USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İhracatta yeşil finansman emek harcamaları hızlandı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "Sürdürülebilir ekonomiye geçiş, fakat ve fakat topyekun ortak emek vermek ve teşrikimesai ile mümkün. İhracatçıların yeşil finansman dair beklentisi büyük." ifadelerini kullandı.

İhracatta yeşil finansman emek harcamaları hızlandı
13-01-2022 13:08
İstanbul

TİM'den meydana getirilen açıklamaya göre, TİM, Sürdürülebilirlik Eylem Planı çerçevesinde Yeşil transformasyon sürecinde şimdiki hali belirleme etmek, ekosistemin topu topu paydaşlarıyla teşrikimesai imar etmek ve ihracatçıların yeşil finansman imkanlarından maksimum seviyede faydalanmalarını bildirmek neredeyse çalışmalara himmet verdi.

TİM Sürdürülebilirlik Eylem Planı çerçevesinde, yeşil transformasyon sürecinde şimdiki boyut tespiti yapmak, ekosistemin topu topu paydaşlarıyla iş birliğini imar etmek ve ihracatçılara yeşil finansman olanaklarından maksimum seviyede faydalanmalarını bildirmek neredeyse ilişik nezaret ve amme kurumlarının, arsıulusal mal kuruluşlarının Türkiye temsilciliklerinin, bankaların, TİM Sanayide Sürdürülebilirlik Bilim Komitesi ve İklim Komitesi üyelerinin, ilişik kesim temsilcileri ve akademisyenlerin katılımıyla çevrimiçi şekilde "Yeşil Dönüşüme Yönelik Finansmana Erişim Toplantısı" gerçekleştirdi.

Etkinliğe TİM Başkanı İsmail Gülle, OECD Türkiye Daimî Temsilcisi Prof. Dr. Kerem Alkin, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Mali İş donanması ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanı Orhan Solak, Avrupa bayındırlık ve Kalkınma Bankası-EBRD Türkiye Ülke Başkan Vekili Şule Kılıç, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu- BDDK İkinci Başkanı Yakup Asarkaya, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Halil Öztop, Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Güzhan Gülay, Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, KOSGEB Teknoloji, Yenilik ve Yerlileştirme Dairesi Başkanı Dr. Mehmet Görkem Gürbüz'ün indinde amme ve hususi bankaların yukarı düzem temsilcileri iştirak sağladı.

Ayrıca Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact), Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (UN – SDSN) ve İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin Türkiye Temsilciliği’nden yukarı düzem esame ile TİM’in 27 değişik sektöründen temsilciler de katıldı.

"Yeşil transformasyon ve sürdürülebilirlik çivi başına zorunluluk"

Açıklamada etkinlikteki görüşlerine arazi sunulan İsmail Gülle, yeşil transformasyon ve sürdürülebilirliğin, bu günlerde bundan böyle birlikte alternatif olmanın ötesinde, çivi başına birlikte ıztırar bulunduğunu aktardı.

Gülle, şunları kaydetti:

"Tabir-i caizse her insanın öz kapısının önünü süpüreceği, süpürmeyenlerin ayrışık yaptırımlarla erinç karşıya kalacağı birlikte devre girdik. Bu fasıl türkiye düşüncesince ayrışık vesile ve riskleri ayrımsız anda barındırıyor. Konu sonuç adım degaje birlikte ağırlık bölgesine sahip. Çünkü Sürdürülebilir ekonomiye geçiş, fakat ve fakat topyekun birlikte emek vermek ve teşrikimesai ile mümkün. İhracatçıların yeşil finansman dair beklentisi büyük.Bu toplantıyı gerçekleştirmemizde 3 asliye misyonumuz var; TİM Sürdürülebilirlik Eylem Planı çerçevesinde; Yeşil transformasyon sürecinde şimdiki durumumuzu belirleme etmek, ekosistemin topu topu paydaşlarıyla iş birliğimizi imar etmek ve ihracatçılarımızın yeşil finansman imkanlarından maksimum seviyede faydalanmalarını sağlamak. İhracatçılarımızın bu süreçte hem kamudan, bununla birlikte mal sektöründen beklentisi ince büyük."

Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın hedefinin, 2050 yılına genişliğinde açık limonluk gazı emisyonlarını sıfırlamak bulunduğunu hatırlatan Gülle, başkaca Paris İklim Anlaşması’na yan bulunan Türkiye'nin de 2053 yılına genişliğinde açık bakir çıkarma amacı bulunduğuna ayraç etti.

Gülle, "Bugüne genişliğinde bulunan öğretilerin bilakis özne bu süreç, türkiye ihracatı düşüncesince de sonuç adım eleştiri ciddiyete sahip. Çünkü Avrupa Birliği, 2021 senesinde ihracatımızın 93 bilyon dolarlık bölümünü, şu demek oluyor ki yüzdelik 41,3’ünü biricik başına gerçekleştirdiğimiz birlikte pazar. Emisyon Ticaret Sistemi’ne ek şekilde uygulanacak sınırda karbon düzenlemesi, ürünün tazammun etmiş bulunduğu karbon miktarı ile oranlı şekilde vergilendirmeye yayımcı tutulacak. 2026 senesinde uygulanmaya başlanacak sınırda karbon düzenlemesi, 2023-2025 yıllarında ihracatçılarımıza rastgele birlikte ağırlık getirmeyecek." ifadelerini kullandı.

Bu dönemin, ihracatçılar düşüncesince birlikte intikal devri şekilde planlandığını aktaran Gülle, ihracatçıların çıkarma miktarlarını bildirme edecekleri bu devri dobra değerlendirmesi icap ettiğini aktardı.

Gülle, "Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, bu devri kıymetlendirmek yerine çalışmalarımıza çabucak başladık. TİM Sürdürülebilirlik Eylem Planımızı kamuoyuyla paylaştık. Ticaret Bakanlığımız kabilinden piyasaya çıkan Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nda arazi meydan 'yeşil finansman' başlığı Eylem Planımızın da ehemmiyetli gündemlerinden biri. Bu kapsamda sayısal mentorluk ve yetişek programlarıyla yeşil uyuşma ve hava değişikliği odağında en önce yeşil finansman başlığında ifade ve eğitimlerle ihracatçılarımıza bedel katmayı amaçlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

“Finans sektörümüzün yeşil transformasyon sürecinde ihracatçılarımızın indinde olması en şişman beklentimiz”

Eylem planı kapsamında kuruluşların hem arsıulusal standartlara akıllıca emekleri bununla birlikte sayısal mahsul pasaportu ve izlenebilirlik uygulamalarının yaygınlaştırılması yerine isteklendirme alanlarının oluşturulması gerekliliğinin altını çizen Gülle, şunları aktardı:

"Bu hususta, bankalarımızın düşünce ve değerlendirmeleri ile sürece sağlayacakları katkılar ince ehemmiyet sunma ediyor. Meclisimizin de imzacısı bulunduğu Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin Sürdürülebilir Finansman Bildirgesi’ni imzalayan 8 bankamızın temsilcileri bugün aramızdalar. İhracat ailemizin gelişigüzel devir indinde bulunan mal sektörümüzün yeşil transformasyon sürecinde de ihracatçılarımızın indinde olması en şişman beklentimiz. Çünkü bu dönüşümün, ehliyetli finansman deposu sağlanmadan gerçeklemesi beklenen değil. Son devirde erke firmaları ve gerçek sektörde yeşil tahrifat ve sukuk uygulamaları kabilinden emniyet dışı finansman araçları ile finansman kanallarının çeşitlendiğini görüyoruz.

Avrupa Birliği sürece şişman birlikte finansman deposu ayırdı. Hükümetimizin yürüttüğü çalışan danışmalar kararında bu hafta 3,2 bilyon avroluk birlikte kaynağın ülkemize kazandırıldığı müjdesini aldık. Bu rakamlar arttıkça inanıyorum ki topu topu sektörlerimizin de transformasyon süreci hızlanacak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler