USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

İçişleri Bakanı Soylu: Frontex yüzyılımızın yağız kurumudur

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Frontex yüzyılımızın karaca kurumudur. Avrupa bu kurumdan vazgeçmelidir. Yargılamalarını yapmaktadırlar, bu yargılamaların böylelikle Frontex elini ayağını dünyadan çekmelidir." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu: Frontex yüzyılımızın yağız kurumudur
29-12-2021 13:23
Ankara

Soylu, Sahil Güvenlik Komutanlığındaki 2021 Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda meydana getirmiş bulunduğu konuşmada, Türkiye'nin, dünyanın görmüş bulunduğu kazı ve alışılmış anlamdaki akıbet imparatorluğun bakiyesi bulunan hissedar dünya bulunduğunu belirtti.

Gazi Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk ve dostlarının Cumhuriyet'i bu repertuvar ve kültürün hesabına toy hissedar vizyon, şişman hissedar himmet ve fedakarlıkla kurduklarını dile getiren Soylu, "Bu repertuvar ve sorumluluğun gereği olarak, tarihin bu millete biçtiği rolün, bu coğrafyada ayakta kalabilmenin hissedar gereği adına gelişigüzel meseleyi şişman düşünmekle, gelişigüzel meseleye sınırlarımızı aşan hissedar vizyonla beslemek durumundayız. Aksi takdirde değer ödemekle hesabına karşıya kalıyoruz." sanarak konuştu.

Soylu, kendilerine çizilen sınırlara hapsolmuş, ülküsel yoksunu, korkak, çekingen hissedar politikayla bu coğrafyada ayakta kalınamayacağına dikkati çekti. Doğuda, muvazenesizlik üreten ansızın hissedar tomar gözcü bulunduğunu dile getiren Soylu, Suriye-Irak hattı, Afganistan, Pakistan-İran, ayrımsız yoğunlukta olmasa caba muhaceret üretmesi açısından Orta Asya'daki devletler ile Afrika'nın bu alanlardan bulunduğunu aktardı.

Bunların hepsini ayrımsız botun süresince yakalayanların ve bu istikrarsızlığın ne ürettiğini en dobra bilenlerin Sahil Güvenlik Komutanlığı mensubu bulunduğunu tabir fail Soylu, "Bildiğimiz ve gördüğümüz hissedar obje elan mevcut ki o da şudur: Eğer önümüzdeki beş altı sene içinde, bu devletlerin gelişigüzel birinin başına, ayrımsız anda birer kıta Recep Tayyip Erdoğan gelmeyecekse DOĞRU hissedar gelecekte bu muvazenesizlik ve getirmiş bulunduğu mesail sona erecek üzere değildir. Ya da Batı'nın başına, kâffesi bu muvazenesizlik politikalarını unutturacak, vazgeçirecek şişman hissedar sıkıntı gelmezse gine bu atak sona erecek değildir." biçiminde konuştu.

Yerin altında Doğu'nun zengin, Batı'nın ise fakir; kavuşum üzerinde de Batı'nın zengin, Doğu'nun ise geda bulunduğunu dile getiren Soylu, şöyleki bitmeme etti:

"ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi çeşidinden gösterilen hissedar tutanağa göre, Kıbrıs, Lübnan, Suriye ve İsrail ortada küsurat Levant Havzası'nda 3,45 trilyon metreküp tabii tabii taş yağı lambası ve 1,7 bilyon varil saha yağı var. Nil Deltası Havzası'nda ise 6,3 trilyon metreküp tabii tabii taş yağı lambası ve 6 bilyon varil likit tabii tabii taş yağı lambası var. Yani toplamda Doğu Akdeniz'de 30 bilyon varil petrole eşdeğer hidrokarbür deposu var. Batı'nın bu enerjiye bulunan gereksinimi ve bağımlılığı, Doğu'ya saldırmasına ve Doğu'da istikrarsızlığa defa açıyor. İstikrarsızlığın kaynağının temelinde de esasi bakımından Batı'nın hem özlük problemlerini doğuya bozma talebi bununla beraber Doğu'yu istikrarsızlaştırarak toy hissedar koloni anlayışını ortaya koyma süreci var. Yerin üzerinde ise garplı ülkelerdeki zenginlik seviyesi, Doğu'dan baş döndürücü faziletli bulunduğu için, Doğu'daki muvazenesizlik ve arbededen kaçanlar batıya yöneliyor."

"Anadolu'nun çevresinden hissedar muhtelif kopamıyor"

Bakan Soylu, toprak altıyla toprak üzerindeki bu Doğu-Batı dengesizliğinin hissedar muvazenesizlik ve muhaceret paradoksu oluşturduğunu aktararak şunları söyledi:

"Bütün problemimiz bu dengeyle sonlanmış oluyor mu? Ne eyvah ki hayır. Afganistan'dan çekilen, güneyimizden azda olsa çekilen yahut fariğ üzere önleyen ABD, deminden Balkanlara ve başta Karadeniz'in batısına yerleşmeye çalışıyor. Yani Anadolu'nun çevresinden hissedar muhtelif kopamıyor. Bunun bizlere ve semt ülkelerine şüphesiz hissedar maliyet getireceğini, burada kimin ne adımları atacağını, dengelerin şüphesiz değişeceğini, burada fiili adına ne cins çatışmaların yaşanacağını, diplomasinin ne miktarda hal üretebileceğini hâlâ açık adına bilebiliyor değiliz."

Yaklaşık 10 çağ geçmiş Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Amerika Sahil Güvenlik Komutanlığı ortada teşrikimesai anlaşması yapıldığını tamlayan Soylu, "Büyük ihtimalle Yunanistan'ın fakirliğini ve Türkiye fobisini sömürüp, istediklerini yaptıracaklar ve orada etraflıca hissedar müddet kalacaklar. Barbaros Hayrettin Paşa, 'Denizlere bilgili olan, dünyaya bilgili olur.' diyeli kestirmece 500 sene geçti ancak ifadesi hala doğrudur." dedi.

Özellikle "verimli hilal"in dört dörtlük ortasında toprak düzlük Doğu Akdeniz'in, erke kaynakları bakımından kâffesi dünyanın iştahını kabartan ilişik alakasız dört başı mamur şişman devletlerin doğruluk tez paha duruma geldiği toy hissedar siyasa bölgesine dönüştüğüne dikkati çekici Soylu, bunun birlikte Kıbrıs Adası'nın, dört dörtlük hissedar tayyare gemisi konumuyla gün süresince mevcud cazibesini 21. yüzyılda elan faziletli hissedar noktaya yükselttiğini vurguladı.

Bölgeye sınırı olmamasına karşın ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve İtalya üzere devletler Doğu Akdeniz'de mevcut olmaya çalışırken Türkiye'nin bu denkleme karışma olma yönündeki çabalarına, "Ne işiniz mevcut orada?" biçiminde dünya içerisinden mevrut itirazların, tuhaf ve dirilik sıkıcı bulunduğunu tabir etti. Soylu, "Nokta atışı mı dersiniz, talih mi dersiniz bilemiyorum ancak hakeza hissedar hikayenin dört dörtlük ortasındaki ülkede, kâffesi bu bulunan bitenin akıntı etmiş bulunduğu denizlerde gırla vebal sahibiyiz." dedi.

Sahil Güvenlik Komutanlığının doğacak 25 salname perspektifinde, iş yükünün hafifleyeceği değil, artacağının görüldüğünü anımsatan Soylu, şunları kaydetti:

"Bu kurumun kapasitesini, ihtimal beş altı kıvrım yükseltmek mecburiyetinde kalacağımız hissedar gösterime şimdiden cemaat olmamız lazım. Birilerinin Türkiye Sahil Güvenlik vizyonu, kıyılarda balık tutmanın ötesine geçmeyebilir. Ancak bu bizim işimiz ve işimizle ilişik geleceği açık açık görüyoruz. Türkiye, akıbet zamanlarda asayiş dalında attığı tek adımda, ürettiği tek söylemde, denizler dahil, bitkin babayiğitlik yapıyor değildir. Bugün şişman hedeflere yürürken meyve alabiliyorsak, sözümüzü dinletebiliyor, tezlerimizi yaşama geçirebiliyorsak, gelişigüzel sözümüzün altını, 21. yüzyılda yükselttiğimiz gücümüzle doldurabildiğimiz içindir."

"Frontex bu dünyadan elini ayağını çekmelidir"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Önümüzdeki en ehemmiyetli mesele, tabii ki kesintili göçle mücadeledir ve burada başta Yunanistan çeşidinden meydana getirilen arka itmeler hem ağır hissedar sorundur bununla beraber dört başı mamur dünyanın gözünün içerisine baka baka adamlık suçudur. Yunanistan unsurları, sınırlarına vasıl kesintili göçmenlerin yüzdelik 83'ünü arka itmektedir." sanarak konuştu.

Bakan Soylu, arka itmeler dolayısıyla güzeşte sene 2 dirilik kaybı ve 3 de kaybolma olayı yaşandığını hatırlatarak 2021'de ise bundan dolayı 8 dirilik kaybının yaşandığını anlattı. Frontex'in de arsıulusal hukuku hiçe farzımuhal bu suça eş bulunduğunu kail Süleyman Soylu, şöyleki bitmeme etti:

"Frontex yüzyılımızın esmer kurumudur ve kollarına yağız izole bant iliştirmek mecburiyetinde bulunan hissedar kurumdur. Hayatları süresince bunun sorumluluğunu üzerlerinde hissedeceklerdir. Temiz hissedar kasıntı değildir. Avrupa uygarlığı ve Avrupa, bu kurumun hesabını verecektir. Dünyanın en murdar kurumu Frontex'tir. Avrupa bu kurumdan vazgeçmelidir. Yargılamalarını yapmaktadırlar, bu yargılamaların böylecene Frontex kurumu mahkum olmalıdır ve elini ayağını dünyadan çekmelidir. 21'inci yüzyıldaki Avrupa'nın gerçekten esmer zihniyetinin en ehemmiyetli mümessili Frontex kurumudur. Bu sıkılma bunlara kâfi ancak anlarlar mı, tabii anlamazlar."

Soylu, 28 Şubat 2020-21 Aralık 2021 arasında, arka sevk yardımıyla yekûn 1430 muhacir vakasının kaydedildiğini, bu vakalarda 42 bin 879 göçmenin ölümden kurtarıldığını bildirdi. Geri sevk olaylarının dobra izleme edilmesini talip tamlayan Soylu, Frontex'e, Yunanistan'a ve Avrupa'ya dersinin verilmesi icap ettiğini söyledi.

Afetlerle mücadeleye de ayraç fail Soylu, orman yangınlarında, baskın afetlerinde kontrol istirdat ve boşaltma çalışmalarında Sahil Güvenlik Komutanlığının aceleci müdahalelerinin vatandaşa itimat verdiğini kaydetti.

Programa, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş ve deniz boyu asayiş mensubu katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler