USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İhracatı Geliştirme Fonunun yılbaşından itibaren kefillik vazifesini namına getirmesi bekleniyor

İhracatı Geliştirme Fonunun yılbaşından itibaren kefillik vazifesini namına getirmesi bekleniyor
03-11-2021 13:40
Ankara

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, İhracatı Geliştirme Fonunun (İGF), Meclis periyodunun arkası sıra kadroları ve yönetiminin oluşmasıyla yılbaşından itibaren ihracatçılarla buluşması düşüncesince çalıştıklarını bildirdi.

Gülle, AA muhabirine, ihracatçıların inanca ihtiyacını karşılayacak müşterek kefillik kurumu bulunan İhracatı Geliştirme AŞ'nin kuruluşuna bağlı anayasa teklifinin bu hafta TBMM'de yasalaşmasını beklediklerini söyledi.

Düzenlemeyle ihracatçıların teminatsız namına İhracatı Geliştirme Fonunun sigortası kapsamında Eximbank'tan Merkez Bankası kaynaklarını kullanabileceğini tamlayan Gülle, teklifin yasalaşmasının arkası sıra sürecin elan da hızlanacağını tabir etti.

Gülle, "Meclis periyodunun arkası sıra kadroların ve yönetimin oluşmasıyla yılbaşından itibaren bu kredinin ihracatçımızla buluşması düşüncesince mevcut gücümüzle çalışıyoruz." dedi.

"Spekülatif kırat ardında değiliz"

Gülle, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun bu senenin 4'üncü para şişkinliği raporunu paylaşmış olduğu toplantıda, reeskont kredileriyle istihsal ve ihracatın desteklenmesi kanalıyla akan açığın azaltılması anlamında meydana getirdiği açıklamaya bağlı de değerlendirmede bulundu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun 2 puanlık getiri indirimini desteklediklerini elan geçmiş de dediğini anımsatan Gülle, şu şekilde konuştu:

"Bu vesileyle müşterek kat elan söyleyelim, sene böylecene yüzdelik 9 olması muhtemel büyümenin az elan 6 puanı, ihracat, ihracata mebni istihsal ve yatırımların etkisinden gelecek. Demek ki ülkenin yönünü, istihdamını, gelişmesini, büyümesini, kalkınmasını sağlayacak, bizi zenginleştirip güçlendirecek şeyin ismi ihracat. Biz bari ihracata müteveccih politikalar üretmeliyiz. Bunun düşüncesince de getiri kararını destekledik. Biz kurgusal kırat istemedik, kurgusal kırat ardında değiliz, tığ kararlı kırat peşindeyiz."

İhracatın Merkez Bankası kaynaklarıyla desteklenecek olmasının akıbet aşama manalı bulunduğunu vurgulayan Gülle, ihracatçının şu anki pınar istimal taleplerinin İhracatı Geliştirme Fonu üstünden elan da artacağını dile getirdi. Gülle, "İhracatı Geliştirme Fonu üstünden teminatsız ve hazırlop yoldan finansman ihtiyacının karşılanması dair Merkez Bankası kaynaklarına baş döndürücü ihtiyacımız olacak. Bu süreçte çokça Merkez Bankası deposu kullanacağız ki tığ de çokça döviz getireceğiz." ifadelerini kullandı.

İhracatın ithalatı istikbal oranındaki artışa da yer veren Gülle, "Böyle olunca bizim de Merkez Bankamızın da eli güçlenecek, elan şen adımlarla aut baskılar ve oynaklıklardan etkilenmeden politikamızı yürüteceğiz." dedi.

"Merkez Bankası taleplerimizi gerçekleştirdi"

Gülle, TİM namına Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu ile güzeşte ay müşterek derinti yaptıklarını anımsatarak, şunları kaydetti:

"İhracatla ilişik fikir ve önerilerimizi paylaştık. Hepimiz ayrımsız gemideyiz, çoğumuz bu ülkenin kalkınması, gelişim göstermesi ve büyümesi düşüncesince çalışıyoruz. Bizim bu yönde ne önerimiz ve tavsiyemiz mevcut ise bunları şahsen aktarıyoruz. Faizi baş döndürücü ehemmiyetli yıldırma namına görüyoruz. Faiz, yatırımı etkileyen, piyasayı ve enflasyonu bozan herhangi müşterek ayrışık etkiye sahip. Bunun bundan sonra normalleşmesi gerekiyor. Bunu da mobilyasız arama altında tutarık gerçekleştirmemiz gerekiyor. Merkez Bankasından ihracatçıların talepleri de bulunuyordu. Bazı ülkelerdeki bankacılık sistemi zımnında dövizlerin getirilmesiyle ilişik organizasyon konusu vardı, onlar da gerçekleştirildi. Şu anda ihracatçımızın bize ilettiği, bizim bakanlarımıza, Sayın Cumhurbaşkanımıza iletip de karşılığını almadığımız müşterek dava yok. Çözümü düşüncesince hacısı hocası el birliğiyle halis muhlis gayretiyle çalışıyor, bundan da alım çalım duyuyoruz. Onlar bizim önümüzü açtıkça tığ de Cumhuriyet tarihinde en efdal maaş ihracatı gerçekleştirdik. Bundan ahir ihracatlar daim 20 bilyon doların üstünde çıkarsa 2023 hedefini inşallah önümüzdeki sene yakalayacağız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler