USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Helal verim ve görev pazarında HAK'ın etkinliği değişik artıyor

Helal Akreditasyon Kurumu Başkanı Zafer Soylu, "HAK'ın akredite etmiş olduğu helal belgelendirme kurumlarının faaliyetleriyle son kullanıcıların verim ve hizmetlere tehlikesiz yetişmesi sağlandı." dedi.

Helal verim ve görev pazarında HAK'ın etkinliği değişik artıyor
15-11-2021 14:29
Ankara

Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Başkanı Zafer Soylu, akredite ettikleri helal belgelendirme kurumlarının faaliyetleriyle nihai tüketicilerin verim ve hizmetlere emniyetli erişiminin sağlandığını belirterek "Türkiye, tarihî köklerinden sönümsüz itibarı, degaje birlikte firez coğrafyasına bulunan erişimi, kaslı nitelik altyapısı ve tecrübesiyle global helal pazarında şef ve manipülatör iklim olma önünde ilerliyor." dedi.

Soylu, AA muhabirine, ihracatçıların erek pazarlara emniyetli ürünler ile girmesi, "Türk Malı" ibareli mamüllerin haysiyet kazanması ve tüketici itimatını realizasyon eylemek düşüncesince icraat yaptıklarını söyledi.

Bu kapsamda, kurumca akredite edilmiş belgelendirme kuruluşlarınca maruz helal belgelerinin, Ticaret Bakanlığı ve KOSGEB'in sağlamış bulunduğu desteklerin kapsamına alındığını tabir fail Soylu, "Ticaret Bakanlığının 'Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesine İlişkin Karar Eki'nde toprak düzlük 'Destek Kapsamındaki Pazara Giriş Belgeleri' sıralamasında belirtildiği neredeyse hemen HAK kabilinden akredite edilmiş büyüklenme ve kuruluşlarca planlı helal belgeleri, ihracata müteveccih doküman desteği kapsamında değerlendirilmekte. KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı çerçevesinde ise HAK'tan ve HAK kabilinden akredite edilmiş büyüklenme ve kuruluşlardan alınacak belgeler, KOSGEB desteğinden yararlanabilmektedir." sanarak konuştu.

Soylu, helal belgelendirme dair Türkiye'nin pozisyonuna yer vererek "Helal" teriminin yasaklanmamış, müsaade maruz ve kurallara akıllıca anlamının indinde sağlık, mertlik ve hıfzıssıhha şartlarına uygunluğu da içerdiğini bildirdi.

Gıdanın indinde dayanıklı aşırı verim ve hizmetin de helal alışveriş süresince toprak aldığına ayraç fail Soylu, şu değerlendirmede bulundu:

"Helal belgelendirmesi dalında Müslüman devletler arasında kuma birlikte kıstak oluşturulamadığı görülmekte. Küresel kurda helal verim ticaretinin artması, değişik helal standartlarının ve belgelendirme sistemlerinin arsıulusal tecim üstünde yarattığı engellerin belirginleşmesine kez açmıştır."

Ürün ve fariza standartlarını ve belgelendirme kurallarını belirlemenin elde yapmak denli ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Soylu, helal verim ve hizmetlere bağlı tüketici ve pres farkındalığının da tedricen arttığını dile getirdi.

"Türkiye pazarda şef ve manipülatör iklim olma yolunda"

Atılan adımların önemine dikkati çekici Soylu, "Türkiye, tarihî köklerinden sönümsüz itibarı, degaje birlikte firez coğrafyasına bulunan erişimi, kaslı nitelik altyapısı ve tecrübesiyle global helal pazarında şef ve manipülatör iklim olma önünde ilerliyor. Bu gaye doğrultusunda yapılmış HAK, hem vatanımızda helal muadele dalında faaliyette mevcut olmak hem de arsıulusal platformlardaki helale müteveccih girişimlerde ülkemizi anabolizma yazar planlı çalışmaların öncülüğünü deruhte eylemek düşüncesince güç harcama ediyor. HAK'ın akredite etmiş bulunduğu helal belgelendirme kurumlarının faaliyetleriyle nihai tüketicilerin verim ve hizmetlere emniyetli ulaşması sağlandı. Ayrıca Türkiye'nin global düzeydeki helal belgelendirme ile helal belgeli verim ve fariza pazarından alacağı payın artırılmasına yardım sunuldu." ifadelerini kullandı.

İslam dünyasında ticareti kolaylaştırıcı, güvenilir, kuma birlikte helal belgelendirme mekanizmasının inşasına yardım sağlandığını da hatırlatan Soylu, şu şekilde bitmeme etti:

"Dünyadaki 1,8 bilyon Müslüman nüfusun istihlak alışkanlıklarına bakıldığında, mal sektörü da karışma edildiğinde 6 trilyon dolara yakın birlikte alışveriş büyüklüğü görülmektedir. Helal belgeli mamüllerin dosdoğru ve temiz olması yardımıyla hemen Müslümanlar kabilinden değil, gayrimüslimler tarafında da arzu görmüş bulunduğu bilinmekte. Buna karşın evren genelinde helal belgelendirme dalında kuma birlikte kıstak oluşturulamamış olup, aşırı modüler çatı hakim. Bu gidişat da sonuncu üründe maliyet artışı, devir ve maddesel kayıp, tüketici güveninin zedelenmesi derece sorunları indinde getirmektedir."

Türkiye'de helal belgelendirmenin, seçimlik birlikte bölgede toprak aldığına ayraç fail Soylu, bu alanın tüketici tercihlerine uyarınca şekillendiğini bildirdi.

Soylu, bu nedenle evren genelinde bulunduğu derece Türkiye'de de benzeri hastalıkların bulunduğunu tabir ederek, "Özellikle ihracatçılar açısından değerlendirildiğinde erek sektöre uyarınca mütebeddil belgelendirme yöntemi ürüne arttırma maliyet namına yansıyor. Diğer taraftan, mecburi olmayıp seçimlik bölgede bulunması yardımıyla belgelendirme faaliyetinin kâmil ve ehliyetli eşhas kabilinden yapılıp yapılmadığının denetlenmiyor olması da mamüllerin itibarına dokunca vererek tüketici itimatını zedeliyor." dedi.

Soylu, helal belgelendirmeyi yaygınlaştırmak düşüncesince yapılması gerekenlere de değinerek, gıda el işi teknolojisinin gelişimiyle gıdalarda ağırbaşlı birlikte helallik endişesinin ortaya çıktığını söyledi.

Kamuoyunda helallik denildiğinde akla mutlak içki yahut helal sıfır hayvanların etinin tüketilmemesinin geldiğini kail Soylu, şu şekilde konuştu:

"Tükettiğimiz mamüllerin helalliğinin sağlanması, tarladan çatala denli hepsi evreleri direkt ilgilendirmektedir. Bu nedenle helallik meselesinin İslami boyutunun yanı esna bire birlikte sürede fen eksperlik da müstelzim birlikte iş bulunduğu aşikardır. Helal belgelendirme faaliyetlerinin güvenilirliği ve bu güvenin ilişik hepsi paydaşlar gözetiminde yaygınlaştırılması hem İslami hem de fen mevzularda kâmil büyüklenme ve firmaların antipatik kuvvetiyle beklenir olabilir. Bu noktada, en akıllıca çalışkanlık çerçevesini sunduğuna inandığımız ve ülkemizce de millileştirilmiş bulunan İslam İşbirliği Teşkilatı, İslam Ülkeleri Standardlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) standartlarının İslam dünyasınca benimsenmesi, hem helal belgelendirmeyi henüz emniyetli birlikte yürütüm çerçevesine taşıyacak hem devletler arası değişik uygulamaların önüne geçecek hem de nihai tüketicilerin ve amme otoritelerinin kafalarında belgelendirmenin güvenilirliğine müteveccih istifham işaretlerini giderecektir."

"Helal nitelik altyapısına bağlı aykırı aşinalık mekanizması kurulmalı"

Soylu, helal kavramının, gıda ürünlerinin üretiminden tüketiciye ulaşana denli herhangi birlikte evrede sağlıklı, temiz ve nitelikli olma niteliklerini içermesi dolayısıyla tüketicilerce önemsenen birlikte özellik biçimine geldiğine ayraç ederek, dünyaca maruf nice imalatçının helal doküman almasının ve özgür birlikte sulta kabilinden denetlenip izlenmesinin ehemmiyetli bulunduğunu dile getirdi.

HAK olarak, SMIIC çatısı altında helal nitelik altyapısına bağlı birlikte aykırı aşinalık mekanizmasının kurulmasını önemsediklerini vurgulayan Soylu, şunları kaydetti:

"Bunun hem arsıulusal ticaretin önündeki fen engelleri ortadan kaldıracağı hem de global açıdan tüketici güveninin tesisine şişman katkılar sağlayacağı inancıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca türkiye içerisindeki helal belgelendirme faaliyetlerinin güvenilirliğinin, bu faaliyetlerin ülkemizin helal alanındaki ulusal standartları bulunan SMIIC standartları çerçevesinde yürütüldüğünün Kurumumuz akreditasyonu yoluyla ortaya konulmasıyla sağlanabilir. Ülkemizde helal belgelendirme mecburi değil, seçimlik birlikte alandır. Bu helal belgelerinin emniyetli olup bulunmadığı ise fakat kâmil birlikte muadele kurumunun denetimiyle anlaşılabilir. Ülkemizde çalışkanlık yayınlayan firmalarımızın, helal muadele dair biricik resmi sulta bulunan HAK kabilinden akredite edilmiş emniyetli belgelendirme kuruluşlarından helal belgelerini almaları önemli. Bu firmaların listesine 'https://www.hak.gov.tr/helal-akreditasyon/helal-akredite-kurulus-arama' genel ağ adresinden ulaşılabilir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler