USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanovic'ten Bosna Hersek'teki krizin çözümüne destek

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, Bosna Hersek'teki krizin çözümünde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile lüzumlu adımları atmaya anık bulunduğunu belirtti.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanovic'ten Bosna Hersek'teki krizin çözümüne destek
20-01-2022 18:41
Saraybosna

Türkiye ve Sırbistan liderleriyle teşrikimesai içinde, Bosna Hersek'teki üç müessis halkın liderleriyle nezdinde araya gelmeye apiko bulunduğunu tamlayan Milanovic, "Tüm alana yayımlanma tehlikesi bulunan krizin sonlandırılması düşüncesince uzlaşma aramaya hazırım." diyerek konuştu.

Hırvatistan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Nikola Jelic, Vecernji List gazetesine icra ettiği açıklamada, "Bosna Hersek’teki Hırvatların konumuyla alakadar peyda etmek Hırvatistan'ın anayasal hakkıdır. Milanovic’in bu inisiyatifinin nezdinde tane sebebi, Bosna Hersek'teki Hırvatların öteki halklar ile denktaş haklara eş olmasının güvence dibine alınmasıdır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic’in görüşmesinde gündeme getirilen formülün muvaffakiyet getireceğine inandıklarını tabir fail Jelic, "Bu çeşit nezdinde boşluk buluculuk görüşmesine Milanovic de katılacaktır." açıklamasını yaptı.

"Üç önderi nezdinde araya getirelim ve bu işi başaralım"

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ile düzenlemiş olduğu matbuat toplantısında, Bosna Hersek'teki durumla ilişik nezdinde istifham üzerine, "Dayton Anlaşması'nın ikrar edilebilir, ikrar edilemez yönleriyle bütünü nezdinde tarafa, ancak buradaki müselles binanın Bosna Hersek'in arazi bütünlüğü üstündeki yaklaşımı iri ehemmiyet sunma ediyor. Buradaki sıkıntıları giderebilmek düşüncesince de lazım kalburüstü arkadaşım Vucic gerekse biz elimizden mevrut gayreti gösteriyoruz, göstermeye bitmeme edeceğiz." diyerek konuşmuştu.

Sırbistan'da benzeyen sürede yapılacak seçimlerin arkası sıra Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin üç liderinin nezdinde araya getirilmesi ve liderlerle nezdinde derinti yapılmasını istediklerini tamlayan Erdoğan, bu toplantıyla başta Bosna Hersek'in arazi bütünlüğünü iletmek düşüncesince adımlar atmayı arzuladıklarını tabir etmişti.

Erdoğan, laflarını şu şekilde sürdürmüştü:

"Hele hususuyla şu anda başta yapılmakta bulunan otoyol emek harcamaları ve bu icraat üstündeki ayırt farkları diyebileceğimiz kimi hissi yaklaşımlar var. Bu hissi yaklaşımları şayet nezdinde kenara koyar da burada hakkıyla ülküsel bulunan yaklaşımı yakalarsak ki buna kılıç beraberce asistan olalım istiyoruz. Birlikte asistan peyda etmek şekli ile lazım Bosna Hersek'teki yaklaşımda Boşnaklar lazım Hırvatlar gerekse Sırplar peyda etmek kabil üç önderi nezdinde araya getirelim ve bu işi başaralım. Bu karara vardık. İnşallah seçimin arkası sıra bu buluşmayı sağlayacağız. Bu mukarenet ihtimal Belgrad’da mümkün ihtimal İstanbul'da olur. Bu adımı da inşallah çabucak atalım diyoruz. Bu mevzuda mutabıkız."

"Tek hal diyalog"

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Sırp üyesi Milorad Dodik, sav ajansı SRNA'ya icra ettiği açıklamada, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in Türkiye ziyaretinden memnuniyetini dile getirirken, Erdoğan ve Vucic'in, Dayton Barış Anlaşması ve Bosna Hersek Anayasası'nın korunması düşüncesince bitirdikleri açıklamalardan mutlu olduklarını söylemişti.

"Erdoğan ve Vucic'in de desteklediği 'Bosna Hersek’te problemlerin diyalog eliyle çözülmesi' adımından memnunum ve bunu destekliyorum. Bunun düşüncesince kendilerine minnettarım." ifadelerini kullanan Dodik, Sırp Cumhuriyeti'nin, Bosna Hersek’teki üç müessis milletin temsilcileri arasındaki diyaloğa dayanak noktası vereceğini vurgulamıştı.

Bosna Hersek’teki problemlerin nezdinde tane çözümünün diyalog bulunduğunu tamlayan Dodik, şu değerlendirmede bulunmuştu:

"Geçen sene Erdoğan'ın Bosna Hersek ziyareti sırasında, Bosna Hersek’teki problemlerin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic’in boşluk buluculuğu ile çözülebileceğini tabir ettim. Şimdi de bire nezdinde fikirdeyim. Bosna Hersek’in kaderi Erdoğan, Vucic ve Milanovic’in yardımı ile evcil siyasetçilerin diyaloğuna bağlı. Bunun dışında kimsenin düşüncesi Bosna Hersek düşüncesince dobra nezdinde akıbet oluşturmayacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler