USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

İçişleri Bakanı Soylu: Şu anne derece 80 ilimizin kıyamet riziko kısıntı planlarımızı tamamladık

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şu anne denli 80 ilin kıyamet riziko kısıntı planlarının tamamlandığını belirterek, "Sadece İstanbul'un planı çalışılmaya bitmeme ediyor, inşallah onu da sene sonuna tamamlamış olacağız." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu: Şu anne derece 80 ilimizin kıyamet riziko kısıntı planlarımızı tamamladık
01-11-2021 15:16
Ankara

Afetlerin az elan kâffesi çeşitleriyle dirlik karşıya kalınan dü salname yanında dönemden geçildiğini kail Soylu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 21. yüzyılın kökeninden itibaren Türkiye hesabına ortaya koyduğu değiş ve dönüşümün, gerçekleştirdiği devrimlerin, AFAD'ın öz düzentileme durumuna de kemiksiz yanında halde yayılma ettiğini vurguladı.

Bakan Soylu, "Afetlerde koordinasyon, organizasyonel güç, kıyamet mevzusundaki kâffesi kabiliyetlerimizin ve imkanlarımızın büyümesine müteveccih atık adımlar, esasi bakımından bu vizyonun, değişimin ve dönüşümün yanında neticesidir sanarak kıymetlendirmek gerekir." sanarak konuştu.

Son dü yılda yaşanmış olan afetlerin, ihtimal de bazısı devletlerin yanında yüzyıllık müddette dirlik karşıya kalabileceği kıyamet sayısını barındırdığını tabir fail Soylu, "Tüm arkadaşlarımız, kendine ilişik yükümlülüğü ve mesuliyeti hissedip, plan çerçevesinde doğrudan dostlarıyla bu arada icap kontrol kurtarmada icap elan ahir çalışmalarda ağırbaşlı yanında ulama ortaya koymuşlardır." dedi.

Afetler dair oluşan hassasiyetlere ayraç fail Soylu, eskiden herhangi yanında afette, dirlik karşıya kalınan herhangi yanında zorlukta vatandaşların, "Nerede bu devlet?" sanarak başkaldırma ettiğini, başkaca vatandaşların devletin geç gelmesinden, afete vaktiyle karışma edememesinden meydana gelen itirazlarını, kırgınlarını, küskünlüklerini, yalnızlıklarını dile getirdiğini aktardı. Süleyman Soylu, şu halde bitmeme etti:

"Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yanında devrim, yanında dönüşüm, yanında değişimle beraberce bundan sonra 'Nerede bu devlet?' sözcüğü, milletimiz kabilinden bundan sonra ötme edilmemektedir. Her şeyden ve herkesten ilkin devlet, dört başı mamur kurumlarıyla ve dört başı mamur kapasitesiyle orada bulunmaktadır. Cumhurbaşkanından mahalle muhtarına derece hepsi el birliğiyle iri yanında mücadeleyi ortaya koymaktadır. Bu, milletimizin güç dönemlerdeki birlikteliğinin resmedilmiş halidir. Gelecek nesillerimize de bırakabileceğimiz dobra yanında bütünlük fotoğrafıdır."

Bu "birliktelik fotoğrafı"nı içtimai medyada dedikodu, yalan, dezenformasyonlarla darmadağın geçirmek isteyenlerin de bulunduğuna yer veren Soylu, "İlk kişiden bugüne derece göz boncuğu gerçeğin beden örtülmez. Biz elleme yapmakla mükellefiz, kılıç işlerimizi yapmakla mükellefiz. Gerçeğin sahibi, doğrunun sahibi Allah'tır, göz boncuğu düşünce etmeyin. Kim ne köksüz söylerse söylesin, ki ne dezenformasyon yaparsa yapsın, ki sisli suda balık avlamaya çalışırsa çalışsın bilmenizi isterim ki kâr alamaz." ifadelerini kullandı.

"Angelina Jolie fotoğrafı üstünden yalnızca 'mış kabilinden yapıyor' olmadık"

AFAD çalışanlarına teşekkürname fail Soylu, "Bangladeş'ten Myanmar'dan Yemen'e derece dünyanın nice alegori elinizi uzattınız, elimizi uzattık, oralara dayanak olduk, insanlığa cemaat çıktık. Birileri gibi, Angelina Jolie fotoğrafı üstünden yalnızca 'mış kabilinden yapıyor' olmadık. Dünyanın nice mazlum ve kıygın bölgesine, herhangi yanında yere uzanan çelimli yanında Türkiye fotoğrafını, çelimli yanında Türkiye anlayışını ortaya koydunuz." sanarak konuştu.

Dünyada yaşanmış olan afetlere ayraç fail Soylu, "Pandemiyi dünyayla bu arada yaşadık. Afetsellik artıyor ve bunu dünyayla bu arada yaşıyoruz. İklim dengesizliklerinin sonuçlarıyla dünyayla bu arada yüzleşiyoruz. Hatta selleri ve orman yangınlarını Avrupa ülkeleriyle ve ABD ile beraberce yaşıyoruz." dedi.

Afet dair Birleşmiş Milletler'in kaynak kasıntı şekilde tanımış bulunduğu Afetlerin Epidemiyolojisi Merkezinin (CRED) verilerine ayraç fail Soylu, 1980 ile 1999 yılları arasındaki 19 salname devirde dünyada yekûn 4 bin 212 afetin meydana geldiğini, 1,19 milyon ferdin yaşamını kaybettiğini ve 3,25 milyon insanoğlunun da bu afetlerden etkilendiğini dile getirdi.

Soylu, CRED verilerine gereğince 2000-2019 dönemindeki 19 salname periyotta ise yekûn 7 bin 348 afetin meydana geldiğini, 1,23 milyon insanoğlunun yaşamını kaybettiğini ve bu afetlerden 4 milyon insanoğlunun etkilendiğini bildirdi.

Afet riski faziletkâr yanında coğrafyada yaşamı sürdürmenin verdiği tecrübeyle, müdahalede elan değerli neticeler almaya çalıştıklarını tamlayan Soylu, şunları söyledi:

"Bunu yalnızca yanında rakiplik güdüsüyle söylüyor değilim, kıyamet kabilinden yanında meselede hakeza yanında değerlendirmeden de Allah'a sığınırım. Kendimizi akıllıcasına çözümleme edebilmek düşüncesince bu kıyaslamayı yapıyorum. Elbette ki hala yanında Japonya değiliz, eksiklerimiz var, onları da konuşacağız bu arada çözeceğiz fakat mütekâmil ülkelerde, ilkin kâr zamanlarda kıyamet anı müdahalede devir zamane yaşanmış olan sorunlara, gecikmelere bakınca, öz gücümüzü ve başarılarımızı akıllıcasına kıymetlendirmek ve geleceğe ilişik akıllıcasına planlamalar gerçekleştirmek olanağı buluyoruz."

"AFAD'ın kâr 2 yılda envestisman programına almış bulunduğu hane sayısı 38 bin 574"

Süleyman Soylu, AFAD Başkanlığı kabilinden yanında kurumu oluşturmanın emeksiz yanında iş olmadığını, AFAD'ın yalnızca kâr 2 yılda envestisman programına almış bulunduğu hane sayısının 38 bin 574 bulunduğunu bildirdi. Bunlardan 10 bin 135 konut, 18 iş noktayı ve 87 ahırın tamamlanıp adalet sahiplerine konfirmasyon edildiğini özetleyen Bakan Soylu, şunları kaydetti:

"Bana göre, en iri kazanımlarımızdan biri de milletimiz gözetiminde afetlerde yanında umutsuzluk, yanında biçarelik anlayışını, daim beraberce devletimizin, hükümetimizin, faziletkâr yeteneği ve karışma kuvvetiyle silmiş olmamızdır. Artık vatandaşımız biliyor ki yanında kıyamet bulunduğu devir devletim ilkin andan itibaren yanımdadır ve herhangi yanında ihtiyacımı karşılayacaktır. Avrupa'daki, dünyada yaşanmış olan afetsellikleri daim bu arada strateji ettik. Müdahalede kesinlikle geç kaldıklarını, devletin vatandaşını kesinlikle biricik başına bıraktığını, yalnızlaştırdığını, itirazları, isyanları ve bunu normalmiş kabilinden kesinlikle aktardığını daim bu arada gördük. Bu anlayışın kurulu olması kıyamet anı yönetimi açısından aşırı önemli."

"80 ilimizin kıyamet riziko kısıntı planlarımızı tamamladık"

Afet Risk Azaltma Planı'nın altında, il kıyamet riziko kısıntı planlarının bulunduğunu, bunun ilkini Kahramanmaraş'ta açıkladıklarını tabir fail Bakan Soylu, "Tarihimizde ilkin el il kıyamet riziko kısıntı planlarını yaptık, 2021 yılı sonunu hedefledik, şu anne derece 80 ilimizin kıyamet riziko kısıntı planlarımızı tamamladık. Sadece İstanbul'un planı çalışılmaya bitmeme ediyor, inşallah onu da sene sonuna tamamlamış olacağız." dedi.

Türkiye Afet Anı Müdahale Planı'nın ağırbaşlı faydalarının görüldüğünü dile getiren Soylu, "Son 2 salname tecrübelerimizde deminden bu planı baştan güncellemek şartıyla arkadaşlarımız çalışmalarını doğrudan yalnızca tamamladılar. Bunun da en kâr aktüel vaziyetini endamsız yanında müddette yayınlamış olacağız." sanarak konuştu.

Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği'nin güncellemesini de tamamladıklarını kail Soylu, bunu da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın takdirlerine bildirme ettiklerini bildirdi.

Toplumun kıyamet bilincini arttırmak hesabına da ehemmiyetli adımlar attıklarını, toplumda yanında kıyamet refleksi yapmaya mücahede ettiklerini özetleyen Süleyman Soylu, şunları kaydetti:

"Çünkü yaşadığımız afetlerde, ilkin depremlerde, kişilerin kıyamet alelacele ne yapacağını bilmiş bulunduğu seviyede ölüm kalım oranının arttığını gördük. Mesela enkazdan deli dolu çıkarttığımız vatandaşlarımızın, ilmî şekilde akıllıcasına halde davranmış insanoğlu bulunduğunu gördük." dedi. Bu nedenle, "Afet bilgisi, eşittir avlu bilgisi" sloganını geliştirdiklerini ve bu çerçevede, bu yılı afetlere ilaç yılı anons ettiklerini kail Bakan Soylu, "Yıl sonuna derece 51 milyon vatandaşımıza ulaşmayı hedefledik. Bu amaçla kampanyalar, terbiye materyalleri, videolar ve ayrışık kurumlarla teşrikimesai protokolleri imzaladık. Şu anne derece 42 milyon 534 bin 328 vatandaşımıza kıyamet farkındalık eğitimi, 15 bin 588 personele kıyamet farkındalık eğitmen eğitimi, 101 bin insana KBRN farkındalık eğitimi verdik."

Soylu, eğitimlerin 2022'de de bitmeme etmesi icap ettiğini belirterek, kâffesi öğrencilere kıyamet eğitimi verilmesinin önemine ayraç etti.

İçişleri Bakanı Soylu, kâr zamanlarda diyar davranışlarının daima uç noktalarda olduğuna ayraç ederek, "Yağmur yağıyorsa da bugüne derece yepyeni derecede faziletkâr seviyede yağıyor, yepyeni sellere etken oluyor. Keza diyar sıcaklıkları hem bizde hem dünyada artıyor. Dolayısıyla keyif bilgisi tahminlerini kesinlikle aşırı strateji geçirmek ve bu aşamada kurumsal ilişkileri artırmak, ilaç almak, burada göz boncuğu aralık tutmak lazım." sanarak konuştu.

AFAD Mobil uygulaması

AFAD Mobil uygulamasını aşırı endamsız müddette devreye alacaklarını bildiren Soylu, çalışmanın altyapılarının bittiğini, şu anda kimi denemelerinin yapıldığını belirtti. Bakan Soylu, "Bu uygulamanın, etkin herhangi yanında cep telefonunda olmasını istiyoruz, maksadımız budur." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu, 12 Kasım'da gideceği Düzce'de, AFAD Mobil uygulamasını başlatacaklarını da bildirdi.

Kentsel tahavvül dair çağrı

Kentsel tahavvül çalışmalarında kolaylaştırıcı, uzlaşmacı olunması çağrısı karşıcı Süleyman Soylu, şunları kaydetti:

"İmzalar, onaylar makamlarda beklemesin. Türkiye'nin herhangi yanında tarafındaki faylarda yanında çabukluk olduğu, bundan sonra yanında giz değildir. Dolayısıyla, kentsel tahavvül başvurularında, izinlerde, kurumlarımızın elan yapıcı, dava dekoder ve kâr odaklı davranmalarını bekliyoruz. Aynı beklentiyi, yurttaşlarımız düşüncesince de tabir geçirmek isterim. Kentsel dönüşüm, 'acaba buradan bambaşka yanında bilinçlilik elde edebilir miyim' değil, kendini mizan kabul etme vesilesidir. İşe bu anlamda beslemek ve müspet iktisap geçirmek lazım. Bugün binalarımızı esaslandırmak düşüncesince harcayacağımız yanında birim, hareket sonrası harcanacak 7 birime eşittir ve buna dirilik kayıpları karışma değildir. Bunun acısını, bu kaybın büyüklüğünü tanım geçirmek de elhak beklenir değildir. Bu itibarla, hem kurumlarımızın, hem yurttaşlarımızın bu mevzuda gayretlerini ve hassasiyetlerini dileyiş ediyorum."

Konuşmalar öncesinde, AFAD'ın 2019'daki Eğitim ve Değerlendirme Toplantısının peşi sıra yaşanmış olan hadisat ve bu vakalara dirlik sunulan mücadelelere bağlı yanında videoteyp vizyonu yapıldı.

Toplantıda ayrıca, "depremin ilkin saati" başlıklı bilgilendirme videosu izlendi.

Eğitim toplantısında, AFAD Başkanı Yunus Sezer de kurumun çalışmalarına bağlı bilgiler verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler