USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Hizmet İhracatı Koordinasyon Kurulu oluşturulacak

Ticaret Bakanlığının, Türkiye'nin "ticaretin en bedava ve en tehlikesiz yapıldığı ülke" yerine hâlâ tanınır duruma gelmesi gibi yapacağı çalışmalara bağlı gelişim ve hedefler belirlendi.

Hizmet İhracatı Koordinasyon Kurulu oluşturulacak
05-03-2022 13:55
Ankara

Ticaret Bakanlığının, Türkiye'nin "ticaretin en hazırlop ve en emniyetli yapıldığı ülke" adına şimdi tanınır bir duruma gelmesi gibi yapacağı çalışmalara bağlı aksiyon ve hedefler belirlenirken, bu sene hizmet sektörlerinin ihracatını çoğaltmak gibi amme ve sektör temsilcilerinin katılımlarıyla Hizmet İhracatı Koordinasyon Kurulu oluşturulması planlanıyor.

AA muhabirinin Ticaret Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, Kovid-19 salgınının sebep bulunduğu hesaplı bozulmalara karşın Türkiye ekonomisinin, 2022'de ortaya koyacağı istihsal ve ihracat başarılarıyla enerjisini tanıt etmesi bekleniyor.

Bakanlık, bu sene Türkiye'nin "ticaretin en hazırlop ve en emniyetli yapıldığı ülke" adına şimdi tanınır bir duruma gelmesi hedefiyle çalışmalarını sürdürecek ve arsıulusal ticaretin aklık işleyişini iletmek düşüncesince etraflı siyasa araçlarını kullanacak.

Bu kapsamda belirlenen aksiyon ve hedeflere göre, Uzak Ülkelere İhracatın Artırılması Stratejisi ile servet ve hizmet ihracatı düşüncesince faziletli gizil bildirme fail 18 ülkeye müteveccih politikalar geliştirilecek.

İhracatçıların karşılaştıkları pazara antre engelleri izleme edilerek problemlerin çözüme kavuşturulması düşüncesince girişimlerde bulunulacak.

Teminat yetersizliği zımnında türlü güven ve dayanak noktası imkanlarından yararlanamayan ihracatçıların krediye erişimi kolaylaştırılacak.

Sağlık turizmi, bilişim, film, paradigma ve terbiye sektörlerine ekleyerek kültürel hizmetler, üretken endüstriler, spor turizmi, fuarcılık, gayrimenkul, lojistik, dalavere danışmanlığı ve yeşil hizmetler sektörleri desteklenecek.

Hizmet sektörlerinin rekabetçiliğini ve ihracatını çoğaltmak gibi amme ve sektör temsilcilerinin katılımlarıyla Hizmet İhracatı Koordinasyon Kurulu oluşturulacak.

Lojistik alanındaki icraat kapsamında nakliyat maliyetlerinin düşürülmesi, yağız ve bahir tecim yollarındaki darboğazların giderilmesi kanalıyla geri hizmet aktiflik artırılacak.

E-ihracat ve ırak dünya stratejilerine işlerlik kazandıracak Yurtdışı Lojistik Merkezleri Projesi'ne müteveccih mevzuat ihya emekleri tamamlanacak.

Yerli istihsal ithalata erinç korunacak

İhtisas başıboş yerleri modeliyle başıboş bölgelerden faziletli teknolojili servet ve hizmet ihracat oranı, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü averajı bulunan yüzdelik 14'e çıkarılacak.

Yerli üretimi dampingli ve sübvansiyonlu ithalata erinç arkalamak düşüncesince tecim politikası ilaç ve uygulamaları kullanılacak.

Yeşil Mutabakat Eylem Planı kapsamında Türkiye'nin endüstri altyapısının yeşil dönüşümünün gerçekleştirilmesi, toptan bedel zincirleriyle sağlanan bütünleşmenin güçlendirilmesi ve yeşil yatırımların ülkeye çekilmesi aşırı boyutlu ele alınacak.

İhraç ürünlerde aut pazarlarda karşılaşılan engellerin giderilmiş edilmesine müteveccih icraat yürütülecek.

Gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması ve dijitalleştirilmesi çalışmalarına bitmeme edilerek, gümrüklerdeki dijitalleşmeyi itmam maksadı doğrultusunda, kağıtsız gümrük çalışmaları, hariç alım beyannamelerini de kapsayacak biçimde bitmeme edecek.

İhracat yükünün şimdi aceleci ve birinci sınıf geri hizmet sunumuyla amaç pazarlara ulaştırılmasını sağlayacak ihracat odaklı mezun gönderici sistemi devreye alınacak.

İnternet üstünden satılan mahsulat denetlenecek

Milli Tarama Sistemi Projesi ile x-ray tarama cihazlarının yerel ve ulusal imkanlarla üretilmesi maksadı doğrultusunda önce yerel x-ray aletinin gümrük alanlarında yerini alması düşüncesince icraat yürütülecek.

Yüksek çözünürlüğünde bulunan ve üç buutlu fon alınmasını sağlayıcı Araç ve Konteyner Tarama Sistemi sayısı artırılacak.

Tarama Ağı Projesi ile gümrük kapılarında taranan anahtar ve konteynerlere ilgilendiren x-ray görüntülerini bileşimli zekayı da kullanarak hem merkezde bununla beraber sahada çabucak çözümleme edebilen birlikte dizge kurulacak.

Veri Yönetimi ve Hedefleme Yazılımı sebebiyle gümrük araştırmaları tam yol ve çalışan yapılabilir bir duruma getirilecek.

Perakende Bilgi Sisteminin (PERBİS) kurulması emekleri kapsamında, bilgilendirme portalı ve PERBİS uygulaması kullanıma açılacak.

Tüketicinin korunması, bilinçlenmesi ve haklarını aramaları dair motivasyon edilmesi gibi mürebbi ve bilgilendirici materyaller hazırlanacak.

Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu ile Türkiye'de tüketicilere bildirme edilen mahsulat ümranlı ülkelerle ayrımsız kurallara naşir olacak, genel ağ üstünden satılan mahsulat de denetlenecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler