USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İçişleri Bakanı Soylu: Batı Karadeniz'deki selin maliyeti 4,2 milyar

Bakan Soylu, Batı Karadeniz'deki sere bağlı hasar ve dokunca tespitlerinin sürdüğünü belirterek, "Bu selin şu anne denli yaptığımız hesaplamalar çerçevesindeki maliyeti 4,2 milyar. Bunun az buçuk elan artabileceğini değerlendirebiliyoruz." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu: Batı Karadeniz'deki selin maliyeti 4,2 milyar
03-07-2022 02:02
Bartın

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Batı Karadeniz'deki sere bağlı hasar ve dokunca tespitlerinin sürdüğünü belirterek, "Bu selin şu anne derece yaptığımız hesaplamalar çerçevesindeki maliyeti 4,2 milyar. Bunun az buçuk şimdi artabileceğini değerlendirebiliyoruz." dedi.

Soylu, Bartın'daki Mustafa Kemal Atatürk Stadı'nda Vali Nurtaç Arslan, AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ile yetkililer kabilinden karşılandı.

Valilikte planlı İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na eklenen Soylu, basına bağlı toplantının peşi sıra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bakan Soylu, 26-29 Haziran'da Bartın, Kastamonu, Düzce, Zonguldak, Bolu, Karabük ve azda olsa de Sakarya'da fazla yağışlardan meydana gelen sel afeti ve taşkınlarla ek sonuç değerlendirmeleri yaptıklarını söyledi.

Batı Karadeniz'deki sel ve taşkınlar kararı 2 ferdin kaybolma olduğunu, bu vakalardan birinin Düzce'de yaşandığını tabir fail Soylu, "Yaklaşık 250 kontrol istirdat ekibi, mecmu 330 personelle orada kontrol istirdat emekleri bitmeme ediyor. Bugün uğradığım Kastamonu Küre'de ise 130 kontrol istirdat edinmek kıl payı 250 personelle bu düzentileme bitmeme ediyor. İnşallah en endamsız sürede ailelerine ortak çav verebilmeyi Cenabıallah kader eder." dedi.

"Afetzedelere toplamda 56 milyon 863 bin teklik akçe gönderildi"

Soylu, sel zımnında 2 bin 786 ferdin tahliyesinin gerçekleştirildiğini belirterek, "Yıkık yahut yıkılması gerekenler, ciddi hasarlı olanların dışında, oturanların elden hoppadak bütünü yerlerine esasen döndü diyebiliriz. Gerek harap gerekse ciddi hasarlı, aceleci yerine nitelendirdiğimiz konutlara tabii dönebilmek beklenir değil. Onlarla ek öteki safahatlar gerçekleşecektir." diyerek konuştu.

Bölge genelinde çalışmalara eklenen personel sayısı ve araçlara bağlı bilgelik verici Soylu, afetzedelere toplamda 56 milyon 863 bin teklik akçe gönderildiğini aktardı.

Karayollarında 128 kilometrelik yolun bozulduğuna ve ya ağız ağıza hasarlı olduğuna yer veren Soylu, şunları kaydetti:

"İl hususi İdaresi uhdesinde bulunan 566 kilometrelik minval bu Batı Karadeniz afetinde hasarlanmış. Yaklaşık 80 köprü, 391 delik var. Şu anne derece 1080 konut, 516 iş noktayı ve 35 araçta dokunca tespiti oluştu ancak hala hasar ve dokunca tespitlerimiz bitmeme etmektedir. Çünkü ekincilik hasarları da var. Tarım zararlarının averaj yüzdelik 65-70 yöresinde bölümünü belirleme edebildik. Bu selin şu anne derece yaptığımız hesaplamalar çerçevesindeki maliyeti 4,2 milyar. Yine ehemmiyetli maliyetle karşılaştığımızı burada tabir kılmak isterim. İlgili büyüklenme ve kuruluşlarımızın öz bütçelerinde oluşturduğu icraat bunun dışında. Onun düşüncesince mecmu hasar 4,2 bilyon liralık, bunun az buçuk şimdi artabileceğini değerlendirebiliyoruz."

Soylu, şimdi ilk tahsil edilen hazırlık ve meydana getirilen yatırımların şimdi iri afetlerin önüne geçtiğini dile getirerek, bunları akıcı bitmeme kılmak durumunda olduklarını söyledi.

"Afet tarihi dört başı mamur amme araçları AFAD'ındır"

Bakan Soylu, çevrim çağ bu çeşit afetlerde tartışmaların yaşandığına ayraç ederek, şöyleki konuştu:

"İşte 'Biz buraya anahtar gönderdik.', 'Araçlarımızı durduruyorlar, çalıştırmıyorlar.' Bir duruluk tabir edeyim. AFAD, afette dört başı mamur amme araçlarının sahibidir. Altını çizerek söylüyorum. Bu vasıtaların hiçbirisini ferdi yerine cebimizden ödeyerek almıyoruz. Bazı belediyeler, 'Ben aracımı gönderdim.' diyor ya yüzlerce şehremaneti var, aracını gönderiyor, sesini çıkarmıyor. Bunu ortak insanlık, komşuluk ve amme yararı yerine değerlendiriyor ve bu ortak amme yararıdır. Bu vasıtalar bizim ferdî mallarımız değildir, bu vasıtalar milletin malıdır. Tekrar söylüyorum. Afet tarihi dört başı mamur amme araçları AFAD'ındır. İstediği hususi teşebbüslerin araçlarını alabilme yeteneğine kanunen hakkı uydurma konusudur. Milletin vergileriyle edilgin bu araçlarla ek namevcut 'Bartın'a geldi, bekletildi.' denli çalışanların da moralini, bütünlüğünü bozabilecek ortak değerlendirmeyi yalnızca ve yalnızca önemsiz işlerle çalışır edinmek yerine görürüz, bu akla yatkın değildir.

Arkadaşlarımız burada dip düzentileme ortaya koydu. Elbette görevimizi yapacağız ve hazırlamaya bitmeme edeceğiz. Türkiye'nin neresinden gelirse gelsin, ne kurumdan gelirse gelsin, her insanın başımızın üstünde noktayı var, herkesi gönderme etmekle görevliyiz. Eksik yapmışsak az yapmışızdır. Bu eksikliğin maliyetini de üzerimize almaya tabii ki kabulüz. Onun düşüncesince bu mevzularda ilkin kıyamet zamanlarında birtakımı değerlendirmeler yapmanın fazla uygun olmadığının altını ortak kat şimdi resmetmek istiyorum. Allah, bu insan afetlerle huzur karşıya bırakmasın."

Türkiye'nin kıyamet bölgesi bulunduğunu kimsenin unutmaması icap ettiğini dile getiren Soylu, afetle topyekun mücadelenin önemini vurguladı.

Afetlerin dört başı mamur dünyada ortak niteliği bulunduğunu tamlayan Soylu, "Afetler dört başı mamur evren düşüncesince literatürde yenilenme mesleğinde ehemmiyetli ortak adımdır. Yani değme kıyamet kendine ilgilendiren acemi hazırlık edinmeyi getirir. Tedbir edinmeyi mecburi bir duruma getirir. Onun düşüncesince burada bu afetlerin bize, değme afetin bizlere sağlamış olduğu şimdi ilk aldığımız tedbirlere ek tedbirler katılması hususu da ayrı bahistir ve kılıç bunların değme birtanesini de tekerlek tekerlek değerlendiriyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler