USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İhracattaki rekorlar limanlardaki hareketliliği artırdı

İhracat artışıyla çabukluk yaşanmış olan Mersin Uluslararası Limanı, global ticarette kompetitif navlun fiyatlarıyla öne çıkabilmek ve kalan kapasiteyi istikbal etmek düşüncesince dünkü yatırımlara odaklandı.

İhracattaki rekorlar limanlardaki hareketliliği artırdı
07-12-2021 12:45
Ankara

Türkiye, bu sene ihracat rekorlarına imza atarken ihracatın gerçekleştiği en ehemmiyetli aktarma noktalarından limanlarda iş yoğunluğu ve kütlesi de artma gösterdi. dışsatım artışıyla çabukluk yaşanmış bulunan Mersin Uluslararası Limanı, global ticarette kompetitif navlun fiyatlarıyla öne çıkabilmek ve kalan kapasiteyi istikbal etmek düşüncesince toy yatırımlara odaklandı.

Yeni yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle dünyada bozulan tedbir zincirlerine seçenek arayışları, Türkiye'ye bulunan merakı artırırken, Türk şirketleri ihracatta bulunan pazarlara yenilerini eklemeyi sürdürüyor. Türkiye ekonomisi, ihracatta akıbet 12 ayın 11'inde rekorlara imza attı. Kasımda ihracat, güzeşte senenin bire yanında ayına gereğince yüzdelik 33,4 artarak 21,5 bilyon dolar seviyesinde gerçekleşirken, bu değer, bugüne kadarki en efdal maaş ihracat oldu. Yıllıklandırılmış bazda ihracat da 221 bilyon dolara yükseldi.

İhracatın gerçekleştiği en ehemmiyetli noktalardan bir tanesi Mersin Uluslararası Limanı da kalan kapasitesiyle ihracat artışına yardım sağlamayı sürdürüyor. Konteynerden konvansiyonele derece aşırı muhtelif yükler düşüncesince fariza verici limandan, konteynerde ülkenin salname ihracatının yüzdelik 22'si, konvansiyonel yükte de yüzdelik 7'si gerçekleştiriliyor. Bu senenin 11 ayında konteynerde 763 bin 908 TEU'luk, konvansiyonelde de 3,6 milyon tonluk iyon liman üstünden ihracatı yapıldı.

Coğrafi konumu, kapasitesi, serbest hinterlandı, iç ve aut geçek destinasyonlarıyla ehemmiyetli yanında tecim noktası bulunan Mersin Uluslararası Limanı, Türkiye'nin ve bire yanında sürede Doğu Akdeniz bölgesinin önde mevrut limanlarından biri olma hususi durumunu taşıyor. Liman, güzeşte sene toplamda 3 bin 584 gemiye terminal hizmeti verdi.

"Türkiye'yi dünyaya bağlıyor"

Mersin Uluslararası Limanı (MIP) Genel Müdürü Johan Van Daele, AA muhabirine meydana getirdiği değerlendirmede, özelleştirmeden ahir akıbet 14 yılda limanın salname averaj yüzdelik 7,5 gelişme kaydettiğini ve akıbet 3 senedir ülkenin en iri limanı durumuna geldiğini söyledi.

Dünyanın 92'nci, Türkiye'nin ise en iri limanı bulunan MIP’in şu anda 2,6 milyon TEU taşımalık elleçleme kapasitesine cemaat olduğuna ayraç fail Van Deale, "2020 senesinde 2 milyon TEU'luk zamanı eşiği aşan MIP, 2021 senesinde da 2,1 milyon TEU seviyesine ulaşmayı hedefliyor. Hizmet verdiğimiz serbest hinterlandımızın taleplerini istikbal etmek düşüncesince yüzdelik 76 yetenek kullanımına şimdiden ulaşıldı. Konteyner ticaretinde devir zamane yaşanmış bulunan dalgalanmalar dikkate alınarak, bu nicelik sene zarfında kimi aylarda yüzdelik 90'lara derece yükseldi." diyerek konuştu.

Demir yolu ve karaca yolu bağlantısı bulunan limanın, endüstri bölgelerine de yandaki olduğuna özen çekici Van Deale, "MIP, çabucak ihracat düşüncesince Türkiye'yi dünyaya bağlamakla kalmıyor, bire yanında sürede asliye idmansız maddelerin çelimli yanında halde lüzumlu ithalatı düşüncesince sanayiye de dayanak noktası oluyor. Çukurova branşında bulunan liman, ilkin Karadeniz Bölgesi ve Orta Doğu devletleri edinmek kıl payı turunçgiller ve şimdi nice taravetli sonuç düşüncesince izlemsel yanında ihracat haşiv limanıdır." ifadelerini kullandı.

7 çağ 24 sayaç fariza veriyor

Van Deale, limanın, Bağımsız Devletler Topluluğu, Irak, KKTC ve başka nice semt ülkesine elden intikal kapısı rolüne cemaat bulunduğunu aktarırken, "MIP, gümrük mevzuatına editör namına 7 çağ 24 sayaç fariza vermektedir ve akıbet senelerde ihracattaki artış, limanın iş yoğunluğu ve hacmini de artırmaktadır. Son yıllarda kalan miktar trendiyle MIP, kapılardaki ek iş yükü ile başa genişlemek ve gelecekte kalan kapasiteyi istikbal etmek düşüncesince Kapılar Projesi yatırımını da başlattı." değerlendirmesinde bulundu.

MIP'in global taşımalık pazarında yanında aktör edinmek ve mega gemilere ev sahipliği gerçekleştirmek düşüncesince şimdi yanında tomar kapasiteye gerekseme duyduğunu tamlayan Van Deale, limanın, yatırımlar ile Bağımsız Devletler Topluluğu, Irak, Karadeniz linkleri ve izlemsel konumuyla Doğu Akdeniz branşında anne yol uğrağı limanı durumuna istikbaline dikkati çekti.

"Genişleme ve ıslah planlarına 450 milyon dolardan yanında tomar envestisman yapılacak"

Genel Müdür Van Deale, ihracat işlemlerinin hızlanması düşüncesince atık adımlara da ayraç ederek, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Verimliliğimizi çoğaltmak ve müşterilerimize akıcı fariza arz etmek düşüncesince harekât atak sürecindeki gelişigüzel adımı yakından strateji ediyoruz. Bu doğrultuda şimdi hızlı, şimdi dobra ve şimdi operasyonel yanında terminal hizmeti düşüncesince kimi teknolojik yapılanmalar üstünde çalışıyoruz. Son senelerde uygulamaya başladığımız çalışmalarımızdan biri de Akıllı Rıhtım Planlama aracıdır. Bu projemiz, terminalin operasyonel faaliyetlerini düzenlemeye asistan oluyor. Bu sistem, hudayinabit yanında rıhtım planlama aracıdır. Araç, 3 milyondan yanında tomar değişik rıhtım planlama seçeneğini araştırarak, taşımalık rıhtımlarındaki iş yükünün optimize edilmiş dağıtımını sağlayacak alternatifi akıllıcasına seçiyor. Yakın eskiden yetenek genişletme, takım ve enfrastrüktür planlarına 250 milyon dolarlık envestisman karşıcı MIP, önümüzdeki çağda 375 milyon dolar bulunan Mersin Limanı Genişleme Projesi (EMH II) ve 27 milyon dolarlık Kapılar Projesi edinmek kıl payı benzeyen gelecekte tevessü ve ıslah planlarına 450 milyon dolardan yanında tomar envestisman yapmayı planlamaktadır."

Küresel ticaretteki aceleci artışla baş başa lüzumlu hizmeti verebilmek düşüncesince toy yatırımlara odaklandıklarını özetleyen Van Deale, şunları kaydetti:

"EMH II projesi ile MIP, hep kapasitesini 3,6 milyon TEU'ya çıkaracak ve dünyanın en iri gemileri bulunan 400 m. uzunluğundaki dü mega gemiye bire yanında anda fariza verebilecek. Bu ek yetenek ile liman kullanıcılarına akıcı ve nitelikli fariza garantisi hasretmek talip MIP, plan kapsamında 4 sayı rıhtım vinci ve 24 sayı alan vinci edinmek kıl payı ek ekipmanlara da envestisman yapacak. Halihazırda elden 3 bin, bilvasıta namına 25 bin insana istihdam sağlayıcı MIP, bu yetenek artırımı ile EMH II projesi çerçevesinde 500 elden ve bilvasıta 5 bin ek istihdam yaratmayı hedeflemektedir.

Bu plan ile aracısız servis sayısı artacak ve şimdi çelimsiz transit süreleri ile kompetitif navlun tutarları sağlanabilecek. Proje tamamlandığında Mersin Uluslararası Limanı'nın Doğu Akdeniz'deki izlemsel pozisyonu güçlendirilecek ve bölgenin iktisadi kalkınmasına eklenmiş bedel sağlayacaktır. Sonuç namına MIP, Akdeniz havzasında bulunan başka dünya terminalleri ile taşımalık ticaretinde kompetitif yanında konumda olacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler