USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

IKBY'ye layıkıyla Federal Mahkemenin 'petrol gelirleri' sonucu Irak'ın geleceğini teh

IKBY Hükümet Sözcüsü Cotyar Adil, "Bu kararda IKBY'nin çıkarları gözetilmediği kabilinden Irak'ın geleceği de dikkate alınmamıştır. Çünkü burada siyasete değer verici müşterek değişmeyen verilmiştir." dedi.

IKBY'ye layıkıyla Federal Mahkemenin 'petrol gelirleri' sonucu Irak'ın geleceğini teh
21-02-2022 11:41
Erbil

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümet Sözcüsü Cotyar Adil, ihraç edilen arazi yağı gelirlerinin merkezi yönetime konfirmasyon edilmesini öngören Irak Yüksek Federal Mahkemesi sonucuna bağlı AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Ülkedeki en faziletli ilçe kurumu bulunduğu düşüncesince uran yerine Federal Mahkeme kararlarına itiraz yolunun mestur bulunduğunu kaydeden Adil, bununla birlikte, "IKBY hükümeti yerine mahkemenin verdiği sonucu reddediyoruz. Bu bizim düşüncesince ikrar edilemez hissedar gidişat fakat Irak hükümetiyle bu mevzuya bağlı müzakerelerimizi sürdürüyoruz." niteleyerek konuştu.

Adil, mahkemenin almış bulunduğu kararın "anayasal uğur boncuğu dayanağı olmadığını" ve IKBY'nin anayasadan kaynaklı yetkilerinin bu kararda menfez arkası edildiğini savundu.

"Hazırladığımız eş düşünce değiştirildi"

Petrol ve gaz dosyasının aşırı çapraşık hissedar iş bulunduğunu ve bu mevzuya değgin Irak hükümetiyle daim dek şeklinde olduklarını tamlayan Adil, şunları söyledi:

"Bu çerçevede Şubat 2007'de Bağdat hükümetiyle Irak arazi yağı ve gaz kanun tasarısı hazırladık. Daha sonraları Irak hükümeti bu tasarıyı hissedar tane cepheli yerine baştan düzenledi ve IKBY'nin anayasal hakları namevcut sayıldı. Konuya bağlı yaptığımız geçim uygulanmadı ve hazırlamış olduğumuz eş düşünce değiştirildi.

Irak Anayasasının 110. 111. ve 112. maddeleri belirgin hissedar halde Irak ve IKBY hükümetlerinin arazi yağı ve doğal gazla ilgilendiren yöntem ve stratejiyi belirlemeleri ve geliştirmelerinden bahsediyor. Bu çabucak Irak hükümetine değil dü hükümete de mevdu hissedar yetkidir. Anayasada bu mevzuda eş mezuniyet verilmiştir."

"IKBY hükümeti toy arazi yağı kuyularına envestisman yaptı"

Adil, emektar Irak Başbakanı Nuri Maliki zamanında ülkede arazi yağı ve gaz yasası çıkana derece dü tarafın da arazi yağı ve gaz dalında envestisman yapabileceği ait anlaştıklarını hatırlattı.

"Bu sebeple IKBY hükümeti toy arazi yağı kuyularına envestisman yapmış oldu ve bunları geliştirdi." diyen Adil, anayasada Irak'ın bulunan kuyuları geliştirebileceğinin belirtildiğini, fakat toy arazi yağı kuyularından bahsedilmediğini dile getirdi.

Adil, arazi yağı kuyularının keşfedilmesiyle ilgilendiren arama-tarama emekleri fail firmaların kolektif çalıştıklarını kaydederek, "Masraflar bu arazi yağı şirketleri çeşidinden karşılanıyor. Bu kapsamda keşfedilen kuyular da bu firmalar çeşidinden işletiliyor. IKBY ile arazi yağı şirketleri ortada meydana getirilen anlaşmalar bu temelde imzalanıyor." ifadelerini kullandı.

"10 yıldır ertelenen bu davaya bağlı bozukluk bu süreçte değişmeyen veriliyor?"

Adil, mahkemenin IKBY'deki arazi yağı ve doğal gazla ilgilendiren kararını başta de zamanlama açısından "siyasi" gördüklerini dile getirdi.

Hükümet Sözcüsü, "Bu sorun 2012'den beri mahkemede görüşülüyordu. 10 yıldır ertelenen bu davaya bağlı bozukluk bu süreçte değişmeyen veriliyor? Şüphesiz ki bu beş altı faktöre bağlıdır ve beş altı siyasetçi boyutu vardır." niteleyerek konuştu.

Adil, "Bu kararda IKBY'nin çıkarları gözetilmediği kabil Irak'ın geleceği de dikkate alınmamıştır. Çünkü burada siyasete eder verici hissedar değişmeyen verilmiştir. Federal Mahkemenin almış bulunduğu bu kararın, Irak'ın politik geleceğini de tehlikeye atacağını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Petrol anlaşması yaptığımız firmalar ve devletlere verdiğimiz laflara bağlıyız"

Federal Mahkeme yasasına müteveccih itirazları elan önceki de dile getirdiklerine dikkati çekici Adil, Irak'ın hepsi tarafların ittifakıyla yönetilmediği taktirde, bu durumun "farklı oluşumlar üstünde zarar oluşturacağını" tabir etti.

Adil, sözlerinin sonunda, "Petrol anlaşması yaptığımız firmalar ve devletlere verdiğimiz laflara bağlıyız. Yaptığımız anlaşmalara bağlılaşım önceliklerimiz arasındadır. Yürüttüğümüz siyasete bulunan inancımız tamdır." dedi.

- Irak Yüksek Federal Mahkemesinin kararı

Irak Yüksek Federal Mahkemesinden 15 Şubat'ta çıkan kararda, "IKBY'deki arazi yağı ve gaz yasası, federal idare (Bağdat) anayasasına aykırıdır ve kanuncu değildir." ifadelerine toprak verilmişti.

Kararda, IKBY hükümetine arazi yağı ve gaz ihracatı anlaşmalarında Petrol Bakanlığı ve Mali Denetim Divanına bilim hasretmek zorunluluğu getirilerek, "Bölgeden ihraç edilen arazi yağı gelirleri merkezi idare Petrol Bakanlığına konfirmasyon edilmeli." ifadesi toprak almıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler