USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İçişleri Bakanı Soylu, Türkiye-İran sınırındaki asayiş duvarı çalışmalarını inceledi

İçişleri Bakanı Soylu, "Bugüne derece başta Ağrı, Iğdır sınırı ve içerisine bulunduğumuz Çaldıran endüstrisi karışma 191 kilometre duvar yapılmıştır. 837 kilometre duvar da Suriye sınırında gerçekleştirilmiştir." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu, Türkiye-İran sınırındaki asayiş duvarı çalışmalarını inceledi
24-04-2022 22:21
Van

Çeşitli araştırmalarda mevcut olmak nerdeyse Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, İller İdaresi Genel Müdürü Hüseyin Kürşat Kırbıyık ile Van'a mevrut İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ferit Melen Havalimanında Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Hüseyin Kurtoğlu, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez, AK Parti İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu ve tören düzeni üyeleri çeşidinden karşılandı.

Helikopterle Çaldıran-İran sınırında düz yazı edilen düzenlilik duvarı ve düzenlilik alternatifini inceleyici Soylu, icraat kendisince Vali Bilmez ve şirket yetkililerinden bilgelik aldı.

Bakan Soylu, burada icra ettiği açıklamada, tahminî 3,5 yılı fazla süredir gün doğusu ve lodosluk sınırında düzenlilik duvarı çalışmalarının yürütüldüğünü belirterek, "Bugüne genişliğinde Ağrı, Iğdır sınırları ve onun da elden üzerinde Ermenistan sınırı şekilde nitelendireceğimiz sınırlarda lüzum duvar lüzum ışıklandırma ve yazma emek vermesi yapılmıştır." dedi.

"Bir politik partinin 14. katından 'Türkiye'de sınırlar dobra tutulmuyor, sınır namustur' niteleyerek burada yapılanları görmezden neşet buyurmak vicdana da insanlığa da serdengeçti dirilik ederek buralarda uğraş fail alp düzenlilik güçlerimize bühtan ve iftiradır" diyen Bakan Soylu, "Bunu hakeza söyleyerek peşi esna bunu şehirlerin billboardlarında, yukarı geçitlerde pankartlama emek vermesi yaparak devletini milletinin gözünde âcizlik hali düşürmeye idman sonuç aşama insanoğluna yakışmayacak davranıştır." ifadesini kullandı.

"Toplam 1028 kilometre duvar şu anne genişliğinde yapılmıştır"

İçişleri Bakanı Soylu, Van-İran sınırında tahminî birlikte ay evvela 5-6 m. esas rahmi altında artan ve değme muhtelif çalışmanın az daha olanaksız hala geldiği birlikte bölgede düzenlilik duvarının düz yazı edildiğini kaydetti.

Şu anne genişliğinde 26 mayın tarlasının temizlenmekte bulunduğunu dile getiren Soylu, şöyleki dedi:

"Bugüne genişliğinde başta Ağrı, Iğdır sınırı ve içerisine bulunduğumuz Çaldıran piyasası engelleme 191 kilometre duvar yapılmıştır. 837 kilometre duvar da Suriye sınırında gerçekleştirilmiştir. Toplam 1028 kilometre duvar şu anne genişliğinde yapılmıştır. Bir duvarın yapılması düşüncesince neler geçişsiz Bunu gene CHP'nin 14. katından anlayabilmek isteyenlere anlatım buyurmak istiyorum. Şu anda şu sektörde 26 mayın tarlası temizlenmektedir. Mayın tarlasını temizleyenler jandarmanın mayın bölüğüdür bunu akredite edenler de Milli Savunma Bakanlığının MAFAM angın bu konudaki birliğidir. Ondan sonraları burada düzenlilik yolu açılır. Bu yapılırken burada düzenlilik önlemi alınır. Çünkü huzur yandan ve yıldırı örgütünün değme noktadan rahatsız etme edebilme yeteneğine huzur burada sınır birliklerimiz ayrımsız sürede Polis hususi Harekat (PÖH) ve jandarmamız sınır düzenlilik yollarının ferah ferah yapılabilmesi düşüncesince burada hazırlık alırlar."

Duvar ihalelerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ), senelerdir sınırda bunları yapmak düşüncesince güç ortaya koyduğuna yer veren Soylu, "Peki bunu ne sağlarlar? İran ile koordinasyon içre çalışırlar. Bunların nereden ve ne geçebileceğini, bilgili içtima neresi bulunduğunu burada realizasyon ederler. 14. kattaki konfor bunu idrak edebilecek yetenekte tabii olmayacaktır." niteleyerek konuştu.

"Sadece gün doğusu sınırımızda 250 optikçi kulemiz var"

Bu çalışmaların birlikte imal edilen duvarların montaj edildiğini, düzenlilik güçlerinin de bölgede mukteza önlemleri aldığını özetleyen Soylu, "Zaman devir buranın nakıs 40 dereceye düştüğünü anlatım etmem gerekir. Birileri düşüncesince birlikte obje anlatım ediyorsa." dedi.

Ağrı'dan Hakkari sınırına, Hakkari sınırında Irak sınırındaki Hezil Çayı'na, Hezil Çayı'ndan da Suriye sınırında duvarların başlamış olacağı alana genişliğinde halis muhlis bölgenin aydınlatılması düşüncesince cazibe idaresiyle TEDAŞ'la bütünleşmiş edilerek baş döndürücü çetince koşullarda cazibe getirildiğini vurgulayan Soylu, şöyleki bitmeme etti:

"Buradan teröristin, kaçakçının, gümrüksüz göçmenin geçmesini engelleyebilmek düşüncesince ayrımsız sürede ayrıksı muhtelif adımları atıyoruz. Bu bölgenin içre başta en ehemmiyetli meselelerden birisi üs bölgeleridir. Aynı sürede sınır birliklerimizin konuşlandığı karakollardır. Bir yandan üs yerleri bilgili tepelerde, birlikte yandan sınır birlikleri birlikte yandan da yalnızca gün doğusu sınırında 250 skor optikçi kulelerimiz var. Bunların yüzdelik 95'i bitti. Bu kuleler ne yapıyor. Bazıları 16 kilometreye kadar, birileri 10 kilometreye genişliğinde vücut ve insanoğlu görebilme yeteneğine eş olan, 4 kilometrede insanı kesin şekilde algılayabilen elektrokardiyografi optikçi kuleler burada konuşlandırılmaktadır. Bunların da değme birinin kedine ilişik imalatı bulunmaktadır bunlar ASELSAN çeşidinden gerçekleştirilmektedir. Optik kulelerin birlikte 284 parça termal alıcı vardır. Yüze DOĞRU bu bölgede ve lodosluk sahasında kasılma edilmiş karakol atan, kendine ilişik kuleleri olabilecek araçlarımız yalan konusudur."

"26 tarlada mayın emek vermesi yapılmaktadır"

Birinci, ikinci ve üçüncü evrelerdeki 26 tarlada mayın çalışmasının yapıldığı bilgisin sağlayan Soylu, şöyleki bitmeme etti:

"Van'da 295 kilometrelik birlikte düzlük var. Çaldıran, Özalp, Saray piyasası inşallah bu senenin sonuna genişliğinde tamamlanacak. Geri artan Gelenler, Albayrak ve Başkale piyasası de doğacak sene tamamlanacak. Doğu sınırımızın tüm 2023'te Cumhuriyetimizin 100. senesinde hem duvarlarla hem optikçi kulelerle hem termal kameralarla hem de düzenlilik yollarıyla lif çitleriyle arama altında tutulacak. Burası sınır ve burada karakollarımız var. Bir tarafta manşet hususi harekatımız burada. Sınır birliklerimizin gerisinde rastgele birlikte kaçış bahis konusu kabil niteleyerek bitim birliklerimiz de ağız ağıza bütünleşmiş şekilde. 'Biz nerede hazırlık almalıyız, ne yolda hazırlık alırsak gümrüksüz muhacir geçişini engelleyebiliriz' niteleyerek yorum yaptılar bu hasıl noktaların tamamında hudutta Türk Silahlı Kuvvetleri, onun gerisinde jandarma ve PÖH, ayrımsız sürede bu alana genişliğinde bulunan alanlarda PÖH ve jandarma birlikleri özlük sahalarına ilişik halis muhlis kapamaları gerçekleştirmektedir."

Van Gölü'nün güvenliğini güzeşte yıldan itibaren Sahil Güvenliğe verdiklerini ve Doğu ve Güneydoğu'da önceki kat birlikte gölde yalı güvenliğin fariza aldığını tamlayan Soylu, Akdeniz ve Ege Denizi'ndeki muhacir ve öteki kaçakçılıklardan elde etmiş olduğu tecrübelerden burada yararlanma buyurmak istediklerini kaydetti.

Bölge değme bölgede arama altında tutuluyor

Bu alanlarda güveliğin sağlanabilmesi düşüncesince mayın tarlalarının temizlendiğini, ışıklandırma düşüncesince Ağrı sınırından Hakkari sınırına genişliğinde cazibe çekildiğini dile getiren Soylu, şunları söyledi:

"Burada baş döndürücü çetince koşullarda ve ayrımsız sürede terörün saldırmasını da delik uğrunda bulundurarak birlikte düzenlilik duvarı ve düzenlilik yolu yapılıyor. Aydınlatmalar yapılır ve düzenlilik duvarının hesabına lif yazma çekiliyor. Termal kameralar yerleştiriliyor ve optikçi kuleler yapılıyor. Araçlarla karakol yollarında güç gider edilmektedir. İnsansız iklim araçlarımızla ne düzenlilik yollarında ve öteki alanlara karakol atılıyorsa, onlarla da daim karakol atılmaktadır. Keşif ve bakma faaliyetleri de dronlarla ve düşünce altı İHA'larla sağlanmaktadır. Bundan muradımız şudur, milletimiz devletinden güvenli olsun. Devletinden güvenli olmayanlar olabilirler, yöntem yerine burada senelerce hududu ismet bilici ve bunun düşüncesince serdengeçti dirilik fail yapıncak kuzularımız, alp askerlerimiz, polislerimiz, jandarmamız ve düzenlilik korucularımız iri birlikte mücadeleyi ortaya koyarken birilerinin yalnızca politik arzuları oluşsun niteleyerek birtakımı iftiralar altında kalabilirler lakin bu yurt bühtan atanların söyledikleriyle burada yiğitçe uğraş fail arkadaşlarımızın o gayretlerini ortadan kaldırmaz. İftiralar bühtan sahiplerinin olur."

Kahraman düzenlilik güçlerinin bu memleketin birliği, bütünlüğü, özgürlüğü için, bayrağın ari ve engellenmeyen halde dalgalanması düşüncesince iri birlikte mücahede gösterdiğini aktaran Soylu, "Gözleri var görmezler, kulakları var duymazlar, kalpleri katıdır anlayamazlar. Bunlar tabii ki bu yurt düşüncesince mücahede fail arkadaşlarımızı yıldıramazlar. Buradaki icraat bitmeme edecek. Özalp sektörünü tamamlayacağız bu senenin sonuna kadar. 2023'te de halis muhlis ihaleleri elden çabucak bitmiştir, sonunda 29 Ekim bakımından gün doğusu sınırımızın tüm düzenlilik duvarlarıyla bu arada düzenlilik dibine gücenmiş olacaktır." niteleyerek konuştu.

Bakan Soylu, incelemelerinin peşi esna Şamya Taşı Üs Bölgesi'nde askerlerle birlikte araya geldi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler