USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İhtisas OSB'lerle sayısal tarım ve besin ekosistemi oluşturuluyor

Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri (TDİOSB), Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyumlu, sayısal tarım ve besin ekosisteminin oluşturulmasına olanak sağlarken 50 bin insana de iş kapısı olacak.

İhtisas OSB'lerle sayısal tarım ve besin ekosistemi oluşturuluyor
05-03-2022 12:06
Ankara

Tarım sektöründe mamüllerin ilişik değerinin artırılması, pazarlanması ve istihdama ulama sağlanmasının önemi dünyada değişik artıyor. Türkiye'de de tarımın kalkınma hedeflerinde öngörülen seviyeye çıkarılması düşüncesince değme bölgede derin düzentileme yapılıyor.

AA muhabirinin Tarım ve Orman Bakanlığından edinmiş olduğu bilgiye göre, tarım dalında yatırımcılar düşüncesince altyapısı tamam TDİOSB'ler kuruluyor.

Bu OSB'ler icap bulundukları bölgelerdeki fonksiyonu gerekse abuhava üretimine sağlamış olduğu ilişik bedel dolayısıyla tarım piyasasının geliştirilmesinde ehemmiyetli birlikte sevimsiz çelim yerine görülüyor.

Türkiye'nin bu açıdan gizil bildirme fail değme köşesinde TDİOSB projelerinin geliştirilmesine ve bu planların desteklenerek abuhava tarımına ve ekonomisine kazandırılmasına bitmeme edilmesi planlanıyor.

Türkiye'nin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile 14 Şubat'ta imzaladığı Tarımsal İşbirliği Üzerine Mutabakat Zaptı, bu bölgede bambaşka birlikte ülkeyle meydana getirilen teşrikimesai ve beceri yardıma dayanıklı dokuma ediyor.

13 jeotermal TDİSOB projesi

Bakanlık, tarım piyasasının arsıulusal rakiplik enerjisini tasarruf etmek önünde 31'i hayvansal, 24'ü nebati istihsal edinmek az daha 38 ilde 55 TDİOSB projesi yürütürken, nebati istihsal mevzulu planlar zarfında 13'ü jeotermal kaynaklı limonluk TDİOSB projesi de bulunuyor.

TDİOSB projeleri ortada seracılık, cıcık bitkileri-çiçekçilik, tohumculuk, tıbbi ve hoş kokulu bitkiler, göveri ve kâr yetiştiriciliği hikayelerinde işletmelerin kurulması ve bu üretimin işlenmesine müteveccih tesisler, kurutma tesisi ve dargın iklim depolarının planlanması da arsa alıyor.

Ayrıca kocabaş mazot ve besi sığırcılığı hikayelerinde işletmelerin kurulması ve buralardaki üretimin işlenmesine müteveccih kombina, et bütünleşmiş tesisi, mandıra, mazot el işi tesisi, taraf uran yerine hile fabrikası, uzvi basma tesisi, basma gazı kabil tesislerin de ele katılması planlanıyor.

50 bin şahsiyet istihdam potansiyeli

TDİOSB'lerde faaliyete güzeşte 850 istihsal parselinde kısaca 5 bin isim istihdam edilirken, kâffesi istihsal parsellerinin faaliyete geçmesiyle toplamda 50 bin şahsiyet istihdam sağlanması öngörülüyor.

Faaliyette bulunan ve doğacak çağda faaliyete geçecek TDİSOB'lerde salname 150 bin titrem et, 250 bin titrem göveri üretilmesi hedefleniyor.

Bugüne denli Tarım ve Orman Bakanlığı envestisman programında arsa meydan TDİOSB'lere akan fiyatlarla 500 milyon liralık enfrastrüktür kredisi sağlandı.

Bakanlık emniyet yardımıyla 17 bin 300 dekar büyüklüğünde, 7 TDİOSB Projesi'nin yol, içmece suyu, kanalizasyon, rahmet suyu, cazibe kabil enfrastrüktür inşaatı tamamlanarak hizmete sunuldu.

Tesislerde en acemi ve kompetitif analizör sunulacak

Mersin-Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, AA muhabirine mevzuya bağlı değerlendirmelerde bulundu.

Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyumlu, sürdürülebilir üretime dayalı, sayısal tarım ve besin ekosistemini oluşturduklarını tamlayan Balta, DigiGreenFoodValley markasıyla sertifikalı verim ihraç ederek evvel evrede salname 250 milyon dolar döviz geliri sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Balta, "Bu tesislerde en acemi ve kompetitif çözümleri birlikte araya getirerek kâffesi sanayicilerin faydalanabileceği kuma işlev sahası oluşturacağız." dedi.

Gül Akyürek Balta, TÜİOSB yerleşkesi zarfında nesir edecekleri DigiGreenFoodTower ile kâffesi yatırımcılara dijitalleşme ve Yeşil Mutabakat danışmanlığı sağlayarak abuhava ve evren yazışma projelerinde güreşçi köprüsü olacaklarını tabir etti.

TÜİOSB'nin birlikte numara safha yerine tahsisini tamamladıkları 70 uran parselinin bulunmuş olduğu 180 hektarlık bölgede arsa organizasyon ve kere çalışmalarının sonuna geldiklerini tamlayan Balta, şunları kaydetti:

"İçme ve istimal suyu, lağım döşemi şebekesi, atılmış su ayıklama tesisi ve erke altyapısını dört başı mamur yerine hazırlamış olduğumuz Türkiye'nin acemi soy sop uran üssünde altyapısı güçlü, çağcıl ve emniyetli istihsal merkezlerinin inşaatlarının haziran ayında başlamasını planlıyoruz. Ülkemizde OSB'ler özellikle edinmek az daha çevreye duygun ve sayısal istihsal merkezlerinin çoğalmasını istiyoruz. Bunun düşüncesince de bu bölgede tecrübelerimizi paylaşmaya hazırız. Çünkü bu çeşit uygulayım bilimi derin ve sayısal ağırlıklı istihsal bölgelerinin sayısını artırabilirsek hem ülkemizin kaynaklarını çalışan yerine kullanmış olacağız bununla beraber ülkemize kazandıracağımız dövizle 'cari açıkça değil akan çok sağlayan abuhava olma' hedefine ehemmiyetli ulama sağlayacağız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler