diyor. Bunu önleme şansınız yok. Eğer müşterek kişi, almış olduğu otomobilleri 1 ayda satıyorsa ve bunu daim yapıyorsa bunun sorgulanması gerekiyor. mesela piyasada yukarı segment vesait var. 1 milyon TL'ye, 1 buçuk milyon TL'ye vesait satılıyor. Bu mevzuya en endamsız vakitte el atılması lazım. Bir de genel ağ başımızın belası oldu. İnsanlar internetten taşıt satıyor. mesela Ankara'dan, İstanbul'dan taşıt tespit ediyoruz, yola çıkıyoruz. Öncesinde şehre gitmeden enformasyon kurduğumuz insanları expertize yönlendiriyoruz, parasını da veriyoruz. Hiçbir taşıt akla yatkın çıkmıyor. Kontrolsüz müşterek durum var. Allah binicinin yardımcısı olun, genel ağ kafaları müşterek tomar karıştırdı."

Cihan Atik - Fehime Kartal

İLGİLİ HABER
İkinci el otomobil pazarları sessizliğe büründü İkinci el otomobil pazarları sessizliğe büründü
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler