USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

İçleri Bakanı Soylu: '2019 yılında 20 tondu, bu yıl toplam 22 tona çıkardık'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bursa'da muhtarlarla müşterek araya geldi. Soylu, Cumhuriyet tarihinin narkotik soruşturma rekorunu egale ettiklerini anlatım ederek, “2019 yılında 20 tondu, bu yıl toplam 22 tona çıkardık. Bunun 20,5 tonunu düzenlilik güçler, 1,5 tonunu da gümr?

İçleri Bakanı Soylu: '2019 yılında 20 tondu, bu yıl toplam 22 tona çıkardık'
28-12-2021 14:23

İşçileri Bakanı Süleyman Soylu, Merinos Mustafa Kemal Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde planlı ‘Türkiye Muhtarlarla El Ele” mevzulu toplantıya katıldı. Burada muhtarlara seslenme fail Soylu, maden ve terörle mücadeleden, hicret problemine derece nice mevzuyu ele aldı.

“Sizler ayrımlı siyasal görüşlerde olabilirsiniz, bu da başlangıç döndürücü doğaldır. Her birinizi seçen insanoğlu da böyledir. Size oy verenler de ayrımlı siyasal görüşleri, inançları, budunsal kökenleri olabilir. Buradaki camia herkes çeşitlilikleri barındırdığı düşüncesince Türkiye tablosudur” niteleyerek konuşmasına süregelen Soylu, “Her birinize oy verenler asliye ümit ile oy kullandı. Mahallemize dobra bakılsın, nekais izleme edilsin sanarak sizlere oy verdiler. Farklılıkları korumanın yanı esna anlaşılan zeminlerde karşılaşmak abuhava menfaatini ait asliye değerler üstünde aklıselimin, ahlakın, anne-babalarımızın, öğretmenlerimizin, camideki imamların öğrettikleri temeller üstünde buluşabilmeliyiz” dedi.

50 bin 340 muhtarımız yönetimsel şekilde İçişleri Bakanlığı'na ilişkin bulunduğunu hatırlatan Soylu, “Bu muhtarlarımızın topu topu şayet bizlere taleplerini iletemezse, aramıza hepimiz filtreler, perdeler koyarsak, tığ kocabaşı bilim sistemini devreye alamazdık. Bugüne derece düzene işlenen 125 bin alakanın 109 binini müspet sonuçlandırıp 16 binini hala izleme ediyor olanaklı miydik? Bugün elan evvel muhtarlıklarımız alakalı özlük, tabanca ruhsatname harcı, SGK primi üzere adımlarımızın üstünde müsaade haklarından tutun sert başlangıç döndürücü adımı içeren acemi eş teklif üstünde baştan sona bu arada çalışamazdık. Biz ne yaptıysak başlangıç başa yapıyoruz. Bize oy verenlerin, bizlere seçenlerin, bizlere vebal verenlerin o güvenlerini gerçekleştirme geçirmek düşüncesince görevlerimizi sürdürüyoruz. Biz noktaya gelebildiysek, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu vizyonla farklılıklarımızı kendimize eş süzgeç yapmadığımız düşüncesince asliye değerler üstünde tartışmadığımız, birbirimizi dinleyebildiğimiz düşüncesince yapabildik” sanarak konuştu.

Soylu konuşmasını şu halde sürdürdü: “Ancak bugün muhtarlıklarda başarabildiğimiz bu hali, tabii ülkenin gayrı meselelerine yansıtmak istediğimizde tuhaf eş tutuculukla huzur karşıya kaldığımızı üzülerek kırışmak isterim. Asayişin teminin de bile, terörle, maden ile mücadelede fark buna gönlü yatmayan, aklı yatmayan siyasal hırsların cazibesinden sıyrılıp bu ülkenin değerleri ile buluşamayan, batıyı namına ibadethane belirlemiş, batıdan mevrut gelişigüzel şeyi başlangıç hesabına koymuş, özgüvensiz anlayışlarla bu ülkede sizlerde hepimiz de fasıl devre huzur karşıya kalıyoruz. Bakın sizler muhtarsınız, hanginiz çarşı ve mahalle bekçilerinden huzursuz oldunuz? Tam tersi, Türkiye'de ağır ağır muhtarlar toplantıları yapıyoruz. İstanbul'dan Ankara'ya, Adana'dan Diyarbakır'a kadar. Biraz sonradan burada düzenlilik toplantısı yapacağız. Bizim buradaki içre bulunduğumuz güruh üzere olmayacak. Bazen 3 birtakım kimi 4 vakit devam eden ve daima bulunan kocabaşı ve mahallelerin gelişigüzel meselesini masaya yatırdığımız, gelişigüzel eş arkadaşımızın notlarını aldığı, bürokratların izleme etmiş bulunduğu toplantılardır. Bir araya gelip ışık verdiğimiz aman ne güzelmiş, faydalı olsun dediğimiz toplantılar değildir. Asayiş meselelerinden çarpıcılık lambasının yanıp yanmamasına kadar, keyif ocağındaki eksiklikten eş spor sahasındaki ihtiyaca derece gelişigüzel şeyi bakanlarımızla telefon açıp konuştuğumuz ve eritme aradığımız eş süreci ortaya koyuyoruz. Bana nazar boncuğu muhtarımızın çarşı ve mahalle bekçimizden rahatsızız demedi. 30 bin gözetleyici şeb kendimizi denyo ettiğimiz, gelişigüzel çalmış bulunduğu düdüklerinde bizim şen ettiğimiz çarşı ve mahalle bekçilerinin itibarını örselemek düşüncesince politika yapanları gördükçe ego üzülüyorum. Demek ki toplumla aralarında eş ara oluşmuş. Bizim gittiğimiz toplantılarda çarşı ve mahalle bekçilerine elan gerekseme bulunduğu anlamında talepler bana iletiliyor”

2017'den bu güne derece evden arakçılık olaylarının günce averajı yüzdelik 47 oranında azaldığını kaydeden Soylu, “Bu aynı 284'ten 151'e düştü. Kötü mü oldu? Hep bu arada yararını gördük. Yüzde 30'lardan yüzdelik 60'lara olayların çözülme oranına çıktı. Olayları ışıklandırma az elan 2 büküm arttı. Peki bu çirkin eş bilinçlilik mi? Birlikte maden suçlarıyla uğraşıyoruz, kullanılmayan binalarla, annesine babasına çirkin davranan maden kullanıcısıyla, muhtarlarımızla bu arada uğraşıyoruz. Mahallemizin şurasına ışıklandırma geçişsiz denince de kaymakamlığımıza, şehremaneti başkanımıza, valimize, çarpıcılık idaresine iletiyoruz ve problemi ortaya koyuyoruz. Biz sizlerle himmet arkadaşıyız. Bizim de sizinde eş idare sektörü var. Dünyanın en iri krizi ile huzur karşıya kaldık. Pandemi krizinde bu iş bana merkum değil, ego bu işten vazgeçme ederim az buçuk gümrüksüz yaparım mı dediniz yok ise herkes yöneticiler ve STK'larla taşın dibine elinizi mi koydunuz? Şimdi bana büyükşehirler oldu, muhtarlara ne gerekli varmış diyenler geriye 2-3 yıla baksınlar da anlasınlar” halinde konuştu.

“Biraz evvel bahsettiğim bu tavırları maden ile savaş fail birimlerimize de gösterdiler. Şunu anlatmak istiyorum dünyada yakalanan herkes eroinin yüzdelik 21'inin bu ülkenin polisi, bu ülkenin askeri, jandarması, yalı güvenliği, gümrük korunum birimleri yakalamaktadır. İfade edeyim bu yıl cumhuriyet tarihinin beyaz zehir yakalamaktaki rekorunu egale ettik. 2019 yılında 20 tondu, bu yıl toplam 22 tona çıkardık. Bunun 20,5 tonunu düzenlilik güçler, 1,5 tonunu da gümrük korunum ekiplerimizin yakaladı. Bütün bu savaş baştan sona başlangıç başa sürdürülmektedir” niteleyerek laflarını sürdüren Soylu, “Türkiye'de tahminî 2017 yılında uyuşturucuya ilişkin ölümlerden, adli tababet rakamlarına layıkıyla 941'di. Biz 2020 yılını 314'le tamamladık. Bu yıl elan az rakamla bitireceğiz. Bu beraberlik ile olmalıdır. Bir taraftan meselenin arza müteveccih mücadelesi, eş taraftan talebi düşürmeye müteveccih savaşı ve iyileştirme süreci ile başlangıç başa mücadelenin baştan sona başlangıç başa içindeyiz. 28 Avrupa Birliği ülkesinde yakalanan ‘extacy' tabletinden 2 büküm fazlasını gene bu ülkenin düzenlilik birimleri yakalamaktadır. Bunu tığ mi üretiyoruz, hayır. Bunlar bütünü yurtdışından geliyorlar. ABD Afganistan'ı nehiy ettiğinde 15 bin ile 20 bin dekardı oradaki üretim. 200 bin dekara çıktı. Buradan eş politika ürettiler. Oradaki kişilerin yaşamını kabusa çevirip hicret etmesini gerçekleştirme etmediler. Aynı sürede dünyaya maden ihraç ettiler. Bunu Amerika'nın kendisi yaptı. Bunu eş politika şekilde ortaya koydu ve bundan korku etmedi. Derdi bu yerleri istikrarsızlaştırmak, ufka ve gösterime değil ayaklarının ucuna bakacak hale getirmeyi hedeflediler. Büyük meseleler tabii ki sizin mahallelerin hayat standartlarını etkiliyor. DEAŞ coğrafyamız düşüncesince eş tehditti. Bunu söylüyorum ve bitmeme edeceğim. Suriye'nin Rakka'sında eş biricik palavra tabancası patlatmadan, PYD/PKK yıldırı örgütü Rakka'dan DEAŞ'ı tasviye etti. Bunu Amerika'nın gücü ile yaptı. Peki bu insanoğlu nereye gitti? Onların yönlendirmesi ile dü yere gittiler. Biri Sina Çölleri, birisi de Afganistan'la Çin arasındaki vadiye. Sonra ne oldu? ABD Afganistan'ı bırakma etti. Peki bırakma edince ne oldu? Orada Amerika'nın güdümündeki birtakım komutanlar Rakka'dan getirdikleri DEAŞ'ı içerisinde idarecilik hazırlamaya başladılar. Şimdi evren bunu görüyor. Büyük eş oyun, iri eş tezgah. Bazen demokrasinin içine sızma eş tezgah. Bazen sulh ve uhuvvet içine sömürme fail eş senaryo, birtakım kimi de eş şeyle savaş ediyormuş üzere yayınlanan eş senaryo ile huzur karşıyayız” dedi.

LGBT mevzusuna da yer veren Bakan Soylu, “Ben muhtarlarımıza soruyorum. Mahallede ne ana ağababa size Türkiye'de LGBT'nin gelişme göstermesi düşüncesince müracaatta bulundu? Bir ana ağababa LGBT bu ülkede yayılsın, bizim çocuklarımız bu işlerle elan başlangıç döndürücü ilgilensin sanarak eş isim size başvurdu mu? Bu aşk nereden çıkıyor? Avrupa ve Amerika'dan çıkıyor. Çok basit, yurtdışında bu dernekler, evkaf var. Büyükelçilikleri var. Biz şüphesiz ayakta duruyoruz? Uyuşturucu, terör, hesaplı şekilde saldırıyorlar tığ gene ayakta duruyoruz. Çünkü karı yapımız güçlü. Aile yapımızı sarsmaya, zemini aşüfte hale gelmek düşüncesince gelişigüzel şeyi yapıyorlar. Ama değerli olamıyorlar. Medeniyetimiz, müesseselerimiz, devletimiz çelimli lakin en önemlisi milletimizin mayası güçlü. Yurtdışından bu derneklere müteveccih ağır eş fonlama var. Bunu dile getiriyoruz. Burada dava bulunduğunu paylaşıyoruz lakin bizi gene linç etmeye çalışıyorlar. Elin oğlu Türkiye'de bu meselelerin çoğalması düşüncesince bozukluk servet versin? Elin oğlu ABD hala eş yıldırı örgütü bulunan PYD/PKK bozukluk desteklesin? Bana birisi bunu açıklama etsin. Bir Amerikalı yurttaş öz ülkesinin eş yıldırı örgütünü desteklemesini lüzum mi? Sadece servet vermiyor. Silah, mühimmat, eğitim, destek, moral, izleme ve beyin veriyor. Sonra dünyaya çıkıp demokratlık ve ahbaplık üstünlüğü vaazı vermeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Bir ihtilaf partisinin umumi başkanının ABD Büyükelçisi ile eş ayda 4 kez görüştüğüne de ağıt veremediğini tabir fail Soylu, “Benim aklım ermiyor. Bir ihtilaf umumi başkanı ABD Büyükelçisi ile 1 ayda 4 kez ne görüşür ve ne konuşur? Bana birisi bunu söylesin. Ben Türkiye yurttaşı şekilde kendime açıklama edemiyorum. Görüştüğü devir ‘Ya siz kusur ediyorsunuz PYD/PKK destekliyorsunuz' diyor mu? ‘Sizin ne işiniz mevcut Türkiye'deki LGBT'cilerle' diyor mu? ‘Siz Afganistan'dan maden imalatı ile etraflı coğrafyamızı maden ile huzur karşıya bıraktı' diyor mu dedi mi yani? Şapkayı öne alıp almak lazım” sanarak konuştu.
Dünyada eş küreselleşmenin bulunduğunu tamlayan Soylu, “Temel derdimiz, bu globalleşme dünyada görülmemiş eş meslek açtı. Hepimiz Avrupa'daki metodlar açılacak, gelişigüzel yere pasaportsuz girilecek. Sınırlar açılacak, çiçek, kurt uhuvvet gelişigüzel bilinçlilik dobra olacak. Ne devir 20'inci yüzyılının sonuna kadar. Geldik 21'inci asrın başına. Vekalet savaşlarından Afganistan'dan, Suriye'ye derece dü yıldırı örgütü DEAŞ ve PYD/PKK Irak ve Suriye'nin talih otoritesini karmakarışık etti, namevcut etti. Şu an dünyanın dört asliye problemi var. Salgın ve hicret sorunu. Birçok abuhava bizim yaşadıklarımızın yüzdelik 1'ini yaşadıkları halde, bütünü sinmişler korkmuşlar. Göç probleminin Türkiye ve Yunanistan arasına sıkıştırmışlar, cingözlük hazırlamaya çalışıyorlar. Türkiye'de ile Suriye sınırı ortada sıkıştırmışlar, Türkiye ile İran sınırı arasına sıkıştırıp menfaatlerini oradan kurtarmaya çalışıyorlar. Aman tığ ilgilenmeyelim diyorlar. Bir parça sanatkâr gönderirler Angelina Jolie eş ışık verir. Onlar da otururlar, bu işlerle ne dobra ilgilendik derler. Ya kolları kopan çocuklar, annelerini babalarını kaybeden evlatlar, ya önümüzdeki 100 yıla tramva şekilde yansıyacak nesiller, ya bu tramvaların yapacağı eritme şüphesiz olacak?” dedi.

Suriye'de yapılanları da özetleyen Bakan Soylu, “Bize kızdılar. İdlip'te briket ev yapıyorsunuz diye. Keyfimizden yapıyoruz sanki. Bütün STK'larla başlangıç başa 50 bin üstünde yaptığımız evler oradaki kişilerin minimum oturabilecekleri arazi bulabilmeleri içindir. Yarın öteki güneş çadırları bittiği devir Türkiye'ye eş gezi başlatmamalarının temini için. Onları orda emin eş halde oturtabilmek için. Geçen alışveriş haset Çobanbey'de Suriye tarafındaydık. Bin 400'ün üstünde endüstri sitesi yaptık. Kendi paramızla değil. Orayı evvel huzura, güvene getirdik. Oranın meclisi ile eş arazi ayarlandı. Bir kısmı bitti, gayrı kısmı haziranda sona erecek birlik 25 bin isim çalışacak. Zaten ora Gaziantep ve Kilis'le iç içe. Buradan oraya insanoğlu gidecekler. Biz garp üzere Afrika'nın madenleri yüzünden orayı sömüren, ondan sonradan posasını orada bırakıp bu insanoğlu ne yaparsa yapsınlar diyen eş kavim değiliz. Biz gittik İdlip'te kişilerin sağlık, yetişek hizmetlerini alabilmeleri düşüncesince ne gerekiyorsa yaptık. Bunu da doğacak nesillerimize gösterdik. Fırat Kalkanı bölgesinin baştan tecim merkezi biçimine gelmesini ve yaşamın normalleşerek buradan oraya dönüşün sağlanması düşüncesince adımlar attık. Bunların hangisini garp devletleri yaptı? Biz yaptık. Benimle dalavere geçiyorlar. Şımarmadık diyorum, ha şımarmadık doğru. 3 bin dolardan 10 bin dolara geldik tığ şımarmadık. Atamıza, anamıza sırtımızı dönmedik. Komşularımıza sırtımızı dönmedik. Camilerimize, İstiklal Marşımıza, Cumhuriyetimizi kuranlara kulaklarımızı tıkamadık” dedi.

Muhtarlar düşüncesince Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) tamamladıklarını özetleyen Soylu, “Ölü projeydi, taannüt ettik, ASELSAN'a ağa, ağababa dedik. Onlarda bu projeyi bitirdiler. Bizde borcumuzu onlara ağır ağır ödüyoruz. Ama işlerimizi yaptık. Bunları demincek şehremaneti ve muhtarlarımıza açıyoruz. Tüm amme kuruluşlarına açıyoruz. Kurumların entegrasyonunu oraya getiriyoruz. Kişisel Veriler Kanunu'nun bizlere elverdiği ölçüler dahilinde muhtarlarımıza açacağız. Muhtarlarımız mahallelerinde göçmenlerin tamamını görecekler. Orada yaşayanları, taşıyanları görebilecekler. Gün geçtikçe dizge geliştikçe açmaya bitmeme edeceğiz. Nüfus Matik dediğimiz eş işyar derece vazifesini meydana getirecek cümle kurduk. Nüfus idaresine gelmeden yapılması müstelzim işlerden eş tanesi mahallede, durumunda halledilsin. Burada dijitalleşmenin bizlere sağlamış bulunduğu avantajları kullanacağız” halinde konuştu.

Sosyal medyanın da dünyada ehemmiyetli eş iş biçimine geldiğini tabir fail Soylu, “Göçün nedeni tığ olmadığımız gibi, feysbuk ve twitter'inde sahibi tığ miyiz? Her çeşitli zeval orada işlensin, gelişigüzel ferdin orada mahremiyetine girilsin, gelişigüzel çeşitli taşlama yapılsın. Dünya bununla alakalı ne yapıyor? Dünya salgınla alakalı bizlere eritme üretti mi? Dünya Sağlık Örgütü eş eritme üretmeyi bırak birbirlerinin maskelerini çaldılar. Birbirlerine telkih vermediler. Aşıyı izlemsel çelim şekilde kullandılar. ‘18 Mart'ta Avrupa Birliği uyuşma imzaladı. Dedi ki, ‘Biz göçün kaynağında engellenmesi düşüncesince aşama atacağız'. Bir biricik aşama atmadı. Tamamı asılsız üstünde oturmuş, vizyonsuz eş liderler manzumesinin yapamadıklarını gördüğümüz seneler geçirdik, geçiriyoruz. İnsanları ölüme bırakma ettiler. Ege Deniz'inde botları batırdılar. İnsanları soydular. Bunlardan eş tanesini Türkiye yapmış olsaydı, bizi evren mahkemelerinde yargılarlardı. Kendilerinin dokunulmazlıkları var. 21. çağ onların dokunulmazlıklarını aldı” sanarak konuştu.

Samet Doğru - Uğur Uslubaş
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler